Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa kupi zonericu...

Imam zonericu i poprilično je beskorisna u nekim situacijama... Primer? Napolju, noću, ulično osvetljenje... Džabe mi što zonerica pokrije prve dve ulične svetiljke, kad je ona deset metara ispred mene i dalje problem... I onda imaš kadar koji si namestio, koji ti se dopada, a posred svega odsjaj. Skoro sam fotkao neku napuštenu fabriku, pa pošto su prozori visoki, morao sam da nađem papir koji sam držao iznad/sa strane aparata na pogodnoj udaljenosti da ne bih imao flerove svuda okolo.

Pa ***, ili uklopis fler u kadar ili batalis sve i nadjes drugi 😛

Hahaha, ovo ispade najmudriji savet 😀
Ne... ponekad mi dođe da nosim lopatu za sneg sa sobom... Taman mi nekako dođe zgodna da je postavim metar ispred sebe, 30-40 cm iznad visine objektiva (tu je negde "nezgodno mesto" koje se najčešće javlja u mom slučaju).

Sinoć sam malo eksperimentisao po mraku... Zbog (ne)kvaliteta opreme, svaka preterano duga ekspozicija (a tek posebno po magli od sinoć) ima bolesno mnogo šuma. Negde sam našao, ranije, trik - kad slikaš jako dugom ekspozicijom i dosta zatvorenom blendom, vratiti posle toga poklopac na objektiv i okinuti, pod istom ekspozicijom i uslovima (ne kasnije, jer eje bitno da je ista temperatura aparata), a posle toga u šopu postaviti tu fotku na top layer i dati overlay (čini mi se da je overlay) i to eliminiše dosta krupnog graina.

Ima li neko još neki dobar savet? (osim da ne zatvaram blendu do kraja kao budala, sa sve navrnutim ND2 filterom, kao da nije dosta što ne može da izvuče sam po sebi, nego sam ga ja opteretio dodatno... na greškama se uči...)

Kod nekih aparata se to zove Long Exposure Noise Reduction (ili slicno), gde aparat automatski to radi. Ideja je da se uzmu dve slike, jedna sa otvorenih shutterom, a druga za zatvorenim. U oba slucaja sum, prouzrokovan grejanjem senzora zbog duge ekspozicije, bi trebalo da bude isti, tako da "oduzimanjem" jedne od druge slike bi trebalo da se smanji kolicina suma u originalnoj slici.
Ako aparat nema tu opciju, onda se verovatno ide na metod koji si pomenuo.

Naleteh na solidan software za uklanjanje graina i nečistoća. Imagenomic® Noiseware.
Rezultati su poprilično zadovoljavajući, bar na prvi pogled, a dozvoljava i solidan nivo kontrole nad parametrima.
Takođe, imaju i plugin za potrebe dodavanja graina Imagenomic® RealGrain.
I treći interesantan plugin od iste firme, koji još nisam isprobao, a služi za sređivanje portreta/kože/slično Imagenomic® Portraiture.

Portraiture je odličan plugin dok ne naučiš da postigneš to isto pa i više, ali peške (potraži tutorijale na temu frequency separation). I dalje ga koristim kad je potreban quick fix, nema se uvek puno vremena za obradu.

Noiseware sam jednom probao ali mi se nisu dopale plastične fotke koje sam dobijao sa njim, suviše mi je ubijao detalje. Sa noise se najbolje borim tako što fotkam blago preeksponirano pa onda spuštam exposure (ETTR metoda tj expose to the right, po histogramu). Do ISO3200 fotkam +1/3 blende, ISO6400 na +2/3. Na ovaj način se mogu dobiti upotrebljive fotke čak i sa ISO6400 (govorim o Canon 18Mpix APS-C senzoru, nisam experimentisao sa drugim senzorima). Nakon toga u LR smanjujem color i luminance noise odvojeno (color noise je dosta izraženiji, luminance noise i ne smeta toliko). Opet sam mišljenja da nekome može biti upotrebljiv i ovaj plugin, dok ne zađe dublje u tematiku 😉

Sa noise se najbolje borim tako što fotkam blago preeksponirano pa onda spuštam exposure (ETTR metoda tj expose to the right, po histogramu). Do ISO3200 fotkam +1/3 blende, ISO6400 na +2/3.
jel možeš ovo malo detaljnije da objasniš, nešto mi tu ne štima :trust:

Portraiture je odličan plugin dok ne naučiš da postigneš to isto pa i više, ali peške (potraži tutorijale na temu frequency separation). I dalje ga koristim kad je potreban quick fix, nema se uvek puno vremena za obradu.

Noiseware sam jednom probao ali mi se nisu dopale plastične fotke koje sam dobijao sa njim, suviše mi je ubijao detalje. Sa noise se najbolje borim tako što fotkam blago preeksponirano pa onda spuštam exposure (ETTR metoda tj expose to the right, po histogramu). Do ISO3200 fotkam +1/3 blende, ISO6400 na +2/3. Na ovaj način se mogu dobiti upotrebljive fotke čak i sa ISO6400 (govorim o Canon 18Mpix APS-C senzoru, nisam experimentisao sa drugim senzorima). Nakon toga u LR smanjujem color i luminance noise odvojeno (color noise je dosta izraženiji, luminance noise i ne smeta toliko). Opet sam mišljenja da nekome može biti upotrebljiv i ovaj plugin, dok ne zađe dublje u tematiku 😉

Nije mi problem "peške obrada" fotografija, ali zgodan je za neke stvari koje čovek mora brzo da završi (industrija je čudo...), a realno... ako radiš, na primer, u štampariji, ako je offset štampa u pitanju - detaljisanje i vrhunski trud da se nešto obradi maksimalno efektivno se smatra za smetnju u većini slučajeva. "Šta sad tu gubiš vreme" "Ne filozofiraj nego sredi to" itd... Za ozbiljne stvari - uvek peške, razume se.
"Frequency Separation" sam razgledao i isprobavao tutorijale i ranije, ali prosto nemam u rukama materijala (čitaj: fotki) da ozbiljno eksperimentišem sa time, ali mi se jako dopada tehnika.

Imaš ovde odlične besplatne RAW fajlove za vežbanje, a ovde i odličan tutorial na tu temu, gde je korišćena jedna od ovih fotki.

ETTR metoda baš i jeste za low light fotografiju, gde moraš da podižeš ISO sa kojim efektivno uvodiš šum na fotku, a on se najviše i vidi u tamnim delovima.
Sa druge strane, ako preeksponiraš fotku tako što povećavaš ekspoziciju, možeš da napraviš sebi još veći problem - strešene slike. Treba balansirati, nikako koristiti ekstremne tremne vrednosti. Dobitak je suptilan ali dovoljno primetan.

Sve ovo je vezano baš za senzor koji sam pomenuo, Canon 18Mpix APS-C (u mom slučaju, na 7D), ne znam kako se ponaša sa drugim aparatima/senzorima.
Ovde sam prvi put naišao na ovu ideju > http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=8534003

meni je ovo prilično besmisleno. kad nemaš dovoljno svetla, prvo otvaraš blendu, pa usporavaš zatvarač, i tek kad više ne možeš ni jedno ni drugo, povećavaš ISO. potpuno mi je nelogično da namerno povećavaš ISO preko neophodne vrednosti (a time i količinu šuma) samo da bi ga kasnije skidao u PP. ovo je OK ako možeš da povećaš ekspoziciju na drugi način, ali ne mogu da zamislim takvu situaciju u realnosti.
baš ću da probam ovo da uporedim, ali sam 99,9% siguran da ću bolje da očistim šum sa 6400, nego da smanjim ekspoziciju i skidam šum sa 12800.

Zamisli situaciju da slikaš brze događaje u uslovima slabog svetla.

Za primer uzimam da mi u toj situaciji aparat meri da na najvećoj blendi, na ISO3200 imam shutter 1/250s što mi zadovoljava kriterijume uz malo rezerve.
Pošto je šum na ISO3200 primetan, dodajem +1/3 EC na račun ekspozicije koja je sad 1/200s (još uvek prihvatljiva).
U postu podeksponiram za 1/3 blende i uz pažljiv NR, efektivno imam manje šuma na krajnjoj slici nego da sam fotkao sa EC na 0.

Ho Lee Sheet :zgran: Gde se ovo nalazi?

Zamisli situaciju da slikaš brze događaje u uslovima slabog svetla.

Za primer uzimam da mi u toj situaciji aparat meri da na najvećoj blendi, na ISO3200 imam shutter 1/250s što mi zadovoljava kriterijume uz malo rezerve.
Pošto je šum na ISO3200 primetan, dodajem +1/3 EC na račun ekspozicije koja je sad 1/200s (još uvek prihvatljiva).
U postu podeksponiram za 1/3 blende i uz pažljiv NR, efektivno imam manje šuma na krajnjoj slici nego da sam fotkao sa EC na 0.

Pa da, jedino u ovakvim situacijama gde mozes da produzis ekspoziciju ili otvoris blendu

Verovatno imas neki kompakt.. pa probaj popodne ili u sumrak da stanes na sredinu brane otprilike, to je bas komercijala mesto za fotografisanje..

Sumrak prođe dok ja izađem s posla 😀 Zato mi i jesu sve fotke po noći u zadnjih par meseci 😀
Planiram da odem dublje niz reku preko dana, tamo onaj vikend pred Novu Godinu.
Jeste kompakt. Fuji 6500fd. Dok ne izmislimo pare za nešto ozbiljnije.

EDIT: Riknule mi baterije ovde, inače - čini mi se da može lepa fotka da se napravi kadriranjem samog "mostića" preko brane. Samo da vidim, kad odem ponovo, da li sa ove ili sa one strane reke.

Poslednja izmena:
Super su s16, ja sam zaglavio na poslu taj dan, ziv sam se pojeo sto nisam fotkao :/

Da li se u ovakvim situacijama koristi blic? Mislim na fotke koje je postovao s16. Deluje da ima dosta svetlosti, mada ne znam zato pitam.

Hvala Atmo 🙂

Mixer, ja nisam koristio, i zeznuo sam se sto ga nisam poneo, bas sam hteo da probam da zamrznem subjekt panning-a ali ***... Inace bilo je ok svetlo. Recimo: 1/200, ISO 1600+, f3.5. Al rokao sam i 1/400 ISO 3200 f3.5 a probao i 1/30 ISO 500 f3.5 za panning.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno