Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ja mislim da je najbolje kit varijanta ali 18-135, to ja planiram da kupim uskoro.

Ne, najbolje je Tamron 17-50/2.8 VC..

^mislim da se vrti taj tamron vc oko 250 i malo vise evra polovan, nije bas malo ali za te pare nema bolje.

Nije malo. Nije malo za pocetnika koji kupuje prvi DSLR pogotovu sto se cini da za te pare kupuje objektiv jako malog raspona. Znam kako razmislja covek prvi put kad kupuje.
Ono sto ne zna je da je Tamron 17-50 stvarno opticki jako kvalitetno staklo, ostro i sa puno detalja.
E sada, mnogo je bitnije dali ce pocetnik to da primeti? Moje je misljenje da nece. 18-55 iz kita je ono sa cime treba poceti.
Covek tek treba da nauci mnogo stvari o fotografiji i nebi trebalo da stavlja akcenat toliko na opremu. Sam 600D je skroz ok i kit ce mu odraditi odlican posao u startu. Kada bude shvatio cemu sluzi blenda i praksi i kolika je razlika u staklima onda ce pozeleti drugo staklo. Moje skromno misljenje je da covek mora da koristi opremu sve do trenutka dok je ne preraste, dok ne shvati ogranicenje opreme koju ima. Kada to shvati spreman je za nesto bolje. Do tada mislim da ne treba da baca pare.

Zato ponovo kazem, mislim da je najbolje da kupi aparat sa 18-55IS. Najmanje ce se novcano opteretiti u startu i vise ce se koncentrisati na samo fotografisanje nego na opremu. Ne slika oprema nego fotograf. Ja sam prvi da se uzme Tamron kao zamena za kit ali ne odmah, ima vremena za to. Uglavnom, slazem se za to da za te pare nema ni priblizno tako dobro staklo.

To je kao kada sam polagao vozacki, pa ti savetuju, pocni na jugu, ako naucis na jugu sve ces znati :-D sto je zapravo prilicno glupo ! Zasto bi morao da pocinje sa losijim objektivom ? Osim ako ga novac ne ogranicava !

Ja sam i dalje za varijantu, ako se razmislja o Dslr-u neka kupi Canon ae1 sa 50mm 1.8 za 40ak, i nek odfotka par rolni filma, tako ce mnogo vise nauciti i o shutter-u, blendi, ekspoziciji, a pri tom fotka sa opremom koja je usvoje vreme kostala par hiljada maraka :-D

Sa Kit-om nece nista nauciti, samo sta znaci los objektiv. A raspon 17-50 je vise nego dovoljan, sire nego kit, a ako mu fali zum, imas noge, pridji ! :)

Nije bitna ostrina Tamrona, vec svetlo koga nikada nije dosta, i tih 2.8 je malo za puno situacija, ali u svakom slucaju ce svako primetiti da moze na 50/2.8 da fotka nesto sto nije u sred dana, a usput da dobije i plitak DOF za mnogo bolje portrete nego sa 18-55 ma 5.6...

Po vasem misljenju, vredi li da prodam 18-135, doplatim i uzmem Tamron 17-50/2.8 sa ili bez VC, imajuci u vidu da imam 55-250?

I mene interesuje ovo u vezi tamrona sa stabilizacijom i bez; da li je taj bez stabilizacije (odnosno non vc) toliko ostriji koliko svi pricaju o tome?! Guru sta je tvoj predlog sa ili bez?!

Na nekoliko mesta Guru preporucuje VC verziju, mene interesuje koliko VC znaci na tom rasponu ili da li cu mnogo izgubiti ako uzmem non VC? :)

Ako vec uzimas taj tamron, uzmi verziju bez stabilizacije i pristojan stativ.
Mada, od nekih ljudi koji su imali taj objektiv, cuo sam da cesto mashi fokus i da kvalitet izrade nije kao kod canon i nikon objektiva.

^^ Neces uopste izgubiti, nego ces dobiti - stabilizaciju. Da, znaci. U situacijama gde bi zbog spore expozicije dobijao stresene fotke, stabilizacija ce ti pomoci da ne budu stresene.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ako vec uzimas taj tamron, uzmi verziju bez stabilizacije i pristojan stativ.
Mada, od nekih ljudi koji su imali taj objektiv, cuo sam da cesto mashi fokus i da kvalitet izrade nije kao kod canon i nikon objektiva.

A kad treba da slika iz ruke? I ko to jos uporedjuje kvalitet izrade objektiva koji kosta 1100€ i 350€?

Hvala svima na preporukama uzeo sam canon 600D za sada u kit varijanti sa 55 IS dok se malo uvezbam uzimam i skupim sa parama Tamron 17-50/2.8
Naravno aparat je uzet od Andora za 390e cetri dana skljocano po Istanubulu aparat radi ekstra :)

Mani tražio 410 za njega :) da sam znao da će da ga da jeftinije cenjkao bih se :d

ccc nisam se cenjkao covek koju je rekao cenu bila je to :)

Ma ne kažem da si se cenjkao, ovo je bilo pre mesec dana, očigledno je spustio cenu malo.

Kod Andora nema cenjakanja, covek vrlo azurno spusta/dize cene u zavisnosti od nabavne cene i u 99% slucajeva je najjeftiniji. Sad skoro sam uzeo od njega 100mm USM f2.8 i bio je 45 evra jeftiniji od najjeftinijeg novog na oglasima od ovih sto isto donose iz Madjarije....

Moze li info o Andoru na p.m? Planiram neki objektiv a CG je zadnja rupa na svirali sto se tice nabavke dslr opreme.

Kod Andora nema cenjakanja, covek vrlo azurno spusta/dize cene u zavisnosti od nabavne cene i u 99% slucajeva je najjeftiniji. Sad skoro sam uzeo od njega 100mm USM f2.8 i bio je 45 evra jeftiniji od najjeftinijeg novog na oglasima od ovih sto isto donose iz Madjarije....

Ja kad god sam ga kontaktirao bio je skuplji od nekih prodavaca na kupujemprodajem (posle cenkanja sa njima)

I ja sam "prinudjen" da udjem malo svet fotografije, pa gde je bolje da potrazim savet nego ovde :)

Dakle, kupio bih prvi DSLR, osnovna namena bi mu bila slikanje malog deteta (bez makroa cveca i listova, za sad :d)
Budzet bi bio negde oko 500e. U tom slucaju verujem da bi mi i neko polovno telo uz mozda neki malo bolji objektiv zavrsila posao.
E sada, tu mi treba preporuka znalca. Ono sto sam ja gledao je mozda nikon d3200 uz 18-55 + 35mm 1.8 za portrete. Laik sam u ovome pa sam mozda i lupio :) Mozda je bolje uzeti d5100 umesto d3200?? Takodje, dobrodosla je i preporuka za canon jer jos uvek nisam pripao ni jednom klanu :)

Pa svakako da je bolje D5100 od D3200, to je malo viša klasa aparata. D3200 je najjeftiniji model, D5100 je kao neka niža srednja klasa, D7100 je viša srednja klasa itd itd...

S tim da od pre mesec dana imaš i najnovije modele(po za sada višim cenama, naravno): D3300 i D5300. Tako da, za 500 evra, nažalost oni ne mogu da se kupe, samo sam ti ih naveo da znaš da postoje.

hvala kosta. da budem iskren, prvo sam razmatrao kupovinu novog aparat, gledao upravo D5300 (u americi sa 18-140mm $1096 + oko10% taksa, upravo mi je tamo drugar koji bi mogao da mi donese). D3300 sa 18-55 je oko $650 +taksa.
Ali nakon nesto razmisljanja mislim da je ipak bolje da za pocetak uzmem neko malo starije (i jeftinije) telo plus jos neki objektiv. Takodje, sobzirom da je stigla beba, ne bi bilo lose da malo i pristedim.

I naravno, koji portrait objektiv bi ste mi preporucili u kompletu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno