Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sankcije su ukinute '96...
ne sve.

Rezolucijom Saveta bezbednosti br. 1367, od 10. septembra 2001, ukinuta je zabrana uvoza u SR Jugoslaviju naoružanja i vojne tehnike i opreme. Bila je to poslednja sankcija međunarodne zajednice protiv Srbije i Crne Gore, odnosno SR Jugoslavije.

takođe, USA je držala svoje sankcije do 2000 (nezavisne od UN sankcija) kao što neki gore reče.

mi srbljevi smo čudo, ne pamtimo ni ono "od juče".

Poslednja izmena:
Meni od prilike oko 40% paketa sa ebay ne dolaze od 1 maja od kad imam svoj pay-pal nalog. Jedan prodavac mi je poslao i fotografiju upakovane posiljke sa mojom adresom, ali mi je na kraju ipak vratio novce.
Danas moram da trazim refund za paket koji je na trackingu zaglavio iz HK jos od 2. septembra, a prodavac mi jos pre mesec dana nudio refund i rekao da je posiljka izgubljena u transportu, sto sam ja posle otvorio case i pricekao jos mesec dana.
Ovih dana cekam jos nekih 5-6 sitnica da stigne, a proslo je preko 20 dana, tako da sve sto mi je stizalo, stizalo je do 20 dana, a ono preko nikad nije ni stiglo.
Dok sam prosle godine preko posrednika porucio tri paketa koji su uredno stigli i posle 1.5 meseca, kada nisam imao svoj pay-pal nalog.

E sad, da li ti avioni toliko padaju ili se gube u bermudskom trouglu, ili neko maznjava naveliko koliko stigne, bice da je ono drugo posto znam kako funkcionisu nase drzavne firme.
Setim se samo 90-tih i magacionera koji je radio u bolnici i donosio kuci na dzakove humanitarnu pomoc koja je poslata sirotinji, a on je sve to, najvise suhomesnato, prodavao u svojoj prodavnici mesovite robe.
Pa kad nemaju obzira ni za bolesne i siromasne, sta ih zabole uvo i za nas koji kupujemo "gluposti".
Ja sumnjam na naizmenicnu i na carinu. Samo treba tome stati na put. Jos uvek je lako iz drzavne firme izneti u dogovoru sa portirom i iglu i lokomotivu...

Imam par pitanja, valjda nisam omasio temu. Narucio sam neke ventove iz Nemacke, preko ebaya, sve je placeno oko 125e ( sa postarinom ) . E sad nastaje problem posto sam greskom narucio odvojeno jedan vent od ostatka porudzbine i kontaktiram prodavca da posalje sve zajedno ( ne treba da mi vraca novac koji sam kao preplatio zbog onog odvojenog venta koji sam porucio) i trazim mu tracking broj. To sam sve prosle nedelje porucio u Cetvrtak i danas mi prodavac odgovara "yes we send together. You become a Number from DHL automatic over Ebay. We Answer now, while last Friday in Germany Holiday " E sad posto koliko kontam on je izgleda poslao to preko DHL-a mada mu pise da salje preko Deutsche Post Brief ali izgleda da je poslao preko DHL-a jer sam trazio TN pojma nemam. Sad mene zanima koji je postupak ako je on poslao preko DHL-a, hoce li me neko od njih kontaktirati kad to stigne u SRB ? I odokativno koliko bi trebalo da me iznese sto DHL-u trebam da platim troskove dostave itd? Prodavac je pravno lice ( firma ) a troskovi za ventove su bili 110e.

Imas li broj za pracenje? Da li se vidi na DHL sajtu? Za tu cifru i kolicinu je najbolje da pozoves.DHL carinsko odeljenje, i vidis sta i kako. Imas biroj na sajtu. Ne verujem da ce.proci bez dazbina.

Imas li broj za pracenje? Da li se vidi na DHL sajtu? Za tu cifru i kolicinu je najbolje da pozoves.DHL carinsko odeljenje, i vidis sta i kako. Imas biroj na sajtu. Ne verujem da ce.proci bez dazbina.

Nemam jos nista, koliko kontam iz poruke preko ebaya valjda treba da mi stigne poruka sa brojem valjda, jos mi na nalogu stoji da nije poslato, samo da sam platio i tjt. Kontam i ja da nece proci za dzabe ali me cisto onako interesovalo koliko bi moglo da iznese ako je neko porucivao nesto slicne vrednosti itd. Mislio sam prvo da bude poslato ovako bez broja za pracenje ali kako je pocelo sve vise da se krade nije mi sigurno a i onako bi platio drzavidazbine, pre par meseci kad sam samo jedan vent narucio bio je oko 35e sa postarinom, platio sam 800 i neki din ovde, valjda pdv i otvaranje + slanje meni putem poste...

Znam da DHL ima zbirno i obično carinjenje, zbirno je jeftinije, mislim cena usluge, a plaća se carina koja je u tom trenutku najveća u tom zbirnom carinjenju. Ali pošto je kod tebe mala suma, bolje će ti biti zbirno, jer košta par hiljada, nspram običnog koje je valjda 6 hiljada. Ako može za fizička lica.

Kad dobiješ tracking broj, onda vidi.

Pošta je u Nemačkoj valjda i vlasnik DHLa, tako da možda i ide ipak poštom.

na tih 125e ako te uhvati spedicija moze izadje i 80e

Pošta je u Nemačkoj valjda i vlasnik DHLa, tako da možda i ide ipak poštom.

ovo je ključno. imao sam isti slučaj.

da citiram samog sebe iz jednog drugog posta:
To je tzv. DHL Paket International usluga koju koristi standardna nemačka pošta (koju je kupio DHL, pa otud to ime) i nema veze sa Express uslugom DHL-a i njihovom kurirskom službom.
Takav paket iz Nemačke stiže na našu carinu, pa zatim u našu poštu, čiji je poštari i uručuju. Znači, isto kao da vam neko šalje paket preko USPS-a, HK Post i ostale obične pošte. I, naravno, putuje mnogo sporije.

Za ovakvu pošiljku dobija se dvanaestocifreni broj za praćenje (za razliku od desetocifrenog DHL Express broja) i može da se prati samo na sajtu nemačke pošte, a ne na globalnom i našem DHL sajtu, jer nema veze sa njima. Na taj dvanaestocifreni broj dobija se i odgovarajući UPU code / matchcode u formi CLxxxxxxxxxDE, i onda može da se prati i na sajtu naše pošte.

@whatgives verujem da je onda isti slucaj i ovde, valjda ce mi onda naknadno dostaviti taj broj za pracenje... Hvala vam svima, javicu sta je i kako bilo do kraja. Poz

Meni od prilike oko 40% paketa sa ebay ne dolaze od 1 maja od kad imam svoj pay-pal nalog. Jedan prodavac mi je poslao i fotografiju upakovane posiljke sa mojom adresom, ali mi je na kraju ipak vratio novce.
Danas moram da trazim refund za paket koji je na trackingu zaglavio iz HK jos od 2. septembra, a prodavac mi jos pre mesec dana nudio refund i rekao da je posiljka izgubljena u transportu, sto sam ja posle otvorio case i pricekao jos mesec dana.
Ovih dana cekam jos nekih 5-6 sitnica da stigne, a proslo je preko 20 dana, tako da sve sto mi je stizalo, stizalo je do 20 dana, a ono preko nikad nije ni stiglo.
Dok sam prosle godine preko posrednika porucio tri paketa koji su uredno stigli i posle 1.5 meseca, kada nisam imao svoj pay-pal nalog.

E sad, da li ti avioni toliko padaju ili se gube u bermudskom trouglu, ili neko maznjava naveliko koliko stigne, bice da je ono drugo posto znam kako funkcionisu nase drzavne firme.
Setim se samo 90-tih i magacionera koji je radio u bolnici i donosio kuci na dzakove humanitarnu pomoc koja je poslata sirotinji, a on je sve to, najvise suhomesnato, prodavao u svojoj prodavnici mesovite robe.
Pa kad nemaju obzira ni za bolesne i siromasne, sta ih zabole uvo i za nas koji kupujemo "gluposti".
Ja sumnjam na naizmenicnu i na carinu. Samo treba tome stati na put. Jos uvek je lako iz drzavne firme izneti u dogovoru sa portirom i iglu i lokomotivu...

Ma mesas bre stvar kakve ima veze magacioner sa posiljkama koje su pritom i registrovane, nije isto.
Ako bi neko ukrao posiljku vidi se poslednji put gde je bila posiljka i zna se odnosno sazna se ko je ukrao, sankcije slede za to, a ti tvoji parizeri nemaju TN i ne mozes da ih pratis pa ne znas gde su nestali.
totalno dva razlicita pojma i situacije koje ne mogu da se porede, ali si ti to nekako uspeo :D

@dusman13 i mislio sam na neregistrovane, one najcesce i nestaju. Isto je to kao i kod ovih u bolnici. Stigne u gomili i onda biraju i kupe za sebe i svoje. Sve jedno ne moze se dokazati gde je nestalo bez trackinga, pa ko ima srece ponesto i dobije na adresu, a i ko da ih sankcionise kad je sve to korumpiran sistem.

m3lm3VHUSqYA_KricBK08aQ.jpg

^ ovi okidaci, ja potpuno zadovoljan kako su prosli carinu. I ocekivao sam carinjenje. Placeni su 76.65$ (56.67€ - znaci izlaze iz limita od 50€) carinici racunali 77.99$ (verovatno su na eBay nasli tu cenu).

6561.24 din - carinska osnova (znaci racunaju dolar 84.12)
656.12 din - carina 10%
1443.47din - PDV 20% na carinu+osnovu
110 din - PTT
2210 din - platio sve ukupno

Bice da sam dobro prosao :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Za 80e si mogao i kod nas da ih uzmes da se ne cimas sa narucivanjem i cekanjem mesec dana i eventualnim vracanjem ako nesto nije ispravno.

Tacno su gledali na Ebay-u, tamo je ta cena u cent. Samo je dobro sto "genijalci" sa Carine nisu detaljno gledali, jer taj Kinez koga Google prvo izbaci , i ima tu cenu, ne salje za Srbiju :D Mogli su da nadju i nekog skupljeg. Ovako je sve u granicama normale.

Tacno su gledali na Ebay-u, tamo je ta cena u cent. Samo je dobro sto "genijalci" sa Carine nisu detaljno gledali, jer taj Kinez koga Google prvo izbaci , i ima tu cenu, ne salje za Srbiju :D Mogli su da nadju i nekog skupljeg. Ovako je sve u granicama normale.

Hehe, da... gledam upravo :D A stvarno su mogli da nadju i za vise... ili da opice proizvoljno. Al bilo je srece :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@dusman13 i mislio sam na neregistrovane, one najcesce i nestaju. Isto je to kao i kod ovih u bolnici. Stigne u gomili i onda biraju i kupe za sebe i svoje. Sve jedno ne moze se dokazati gde je nestalo bez trackinga, pa ko ima srece ponesto i dobije na adresu, a i ko da ih sankcionise kad je sve to korumpiran sistem.

Ipet nisi u pravu, svaka, ALI svaka posiljka ima svoj tracking number, samo sto ako ne platis(na nekim sajtovima) ne dobijas TI koji je taj broj, ali svakako poisljalac ima broj. Znaci to sto ti ne znas broj jer nisi doplatio(na nekim se dobija za dz broj zapravo je ukalkulisan u cenu proizvoda)ne znaci da nema onaj koji salje, pa tako u svakom trenutku zna gde je dosao paket ;)
Pa sta ti mislis stigne ti paket(kako ti kaez neregistrovan) ti prijavis da ga nisi dobio jel(uzeli na carini ili bilo sta) i onda se zalis posiljaocu da ti vrati kes i on je dobar i naivan pa ti vrati, eeeeee ne ide to tako kako si ti zamislio, kad se desi da se ukrade ili nestane to vidi posiljalac gde je paket nestao nemoj da brines e sad da li oni to naplacuju od nas gde je nestao paket ili od nekog drugog to sad nije bitno, a ono sto jos znam je da su masovno pre par godina krali ovi iz poste pa su dosta njih dobili otkaze jer su krali pakete i od tada je jako mali broj takvih paketa zapravo ja ne znam nijedan takav slucaj zadnjih 3 godine, verovatno je bilo ali do mojih usiju nije stizala ta informacija a dosta sam u tome ;)

:D ako ti kazes, ja kazem kako jeste jer sam malo vise upuceniji od 99% ljudi, ali ako ti mislis da je tacno sto on kaze, ja nemam problem sa tim, lepo je ziveti u neznanju.
Ja vam kazemkako jeste a ko hoce pa primi to kao tacnu informaciju(jer jeste)hoce, ko NECE, pa ne mora nek zivi u lepim zeljama ;)

Pricate o skroz suprotnim stvarima o_O Gde je Sergio rekao da svaki paket NEMA pracenje (pa ni posaljilac)? Ne ulazim u to da li je to tacno ili ne, ali ne vidim da je to iko pitao :eek:

Ipet nisi u pravu, svaka, ALI svaka posiljka ima svoj tracking number, samo sto ako ne platis(na nekim sajtovima) ne dobijas TI koji je taj broj, ali svakako poisljalac ima broj. Znaci to sto ti ne znas broj jer nisi doplatio(na nekim se dobija za dz broj zapravo je ukalkulisan u cenu proizvoda)ne znaci da nema onaj koji salje, pa tako u svakom trenutku zna gde je dosao paket ;)
Pa sta ti mislis stigne ti paket(kako ti kaez neregistrovan) ti prijavis da ga nisi dobio jel(uzeli na carini ili bilo sta) i onda se zalis posiljaocu da ti vrati kes i on je dobar i naivan pa ti vrati, eeeeee ne ide to tako kako si ti zamislio, kad se desi da se ukrade ili nestane to vidi posiljalac gde je paket nestao nemoj da brines e sad da li oni to naplacuju od nas gde je nestao paket ili od nekog drugog to sad nije bitno, a ono sto jos znam je da su masovno pre par godina krali ovi iz poste pa su dosta njih dobili otkaze jer su krali pakete i od tada je jako mali broj takvih paketa zapravo ja ne znam nijedan takav slucaj zadnjih 3 godine, verovatno je bilo ali do mojih usiju nije stizala ta informacija a dosta sam u tome ;)

A da te pitam. Kako mislis da posiljka na kojoj nema nikakvog broja, nikakvog bar coda ima tracking? Kako mislis da neko zna gde se takva posiljka nalazi i da prodavac zna da je ona isporucena? Takve posiljke se i gube, da li kod nas, da li u putu izmedju druge zemlje i nas, ne tako cesto ali se gube.

@Dusman13 Cuo sam za to da prodavac moze naknadno da plati trackong No. pa da dokazuje da je poslao kada kupac otvori dispute, ali ne verujem da ce da plati nesto sto ponekad vise vredi od predmeta i ako moze.
Nisam puno iskusan pa necu puno da pametujem, jer samo iznosim svoja iskustva i ono kako vidim sa svoje tacke gledista, postujem iskusnije.
Samo puno se neregistrovanih posiljki se gubi, da jednostavno vise ne vredi porucivati to bez tracking No. Upravo mi sada stiglo 12 led chipova od 10w za 15-ak dana koje sam poslednje porucio a ima tracking No. a ovo bez nista da stigne i ne ocekujem ni da ce stici jer je proslo vise od 20 dana (sve sto mi je stizalo ranije, dolazilo je do 20 dana), jedino mi postar naplatio nekih 70 dinara a ne znam za cega jer pise da ne podleze carinskom pregledu i po trackingu vidim da nije bilo na carini. Ali ne bunim se.

Svaka posiljka iz inostranstva mora na carinu . A da li ce je pregledati to je vec druga prica i stvar procene dezurnih carinika.

Moje PRVO iskustvo sa carinom:

Stigle 2 futrole, za mene i za brata. Narucene pre 18-19 dana sa ebay-a, od razlicitih prodavaca. Stigle danas obe kuci, nisam ocekivao da ce stici ovako "brzo" pa nisam ni rekao kevi sta da spremi. Uglavnom, platila je 500 dinara za obe. Pretpostavljam da bih bolje prosao da su stigle odvojeno, ali sta je tu je. Opet sam bolje prosao nego da sam placao ovde po 600-700 dinara komad ;) Jel ima jos neko takva iskustva da mu neki predmeti dolaze isti dan pa da mozda malko gore prodju? ;)

cekaj 500din obe za dazbine ili ukupno ste platili preko neta za njih?

500din, a futrole zajedno 250din? Pa gde to ide? :-\

Nazalost tako je :/ Uopste nisam ocekivao da ce da stignu pa samim tim nisam mami rekao koliko da plati, a ja sam bio na faxu tako da...

Sad sam se setio sta sam jos hteo da pitam. Posto sam cesce u NS nego kuci, kako mogu da narucujem na ovu adresu pa da ja sam placam i preracunavam se da li da vratim paket ili da zadrzim? Ako je to uopste moguce, jer je paypal na kucnoj adresi? :O

Dodaj jos jednu adresu na ebay.com i obrati paznju jer neki prodavci salju samo na paypal adresu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno