Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam zasto ne verujete coveku.
Ni ja nemam pecate ponekad.

Pogledajte prilog 127789

moguce da kod tebe nema jer je islo dhl kurirskom sluzbom pa oni imaju drugaciji vid "carinjenja" neki su cak ovde rekli da sa sd-a posiljke ne placaju cak ni pdv...tako da dhl ima izuzetke, moje tvrdnje se odnose najvise na regularne posiljke sa ili bez tracking broja.

Nisam tvrdoglava osoba I nije da ti ne verujem ali mora da postoji razumno objasnjenje zasto na tvom paketu nema pecata. Toliki paket a da ga niko nije otvarao? Ja verujem da jeste a cim ga otvori pecat vise ne ide jer pecat sam kaze ne podleze pregledu a cim se pregleda sto bi lupali pecat :) to moze biti jedno objasnjenje, nije da ti ne verujem sto bi ti iznosio neistine daleko od toga ali nakon hiljade I hiljade paketa koje sam podigao nikad nije umanulo :) e sad tu je I decko ovde koji tvrdi da nikad pdv nije platio...ima izuzetaka...
Izvini što sam ti odgovorio malo oštrijim tonom, ali bio si isuviše isključiv u svojim tvrdnjama. Nisi dozvoljavao ni kao mogućnost to da su paketi stizali bez pečata, već si nas ubeđivao da mi pojedini ne možemo da primetimo pečat na paketu.
Takođe, tvrdim i da neki paketi uopšte nisu otvarani. Takav je slučaj sa ovim što sam ga slikao. Kartonski omot je bio dobro zalepljen i potpuno neoštećen, tek sam ga ja isekao i otvorio.

Dakle, kada su mi stizale knjige, bile su dve varijante kako sam dobijao pakete:
1) Paket je otvaran (jasno se vidi gde je cepan i naknadno lepljen žutom poštanskom ili carinskom trakom), na njemu stoji pečat "Oslobođeno od carine", na omotu stoji nešto nažvrljano hemijskom olovkom, poštar mi naplaćuje 66 dinara (ili koliko već beše);
2) Paket nije otvaran (nema oštećenja na omotu, nema lepljenja trakom), nema nikakvog pečata, nema nikave beleške olovkom, poštar mi ne naplaćuje ni jedan jedini dinar.

Uvek je bila jedna od ove dve varijante, nikada nije bila kombinacija ovih detalja (npr. nikada se nije desilo da paket bude izlepljen trakom a da nema pečata itd.).

Stojim iza toga da neki od mojih paketa nisu ni na koji način pregledani već da su samo prosleđeni pošti. Verovatno je to zato što su uvek bile knjige u pitanju, a i što stižu od proverenih zapadnih prodavaca (Amazon ili Bookdepository).
Kada su mi stizale neke druge sitnice (uglavnom sa istoka), onda mi paketi uvek jesu otvarani (čak i kada je to mala koverta sa jednim kablićem unutra) i uvek mi jeste naplaćivano bar nešto - samo pregled ili pregled+PDV. Za takve pakete i po mom iskustvu uvek izvrše pregled, ali za knjige ponekad uopšte ne otvaraju, pa i ne naplate ništa, čak ni pregled (tj. onih 66 dinara).

Poslednja izmena:
Izvini što sam ti odgovorio malo oštrijim tonom, ali bio si isuviše isključiv u svojim tvrdnjama. Nisi dozvoljavao ni kao mogućnost to da su paketi stizali bez pečata, već si nas ubeđivao da mi pojedini ne možemo da primetimo pečat na paketu.
Takođe, tvrdim i da neki paketi uopšte nisu otvarani. Takav je slučaj sa ovim što sam ga slikao. Kartonski omot je bio dobro zalepljen i potpuno neoštećen, tek sam ga ja isekao i otvorio.

Dakle, kada su mi stizale knjige, bile su dve varijante kako sam dobijao pakete:
1) Paket je otvaran (jasno se vidi gde je cepan i naknadno lepljen žutom poštanskom ili carinskom trakom), na njemu stoji pečat "Oslobođeno od carine", na omotu stoji nešto nažvrljano hemijskom olovkom, poštar mi naplaćuje 66 dinara (ili koliko već beše);
2) Paket nije otvaran (nema oštećenja na omotu, nema lepljenja trakom), nema nikakvog pečata, nema nikave beleške olovkom, poštar mi ne naplaćuje ni jedan jedini dinar.

Uvek je bila jedna od ove dve varijante, nikada nije bila kombinacija ovih detalja (npr. nikada se nije desilo da paket bude izlepljen trakom a da nema pečata itd.).

Stojim iza toga da neki od mojih paketa nisu ni na koji način pregledani već da su samo prosleđeni pošti. Verovatno je to zato što su uvek bile knjige u pitanju, a i što stižu od proverenih zapadnih prodavaca (Amazon ili Bookdepository).
Kada su mi stizale neke druge sitnice (uglavnom sa istoka), onda mi paketi uvek jesu otvarani (čak i kada je to mala koverta sa jednim kablićem unutra) i uvek mi jeste naplaćivano bar nešto - samo pregled ili pregled+PDV. Za takve pakete i po mom iskustvu uvek izvrše pregled, ali za knjige ponekad uopšte ne otvaraju, pa i ne naplate ništa, čak ni pregled (tj. onih 66 dinara).
Knjige su i zakonski oslobodjene placanja. Verujem da je uzrok ove situacije u tome sto neki carinici to znaju (i prepoznaju Book depository posiljaoca), pa samo proslede paket, dok oni "revnosniji" moraju da malo isti da cepnu :).

Objasnjavao je onaj decko sto radi na/u izmenicnoj posti. On, naime, sortira posiljke. Ako je posiljka knjiga (cak i ako mu lici na knjigu), on posiljku salje za urucenje, tj. ka odredistu. U ostalim slucajevima ide za carinu.
Tako da: moguce su posiljke bez pecata.

Poslednja izmena:
Na carini je sve moguce. I da se plati PDV na 1 $ , a javljali ljudi da nisu platili i na par stotina. Tako da pricati o pecatu je tek izlisno. I sad razmisljati, zasto ima ili nema, treba li ili ne .

Inace to za knjige da se ne placa je vazilo po onom starom zakonu i onim uredbama. Po trenutnom, a videcemo buduci najavljeni, kakav ce biti , po trenutnom zakonu za knjige je 8 % nema nikakvog oslobodjenja. To je objasnjavao onaj sef Ocokoljic u onom vec cuvenom intervju-u na RTS u jutrarnjem programu.

On pomenuo da postoji i PDV od 8 %, pa ga novinarka pitala sta tu spada , i on se setio samo Kompjutera celih, i knjiga.

Da li ima neka stranica gde ljudi postavljaju ono sto su kupili?

Ja potvrđujem ovo što je star-duster napisao. Meni stižu knjige sa BD-ja bez bilo kakve naplate. Ni 66 dinara i nema pečata! Platio sam PDV na CCNA komplet koji je koštao 60€ oko 800 dinara i to je sve.....

Ako ja naručim pošiljku na moje ime ali na drugu adresu (a ne iz lk) hoću li moći uzeti pošiljku samo na osnovu imena i prezimena?

Moći ćeš. Barem bi trebalo da ne bude problema. Kod mene je prolazilo uvek OK. Ja sam neke stvari naručivao na svoje ime a na staru adresu kod roditelja i sve mi je uredno stizalo. Ili poštar donese paket, ili ostavi papirić na navedenoj adresi pa pokupim paket u pošti.

Problem bi mogao da se javi ako ti nešto iz inostranstva stiže kurirskim službama (DHL, UPS, FedEx), a ne običnom poštom. U tom slučaju ti traže sken lične karte i slične gluposti.

IMG-20131112-WA0000.jpg

Priznanice za one futrole. Ako se ne varam, futrole su placene po 1.49$... Komentari, procene? :D

danas mi stiglo 3 paketa, 2 iz kine i 1 sa nkon sajta, iz kine jedan naplacen 70din drugi nista, a sa nkon sajta stoji iznos 10 evra posle discount-a i ostalog iznos fakture a oni carinili na 25 evra i ukupno mi uzese 650din cudi me da ne gledaju fakturu kako treba.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 128008

Priznanice za one futrole. Ako se ne varam, futrole su placene po 1.49$... Komentari, procene? :D

Ja ovako nesto nisam nikada video, ovakve priznanice. Kojoj Carinarnici pripadas Teritorijalno , gde je to carinjeno, BGD, NS ili Nis ?? A sto rece Goxxxy ovo pise da je naplacen samo pregled koji bi trebao da je 66+45 din . po paketu, a nikako ovoliko.

Postoje dve vrste posiljki , pisma i paketi. Za P je 66 +45 din, a za pakete ovoliko koliko je tebi naplaceno. Zavisi kako su to zaveli u posti, mada obicno male stvari idu kao P,ali nije iskljuceno da Kinez posalje i kao paket , jer je cena postarine ista. To bi trebao da proveris u posti.

Znaci u posti ne na carini, jer ovo Posta uzima sebi. Jesu li te posiljke bile registrovane ili nisu ??

Poslednja izmena:
Meni stigla posiljka danas koja je poslata 08 septembra :), nema troskova, iideeemooo :)

Moje od 7.9 ni traga ni glasa.

Videcemo ovih dana da li ce sta jos matoro da stize, vazno je da je brod istovaren :)

@goxxxy
Postoji jedan papir koji je zavrsio u kanti, ali valjda cu sutra dobiti i sliku od toga :D

Ja ovako nesto nisam nikada video, ovakve priznanice. Kojoj Carinarnici pripadas Teritorijalno , gde je to carinjeno, BGD, NS ili Nis ?? A sto rece Goxxxy ovo pise da je naplacen samo pregled koji bi trebao da je 66+45 din . po paketu, a nikako ovoliko.

Postoje dve vrste posiljki , pisma i paketi. Za P je 66 +45 din, a za pakete ovoliko koliko je tebi naplaceno. Zavisi kako su to zaveli u posti, mada obicno male stvari idu kao P,ali nije iskljuceno da Kinez posalje i kao paket , jer je cena postarine ista. To bi trebao da proveris u posti.

Znaci u posti ne na carini, jer ovo Posta uzima sebi. Jesu li te posiljke bile registrovane ili nisu ??

Pretpostavljam da pripadam NS ako sam iz Zapadnobackog okruga ;)
Posiljke nisu registrovane, tj nemaju TN ako si to mislio.
A kako je zapakovano cu jos da vam javim ako dodjem u posed jos jednog papirceta :D

za obicne posiljke je 66din otvaranje, za pakete 266din otvaranje, a ako ima da se plate nameti neki ona je po 45din pride bez obzira da li je koverta ili paket...tako da ta uplatnica opet nema nikakve veze sa tim :(

Ali ovo nisu uplatnice, nego Priznanice !? Zato ja to nisam nikada video , jer ove moje pakete obradjuje Carinarnica i Posta BG, pa postar samo kaze koliko , nikakve Priznanice ne donosi,osim ako ima i carinska deklaracija, mada kod Nkon paketa nije bilo ni toga. Tako da ovde bar imas neki "dokaz" koliko si platio, dok ovde kod mene to Postar Usmeno resava :) Nikakve papire ne daje za postanske usluge, nego pise obicno rukom na paketu kolko da trazi novca.

Jedino ti ostaje da proveris u posti , kako je to zavedeno kao Pismo ili paket, jer je naplaceno kao za Paket. MAda mogu da ti kazu sto god zele , jer kad nije registrovano , sam ne mozes znati, a oni u svoje knjige mogu da upisu sta im je volja .

Retko se desava ovako nesto, jos nisam procitao da je neko imao takav problem.

Sad kad malo bolje "okrenem film " za Pisma posta kada nema PDV nego samo usluge uzima samo 66 din, do sada nije uzimala onih 45 din, to samo kada uplacuje novac na racun carine , a toga ovde nema. Tako da se racunica podize pa su ti Maznuli vise , trebalo je samo 66 X2 =132 dinara a ne 490. Tako da ispada da su ti uzeli 358 dinara vise.

Ako nemas vremena da odes do poste, mozes i da ih zoves telefonom i da vidis o cemu se tu radi. Jer u redu svakako nije.

Na ovoj prvoj sto pise Postar dva puta, to je ocigledno skraceno od Postarina, a na drugoj to isto Postarina za podnosenje na carinski pregled. To je zvanicni naziv te usluge.

Evo sad sam pogledao zvanicni cenovnik poste.

Pri uvozu za pisma je 65,8 din a za pakete 266,9 din. Tako da se iznosi ne uklapaju. Mozda mogu da ti traze i doplatu :D

Poslednja izmena:
:D Ne znam vise ni sam sta da mislim. Da sam bar rekao kevi da odbije posiljku ako traze vise od 200-300 dinara, ali ebiga...
Hm, ne znam ni koju postu da zovem ali mislim da u ovom slucaju ne mogu nista da uradim jer se nece cimati oko ovog slucaja a koliko se secam pricali ste da je zalba oko 400 dinara ako se ne varam? A nadam se da cu sutra dobiti jos jedan papiric uslikan od kuce, a ako ne onda nista... Ako budem porucio opet neku futrolu posto i mislim da menjam telefon onda cu videti kako cu proci ;)

Hvala vama u svakom slucaju :)

Stigao juče iz Kine dres C.Ronalda sa dugim rukavima, oriđinale. Nikakvi dodatni troškovi... Poslato Hong Kong Air Mail i stiglo za 10dana free shipping-om

Jedno pitanjce. Da li je normalno da ovoliko treba da paket stigne na carinu iz poste? Posto koliko sam skontao jos uvek nije stigao.

Destination Country - Serbia:Tracking Consuming:2636 Millisecond
03.11.2013 12:43:52, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
03.11.2013 10:39:32, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
19.10.2013 13:56:00, CN - 100614
Origin Country - China:Tracking Consuming:1763 Millisecond
20131103, 到达进口互换局, 贝尔格莱德, 塞尔维亚
20131024, 交航, PEK, 塞尔维亚
20131023, 出口总包直封封发, 北京国际, 塞尔维亚
20131020, 出口总包互封开拆, 北京国际, 塞尔维亚
20131019, 收寄局收寄, 北京国际邮件收寄中心, 塞尔维亚

Jedno pitanjce. Da li je normalno da ovoliko treba da paket stigne na carinu iz poste? Posto koliko sam skontao jos uvek nije stigao.

20131024, 交航, PEK, 塞尔维亚
To verovatno znaci da u stvari gnjave u carini, mislim da je to odmah upuceno u carinu kad je i navedeno (poslednji licni primer):

05.11.2013 09:01:36 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
05.11.2013 11:39:01 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
12.11.2013 13:26:14 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Stvarno su zestoki, pre stigne iz Kine nego sa carine.
Hvala na odgovoru, bar znam da je ok za sada :)

Da jos je na carini odmah sa aerodroma je upuceno u carinu, ali izgleda da carina u NS-u sve detaljno i POLAKO ceslja paket po paket, iz tog razloga izgleda tvoj paket duze stoji tamo, ako su ovo poslednji podaci sto si stavio.
Moj predlog ti je da nazoves carinu u NS i kazes im broj posiljke oni ce ti reci sta je sa tom posiljkom gde je i da li se negde zaglavilo.
Postoji jos jedna mogucnost da su ti promenili TN i da zbog toga ne mozes vise da pratis stanje paketa, opet kazem nazovi carinu i sve ih pitaj ne kosta nista a dobices pravu informaciju.

Jel porucivao ko od vas nesto USPS-om iz SAD-a. Jedna posiljka mi nije stigla jos od 12.10 iz Idaho-a. Od istog prodavca jedna od 20.10 je stigla za 10 dana... Ni jedna nije imala tracking. Kaze lik da to moze da se desi da navodno to sto ide kao First-Class Mail Int''l BOX može da potraje, pa da je kao jedna usla na neki brzi brod, druga ostala itd. Ne znam kakva su vam iskustva.

Odmah da napomenem da ne sumnjam u kradju, u pitanju su neke ljudima ovde potpuno bespotrebne gumice za neke masine...

20131024, 交航, PEK, 塞尔维亚

99% u petak salju za kinu... pravac pod noge i bani im tamo, kukumeci tako ces jedino/mozda dobiti paket, nemoj ih zvati na telefon jer se javljaju nepismeni majmuni..., sutra ujutru idi u petak ce vec biti kasno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno