Кабловски оператери користе МАС адресу модема да би му уопште дозволили да ради. Зато и не можеш да сам купиш модем и прикључиш га, осим ако оператер не пристане да ти пусти интернет на твој уређај. Једноставно, сви корисници у рецимо једној згради су накачени на исти кабл и онда би свако могао да убаци модем и користи интернет. Зато они морају да пусте интернет према конкретном модему.
Sve je tačno, a to sam i ja napisao, pri čemu nastaje konfuzija sa terminom "MAC adresa".
LAN priključak na modemu ima svoju MAC adresu i ona se ne može promeniti (bez rutovanja modema), dok je IP adresa koja se dodejuje tom interfejsu "dinamička" i javna, a dodeljuje je DHCP server provajdera. Ista ta javna IP adresa se "kopira/preslikava" na PC/ruter, tj prvi sledeći uređaj iza modema, jer je reč o
bridge režimu rada, ali ta dva interfejsa idelje imaju zasebne MAC adrese. Konfuzija nastaje jer DHCP server kablovskog operatera dodeljuje IP adresu na osnovu MAC adrese, ali ne modema - kako bi bilo logično, već na osnovu MAC adrese uređaja koji je povezan na modem!?!?
IP адресу добија мрежна картица или рутер који су иза модема. Промена МАС адресе неког од њих ће да промени IP адресу
E, ovo je meni bilo nelogično, al' očigledno je da su to tako podesili.
Оператери који нуде динамичку адресу нигде нису навели да се она мења код сваког рестарта па некад може да траје и месецима.
Znam da je tako, ali je to debakl! Ne znam da li negde u stručnoj literaturi ili domaćim propisima i zakonima postoji definicija "dinamičke IP adrese", ali to sigurno ne može biti "nekoliko puta godišnje".
Kako čujem od nekih upućenih, verovali ili ne, iza takve politike i tog problema ne stoji nikakva zavera već najobičnije neznanje i ošljarenje "sistem administratora" i onih koji rade na mreži jer ne znaju ili neće da promene
default podešavanja na Cisco opremi. :wall: Prosto je po konvenciji namešten neki veliki
lease time na DHCP-u i malo je zakukuljeno to pravilno prekonfigurisati. :S:
Ne želim da trolujem, ali kada smo već ovo spomenuli, da još jednom kažem da se kod PTT-a IP adresa forsirano menja jednom u 24h, ali izgleda ne i na restart modema/rutera, i to je tako i na kablovskom i na njihovom ADSL internetu. Sa druge strane, statičku IP adresu naplaćuju svega 120 RSD/mesečno. U svakom slučaju, više nego korektno. E, da... oni su, ja mislim, jedini operater koji vam dozvoljava da koristite svoju opremu - i ADSL i kablovsku! :O Odnesete im svoj DSL modem, oni u njega ubace potrebne parametre i vrate vam ga. Carevi!
Мени Телеком АДСЛ код сваког рестарта конекције промени адресу мада сам чуо да неки други АДСЛ провајдери и тада задрже исту.
Pretpostavio sam da je to tako kod Telekoma, ali nisam bio siguran. Samo da ti kažem, ne da ima provajdera koji... nego mislim da je Telekom sada bukvalno jedini koji menja IP adresu na restart modema. :S:
Ништа од тога не може да им се пребаци, све је регуларно.
Pa nije regularno i može da im se prebaci. Ja sam o tome pisao RATEL-u i naravno nikom ništa, ali je stvar principa. Ako u ugovoru koji smo potpisali piše da treba da dobijem dinamičku IP adresu, onda ona MORA da bude dinamička. Sada možemo da uđemo u tumačenje značenja tog pojma, ali se ono nikako ne može rastegnuti na više meseci. 24h ili pri manuelnom restartu - barem jedno od ta dva, ako ne i oba, to bi moralo da bude pravilo. Sve drugo je kršenje odredbi ugovora.
Иначе је могуће да кабловски модем додели више адреса и да се прикључи више корисника (уз помоћ глупог свича) али је проблем на страни оператера који даје једну јавну IP по модему и онда то не може да проради
Ne dodeljuje modem adrese već DHCP server operatera, tako da... Sa današnjim cenama malih rutera, ko još kupuje svičeve za kuću i zašto?
🙂