Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Misliš da će to pomoći? :) :)

Ne mislim al cu se osecati bolje. :) Zanima me kad mi stigne paket od 30e i na kojem pise da sve zajedno kosta 30e, kako ga oni procene onda na 49e i zato cu i da ih zovem. Razlika je mala pa se ne isplati da se zalim al je bezobrazno. Razumeo bih da oni imaju nesto od toga ali ovako...

Vidi, situacija je otprilike ovakva...
Sve pošiljke koje dolaze iz područja koje obuhvata Kinu i okolne države u startu imaju poseban tretman, pošto se apriori uzima da je cena koja je istaknuta (ako je istaknuta) nevalidna.
E sad, pošto ne mogu da provere baš sve pošiljke odatle jer njih i ima najviše, postoje različite metode selekcije kojima sebi olakšavaju posao, ali ne do te mere da bi poroznost bila prevelika. Poenta je da nijedan carinik ne želi da mu neko dolazi u kontrolu i vršlja po papirima, da bi video kako radi, pa se trudi da do toga i ne dođe, tako što će imati jedan određen nivo naplaćenih carina, što se jelte, odražava u novcu. Da bi ipak sebi olakšali posao, na carini imaju određene metode koje im ugrubo olakšavaju posao, a ipak ne omogućavaju propuštanje pošiljki veće vrednosti koje se moraju cariniti, pa se tako npr. pisma u pucketavoj koverti uglavnom propuštaju bez carine - mali gabarit obično nosi i malu vrednost, ne gubi se mnogo.
Paketi koji se otvore i u njima se nađe račun obično budu ocarinjeni na tu cifru, osim ako nije baš, baš sumnjivo - onda carinik ukuca u google naziv proizvoda i prvo što mu iskoči lupi kao cifru; ima pravo, ne može mu niko ništa.
Paketi koji na sebi imaju cifru se carine na osnovu nje ako je iole realna, a ako nije radi se kao i sa onima koji nemaju nikakav podatak.
Kad carinik otvori paket i u njemu nema ničega, a iz xy razloga ne može/ne želi da traži cenu pošalje onaj papirić da mu se donese dokaz o tome koliko je plaćeno.
Kada carinik primeti da neko češće poručuje robu (ista adresa) ili se u paketu nalazi više komada jednog istog proizvoda pošalje papirić gde se traži uvozna dozvola.

Carinik u Savskoj manje-više i nema nekog interesa pošto su tu uglavnom svi po kazni ili zato što nemaju vezu da budu na nekom drugom profitabilnijem mestu, pa nema mesta paranoji da oni to rade namerno. Ne rade, nego kao i svaki državni administrativac čuvaju svoje dupe i gledaju da otaljaju posao, a da ih niko ne proziva.
Naravno, ima i onih revnosnih koji rade sve po PS-u i zabole ih za bilo šta drugo, rade kako kažu propisi i tačka.
Koliko ljudi, toliko i ćudi.

Poslednja izmena:
Nadam se da ovo nece biti offtopic ali vrlo interesantan vic:

Dogovaraju se carinici šta kupiti kolegi za svadbeni poklon, pa jedan predlaže:
- Da mu kupimo kožnu garnituru?
- Malo je! - ostali će u glas.
- Da mu kupimo automobil?
- Malo je!
- Da mu kupimo stan?
- Malo je!
- A da ga pustimo da radi jednu smenu sam?
- E to je previše!

Sve pošiljke koje dolaze iz područja koje obuhvata Kinu i okolne države u startu imaju poseban tretman, pošto se apriori uzima da je cena koja je istaknuta (ako je istaknuta) nevalidna.
E sad, pošto ne mogu da provere baš sve pošiljke odatle jer njih i ima najviše, postoje različite metode selekcije kojima sebi olakšavaju posao, ali ne do te mere da bi poroznost bila prevelika. Poenta je da nijedan carinik ne želi da mu neko dolazi u kontrolu i vršlja po papirima, da bi video kako radi, pa se trudi da do toga i ne dođe, tako što će imati jedan određen nivo naplaćenih carina, što se jelte, odražava u novcu. Da bi ipak sebi olakšali posao, na carini imaju određene metode koje im ugrubo olakšavaju posao, a ipak ne omogućavaju propuštanje pošiljki veće vrednosti koje se moraju cariniti, pa se tako npr. pisma u pucketavoj koverti uglavnom propuštaju bez carine - mali gabarit obično nosi i malu vrednost, ne gubi se mnogo.
Paketi koji se otvore i u njima se nađe račun obično budu ocarinjeni na tu cifru, osim ako nije baš, baš sumnjivo - onda carinik ukuca u google naziv proizvoda i prvo što mu iskoči lupi kao cifru; ima pravo, ne može mu niko ništa.
Paketi koji na sebi imaju cifru se carine na osnovu nje ako je iole realna, a ako nije radi se kao i sa onima koji nemaju nikakav podatak.
Kad carinik otvori paket i u njemu nema ničega, a iz xy razloga ne može/ne želi da traži cenu pošalje onaj papirić da mu se donese dokaz o tome koliko je plaćeno.
Kada carinik primeti da neko češće poručuje robu (ista adresa) ili se u paketu nalazi više komada jednog istog proizvoda pošalje papirić gde se traži uvozna dozvola.

Carinik u Savskoj manje-više i nema nekog interesa pošto su tu uglavnom svi po kazni ili zato što nemaju vezu da budu na nekom drugom profitabilnijem mestu, pa nema mesta paranoji da oni to rade namerno. Ne rade, nego kao i svaki državni administrativac čuvaju svoje dupe i gledaju da otaljaju posao, a da ih niko ne proziva.
Naravno, ima i onih revnosnih koji rade sve po PS-u i zabole ih za bilo šta drugo, rade kako kažu propisi i tačka.

Zvao sam ih vise puta ali se ne javljaju. :) Paket mi je stigao iz Engleske, na njemu se nalazi nalepnica na kojoj pise (naravno sve na engleskom) carinska deklaraacija, datum slanja, sadrzaj paketa, vrednost i tezina, cak i necije ime, verovatno tog koji ju je nalepio i zasto onda to nije uvazeno? Paket mi je carinila izvesna Snezana Cirilovic a mislim da mi je i prosli put isto ona al nisam siguran. Zvacu ih dok ih ne dobijem, mrzi me bas da idem tamo licno...

Od 11 do 13h se zove I imas 2 broja telefona, jedan za preporucene posiljke drugi za pakete.

Danas mi stigao ocekivani paket iz SAD. Stigao za 10 dana USPS-om. Naplacena carina 640 din na vrednost 69.99. Na papiru procenjen na duplo manje.

Danas u eri kompjutera ne, nisam ubeđen da se neko trudi da zapamti statističke podatke.
A u Savskoj ipak imaju kompjutere i barkod čitač kojim ubacuju podatke, pošto svaka međunarodna pošiljka mora da ima broj i barkod na sebi.

Ringe Raja objasnio, sad bez zezanja moze da se zakljuca tema :)

Ringe Raja za Velikog vezira umesto Dobrog Iznoguda koji nema pojma sa Carinom :D

porucio sam 50 plastikica za drzanje chipova, to je ono malo plasticno, tesko 2 grama :) na ebay sam uzeo aukcija bila, moralo 50 komada, nije se dugo zadrzavao na carini, isao je na 11200 postu, sutra je kod mene, javicu koliko su naplatili ali me zivo zanima sada koliko mogu da naplate za malo obicne plastike.

Ja samo da dodam da se i kod mene gorepomenuta Snezana probila na prvo mesto po lupanju cifara, cak ispred gdina Vladana (doduse, ona bar ubode valutu ako nista drugo).
Btw, istina, slabo sam pazila na casu, al sad mi je jasno koja se vrsta zalbi placa, a koja ne, tnx.
Nasla sam i info o tome da se na resenje zalbe nakon preuzimanja paketa ceka do 2 meseca, ali nisam videla da je neko pominjao koliko se na resenje ceka ako odbijes da preuzmes paket i odmah ulozis zalbu, pa ako neko zna, nek podeli sa mnom, pls? Ako sam i to negde propustila obecavam da se necu javljati vise dok ne iscitam lepo celo gradivo od samog pocetka :)

Ja samo da dodam da se i kod mene gorepomenuta Snezana probila na prvo mesto po lupanju cifara, cak ispred gdina Vladana (doduse, ona bar ubode valutu ako nista drugo).
Btw, istina, slabo sam pazila na casu, al sad mi je jasno koja se vrsta zalbi placa, a koja ne, tnx.
Nasla sam i info o tome da se na resenje zalbe nakon preuzimanja paketa ceka do 2 meseca, ali nisam videla da je neko pominjao koliko se na resenje ceka ako odbijes da preuzmes paket i odmah ulozis zalbu, pa ako neko zna, nek podeli sa mnom, pls? Ako sam i to negde propustila obecavam da se necu javljati vise dok ne iscitam lepo celo gradivo od samog pocetka :)

E kod mene nije ni valutu ubola ili je sama vrsila losu konverziju. :) Uglavnom dobio sam zenu danas na kraju, preko telefona je bila jako ljubazna uz primedbu da niko ne zove da se zali kad mu prodje paket bez carine. Rekla mi je da dodjem u sredu licno pa cemo zajedno da vidimo na osnovu cega je ona procenila tu vrednost jer sve ima u nekom svom zapisniku i navodno ona ne lupa cifre vec sve moze da obrazlozi. Vrlo verovatno cu otici tamo u sredu pa cu da javim sta je na kraju ispalo.

Haha, bila bi fora da narucim nesto od 1-2$ i kada prodje bez carine da zovem i da se zalim... Pa da vidim onda sta ce reci :d

E kod mene nije ni valutu ubola ili je sama vrsila losu konverziju. :) Uglavnom dobio sam zenu danas na kraju, preko telefona je bila jako ljubazna uz primedbu da niko ne zove da se zali kad mu prodje paket bez carine. Rekla mi je da dodjem u sredu licno pa cemo zajedno da vidimo na osnovu cega je ona procenila tu vrednost jer sve ima u nekom svom zapisniku i navodno ona ne lupa cifre vec sve moze da obrazlozi. Vrlo verovatno cu otici tamo u sredu pa cu da javim sta je na kraju ispalo.

Iscupaj ti informaciju jel Udata :D Pa ako nije jel spremna za udaju :D KO ozeni carinicu, resio je sve probleme oko paketa :D

Haha, bila bi fora da narucim nesto od 1-2$ i kada prodje bez carine da zovem i da se zalim... Pa da vidim onda sta ce reci :d

ja sam pozvao skoro carinu, trazio zensku jednu, nevazno ime, pohvalio je za azurnost u vrednovanju paketa, omasila je za 5 dolara vise ali je bar valutu potrefila, I onda sva happy cak me I za ime pitala, izletelo mi jeste ali koliko je to dobro vidicemo.

porucio sam 50 plastikica za drzanje chipova, to je ono malo plasticno, tesko 2 grama :) na ebay sam uzeo aukcija bila, moralo 50 komada, nije se dugo zadrzavao na carini, isao je na 11200 postu, sutra je kod mene, javicu koliko su naplatili ali me zivo zanima sada koliko mogu da naplate za malo obicne plastike.

stigao paket, pretumbali celog I izlepili, silne trake utrosili :) I naplatili 70din, na moje prijatno iznenadjenje.

A bre ovi nisu normalni, opet poceli da menjaju brojeve za pracenje paketima!? Cekam neke udice iz USA, nista na njihovom sajtu otkako je napustio NY, nista na nasem, i odjednom postar ostavlja izvestaj, odem da podignem a ono one, i to sa VVxxxxxxxRS brojem!!!!
Odem na nas sajt i naravno 11.12. stigle u Srbiju, carinjene i promenjen im broj pa 16.12 poslate meni sa tim brojem, i ja nisam znao nista o njoj, kao sto ne znam ni o ovom paketu koji cekam a trebao da stigne danas, ili sutra...

Е стварно су тотални ретарди. Овим цео концепт праћења пада у воду. Ајде, јел још неко добио пакет данас?

ja sam dobio ali nisu nista menjali.

ne mogu da nadjem u temi, je l' tacna informacija da nema carine na posiljke koje salje dxgate?

Meni stiglo pisamce od carine, elektronika veca kolicina, bez trackinga sa ebay-a imam dve posiljke u zadnjia dva meseca sa 10 extendera i drugi paketic sa 5 ide adaptera od 9$, sad se pitam koji je od ova dva :)
Poslao im oba racuna pa nek se misle koji spada u vecu kolicinu elektronike :p

Smesni su...... pa da nesto vredi ne bi islo bez trackinga

@veljaNS
Tacno je :-devil-:

Poslednja izmena:
Komercijala Željko, komercijala... Po 100x, ako su na carini, nisu *****i.
I nije poenta da li si uzeo 50 šrafova od po 2 centa/kom. ili 50 diskova od po 50 evra/kom.

To samo ***** moze da svrsta u komercijalu, 10x extendera kad meni treba 50, znam tipa kome treba 500 licno...

Komercijala je rec koja se samo u srbistanu pojavljuje, u normalnim zemljama se zna sta sme a sta ne... inace djubre od 5x carapa proslo jos me oderali ko majmuna, carape u kantu *(&*$^)(* mater kinesku i njima i carini da sam znao poklonio bi im...

***a... To što ti, ja i ko zna ko ovde smatra da 50 šrafova nije komercijala uopšte nije merodavno (kao što i sam vidiš), pa se shodno ovakvim pravilima igre prilagodi ili prihvati rizik i teraj po starom.
Ali nemoj onda da kukaš po forumu kako su te zlotvori sa carine omeli u nameri da uvaljaš sitnice kupljene kod Kineza.;)

Neznam u kakvom uvaljivanju govoris.... niste mi neki jasni ovde, sta ces srpski mentalitet :p

E zato i imamo najgoru administraciju na celoj planeti, ziveli dok sve ne puknem, ja se nadam da ce biti bas bajno jer necu nikog zaliti :)

Meni se juče prvi put desilo da mi stigne paket(ić) iz HK koji nije ni bio na carini. Nisam imao tracking za njega, pošto prodavac na Ebay nije nudio tu opciju čak ni uz doplatu, eto - isplatio mi se rizik (mada je i vrednost bila mala, 5$). S obzirom da su mi do sad na sve pošiljke naplatili PDV, a mnoge i precenili (čitač kartica plaćen 1$ sa sve trackingom, npr. procenili na 5$), pade mi na pamet mogućnost da neregistrovane pošiljke ne idu na carinjenje... Kolika je mogućnost za tako nešto, da li je neko ovde poručivao bilo šta bez trackinga i kako su vam takve pošiljke prolazile?
PS. Novosadska carina je u pitanju.

ja bio porucio neke kapice za ventil sa led diodama (bez pracenja) jer sam imao one ebay bucks i nisu mi ni stigli, javim prodavcu, on poslao ponovo i opet nisu stigli tako da eto. mozda marmun nije ni poslao, a mozda se nekom na carini sad svetle tockovi dok se vozi, ko ce ga znati...

A bre ovi nisu normalni, opet poceli da menjaju brojeve za pracenje paketima!? Cekam neke udice iz USA, nista na njihovom sajtu otkako je napustio NY, nista na nasem, i odjednom postar ostavlja izvestaj, odem da podignem a ono one, i to sa VVxxxxxxxRS brojem!!!!
Odem na nas sajt i naravno 11.12. stigle u Srbiju, carinjene i promenjen im broj pa 16.12 poslate meni sa tim brojem, i ja nisam znao nista o njoj, kao sto ne znam ni o ovom paketu koji cekam a trebao da stigne danas, ili sutra...

+2 paketa, EMS pošiljke iz USA, LN7941 i LN8374 poslednje evidentirane kada su krenule iz NY/LA, dve-tri nedelje kasnije samo ostavljen izveštaj da odem u poštu, VV1234...RS tracking brojevi. Što i kako menjaju, pojma nemam, ali bar da ažuriraju ili ubace neku vezu sa tim lokalnim trackingom da može da se isprati do kraja paket.

Uz to, imam i prijatelja drugarice u pošti, (pojma nemam šta radi on tamo i na kojoj je poziciji), lik ubeđen da te dve LN pošiljke nisu u sistemu, čak gleda u neki njihov interni softver i tvrdi kako nema tih paketa, dakle nisu ih ni umosili u sistem sa originalnim trackingom, e sad što on očito nema pojma da menjaju tracking brojeve pa da pogleda u tu neku evidenciju ako uopšte postoji... sve u svemu - mrak :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno