Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ajde da vam olaksam Svi ste u pravu tj. ne zelim da imam SBB Modem vec da koristim NetGear kao Cable modem tj. sa obzirom na potrebe tri pretplatnika SBB-a. Netgear bi mi u ovom slucaju uradio sledece sa bi u saradnji sa L3 switch-em mogao da koristi 3 downstream-a i 3 Upstream-a te preko Port trunking-a 802.3ad davao 1+2+3 tj. 75Mb/s DL i 6Mb/s UL gde bi svaki od njih placao svoj L+ Paket od 25Mb teoretski imao 75Mb/s. poenta da eBanking-a je u tome da kada sve to proradi ja se lepo logujem na ebanking i uplatim 50% Dr.Veksu pretplate. Iliti receno Ako neradi Netgear kao Modem na SjeBB-u onda nema ni eBanking-a. Pojenta svega toga je bila da nema sanse da to dozvole jer samim tim nemaju kontrolu kao do sada kada se koristi njihov modem.

Sto VDSL-a tice noje trenutne informacije su da jedino ako si korisnik Lelekom ADSL-a ili nisi u opste korisnik ADSL-a mozes da proveris tehnicke mogucnosti za dobijanje VDSL-a posto VDSL ponuda vazi samo za Lelekom korisnike (cekam potvrdu za ostale provajdere) uz sklapanje ugovorne obaveze (sto sam i pokazao u mom post-u . Identicno kao i sto je SBB uradio sa svojim ubrzanjem.

Ono sto je meni interesantno je da uspem da se dokopam 50/10 ili bar stabilnom 30/10 linku sto bih teoretski mogao po trenutnom stanju parice (videti sliku ovde). Naravno u slucaju da SBB dozvoli Koriscenje svog modema eto konkurencije i meni dileme.

Koja ti je logika za ovo 3x25 (2190*3+1036*3RSD) umesto 1x120 (6990+1036RSD)?? Samo da imas 1Mbps uploada vise?? Bolje se premesti u zone gde nude FIberPower pa uzmi 70/8 za 4690+1036.

Koja ti je logika za ovo 3x25 (2190*3+1036*3RSD) umesto 1x120 (6990+1036RSD)?? Samo da imas 1Mbps uploada vise?? Bolje se premesti u zone gde nude FIberPower pa uzmi 70/8 za 4690+1036.
Ja bih to rado uradio ali imam problem kuce od 320 kvadrata da se preseli i okruzenje sa FiberPower. Oba strica mi placaju SBB+D3 a ja sam i ovako na ADSL-u (zadovoljan sto se da videti) tako da jedina logika je da svi realno imamo brzi internet i da iskoristim infrastrukturu i opremu kako treba.

None4you, nazalost ne mogu da ti pomognem jer ne poznajem nikoga ko radi u SBB.

Pouzdano znam da kod SBB-a mozes na njih modem prikljuciti svoj ruter. Isto to dozvoljava i Verat, provereno. Dok kod Telekom-a mi ne dozvole da prikljucim svoj ruter na njihov modem-ruter (da telekomov uredjaj radi samo kao modem). I iskreno to me vrlo nervira jer ne mogu da koristim mogucnosti koje bi mi pruzao jedan dobar Cisco-Linksys ruter.

Poslednja izmena:
^^
@DR VEKS
Kako bre ne dozvoljava telekom... Mozes svaki ADSL ruter da bridzujes i iza da nakačiš svoj WiFi Broadband Router! Potrebni su ti samo kredencijali(usr/passwd), koje možeš da dobije od Telekoma na zahtev, ili da sam pogledaš koji su.

Nece vise da daju PPPoE podatke (username i password) zato sto su neki korisnici uspostavljali vise sesija, takav sam odgovor dobio...

Sećam se da na Sezamu to nije moglo, da bi user bio logovan na drugoj lokaciji morao se odlogovati ovaj sa prve. A Telekomu svaka čast kad im je nesposobnost izgovor za ne davanje PPPoE password-a.

Poslednja izmena:
^^
To znci da na jedan user i pass moze da se nakaci 100 ljudi istovremeno. Mada opet da bi imao korist od toga moras da placas zakup porta nekom ISP-u.
Upravo tako, mislim da od ADSL provajderera niko to ne kontrolise. Moguce je cak sa jedne linije da se konektujes na razne provajdere, proveravaju se samo username i password.

Da, sa bilo kog aktivnog ADSL porta može da prođe user/pass bilo kog adsl provajdera jer svi ionako idu Telekomovom infrastrukturom. Problem je što neki kontrolišu PPPoE konekcije pa ne dozvoljavaju višestruko logovanje sa istim kredencijalima dok Telekom očigledno ne.

Ja recimo imam jedan od prvih telekomovih MT882, sto sam morao da kupim kad sam pravio ugovor.
I ako ga pustim da se konektuje imam njihov net iako placam ptt-u. Mikrotik mi pravi ppoe konekciju prema ptt-u.

Sve to ne bi bilo strasno da to nine jedna komanda na pppoe severu kojom stavljas zabranu da sa istim userom mlzes vise puta da se konektuje:)

Cek pojasnite mi sad nesto mi ovde nije jasno . Ako ja kod kuce imam adsl koji je npr 6/1 i na poslu imam adsl koji je 10/1 , donesem taj adsl modem kod kuce s posla i to ce raditi bez da se menja user i pass u ruteru ili sam pogresno razumeo ?

Navodno je problem u Telekom-ovom RADIUS serveru koji ne moze da ogranici broj sesija...

Bio sam dans u Staroj Pazovi da pitam za VDSL, i rekose mi da za sada vdsl mogu da koriste samo oni koji su do 250 metara od centrale...

Cek pojasnite mi sad nesto mi ovde nije jasno . Ako ja kod kuce imam adsl koji je npr 6/1 i na poslu imam adsl koji je 10/1 , donesem taj adsl modem kod kuce s posla i to ce raditi bez da se menja user i pass u ruteru ili sam pogresno razumeo ?

Upravo. Stim sto ces imati 6mb jer ti je port na kucnom broju setovan na 6mb.

Mhm kako god okrenes ostajem na 6/1 .

Ja recimo imam jedan od prvih telekomovih MT882, sto sam morao da kupim kad sam pravio ugovor.
I ako ga pustim da se konektuje imam njihov net iako placam ptt-u. Mikrotik mi pravi ppoe konekciju prema ptt-u.

To je verovatno MT882 kao onaj sto sam ja imao i koji ima upisam user/pass u firmware.
Kombinacija koju sam dobio poštom kako bih koristio mikrotik je prestala da radi dve nedelje posto sam dobio nov ruter, matori MT882 crkao inace ga ne bih menjao.

Stvarno je defektno ako za svo ovo vreme koliko nude ADSL nisu bili u stanju da srede servere za autentifikaciju.

I sta je problem uopste ako se napravi vise sesija? Povuce vise nego bi smeo? Ionako da bi to radio na dva mesta, na oba mora da ima port, pa znaci da vec ima ADSL na tim mestima.

E pa vidis to jeste veliki problem. Jer telekom vise ne vraca port kad smanjis speed nego te softverski mimktira na adsl brzni koju placas. Sto u prevodu znaci. Ja uzmem na jednoj lokaciji vdsl 50/2 telekom. Onda kod drugog provajdera uzmem nlr na probu isto 50/2 pa onda izaberem da placal beki minimalni paket. Setujem na toj lokaciji ruter sa telekom podacima i na obe lokacije imam50/2:) i to se mnkgo lako resava samo pogledaj adsl speed up bug

Ima li neko od ovih što su dobili ponudu u sandučetu da je otišao i potpisao za tih 50/2?

Ima li neko od ovih što su dobili ponudu u sandučetu da je otišao i potpisao za tih 50/2?
Ako si dobio pisamce od njih da li bi bio problem da ga skeniras (zamraci podatke) pa mi posaljes link ka dokumentu na PM?

Inace dva drugara otisla da potpisu. Jedan Nema tehnickih mogucnosti Parica mu losa ceka DSLAM (Novo Naselje/Bistrica) Drugi u samom centru kod Saobracajne ali on ne moze jer ima ISDN a puca mu .... da menja :)

Upravo me podseti da vidim koliko kosta Zyxel ISDN VDSL2 pa da ih malo p0dprc@v@m0 jer postoje tehnicke mogucnosti za isto.

Poslednja izmena:
Nisam dobio ponudu u sandučetu, a i ja imam problem sa ISDN. Ne znam šta da radim sa time jer hteo sam da potpišem 20/1 ali ako se ukaže prilika za više za iste pare mogao bi ISDN da otkažem jer i ovako ničem više ne služi.

Ja sam potpisao za 50/2 po ceni od 10/1 Mb/s,ali trenutno imam brzinu koju plaćam :S:
Moram da proverim sa njihovom tehničkom podrškom u čemu je problem

edit: bila je brzina 9Mb/s , sada sam proveravao,skočila je na 18Mb/s dok je upload OK, 1.9Mb/s,ping 8ms

Poslednja izmena:
Vrh Dno