Šta je novo?

Ikom - Digitalna tv

Meni se svi +1 kanali nonstop gube i ne mogu da se gledaju, pola fox-ova mi gubi signal, ne mogu ništa valjano ni da gledam, a oni kad dođu kažu sve je u redu.
A ja kad pitam da li vam se gube +1 kanali niko ne odgovara? 🙂

Što se tiče titlova ja sam primetio sledeće na dva LG TV različitih serija: na jednom recimo nema titl na drugome ima u isto vreme. Kliknem na subtitles dugme na daljinskom i tamo gde nema titlova, stoji na "isključeno". Uključim titl i pojavi se. Zatim promenim kanal i vratim ponovo na isti kanal i opet nema titla (opet stoji "isključeno"). Kada se završi taj film ili serija uglavnom se za sledeći pojavi titl. Na drugom TV uglavnom ima titl sve vreme (nisam baš puno testirao).

A ja kad pitam da li vam se gube +1 kanali niko ne odgovara? 🙂

Sori, promaklo mi. Uglavnom je to fox i svi +1 kanali, gomila arteafakta i često gubljenje na po sekund-dva.

Što se tiče titlova ja sam primetio sledeće na dva LG TV različitih serija: na jednom recimo nema titl na drugome ima u isto vreme. Kliknem na subtitles dugme na daljinskom i tamo gde nema titlova, stoji na "isključeno". Uključim titl i pojavi se. Zatim promenim kanal i vratim ponovo na isti kanal i opet nema titla (opet stoji "isključeno"). Kada se završi taj film ili serija uglavnom se za sledeći pojavi titl. Na drugom TV uglavnom ima titl sve vreme (nisam baš puno testirao).

Je l' koristiš čuveni kaon ili ideš direktno u TV s kablom?

Meni se to ranije dešavalo sa kaonom nakačenim na neki stari katodni tv.

Evo jutros počeli da ubacuju i premeštaju kanale, dodali su, naravno, Pink Pedia i Pink Comedy, ali tu su i Discovery Science (naravno i +1), zatim BBC Knowledge a ima i još par nekih kanala samo sa identifikacijom Ikom info bez slike, pretpostavljam da će i tu biti nešto.

Bice verovatno i Pink Horor, bice verovatno Tv1000, Balkanika TV ili neki slican sa muzickim sadrzajem, Prva plus, Nickelodeon, dva sportska.Mislim da je to to.Imam predosecaj da ce ovoliko biti programa, mozda uvedu jos par komada. 😀

...

Što se tiče titlova ja sam primetio sledeće na dva LG TV različitih serija: na jednom recimo nema titl na drugome ima u isto vreme. Kliknem na subtitles dugme na daljinskom i tamo gde nema titlova, stoji na "isključeno". Uključim titl i pojavi se. Zatim promenim kanal i vratim ponovo na isti kanal i opet nema titla (opet stoji "isključeno"). Kada se završi taj film ili serija uglavnom se za sledeći pojavi titl...).

Probaj sledeće : Udjes u podesavanja* nadjes opcije gde biras jezik podešavanja, tu je i npr. zemlja pretrage kanala, te bi trebalo tu da bude i jezik prevoda - stavis na srpski i trebalo bi normalno da radi prevod (*raspored kod lg lh serije)

- kad vec nagadjamo koje kanale će još staviti bilo bi, po meni, dobro da ubace i npr. obavezno Comedy Central te recimo public news kanale tipa Channel 4, ITV, SkyNews, MSNBC, a po svemu sudeći ima da stave famoznu Novu i pinkaste kanale

Nemam Kaon, kabl samo (i CAM).

Mene je to zezalo sa kaonom nekada.

Probaj ovo što je polossan predložio, da podesiš sam tv, možda mu nije srpski podešen na defaultu. Ali ako imaš da biraš zemlju, biraj Nemačku, Holandiju ili neku od skandinavskih zemalja, ali prvo probaj s Nemačkom.

To su kompatibilni sistemi sa našim i to mi je preporučio njihov tehničar da stavim kad sam čačkao kevin tv na kojem se stalno gube prevodi.

Ali kad izabereš Nemačku itd kao zemlju, za jezik naravno staviš srpski.

Ali ako imaš da biraš zemlju, biraj Nemačku, Holandiju ili neku od skandinavskih zemalja, ali prvo probaj s Nemačkom.

To su kompatibilni sistemi sa našim i to mi je preporučio njihov tehničar da stavim kad sam čačkao kevin tv na kojem se stalno gube prevodi.

Ali kad izabereš Nemačku itd kao zemlju, za jezik naravno staviš srpski.
Ali to onda znači da moram da ponovo memorišem sve digitalne kanale ako promenim "državu" a kada sam prvi put probao da memorišem, digitalne kanale imam samo na --, Finska i Švedska (na LH2000 seriji). To mi se ne radi jer ne mogu da premeštam kanale kasnije već moram na USB pa sredim na PC pa vratim na USB pa u TV... mnogo to zezanja. Jezik za titl stoji Srpski, to nije problem. Ma retko se dešava pa i nemam nešto želju da čačkam, to je kod klinca u sobi pa on ponekada smara da mu ne radi 🙂

@polossan
Puste želje... pogledaj ti statistike šta se gleda kod nas, po 3-4 miliona prati Farmu, Grand, neke Paparaco gluposti, sve Pink, Prva i RTS. Neka i lažu za polovinu opet je to 2 miliona. Pored takve strukture gledališta naravno da će da ubacuju Pink Svemir i Pink Auto-Put kamere umesto stranih zabavnih kanala. Žalosno 🙁

Ali to onda znači da moram da ponovo memorišem sve digitalne kanale ako promenim "državu" a kada sam prvi put probao da memorišem, digitalne kanale imam samo na --, Finska i Švedska (na LH2000 seriji). To mi se ne radi jer ne mogu da premeštam kanale kasnije već moram na USB pa sredim na PC pa vratim na USB pa u TV... mnogo to zezanja. Jezik za titl stoji Srpski, to nije problem. Ma retko se dešava pa i nemam nešto želju da čačkam, to je kod klinca u sobi pa on ponekada smara da mu ne radi 🙂

Pa Finska i Švedska bi trebalo da su isto ok. Baš sam danas opet nameštao sve na kevinoj tošibi, jer se ista stvar dešavala. Sad kao radi, ali počeće opet verovatno da zeza... 'bem li ga.

Inače, bili danas tehničari i nemaju pojma što se gube prevodi, kao signal je dobar, verovatno dvbc tjuner na tošibi nije kompatibilan sa nekim tamo modulacijama, turac palac... sve u svemu nisu rešili ništa.

Kod mene su isto bili i rekli da je kabl, koji je na tavanu, maltene potpuno uništen od neke vode koja izgleda curi, tako da će morati da mi stave sve novo, naravno za simboličnu sumu od hiljadu-dve dinara, u zavisnosti od dužine kabla i ostalog materijala.

Kad sam ih pitao da li slučajno imaju pojma o nekom skorijem uvođenju hd ponude, rekli su da se to i ne pominje tamo. Gurali su ovo s telefonima i rekli su da im je to skroz propala investicija, pa moraju da se oporavljaju od toga, a moraju mnogo da ulažu u opremu itd za hd ponudu.

Tako da ništa od HD kanala u skorije vreme od Ikoma.

Meni nikad nije ni bila jasna ta njihova ponuda s telefonima, znao sam da to neće zaživeti. A mogli su umesto toga da ulože lovu i puste nam HD kanale... ali neko tamo je izgleda drugačije izračunao.

kod LH serije prilikom digitalnog trazenja kanala - izaberes kabl, iznad imas da odcekiras opciju da ti tv sam memorise kanale - kad odchekiras daje ti mogucnost, u opcijama, da sam prebacujes kanale na koju god hoces poziciju kako se ne bi smarao sa listom na usb-u - ja pustim da mi odradi search digi i radio kanala dok analognu pretragu prekinem odmah

kod LH serije prilikom digitalnog trazenja kanala - izaberes kabl, iznad imas da odcekiras opciju da ti tv sam memorise kanale - kad odchekiras daje ti mogucnost, u opcijama, da sam prebacujes kanale na koju god hoces poziciju kako se ne bi smarao sa listom na usb-u - ja pustim da mi odradi search digi i radio kanala dok analognu pretragu prekinem odmah
Znam, na LH5000 to radi ali na LH2000 ne radi pomeranje kanala 🙁 Jedino nisam probao ručno da unosim parametre.

Sve je tačno osim što meni nisu nikada hteli da promene nebulozno blacklistovanu IP.
To je već bezobrazluk. Znači da ne dobijaš dogovorenu (punu) uslugu za svoj novac! Trebalo je da digneš frku.

Ali zato lepo promeniš MAC adresu routera, reset modema i routera i mogu da se fakaju😛
Ček, ček... Kako sad MAC adresa rutera?! Kakve veze ima ruter? Ja kol'ko znam stvari stoje ovako:

- DSL modem je njihov i ne možeš, ili bar ne bi trebalo da možeš, ništa da mu menjaš
- DHCP dodeljuje IP adresu na osnovu MAC adrese DSL modema
- Jedino što ti ostaje je da "rutuješ" DSL modem i promeniš mu MAC adresu (što je najstrožije zabranjeno Ugovorom, a možda i nekim zakonom); nisam siguran da može da se MAC adresa DSL modema softverski spufuje
- Sva mrežna oprema koja se nalazi iza DSL modema je potpuno irelevantna za njihov DHCP

Gde grešim? Da li si to probao i uspeo?

Naravno da sam probao, a bogami i uspeo. Ugasiš modem, promeniš MAC na routeru, resetuješ router pa ga ugasiš, upališ modem a zatim router. Probaj, ništa te ne košta.

Molim za jedan info.
Kupio sam novi TV Samsung 46F6400. Kad sam ga nakačio na IKOM dobio sam tonu novih kanala sada imam oko 150 digitalnih i 50ak analognih. Nisam od Ikoma uzimao nikakav resiver ni CI karticu. Da li mi je nešto od toga uopšte potrebno ? Tj da li ovaj tv ima resiver u sebi ili mi je potreban Ikomov resiver kako bih dobio bolju sliku digitalnih kanala ?

Molim za jedan info.
Kupio sam novi TV Samsung 46F6400. Kad sam ga nakačio na IKOM dobio sam tonu novih kanala sada imam oko 150 digitalnih i 50ak analognih. Nisam od Ikoma uzimao nikakav resiver ni CI karticu. Da li mi je nešto od toga uopšte potrebno ? Tj da li ovaj tv ima resiver u sebi ili mi je potreban Ikomov resiver kako bih dobio bolju sliku digitalnih kanala ?

Cam modul ti treba ako imaš pay TV kanale, tipa HBO, Cinemax.

Ako nemaš ili ih ne želiš, ne treba ti.

Naravno da sam probao, a bogami i uspeo. Ugasiš modem, promeniš MAC na routeru, resetuješ router pa ga ugasiš, upališ modem a zatim router. Probaj, ništa te ne košta.
Meni to nema nikakvog smisla. Prvo i osnovno, svi kablovski opetateri zadržavaju modeme u svom vlasništvu (i daju ih samo na korišćenje) upravo zbog mogućih manipulacija sa (modemovom) MAC adresom, jer je upravo to osnovni mehanizam identifikacije u internoj mreži.

Dakle, njihov DHCP server prepoznaje MAC adresu MODEMA i njemu dodeljuje javnu IP adresu. To da li ste vi posle taj modem prikačili na PC, svič, 4-portni ili 24-portni ruter nema nikakve veze jer je u svakom slučaju DSL MODEM "default gateway" i on je taj kome operaterov DHCP server dodeljuje javnu IP adresu na osnovu njegove MAC adrese.

Ako si uspevao da promeniš IP adresu resetom modema to sigurno nema nikakve veze sa time što si menjao MAC adresu na ruteru koji si sa njim povezao. Verovatno je bilo dosta prekida veze u tom periodu pa si uspeo nekome da "uvališ" svoju adresu. Možda se u međuvremenu nešto promenilo, a možda im i nisu svuda isto namešteni DHCP serveri (negde je lease time kraći, a negde besmisleno dug). Đavo bi ga znao.

@Stoske Tnx na infu. Ne planiram da uzimam dodatne pakete tako da onda neću uzimati resiver.

Poslednja izmena:
Meni to nema nikakvog smisla. Prvo i osnovno, svi kablovski opetateri zadržavaju modeme u svom vlasništvu (i daju ih samo na korišćenje) upravo zbog mogućih manipulacija sa (modemovom) MAC adresom, jer je upravo to osnovni mehanizam identifikacije u internoj mreži.

Dakle, njihov DHCP server prepoznaje MAC adresu MODEMA i njemu dodeljuje javnu IP adresu. To da li ste vi posle taj modem prikačili na PC, svič, 4-portni ili 24-portni ruter nema nikakve veze jer je u svakom slučaju DSL MODEM "default gateway" i on je taj kome operaterov DHCP server dodeljuje javnu IP adresu na osnovu njegove MAC adrese.

Ako si uspevao da promeniš IP adresu resetom modema to sigurno nema nikakve veze sa time što si menjao MAC adresu na ruteru koji si sa njim povezao. Verovatno je bilo dosta prekida veze u tom periodu pa si uspeo nekome da "uvališ" svoju adresu. Možda se u međuvremenu nešto promenilo, a možda im i nisu svuda isto namešteni DHCP serveri (negde je lease time kraći, a negde besmisleno dug). Đavo bi ga znao.

Gledaj, možemo da se ubeđujemo do sutra, zar ti nije lakše da probaš? Ovo nisam nalupetao, niti sam izmislio fazon, naime stvar je odavno poznata i našao sam rešenje na netu, pošto mi ga je stidljivo i u potaji saopštio tehničar iz Ikoma pre par godina, kada sam se bunio jer nisu hteli oni da mi promene IP. Da ne bi lutao, ako već ne želiš da probaš, priča o tome postoji i na ovom forumu, ovo je jedna od mnogih😉

Dakle, njihov DHCP server prepoznaje MAC adresu MODEMA i njemu dodeljuje javnu IP adresu.
Ovde grešiš - IP adresa se dodeljuje hostu koji je iza modema. Modem ne rutira saobraćaj, ne radi uopšte na L3 nivou. Kada računar nakačiš direktno na kablovski modem provajdera (bez nekog rutera između), računar je taj koji dobije javnu adresu.

Većina ADSL modema koje kod nas daju provajderi (ili se prodaju) su i ruteri i rade tako kako si opisao (osim što se ne koristi MAC adresa nego PPPoE za davanje pristupa mreži). Oni mogu da se konfigurišu da rade u bridge modu i tada se ponašaju kao i kablovski modemi. Kod IKOMa (verujem i kod drugih kablovskih operatera) dobiješ modem koji nije ruter, ne možeš da vezuješ više računara na njega, nema wireless itd - dakle radi samo u bridge modu. Zato podrazumevaj da prelazak na IKOM podrazumeva da treba da kupiš i wireless ruter.

Pre godinu dana bih ti preporučio da pređeš ali sada više nisam siguran, problemi su mnogo češći nego ranije.

Koja je sifra za XXX kanale, kada se koristi CAM modul? Hvala unapred na odgovoru.

Gledaj, možemo da se ubeđujemo do sutra, zar ti nije lakše da probaš?
Nije jer nemam Ikom kablovski internet, već sam razmišljao da na njega pređem sa ADSL-a.

Ovo nisam nalupetao, niti sam izmislio fazon, naime stvar je odavno poznata i našao sam rešenje na netu, pošto mi ga je stidljivo i u potaji saopštio tehničar iz Ikoma pre par godina, kada sam se bunio jer nisu hteli oni da mi promene IP. Da ne bi lutao, ako već ne želiš da probaš, priča o tome postoji i na ovom forumu, ovo je jedna od mnogih😉
Nisam ni mislio da si izmislio, samo kažem da mi to objašnjenje nije logično pa sam želeo da saznam nešto više o tome. Hvala za link, pročitaću taj tred pažljivo.

Od pre dva dana na ikomu ide obavestenje da su za korisnike digitalne tv dodati neki novi kanali (Discovery science, +1, pink pedia...) medjutim tih kanala kod mene nema, kao ni nekih kojih je bilo - ID npr. Na nijhovom sajtu nadjem da od 1.1.2014 dele osnovni mega paket na digitalna i digitalna+, ali ne po kom kriterijumu! U taj dig+ koji se placa 200din dolaze svi ti kanali kojih vec sada nema.
Imam njihov flat 3 net i uopste mi nije jasno koji paket ide uz tu tarifu, kao ni to zasto 20-tak dana unapred primenjuju pravilo koje treba da vazi od NG!
Kakva je situacija kod vas koji imate flat3 - ima li ovih + kanala?

Ovde grešiš - IP adresa se dodeljuje hostu koji je iza modema. Modem ne rutira saobraćaj, ne radi uopšte na L3 nivou. Kada računar nakačiš direktno na kablovski modem provajdera (bez nekog rutera između), računar je taj koji dobije javnu adresu.
Pročitao sam tred koji je Bobiška linkovao i ovo sve objašnjava:

Kablovski operateri vezuju sve parametre konekcije za modem a IP adresu za prvi sledeći uređaj (računar il ruter) tako da promena MAC adrese na ruteru ili mrežnoj karti ne može izazvati nikakve probleme, osim eventualno ako se kod ručnog upisa MAC adrese pogodi već neka koja je prijavljena na mrežu (malo verovatno ali ipak moguće)
Ono što mene buni u celoj priči je to što znam da su nekada kablovski operateri vršili autentifikaciju korisnika prema MAC adresi modema/rutera, a sada očigledno imaju neki drugi način.

Inače, "host" je adekvatan naziv ukoliko govorimo o modemu koji komunicira sa računarom preko PCI ili USB magistrale, ali ukoliko ima mrežni priključak... logično je da taj priključak ima i svoju MAC adresu i svoju IP adresu, jer se one dodeljuju mrežnom interfejsu a ne uređaju koji ih može imati više.

Većina ADSL modema koje kod nas daju provajderi (ili se prodaju) su i ruteri i rade tako kako si opisao (osim što se ne koristi MAC adresa nego PPPoE za davanje pristupa mreži). Oni mogu da se konfigurišu da rade u bridge modu i tada se ponašaju kao i kablovski modemi. Kod IKOMa (verujem i kod drugih kablovskih operatera) dobiješ modem koji nije ruter, ne možeš da vezuješ više računara na njega, nema wireless itd - dakle radi samo u bridge modu. Zato podrazumevaj da prelazak na IKOM podrazumeva da treba da kupiš i wireless ruter.
To sve znam, ali ipak... čak i u bridž modu, svaki interfejs mora imati svoju MAC adresu, zar ne? :trust:

Bilo kako bilo, bitno je da to može.

Znam da je off-topic al' zna li neka da li isti princip važi i kod, recimo, PTT KDS-a?

Pre godinu dana bih ti preporučio da pređeš ali sada više nisam siguran, problemi su mnogo češći nego ranije.
Nda... to sam nešto i ja skapirao. Hvala.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Od pre dva dana na ikomu ide obavestenje da su za korisnike digitalne tv dodati neki novi kanali (Discovery science, +1, pink pedia...) medjutim tih kanala kod mene nema, kao ni nekih kojih je bilo - ID npr. Na nijhovom sajtu nadjem da od 1.1.2014 dele osnovni mega paket na digitalna i digitalna+, ali ne po kom kriterijumu! U taj dig+ koji se placa 200din dolaze svi ti kanali kojih vec sada nema.
Imam njihov flat 3 net i uopste mi nije jasno koji paket ide uz tu tarifu, kao ni to zasto 20-tak dana unapred primenjuju pravilo koje treba da vazi od NG!
Kakva je situacija kod vas koji imate flat3 - ima li ovih + kanala?

Ja imam flat 5 paket tako da mogu da vidim sve kanale, međutim još uvek nema svih najavljenih, emituju samo ova dva Pink kanala, sa nešto slabijim kvalitetom slike, a često mi nestaje slika na još par Pink kanala. Takođe ide i Discovery SCI, sa prevodom ali mono zvukom, dok SCI+1, još uvek ne emituje iako ima identifikaciju. BBC knowledge ide sa slabijim signalom, bez titla i netačnim vodičem, Nickelodeon ne ide još, samo identifikacija, takođe ima još tri neke Ikom Info identifikacije koje su zaključane, sportski kanal Ginx mi je zaključan, ne znam zašto.
Ono što me najviše nervira je, što su već dugo, isključili prevod za BBC Entertainment a ima ekstra serija i emisija, mnogo je bolji od svih ovih pinkovih kanala.

Кабловски оператери користе МАС адресу модема да би му уопште дозволили да ради. Зато и не можеш да сам купиш модем и прикључиш га, осим ако оператер не пристане да ти пусти интернет на твој уређај. Једноставно, сви корисници у рецимо једној згради су накачени на исти кабл и онда би свако могао да убаци модем и користи интернет. Зато они морају да пусте интернет према конкретном модему. Друга прича је АДСЛ јер ту интернет иде практично од централе до корисника и онда углавном може да се користи и други уређај.
IP адресу добија мрежна картица или рутер који су иза модема. Промена МАС адресе неког од њих ће да промени IP адресу, практично може да се комбинује мрежна и рутер али при овим брзинама скоро да нема неког смисла. Најлакши начин је промена МАС адресе на том уређају ... мада то онда захтева рестарт модема па се и ту губи време.
Оператери који нуде динамичку адресу нигде нису навели да се она мења код сваког рестарта па некад може да траје и месецима. Мени Телеком АДСЛ код сваког рестарта конекције промени адресу мада сам чуо да неки други АДСЛ провајдери и тада задрже исту. Ништа од тога не може да им се пребаци, све је регуларно.

Иначе је могуће да кабловски модем додели више адреса и да се прикључи више корисника (уз помоћ глупог свича) али је проблем на страни оператера који даје једну јавну IP по модему и онда то не може да проради. Знам да неки дају две адресе а док су делили приватне, онда је могло да се добије више.

Ja imam flat 5 paket tako da mogu da vidim sve kanale, međutim još uvek nema svih najavljenih, emituju samo ova dva Pink kanala, sa nešto slabijim kvalitetom slike, a često mi nestaje slika na još par Pink kanala. Takođe ide i Discovery SCI, sa prevodom ali mono zvukom, dok SCI+1, još uvek ne emituje iako ima identifikaciju. BBC knowledge ide sa slabijim signalom, bez titla i netačnim vodičem, Nickelodeon ne ide još, samo identifikacija, takođe ima još tri neke Ikom Info identifikacije koje su zaključane, sportski kanal Ginx mi je zaključan, ne znam zašto.
Ono što me najviše nervira je, što su već dugo, isključili prevod za BBC Entertainment a ima ekstra serija i emisija, mnogo je bolji od svih ovih pinkovih kanala.

Znaci katastrofa! Svi pobrojani i kod mene imaju identifikaciju, ali pise da im je kodiran signal - sto znaci niks za flat3! Bar da puste do NG, da vidim na sta lice ti kanali koji me zanimaju, pa da razmislim hocu li da im platim tih 1000din instalacione takse + 200din mesecno za dig+ (mada, trebalo bi da se doplati 100din, jer se vec placa 100din za osnovni digitalni paket, koliko se ja razumem u matematiku😀)

Кабловски оператери користе МАС адресу модема да би му уопште дозволили да ради. Зато и не можеш да сам купиш модем и прикључиш га, осим ако оператер не пристане да ти пусти интернет на твој уређај. Једноставно, сви корисници у рецимо једној згради су накачени на исти кабл и онда би свако могао да убаци модем и користи интернет. Зато они морају да пусте интернет према конкретном модему.
Sve je tačno, a to sam i ja napisao, pri čemu nastaje konfuzija sa terminom "MAC adresa".

LAN priključak na modemu ima svoju MAC adresu i ona se ne može promeniti (bez rutovanja modema), dok je IP adresa koja se dodejuje tom interfejsu "dinamička" i javna, a dodeljuje je DHCP server provajdera. Ista ta javna IP adresa se "kopira/preslikava" na PC/ruter, tj prvi sledeći uređaj iza modema, jer je reč o bridge režimu rada, ali ta dva interfejsa idelje imaju zasebne MAC adrese. Konfuzija nastaje jer DHCP server kablovskog operatera dodeljuje IP adresu na osnovu MAC adrese, ali ne modema - kako bi bilo logično, već na osnovu MAC adrese uređaja koji je povezan na modem!?!?

IP адресу добија мрежна картица или рутер који су иза модема. Промена МАС адресе неког од њих ће да промени IP адресу
E, ovo je meni bilo nelogično, al' očigledno je da su to tako podesili.

Оператери који нуде динамичку адресу нигде нису навели да се она мења код сваког рестарта па некад може да траје и месецима.
Znam da je tako, ali je to debakl! Ne znam da li negde u stručnoj literaturi ili domaćim propisima i zakonima postoji definicija "dinamičke IP adrese", ali to sigurno ne može biti "nekoliko puta godišnje".

Kako čujem od nekih upućenih, verovali ili ne, iza takve politike i tog problema ne stoji nikakva zavera već najobičnije neznanje i ošljarenje "sistem administratora" i onih koji rade na mreži jer ne znaju ili neće da promene default podešavanja na Cisco opremi. :wall: Prosto je po konvenciji namešten neki veliki lease time na DHCP-u i malo je zakukuljeno to pravilno prekonfigurisati. :S:

Ne želim da trolujem, ali kada smo već ovo spomenuli, da još jednom kažem da se kod PTT-a IP adresa forsirano menja jednom u 24h, ali izgleda ne i na restart modema/rutera, i to je tako i na kablovskom i na njihovom ADSL internetu. Sa druge strane, statičku IP adresu naplaćuju svega 120 RSD/mesečno. U svakom slučaju, više nego korektno. E, da... oni su, ja mislim, jedini operater koji vam dozvoljava da koristite svoju opremu - i ADSL i kablovsku! :O Odnesete im svoj DSL modem, oni u njega ubace potrebne parametre i vrate vam ga. Carevi!

Мени Телеком АДСЛ код сваког рестарта конекције промени адресу мада сам чуо да неки други АДСЛ провајдери и тада задрже исту.
Pretpostavio sam da je to tako kod Telekoma, ali nisam bio siguran. Samo da ti kažem, ne da ima provajdera koji... nego mislim da je Telekom sada bukvalno jedini koji menja IP adresu na restart modema. :S:

Ништа од тога не може да им се пребаци, све је регуларно.
Pa nije regularno i može da im se prebaci. Ja sam o tome pisao RATEL-u i naravno nikom ništa, ali je stvar principa. Ako u ugovoru koji smo potpisali piše da treba da dobijem dinamičku IP adresu, onda ona MORA da bude dinamička. Sada možemo da uđemo u tumačenje značenja tog pojma, ali se ono nikako ne može rastegnuti na više meseci. 24h ili pri manuelnom restartu - barem jedno od ta dva, ako ne i oba, to bi moralo da bude pravilo. Sve drugo je kršenje odredbi ugovora.

Иначе је могуће да кабловски модем додели више адреса и да се прикључи више корисника (уз помоћ глупог свича) али је проблем на страни оператера који даје једну јавну IP по модему и онда то не може да проради
Ne dodeljuje modem adrese već DHCP server operatera, tako da... Sa današnjim cenama malih rutera, ko još kupuje svičeve za kuću i zašto? 🙂

Nazad
Vrh Dno