Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Kupio bih Nikon D3100 devojci na poklon :) pa me zanima nesto, a ne bih da pitam nju, jel da. Kada kazete da kit objektiv nikako nije dobar i da treba kupiti drugi, jel to znaci da 18-55 koji obicno dolazi sa njim je taj kit i ne valja i treba ici na 18-105, ili treba ici da drugu marku 18-55? Aj moze i na PP ako je neko raspolozen da se rasprica sa mnom. :)

Kit objektiv je taj 18 55 i apsolutno mu nista ne fali za prosecnog korisnika ...
http://www.pixel-peeper.com/adv/?le...&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3

Cinjenica je da verovatno nikada nece opaliti nista priblizno , takodje je cinjenica da ce joj svaki bolji kompakt vrsiti bolji posao nego ovaj DSLR . A to kazem da usled malog interesovanja koje ce pokazati za materiju vrlo je verovatno ova varijanta navedena iznad :) imace slike priblizno istog kvaliteta kao na boljem kompaktu

A sto se tice samog kvaliteta objektiva taj 105 nista nije bolji samo laicki receno moze vise da "zumira" :) za bolje objektive treba mnogo vise love od ovih kit

Poslednja izmena od urednika:
Ja glasam za 35 1.8

Kit objektiv je taj 18 55 i apsolutno mu nista ne fali za prosecnog korisnika ...
http://www.pixel-peeper.com/adv/?le...&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3

Cinjenica je da verovatno nikada nece opaliti nista priblizno , takodje je cinjenica da ce joj svaki bolji kompakt vrsiti bolji posao nego ovaj DSLR . A to kazem da usled malog interesovanja koje ce pokazati za materiju vrlo je verovatno ova varijanta navedena iznad :) imace slike priblizno istog kvaliteta kao na boljem kompaktu

A sto se tice samog kvaliteta objektiva taj 105 nista nije bolji samo laicki receno moze vise da "zumira" :) za bolje objektive treba mnogo vise love od ovih kit

Pa to sto mene materija ne zanima toliko ne znaci da i nju ne zanima. :) ja joj bas iz tog razloga kupujem jer nju interesuje sve to i voli.nisam ni ja bas nezainteresovan ali opet me ne interesuje koliko nju. Videcu za taj 18-105 ako nije mnogo skuplji.

Promašena tema možda, zato što baš i nije dlsr, ali da ne otvaram posebnu za jedno pitanje.

Da li je eos m toliki krš kao što bi se moglo zaključiti iz cene? Sa 18-55 is stm i blicem se prodaje za 350. A ipak isti senzor i procesor kao 650/700d, za cenu malo višu od kompakta sa smešnim senzorom.

Imao je loše kritike zbog sporog af-a ali je to vidim novim fw-om iz jula ove godine dosta sredjeno.

Znam da je FF bolji i L objektivi ili bar pravi dslr sa krop senzorom itd, ali zanima me kao nešto lako za poneti, deluje mi super za taj novac.

EOS M je daleko od krsa, probao sam ga sa EF M 22 2.0 i to je sjajna combo. AF brzina nije kao dslr-a ali je to daleko od loseg. Meni je zasmetalo sto nema nikakvo trazilo jer sam kao i svaki matorac na to navikao i trena nauciti da se onolicno telo drzi mirno, ali boze moj. Ekran je sjajan, touch screen, sve superbrzo reaguje, pravi sjajne fotke i ljudi, to je stvarno malecno. Za njega imas i UWA 11-22, kako cujem sjajnih performansi, po odlicnoj ceni. Sve u svemu, meni se dopao.

Hvala na mišljenju :)

Koliko sam čitao, niko nije nešto oduševljen, ali i osim AF-a za tu klasu i cenu nema ni nekih bitnih zamerki. A opet mi čudno da je sa 800+ dolara došao na to da se prodaje za 330 u usa, za samo godinu dana ili tako nešto, očigledno je propao na tržištu.
Šta znam, pogotovo sa onim tankim 22mm deluje kao super za u džep i putovanje, a PQ sigurno ne može da se meri sa kompaktima koji skoro pa isto koštaju

Ja ga nikada nisam koristio, ali imao sam 550D ciji je senzor fantastican... e sad meni licno bi smetalo sto nema pristup komandama kakav sam navikao ali svakako je toliko manji i sto kazes sa tom 22-ikom staje u dzep, zasto da ne ! A sto kaze cika Marti za trazilo, malo je cudno u pocetku, ali kada sam koristio oly ep1, navikao sam se da gledam i kadriram sliku u ekranu, ali obicno prvi put kada ga uzmem u ruke, prinosim aparat oku, onda se setim da treba da gledam u ekran :D

Inace sam pobornik mirrorless aparata i veliki fan, samo malo da se razvije sistem !

Koliko sam čitao, niko nije nešto oduševljen, ali i osim AF-a za tu klasu i cenu nema ni nekih bitnih zamerki. A opet mi čudno da je sa 800+ dolara došao na to da se prodaje za 330 u usa, za samo godinu dana ili tako nešto, očigledno je propao na tržištu.
Šta znam, pogotovo sa onim tankim 22mm deluje kao super za u džep i putovanje, a PQ sigurno ne može da se meri sa kompaktima koji skoro pa isto koštaju
Koliko znam, nije propao, prodalo se to u poprilicnom broju komaTa, ocigledno je Canon ispitivao trziste. Za koji mesec, sudeci po rumors sajtovima nas ocekuje EOS M2, nova stakla senzor iz 70D itd. Zivi bili pa videli.

Ide BlackFriday, za ljude koji imaju varijantu da dovuku nesto iz USA.

Npr. BestBuy daje Nikon D7000 + 18-140mm za 800 USD, sto je manje od 600 EUR. Meni se cini kao dobra kupovina.

Koliko sam čitao, niko nije nešto oduševljen, ali i osim AF-a za tu klasu i cenu nema ni nekih bitnih zamerki.

Ne znam da li se i dalje prica o starom firmwareu posto sa novim AF radi u delicu sekunde, skoro sam ga bas probao i iznenadio se, a probao sam razne m43 i slicne, nisam video da je nesto brze. A sto se tice samog aparata, jos nisam video onako mali aparat koji ima dobru ergonomiju sa potpuno upotrebljivim tockicem i touch screenom.

Ide BlackFriday, za ljude koji imaju varijantu da dovuku nesto iz USA.

Npr. BestBuy daje Nikon D7000 + 18-140mm za 800 USD, sto je manje od 600 EUR. Meni se cini kao dobra kupovina.

Samo sto niko ne racuna porez kada kupuje ili gleda cene u Americi, koji je oko 10%, nije nista strasno, ali opet, njega obavezno placas na licu mesta a nisam suguran kako se radi povracaj ako uopste moze ;)

Pa onda 880 usd dodje oko 650 evra sto je i dalje fantasticna kupovina, ali opet da imas nekog ko je u Americi na ta dva dana i voljan da se bije sa ljudima u celom onom haosu i guzvama je prilicno srecno :D

Ako kupis odavde, nema nikakvog poreza :)

Mislim da je ovo i online deal tj. ne moras da se laktas u radnji :)

Prosle godine sam preko Amazona za BlackFriday uzeo Canon S100 + 16GB SD za 250 USD (oko 190 EUR). Platio MasterCardom odavde, a poslao na adresu rodjaka u Californiji. Izaslo je tacno toliko koliko je i pisalo, bez dodatnih nameta. Btw, istovremeno je isti aparat u Becu u Neptunu kostao 360 EUR.

Upravo narucio sa Amazona na isti fazon Canon T3i (600D) +18-55 IS II, sa Holster torbom i 16 GB karticom za 467 USD (oko 340 EUR), pri tome je to i cena aparata, a ova dva se dobijaju gratis na checkout-u.

Moram i da sam sebe ispravim i da kazem da se porez ipak racuna (tako je bilo i za moju prvu kupovinu). Od ove gornje cifre porez je 38 USD. Za Canon S100 kupovinu je porez bio 20 USD.

Ima jos pa ako odgovara, naval'te :)

Inace onaj deal za Nikon D7000 je planuo u rekordnom roku.

Pozdrav svima.

Osim ergonomske prednosti 600d da li postoji jos neka druga prednost nad 100d?
Mislim na magic lantern, koji koliko vidim stoji kao podrzan za 100d ali jos uvek ne postoji upotrebljiva verzija za dl.
Imam ideju da uzmem 100d sa 18-55 stm i jos 50mm 1.8 II...
Eventualno umesto 50mm 1.8 da uzmem palacinku 40mm 2.8 stm. Ali nisam siguran da je to priblizno upotrebljiva varijanta pri slabom svetlu kao 50mm 1.8 II.
Tesko da cu u skorije vreme da investiram jos u fotoaparat pa me interesuje sta mislite o ovoj kombinaciji?
Kupicu novo u Nemackoj.
I ako neko ima iskustva sa narucivanjem online u Nemackoj i povracajem poreza?

Poslednja izmena:
Palačinka uopšte nije svjetlosno inferioran objektiv, ali je 50mm korisniji, a obzirom da planiraš crop tijelo tebi je ekvivalent normalca 35mm.

Pa iskreno prajm objektiv mi je najmanja dilema, stvar je samo sto trenutno u Nemackoj Canon ima neku cash back akciju pa bi mozda mogao da dobijem 40mm po skoro istoj ceni kao 50mm...
Mnogo me vise interesuje ova dilema 600d ili 100d jer koliko sam ja procitao 100d ipak ima malo noviju tehnologiju tj. bolji AF u live modu i touch screen... A i eto malko je manji... Mada velicina mi nije nesto presudna, i jedan i drugi moram da nosim u torbici...

I takodje vrlo me zanima da li neko zna za saturn i mediamarkt u nemackoj da li mogu da izbegnem global blue posrednike i trazim formular za pun iznos poreza pa da im naknadno posaljem postom a da mi oni refundiraju na karticu...

...vrlo me zanima da li neko zna za saturn i mediamarkt...

Za ovo ce ti najbolji odgovor dati Kosta :D Ako ti se ne javi ovde, ti ga onda cimni privatno.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Pa iskreno prajm objektiv mi je najmanja dilema, stvar je samo sto trenutno u Nemackoj Canon ima neku cash back akciju pa bi mozda mogao da dobijem 40mm po skoro istoj ceni kao 50mm...
Mnogo me vise interesuje ova dilema 600d ili 100d jer koliko sam ja procitao 100d ipak ima malo noviju tehnologiju tj. bolji AF u live modu i touch screen... A i eto malko je manji... Mada velicina mi nije nesto presudna, i jedan i drugi moram da nosim u torbici...

I takodje vrlo me zanima da li neko zna za saturn i mediamarkt u nemackoj da li mogu da izbegnem global blue posrednike i trazim formular za pun iznos poreza pa da im naknadno posaljem postom a da mi oni refundiraju na karticu...

Ali ti poredis AF na Mirrorless paratu koji ubedljivo i ima najlosiji AF i D600 koji je DSLR :trust:, koga ne znam zasto bi bilo ko, korisitio u live mode-u osim ako ne pravis video !

Ako ti velicina nije bitna, a sto se ova dva tice, ja se slazem, jer su objektivi iste velicine, a telo, koje jeste manje, nije toliko da bi pravilo ne znam kakvu razliku ....
Inace D600 je odlican aparat sakojim nema greske ;)

Cekaj druze, izgleda da se nismo razumeli. Ja pitam za dva DSLRa, CANON 100D i CANON 600D. Nijedan od njih nije mirrorless.
Koliko sam procitao 100D ima noviji procesor i brzi AF u live modu a na 600D mozes da stavis Magic Lantern.
Eto, pa bi voleo da mozda neko ko ima iskustva naglasi razlike.
Svakako hvala na odgovoru i trudu.

Cekaj druze, izgleda da se nismo razumeli. Ja pitam za dva DSLRa, CANON 100D i CANON 600D. Nijedan od njih nije mirrorless.
Koliko sam procitao 100D ima noviji procesor i brzi AF u live modu a na 600D mozes da stavis Magic Lantern.
Eto, pa bi voleo da mozda neko ko ima iskustva naglasi razlike.
Svakako hvala na odgovoru i trudu.

Uh, stvarno se izvinjavam, odavno ne pratim te male aparate, a bio sam ubedjen da je 100d onaj mali mirrorless :D ... imao sam D550 pre jedno 3 godine i to je odlican aparat, D600 je isti samo sa pokretnim ekranom i kontrolom bliceva sto je sjajno :)

U svakom slucaju, da sam na tvom mestu ne bih isao na najjeftiniji aparat, i D600 je dovoljno kompaktan i plastican, a ovaj je predpostavljam jos plasticniji...

Ovaj je manji a da li je plasticniji nemam pojma, vrlo moguce da jeste...
Ali nije jeftiniji, skuplji je od 600D. Pretpostavljam zbog te kompaktnosti koju ima i delom zbog novijeg procesora... I ima touchscreen....

@ deus

600d, obrces oznake, bas si nikondzija :d :)

Vrh Dno