Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Možda je ruter faleričan. Daj još jednom sliku sa speedtesta.

Eto vec je bolje . Sad samo jos da si blizi centrali pa bi imao tih celih 20 .

Pa u suštini ja živim 200 metara od glavne pošte u Kragujevcu, možda nemam samo dobru liniju. Mada nije mi bitno za 2 megabajta tamo vamo.

Sta ako firma zeli da uvede VDSL, da li postoji mogucnost za veci upload od 2 Mbit/s?

Da li to takodje znaci da ce nama koji ne mozemo da izvucemo max brzine na ADSL-u tada moci? Ili VDSL ide posebno, jer trenutno imam paket od 20 ali dobijam max 12mbit
99% da ces moci pa zato se to i radi, to se postavlja onima koji su daleko od centrale upravo da bi skratili bakar i da bi mogli samim tim da imaju vece brzine.
Srecno.

Svidja mi se tvoj optimizam :)

Inace prosao sam nesto biciklom veceras i moj brzinomer izmerio tacno 500m do ulice gde prolazi opticki kabl.

Bas mi je drago za optimizam, ja ti kazem kako jeste, a optimizam sire politicari ne ja.
Ne ide to tako kako si ti mislio, meri se duzina kabla koji ne mora biti postavljen tako kako si ti isao bajkom.

Teoretski adsl2+ annex M bi mogao da obezbedi brzine do 24/3Mbps, to što većina daje do 1Mbps uploada je samo do stanja mreže, opreme i njihove poslovne politike.

Citam predhodne postove i ljudi pricaju da je max na adsl2+ 1Mbit sto daje TS sto nije tacno vec je 3Mbit kao sto si ti napisao, ne znam samo zasto ljudi nesto ne nauce pre nego sto "lupe" nesto. :)
Sva sreca ima i onih koji nesto znaju ;)

Telekom Srbija VDSL

@Offtopik
Ovo si sve mogao da spojis u jedan post a ne da pises 5 postova za redom ...

Sta ako firma zeli da uvede VDSL, da li postoji mogucnost za veci upload od 2 Mbit/s?
Pod „firma” se podrazumevaju usluge za biznis odnosno pravna lica koja su obično spremna da plate mnogo više nego fizička lica, pa je i usluga bolja. U suštini nije bitno dali si ti fizičko ili pravno lice i zašta ćeš ti net da koristiš, nego koliko si ti spreman da platiš to što tražiš i dali taj od koga to tražiš (u ovom slučaju TS) može to da ti i ponudi, pa ako se nađete u ceni, dobijaš zagarantovano bez obzira dali toga ima u zvaničnoj ponudi ili ne (samo da je tehnički izvodljivo). Ako treba, TS (ili bilo koji drugi ISP) će samo zbog tebe (!) da ti dovede optiku (FTTH) direktno kod tebe u stan/kuću/poslovni prostor ili čak na livadu ako tražiš i imaćeš najbolju moguću internet vezu, samo to ume da debelo kooooštaaaa… Ma kakvi Mbps upload/download, ima da dobiješ i više-gigabitni link ako tražiš i ako platiš. A ova ponuda što vidiš na sajtu TS-a je samo za nas obične smrtnike po “pristupačnoj” (po meni paprenoj, al ajd sad) ceni za široke mase, a i to ako ima “tehničkih mogućnosti“. Tako je to svuda, ne samo kod nas, para vrti gde burgija neće.

Poslednja izmena:
Ajde da se uključim u temu trenutno stanje parice a mereno sa ADSL2+ ANNEX M opremom na osnovu signal+šum+kvalitet same parice i udaljenost modema do Porta u centrali je 570m iako mislim da je i kraće posto lično znam tri čvorišta koja stvaraju dodatan šum a kojima nažalost nemam pristupa da popravim kontakte i gubitak. Te i sam status Modema/Linka koji je na osnovu tehničkih mogućnosti i infrastrukture na max.
Stanje Modema.jpg
Ali interesantno je da kada pokusam da zatrazim VDSL Proveru Dobijem šipak i ne mogu da proverim mogućnosti (Inace mi u Profilu stoji NET 20):
Provera tehnickih mogucnosti.jpg

Realno ako ne povećaju UL na bar 4-6 VDSL iznad 30/2 mi nije isplativ jer ne dobijam ništa više od onoga što mi treba.

Inace iz pouzdanih informacija u NS se radilo (ako nije i završeno) na centralnom optičkom prstenu po gradu koji će dalje biti pokriven DSLAM radi poboljšanja kvaliteta.

Što se tiče same infrastrukture žica na parici prve telefonske linije je 0,75mm dok mi je na drugoj liniji 0,5mm i mnogo je savitljivija tj. ima manji postotak bakra (nisam radio hemisku analizu ali oni koji se razumeju znaće šta to znači).

Umalo da zaboravim protok mi je DL 1.827MB/s sa UL 0.114MB/s što je i max na ovom link-u, a link mi se drži i po par stotina sati bez prekida.

Poslednja izmena:
VDSL bez problema radi na udaljenosti do 1 km od centrale ili isturenog stepena, dok na udaljenosti većoj od 1,5 km se brzine približavaju ADSL-u.

Ako neko želi da koristi svoj ruter (telekomov uređaj želi da koristi samo kao modem) neka se dobro raspita da li će mu dati PPPoE podatke (username i password) jer izgleda više neće da dele takve podatke. Za mene je to veliki minus, da te uslovljavaju da koristiš njihovu opremu za sve jer uglavnom provajderi na korišćenje daju najjeftinije uređaje. Svi operateri i kod nas i u inostranstvu dozvoljavaju korišćenje korisnikove vlastite opreme ali Telekom uslovljava korišćenje samo svoje. Upozoravam vas na tu činjenicu pre nego što potpišete ugovor na dve godine, da nebi bilo kasnije neugodnih iznenađenja.

Telekom nudi uslugu Upload Booster za priključke preko VDSL, FTTB i GPON. Na paketu NET20 možete imati upload brzinu 5 Mb/s za 250 RSD, na NET30 i NET50 možete imati upload brzinu 10 Mb/s za 500 RSD, a na paketu NET100 možete imati upload brzinu 15 Mb/s za dodatnih 1000 RSD mesečno.

Poslednja izmena:
Po ovom grafikonu ja mogu imati 100/100 jer sedim na isturenom stepenu :d

Pa zvanicno ne nude ni ovih 50/2 a eto ljudi potpisuju ...

....Svi operateri i kod nas i u inostranstvu dozvoljavaju korišćenje korisnikove vlastite opreme ali Telekom uslovljava korišćenje samo svoje....
Izvinjavam se svima za offtopic ali ako uspes SjeBB-a da nateras da mi dozvole korišćenje mog uređaja (mogu da imam i US i EU model na polici u roku od 7 dana čim mi kažu koji standard koriste za voice) ja ti platim 50% tvog sledećeg računa kada proradi E-banking preko Netgear-a, a ako ne proradi ti mi platis uređaj?

Nazad na Topic: Ako uspem da dobijem VDSL idem odmah na 10Mb/s ako je istina, u šta ne verujem dok ne dobijem pa makar i platio 500RSD mesečno dodatno.

Moraću ja ovih dana da idem da KUKAM i MOLIM i...

Da dodam jos jednu činjeničnu statistiku, a to je da svih 14 od 20 portova koji su bili priključeni u samom startu ADSL-a u NS leta 2006-e izvlače bar 16Mb/s i na daljinama od 600-970m a zaključak neka sam svako donosi. Pošto ostatak ljudi što mogu da pitam za brzinu imaju različite mogućnosti i karakteristike.

Poslednja izmena:
Poznam više ljudi koji kod SBB koriste bez problema svoj ruter.

Evo ja recimo.

Poznam više ljudi koji kod SBB koriste bez problema svoj ruter.
MikiPSY Koji kablovski Modem koristis? Ma navedite mi jednog koji koristi svoj Kablovski Modem kod SjeBB-a a ne njihov?

To ja pitam a ne da li posle nekog njihovog Cable Modema (isto važi i za ADSL2+) stavite svoj Router/Gateway/L3 Switch/Firewall/... To možes i sada samo WAN port sa Rutera ubodeš u LAN Port sa Modema I koristiš svoj ruter sem ako kao što Veks reče ne dobijes PPPoE podatke koje uneses u svoj Modem.

Kakav ebanking pre Netgear-a? :D
Lepo kada NetGear Cable Modem CG3x00 proradi ja odem na moju E-banking Stranicu i platim pola računa za internet.

Jos Malo podataka koje sam kao i predpostavio naravno podržava Zyxel i ISDN Parice samo ovi neće da plate malo kvalitetniju opremu.

Alphaunits NAPOMENA: Ponuda važi do kraja 2013.

Ma kakve veze ima ebanking sa netgearom? Kazes "kad proradi ebanking preko Netgeara" - sad ne radi???

Da ali šta vredi kada provajderi ne nude takve brzine...

Da, trenutno ne, ali za godinu, dve, tri.... ce nuditi ne znam sta je tu problem ionako su sad malo skuplji paketi od 100Mbit ako se setis malo unazad i ove brzine koje sad imas bile su nezamislive do pre samo neku godinu.
Realno je OK ovo sto sad imamo ali naravno da svako zeli uvek vise i to je normalno ali samo malo strpljenja i bice uskoro ok onima koji zele tolike brzine.

@nene4you nisam siguran da znas o cemu pises, kako to ima veze jedno sa drugim?

Poslednja izmena:
Telekom nudi uslugu Upload Booster za priključke preko VDSL, FTTB i GPON. Na paketu NET20 možete imati upload brzinu 5 Mb/s za 250 RSD, na NET30 i NET50 možete imati upload brzinu 10 Mb/s za 500 RSD, a na paketu NET100 možete imati upload brzinu 15 Mb/s za dodatnih 1000 RSD mesečno.

Ovo nije loša ponuda kome treba bolji upload.

Ja koliko sam razumeo @None4you on hoće da koristi isključivo svoj modem kod SBB-a, neće njihov koji daju nego hoće svoj da nakači na SBB mrežu to je poenta...

To sam i ja razumeo.
Nisam razumeo zasto mu ne radi e-banking zbog toga, i kakve veze ima Netgear sa tim :D

To sam i ja razumeo.
Nisam razumeo zasto mu ne radi e-banking zbog toga, i kakve veze ima Netgear sa tim :D

Ima veze. On zeli preko tog Netgear-a, a ne sbb modema, da koristi e-banking i da plati Dr.Veksu pola mesecne pretplate. Naravno, ako Dr. natera sbb da mu daju parametre za koriscenje istog.:D

Poslednja izmena:
To sam i ja shvatio, ALI nije dobro rekao ovako kako je rekao ispada da Netgear ima veze sa e-bankingom, a ima veze sa internetom jer e-banking moze da uradi sa bilo kojim modemom-ruterom a ON bas hoce sa tim njegovim.
Igra reci ali dovoljno da zbuni ostale :D
Da je rekao da HOCE da preko svog netgeara da koristi e-banking nebi ga ljudi pitali kakve ima veze jedno sa drugim kao sto si ti to napisao.
Dakle samo je malo zbunjujuce pisao zato sma mu ja i rekao da nisam siguran da zna o cemu pise misleci da ne zna da na e-banking moze da ide i preko bilo kog rutera-modema.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno