Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čekajte, onda taj limit koji se carini ne važi? Bilo 50 ili 70e, kakva situacija sa tim i koja roba spada u to?

Čekajte, onda taj limit koji se carini ne važi? Bilo 50 ili 70e, kakva situacija sa tim i koja roba spada u to?

Miglia objašnjavao x puta, a i još nekolicina. Modovi dajte sticky da ne mora više da se ponavlja!

Do 70/50€ se ne carini ali se plaća PDV, e sad to što smo u Srbiji i što moramo da gledamo položaj Velikog medveda kad naručujemo je samo naš problem......

Ma vazi joj, ovako ako narucujes od pravnog lica a to je u 99% slucajeva ne placas carinu do iznosa od 50 eur, ali placas PDV, ako ti salje rodbina iz inostranstva onda ti ide limit do 70 eur, preko toga placas carinu, ako donosis kolima preko grane granica bez carine je 100 eur.
E sad sta je problem i zasto se pravi frka uvek kad je pitanje carine, ovako to se desava jer u 100% slucajeva kinezi ne daju fakturu zajedno sa posiljkom i onda carinici moraju svojom metodom da ocene koliko si ti platio proizvod, ali sa druge strane kad narucujes iz pravno uredjenih zemalja oni uvek salju fakturu carini otvore paket progledaju fakturu odrade PDV i ako treba carinu i to je to nema mudrosti tu puno, to bi svako sa osnovnom skolom znao da odradi.

Jel sad malo jasnije ako nije pitaj dalje da ti odgovorim.

Vidi nisi mogao da se zalis zapravo JESi, ali nebi nista uradio, samo ako ti rodbina ili prijatelji salju paket iz inostranstva se racuna 70 EUR a tebi je totalni neznanac poslao, naravno nasi nisu glupi pa da ne znaju, jer uvek ti pise fizicko lice, tako da si mogao da se zalis koliko hoces nista ti nebi vredelo, jeb tako je propisi su propisi i zakon je zakon.

Ako moze neko da mi razjasni kako da dokazem da je fizicko lice koje mi salje paket moj rodjak. Meni bi stvarno trebao surak da posalje jedan deo od 70 dolara za auto iz Amerike. To ne prelazi 70 evra, tako da u teoriji ne bih trebao da platim nikakve dazbine. E sad ostaje kako da dokazem vrednost robe i da mi to rodjak prakticki poklanja. Da li neko ima iskustva sa ovakvom nekom situacijom.

Pozdrav

Ma vazi joj, ovako ako narucujes od pravnog lica a to je u 99% slucajeva ne placas carinu do iznosa od 50 eur, ali placas PDV, ako ti salje rodbina iz inostranstva onda ti ide limit do 70 eur, preko toga placas carinu, ako donosis kolima preko grane granica bez carine je 100 eur.
E sad sta je problem i zasto se pravi frka uvek kad je pitanje carine, ovako to se desava jer u 100% slucajeva kinezi ne daju fakturu zajedno sa posiljkom i onda carinici moraju svojom metodom da ocene koliko si ti platio proizvod

A koja im je to metoda, u civilizovanom svetu dobiješ poziv da doneseš kopiju računa i platiš koliko treba!

Covek vam lepo napisao , a vi osuli paljbu kao da je on Pisao zakon :)

Nasa carina koristi "odokativne" metode, a da li je to vise ili manje "civilizovano" ne bih ulazio u to, ima tu neko od carinika sigurno i da je vidovnjak , pa mu se ukazuju vizije koliko sta kosta :D

Ja nemam Suraka u nekoj od bogatih zemalja koji bi mi slao delove za auto, ali neka ti stavi racun unuta i napise pismo tipa :
" Dragi daco faco , evo kupio sam ti i saljem ti na poklon deo. Ne moras da mi saljes pare , ucinio si i ti meni 100 puta razne stvari . Nego kako je Strina Mileva , Mlogo mi je pozdravi a i ostalu familiju "

To jedino moze da upali :D

Narucio sam sa nkon.nl punjac za baterije, prvi put sa tog sajta,
na ovom forumu sam nasao link za taj sajt,
inace mi stizu posiljke sa ebay za 2-3 nedelje
ova posiljka je poslata jos 20. avgusta,
pretpostavljam da mi je posiljka ukradena u posti, da li jos neko ima toliko kasnjenje paketa?

Ne za pakete koji se šalju iz EU. Sa nkon.nl sajta su mi stizali za 7 do 10 dana najkasnije, kao i sve druge pošiljke iz evropskih zemalja. Do nas stižu za 2-3 dana, ostalo je vreme koje provedu na carini. Ako ti do sad nije stigao paket od njih, najverovatnije nikad ni neće. Da li se zagubio na putu ili nestao u crnoj rupi naše carine, ako si uzeo pošiljku bez tracking-a, nikad nećeš saznati.

Potvrdjujem, sa nkon stize za 2 dana do srbije i posle jos par dok se ocarini. Bez trackinga je suludo kupovati vrednije stvari.

Ja nisam imao tracking, ali je stiglo, za nekih 7-8 dana, ako se dobro sećam.

ps

Lepo bi bilo uzeti sa TN, ali i skupo :wall:

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    62 KB · Pregleda: 158
Poslednja izmena:
da to je od danas krenulo, kad je on porucivao doplata je bila 1 eur

To će ostati večita misterija, bez broja za praćenje nemaš pojma gde je pošiljka nestala.

Covek vam lepo napisao , a vi osuli paljbu kao da je on Pisao zakon :)

Nasa carina koristi "odokativne" metode, a da li je to vise ili manje "civilizovano" ne bih ulazio u to, ima tu neko od carinika sigurno i da je vidovnjak , pa mu se ukazuju vizije koliko sta kosta :D

Ja nemam Suraka u nekoj od bogatih zemalja koji bi mi slao delove za auto, ali neka ti stavi racun unuta i napise pismo tipa :
" Dragi daco faco , evo kupio sam ti i saljem ti na poklon deo. Ne moras da mi saljes pare , ucinio si i ti meni 100 puta razne stvari . Nego kako je Strina Mileva , Mlogo mi je pozdravi a i ostalu familiju "

To jedino moze da upali :D

A sto ne bi mi lepo Kinezu poslali tekst koji ce on da istampa na cedulju i ubaci u posiljku.:d
Sta oni znaju da li mi je tamo neki Cifang rodjak ili prijatelj, ako vec tako moze da prodje.

A ne moze da prodje brate tako, nije ti on rodbina, i ne padaju nasi carinici na to da ti je Brus Li prijatelj, surak, rodjak itd... To sto mi zelimo je lepo i legitimno, ali to sto je drzava propisala mora da se postuje, jeb ali tako je ni meni se ne svidja ali postujem(doduse nikada mi nisu naplatili ni dinar PDV a narucujem vec 5 godina :D )

Ovo sto Migila napisa jako je dobro vredi razmisliti o tome ali kako ces ti nekom Kinezu ili Ameru da kazes da ti to ukuca/napise hebe se njemu sto ce tebe carina da mlatne. A ruku na srce i u pravu su, ne salje ti rodbina iz inostranstva.

moj rekord je bio nesto preko 70 dana...

Samo je bilo pitanje dana kao sto sam i predvideo... jos malo i black list banacuge zvane srbistan sa ebay-a :) tako i treba sa stokom

U prevodu ili neko maznjava paketice bez trackinga sa carine ili verovatnije, vracaju se masovno nazad...

banancuga.jpg

Poslednja izmena:
Samo je bilo pitanje dana kao sto sam i predvideo... jos malo i black list banacuge zvane srbistan sa ebay-a :) tako i treba sa stokom

U prevodu ili neko maznjava paketice bez trackinga sa carine ili verovatnije, vracaju se masovno nazad...

Pogledajte prilog 127099

Ne verujem da neko mažnjava, jednostavno ih zabole za te pakete... Negde sam pročitao da nijedna knjiga koju je čovek poslao (unutrašnji saobraćaj) kao tiskovinu bez osiguranja nije stigla! Čisto sumnjam da neko u pošti krade knjige... a recimo iz USA sam primio više paketa, i kad je priority (sa praćenjem i osiguranjem) stiže za 10-15 dana maksimum. A ako je najjeftnijija varijanta ni jednom mi nije stigao za manje od mesec dana. Jedna koverta (najobičnije pismo tanko pola mm, nije naravno ni išlo na carinu) je putovala skoro dva meseca! A evo i sada čekam neki privezak iz usa više od 2 meseca...
I mogu ti reći da pošiljci iz usa uglavnom treba 2-3 nedelje a nekad i više od mesec dana da uopšte napusti USA!!! To možeš da vidiš pošto i te najjeftinije pošiljke imaju praćenje dok ne napuste USA. Što bi mi srbi rekli zavera njihove pošte da bi te naterali da platiš skuplju poštarinu:) A iz kine mi recimo stiže istom brzinom bilo sa praćenjem bilo bez.

@Steamroller meni sa dx (desetak paketa) uglavnom stizalo za 15-25 dana, samo jednom je putovao 2 meseca!

Ne verujem da neko mažnjava, jednostavno ih zabole za te pakete
kradu i to masovno.

ovako, naručujem online od 1998 još dok smo bili pod sankcijama. iz iskustva od tada do sada znam da je procenat krađe na carini u direktnoj korelaciji sa učestvovanjem crveno/crnih u vlasti. 98-me, kao i sada, imam najviše neisporučenih paketa. ako nema TN, sigurno ne dolazi.
ove novo-radikalske komunjare bukvalno stimulišu i nagrađuju krađu na carini, i ako su zajedno u paketu na vlasti, bolje da se ne usuđujete da naručite nešto bez TN. pre 2 godine sam bio beli listić, i ne mogu vam opisati koliko mi je žao zbog toga. izvinjavam se i sebi, i vama.

Ma ljudi odmorite malo sa lopovima i koje čime, ne kažem da ne postoji krađa ali preteraste i iskreno mislim da mnogi pričaju napamet. Za jedno 8 godina i par stotina paketa, a mozda i malo preko hiljdu. Meni lično je svaki dostavljen sa praćenjem nekoliko je stiglo posle 70ak dana, a bez praćenja bilo je par koji su stigli nakon 3 - 4 meseca i kada sam potpuno zaboravio na njih i ni jedan nije kalirao. Tj. Jednom sam imao paket bez jednog artikla koji sam naručio i kada sam kontaktirao prodavca, čovek mi izvinio i rakao da je ispustio da spakuje artikal sa ostalima i da je, čim je video poslao drugu pošiljku sa par dana razlike , ali je smetnuo sa uma da mi pusti mejl i gle čuda nedelju dana kasnije stigao mi je i artikal koji je nedostajao.

Možda je pre pitanje pouzdanosti prodavaca, sajtova od kojih ste poručivali predmete bez praćenja.

Zadnjih godinu dana sam naručio na desetine paketa bez tracking broja i svi do jednog su mi stigli, većina je bila iz UK.

I Kako PP reaguje na dispute kad nema TN, kako prodavac dokazuje da je poslao paket?

99% prodavaca sa dobrim fidbekom nece cekati da se zalis, vratice lovu cim zatrazis, ostali ce vratiti tek nakon sto otvoris predmet, e sad, uvek ima neki postotak koji ce probati da ti ne vrati i da te zavrne koliko moze..itd

Kao što uvek ima i jedan procenat kupaca koji će, iako im je stigao paket, otvoriti predmet sa namerom da izvuku pare, po sistemu APP...
Zato između ostalog i ono upozorenje odozgo.

PP stiti i Prodavce isto , ako ne i vise nego Kupce. Vec je na sajtu pominjana promena , ima je svako na svom nalogu , User Agreement-a i cela tacka 1 . koja je i najveca i najznacajnija je posvecena Zastiti prodavaca.

Znaci kada neko pokrene Dispute u roku , a nema TN , PP mu po pravilu izlazi u susret i isplacuje mu nadoknadu , tu postoje iznosi od-do itd. da ne ulazim ovde u detalje. Prodavac u tom slucaju treba PP da dostavi dokaz da je poslao , od svoje poste i on ce dobiti takodje novac od PP. Znaci posteni prodavac , nikada nije na gubitku. Onaj koji je stvarno poslao i koji ima papir da je poslao.

kradu i to masovno.

ovako, naručujem online od 1998 još dok smo bili pod sankcijama. iz iskustva od tada do sada znam da je procenat krađe na carini u direktnoj korelaciji sa učestvovanjem crveno/crnih u vlasti. 98-me, kao i sada, imam najviše neisporučenih paketa. ako nema TN, sigurno ne dolazi.
ove novo-radikalske komunjare bukvalno stimulišu i nagrađuju krađu na carini, i ako su zajedno u paketu na vlasti, bolje da se ne usuđujete da naručite nešto bez TN. pre 2 godine sam bio beli listić, i ne mogu vam opisati koliko mi je žao zbog toga. izvinjavam se i sebi, i vama.

Sankcije su ukinute '96...

Usa je zadrzala legendarni spoljni zid sankcija sve do kraja 2000.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno