Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao i sve u zivotu i jedna i druga verzija imaju svoje prednosti i mane. U sustini, imas pet varijanti. I moguce je da je trenutno digitalna najpovoljnija, a ako ne najpovoljnija onda barem najjednostavnija. Varijanta 1 (ovo pisem u sustini za PS3, a vazice i za PS4 sa izuzetkom postojece piraterije na PS3) - odes u neku od domacih maloprodaja i kupis igru koju zelis da imas sto pre i nemas strpljenja da se pomucis na drugi nacin. Racunaj da ces je platiti barem hiljadu dinara vise nego u drugim varijantama, a cesto i po nekoliko hiljada vise. Prednost je sto je odmah nosis kuci sa sobom.

Varijanta 2 - narucivanje iz inostranstva. Postalo je ne nemoguca, ali malo teza misija iz dva razloga: skuplja je otkad se placa i nas PDV i noviji naslovi najcesce cenom premasuju i okvir za carinjenje sto znaci da za najnovije igre treba da racunas i na carinu i na PDV uz teoretsku, ali ne narocito veliku mogucnost, da cudom prodjes bez dodatnih troskova ili s minimalnim troskovima. Ova varijanta je donedavno bila veoma povoljna, a trenutno i nije toliko. Medjutim, sto je igra starija, to je i cena niza, pa samim tim placas samo PDV. Ako se ima u vidu da su pojedini naslovi povoljniji nego ovde cak i sa svim mogucim nametima, to nabavku u domacim maloprodajama cini prilicno apsurdnom.

Varijanta 3 - kolektivni share o kojem ti je vec dovoljno napisao kolega, a buduci da se licno time nisam zanimao ne vredi da dodatno detaljisem.

Varijanta 4 - kupovina odnosno otkup igara koje je vec neko presao - ne vazi za osobu kojoj su potrebne nove igre i to sto pre.

Varijanta 5 - digitalna kupovina. Prednost - imas igru gotovo odmah po izlasku - ako odradis preorder, omogucavaju da je download-ujes dan pre zvanicnog izlaska, a onda je aktiviraju na zakazanom launch-u. Mana - zauzima ti prostor na hard disku, a njega po pravilu nikad dovoljno. Cesto je igra u varijanti digitalne distribucije i do 10 funti skuplja u odnosu na istu igru koju bi narucio s britanskih sajtova (medjutim, na to treba dodati postarinu u slucaju nekih od tih sajtova + dazbine koje sad nasi nabacuju), ali na njih se ceka i do dve nedelje da stignu ponekad.

Sve u svemu, iznenadjen sam sto si nasao nesto da kosta isto. Ne vrsim poredjenja te vrste, ali obicno su najnoviji naslovi skuplji preko PSN nego preko britanskih sajtova za online isporuku.

Pri trenutnom stanju stvari, najbolje je onima koji mogu malo da se strpe i nabave igre zaista povoljno nakon nekog vremena. U slucaju pet, pa i deset naslova koje covek oceni kao igre koje zeli da ima sto pre i da posto-poto zeli da ih nabavi, mislim da je trenutno opravdan digitalni download bilo individualni, bilo pomenuti kolektivni.

Ovo fantom nosioc mi deluje totalno konfuzno. Po meni bi trebalo digital verzija da bude jeftinija bar za cenu diska ,stampe i ostalih stvari koji ulaze u cenu.

Forvardujte i meni jednu. Bilo ko od vas dvojice 🙂. Zanima me u teoriji. Da znam sta pricam ljudima da mogu/ne mogu...

@hunder
Fantom nosilac uopste nije toliko konfuzan. On samo nije pcela matica.

Digital verzija je, koliko sam barem ustanovio na primeru nekoliko najnovijih igara, najcesce skuplja oko desetak funti u odnosu na cenu koju guraju engleski sajtovi za online narucivanje koji salju ovamo - oni su u mogucnosti da daju nize cene. Opet, povoljnija je nego nabavka igre u nasim prodavnicama.

Poslednja izmena:
Liverpul, poslao sam ti.

Da, nema štampe, kutije i to, ali ima servera, struje, ljudi koji održavaju sve to ....

I ja sam zagovornik da se treba da bude nešto niža, makar simbolično, ali slaba vajda ... ne slušaju nas. 🙂 🙂

A šta bi sa onom varijantom da će moći da se sve igre skidaju i probaju pa ako hoćeš platiš ili ne,svidja mi se to mnogo ali ne vidim da neko spominje.

Poslednja izmena:
To imaš i sada, TRIAL verzije ... i ako hoćeš, kupiš aktivator... ako se skida cela igra. Ili skineš DEMO ....

Biće toga i za PS4 valjda ...

^Ok ali na PS3 je bila poprilično tanka ponuda,a rekli su da će na PS4-PSN izlaziti sve igre isto kao i na disku tako da je to bolje bar za mene.

Da li je moguće da ljudi ne shvataju koje su prednosti igranja igre u startu umesto za godinu dana? To što je igrate godinu dana ranije, za početak :d Druga stvar, mi ovde imamo taj piratski mentalitet, dok u svetu ljudi igraju multiplej regularno sada i na konzolama, i u prethodnoj generaciji, a to će tek biti prisutno u ovoj - za godinu dana se igra izgustira samo tako, dok onome ko kupuje takvu igru sa zakašnjenjem može da bude skroz nikakvo iskustvo.

Da se razumemo, i ja sam gomilu igara igrao sa zakašnjenjem, ali je sasvim jasno da neko ko hoće da igra multi prosto mora da ima igru relativno rano. Posebno sa današnjom strukturom, perkovima, strikovima, unlockovima i tome slično.

Inače, Sony PS4 se prodao u milion komada za dan u USA, PS3 se prodao u 200k komada u isto vreme, Nintendo Wii je prodao milion za vikend ali worldwide...Baš nekako mlak launch, *** ,)

Ovo je samo dokaz kakvi su danasnji kupci i da se ce nastaviti trend kodacina i na PS4, Xbox One, isto s*anje, drugo pakovanje i narednih 10 godina. 🙁

http://www.vgchartz.com/article/251...es-are-in-call-of-duty-ghosts-leads-the-pack/

Američko tržište, ovo je bilo skroz za očekivati. Mene više čudi kako su Battlefield 4, Killzone i Assassin tu negde, na 350-390 hiljada. Mislim, pozitivno sam iznenađen, mislio sam da će biti slabija prodaja Killzonea i Assasina u odnosu na BF4.

Poslednja izmena:
VGchartz brojke nisu uvek precizne, ali posto su ovde isli bas do ovakvih detalja, verovatno su nabavili realne brojke od NPD-a.

Evropa ce imati MNOGO veci fokus na sportske igre.

Ovo je samo dokaz kakvi su danasnji kupci i da se ce nastaviti trend kodacina i na PS4, Xbox One, isto s*anje, drugo pakovanje i narednih 10 godina. 🙁

http://www.vgchartz.com/article/251...es-are-in-call-of-duty-ghosts-leads-the-pack/

Zaboravih da se osvrnem na dublji deo primedbe, prethodni komentar je više bio usmeren na brojke u prodaji...

Vidi, to što se ljudi lože na kodačine i slične gluposti, to je prosto tako i tako treba prihvatiti. Zapravo, to je oduvek bilo tako. Igranje je otišlo u žestok mejnstrim, sa tom razlikom što danas i ljudi koji rade rivjuove dolaze iz tog mejnstrima. Nekada smo ton gejming zajednici davali mi (uslovno rečeno) koji smo bili vezani za PC ne zbog ne znam čega već zbog modularnosti, hardver, inovativne koncepte, koji smo bili zainteresovani za tehnologije i tehniku pre svega. Kao takvi, prvi smo dolazili u prilike da se obraćamo ljudima koristeći nesvakidašnje koncepte (poput interneta) ili bivajući vokalni deo opskurnih redakcija kao što je SK, koji je davao prostor grupi fanatika za tehnologiju da rade časopis i tome slično.

Toga danas nema. Danas je sve otišlo u mejnstrim, ili bolje reći, mejnstrim se raširio među nama. Danas procene rade ljudi koji nisu zainteresovani ni za tehniku ni za tehnologiju. Najvažniji je broj klikova, najbitnije je reći nešto u tri reda, najpoželjnije je dobiti sedminu strane u Blicu. Trik je, međutim, u tome da to nema nikakve veze sa igračima i tipom igara koje su dominantne.

Na šta konkretno mislim? I pre 15 godina, ja sam igrao Fallout, moje društvo nije ni za sekund želelo išta više od godišnje doze novog Need for Speeda, Football Managera, PESa/Fife, šta god. Baldur's Gate je igralo nas dvoje u odeljenju, od preko desetoro. I tako dalje, da ne dužim. Nikada mi nismo bili većina, samo smo bili vokalna manjina, ali danas se naš glas gubi u moru nekih drugih glasova. Iskreno rečeno, mislim da ljudi uopšte nisu promenili svoje navike, niti da je odnos ljudi koji su naklonjeni konceptima A, B ili C nešto drugačiji nego što je bio.

Mnogi će to pogrešno identifikovati sa "usponom konzola" (jer istu u životu nisu videli), ili nekim drugim kvazielitističkim stavom, pljuvati igrače, zajednicu, koga god. Međutim, to je fundamentalno pogrešno i nema potrebe za tim. Nikada nećemo moći da nabedimo ljude da igraju Fallout ili Baldura, ako smo ikada to uopšte i mogli. Oni koji bi danas to igrali, njih nema potreba ubeđivati u to. Nekada smo dopirali možda do osoba koje nisu bile sasvim svesne kakvih sve đakonija ima oko njih (Fallouti, Baldur, Planescape, Morrowind, Independence War 2, System Shock, šta god) i kakve nove koncepte mogu probati i doživeti. Danas nema potrebe, sami će se snaći. Sa druge strane, imamo oluju koja bi nas da navuče da igramo CoD, Need for Speed, Fifu, tabačine, pojma nemam više šta. I neće uspeti.

To su različiti svetovi, i glupo je očekivati da će sada neki veliki procenat ljudi da "progleda", gledano iz bilo koje perspektive. Ja sam davno odustao od toga. Baš kao što sam odustao od praćenja raznih trendova, dobijanja lažnih nada, želja da li će zaživeti koncept X i Y. Danas jednostavno hoću da igram igre kakve smatram najboljima, a hvala trudu, znoju i naporu, toliko sam u stanju da mogu da priuštim sebi sisteme na kojima želim da se igram. Pa ću tako uvek naći vremena i imati solidno jak PC za Star Citizen ili Elder Scrolls X, redovno poklanjati pažnju malim remek delima kao što su FTL ili MirrorMoon, te igrati vrhunske igre sa konzola kao što su Metal Gear Solid, Ni No Kuni ili The Last of Us. Realno, zašto bih se ja bedačio što će neko tamo juriti za CoD-om ili ko zna čime?

Nema potrebe...i ja danas imam više dobrih igara nego ikada ranije. Možda nisu zastupljeni ravnomerno svi žanrovi u kojima sam nekada uživao, ali šta da se radi, ima toliko toga za uživati...

Povraca mi se od Call Of Duty-a. Najvece zlo koje se desilo u gamingu u novije vreme uz FarCry3-oliko vidjanje kroz zidove tagovanih neprijatelja...

FarCry3-oliko vidjanje kroz zidove tagovanih neprijatelja...

Slazem se,najveca glupost koju su mogli ubaciti u sve pucacine danasnjice.Ali dumb ameri zahtevaju sto lakse i prostije da im se ne zagreje ona supljina unutar lobanje od razmisljanja 🙂 .

Slazem se,najveca glupost koju su mogli ubaciti u sve pucacine danasnjice.Ali dumb ameri zahtevaju sto lakse i prostije da im se ne zagreje ona supljina unutar lobanje od razmisljanja 🙂 .

Ja sam dugo bio u zabludi da su ameri glupa nacija,sve dok nisam malo vise obratio paznju na ljude oko mene. Mi samo mislimo sa smo superiorni u odnosu na druge a ustvari smo slika i prilika FARME u velikom. Izvinjavam se na off

Ja sam dugo bio u zabludi da su ameri glupa nacija,sve dok nisam malo vise obratio paznju na ljude oko mene. Mi samo mislimo sa smo superiorni u odnosu na druge a ustvari smo slika i prilika FARME u velikom. Izvinjavam se na off

A ne ne mnogo smo mi jaki samo nisam siguran na koju stranu :d

Tu farmu i njen smisao postojanja necu nikad razumeti.
sorry za off.

Zna li neko hoce li postojati neka opcija da se ugasi onaj led sto svetli na dualshocku4 ?

Koji idi0ti. Kao da im je problem da tu opciju provuku kroz fw... Ako neko zna sebi da puca u nogu to je $ony

Koji idi0ti. Kao da im je problem da tu opciju provuku kroz fw... Ako neko zna sebi da puca u nogu to je $ony

Upravo to,u slucaju da me to menjanje boja u igri i te decije gluposti ne zanimaju bilo bi logicno da mogu iz opcija to iskljuciti.Mozda ce promeniti misljenje kasnije kada ljudi budu masovno kupovali nalepnice za to.

Uveren sam da ce kroz nekoliko meseci izbaciti FW koji ce omoguciti da se iskljuci svetlo. Sve ce se resavati u hodu, citaju ljudi iz Sony-a forume.
Meni licno nece smetati svetlo.

Kako ti nece smetati?
Pa to ubija oci kad igras u mraku.

Nije poenta u tome, vec da mozes motion kontrole da iskljucis bez ikakvih kerefeka posto 90% ljudi nece kupiti kamericu

E neka nam najveći problem bude ovo led svetlo i biće super🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno