Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Ma bez asusa ništa, tužno je samo sto i nvidija i amd forsiraju 4k a i 1440p nisu udomili kako treba

Bilo kako bilo R9 290X(hawaiiXT) novi je vladar medju singl gpu kartama.
Na polju performanse/cjena nema konkurencije karta je pomela sve sto postoji, vidicemo sta ce se desiti u buducnosti.
AMD ima zacrtan cilj posle konzola trebao im je jak High end chip napravili su silan chip (30% manja povrsina bolje performanse od konkurencije) kojem ce kroz drivere dizati performanse, ovo je jos beta driver, performanse ce rasti peglace se ovaj chip u buducnosti + AMD u svom jasnom cilju ima MANTLE u koliko i on zazivi jednostavno uz nove konzole AMD ima svjetlu buducnost.

Ocekivano, samo neznam zasto penite toliko, compute osakacen, tdp prekoracen kao i zagrevanje, verovatno se iz 28nm nemoze vise izvuci, cena je u skladu sa "kvalitetom"

TDP stvarno nije toliko bitan jer ovakve graficke neces videti u kombinaciji sa slabim napajanjem. Sto se tice zagrevanja stavi ti AMD-jev kuler na Titan pa ces imati slicnu temperaturu. AMD-u ne pada napamet da pravi kuler od 70dolara (ili koliko se vec pominjalo za titanov kuler) kada je dozvolio izradu nereferentnih grafickih, koliko se secam nV je to zabranila kod Titana.

Ostaje da se vidi cena najjeftinijih nereferentnih grafickih ne verujem da ce biti skuplje od cene referentne.

Ps posto sam prvi put i zivotu korsnik ATI grafike za 3 meseca da na obe odu kuleri... smesno ili sa ja bas toliki baksuz ili AMD dopusta da vendori stavljaju najzesci krs samo kako bi bili konkurentni sa cenama...

Evo kad je vec rjec o nereferentnim rjesenjima zanimljiv podatak.
power-consumption12.png
Cjel test moze se pregledati na ovom linku

http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/amd-r9-290x-review-part-1/20/

Sta je ovde bitno: Vidi se da je potrosnja sapphire R9 280X toxic karte ista kao R9 290X ( po njihovim mjerenjima ako je tacno)
Sapphire je sa toxic hladjenjem uspio ohladiti bez problema R9 280X koja trosi kao i R9 290X, AMD sa svojim referentnim hladjenjem nije uspio ohladiti R9 290X.
Logicno se sada namece pitanje ako R9 280X toxic i R9 290X isto trose da bi hladjenje toxic ohladilo R9 290X bez problema, sto bi u prevodu znacilo da se AMD stvarno nije nimalo potrudio da odradi hladjenje, vjerovatno su se vodili cinjenicom evo vam brz chip pa vi stavljajte svoja hladjenja kakva hocete.
Bez obzira na sve smatram da je bolje bilo da su napravili hladjenje koje ce kartu odrzati na bar 85C i da su digli cjenu sa 549$ na 600$ bolji bi utisak karta ostavila nego sa ovim kriminalnim hladjenjem.

Cim stigne u E**i ide pod vodu kao i 280X, e sad imace smisla ako LTC radi bar 1000Khs normalno pod vodom i na 1150/1600 ocekujem potrosnju oko 350W ali ponavljam pod uslovom da je GPU pod vodom mem nije bitna.

Rekao sam vec da ref hladjenje nikad nije bilo dobro jer ta turbina nema veze sa zivotom

Poslednja izmena:
Ps posto sam prvi put i zivotu korsnik ATI grafike za 3 meseca da na obe odu kuleri... smesno ili sa ja bas toliki baksuz ili AMD dopusta da vendori stavljaju najzesci krs samo kako bi bili konkurentni sa cenama...

Od 2006 do danas promenio sam 7 grafickih (tri nV i cetiri ati) i samo mi je na 7300GT crkao ventilator pre godinu dana. Sve ostale nisu imale nikakve probleme sa ventilatorima stim sto mi je najmilija bila reparirana MSI GF460 zbog TW hladnjaka (tisina i hladnoca).

@goldi

Upravo to, AMD je izbacio referenetnu zarad testova i to je to. Ko hoce 290X sigurno ce ici na nereferentnu, a taj toxic je zver nadam se da cemo ga videti i na obicnom 280.

Poslednja izmena:
ONO sto je najbitnije jeste da klok za klok 290X parira titanu , SA ZNATNO manjim chipom ... cime se defakto dokazuje stara tvrdnja da GCN 1.1 satire nvidijinu arhitekturu od gk104 do gk110.

gg no re

Pa zar nije 7970 dosao sa nekim suludim cenama i onda ga Nvidija undercutovala sa 680ticom?
Nije to odkidanje sa cenama AMD izmislio (ne moramo da idemo u proslost sa ultrama i prvim radeonima od A T I-ja) to je klasican korporacijski trik dranja potrosaca kada postoje pogodni uslovi na trzistu, i koji ce svaka kapitalisticka firma valjano da iskoristi.

AMD je drao sa cenama kada je Tahiti izasao pa ga je Nvidija odmah undercutovala, onda neko vreme nakon toga je Nvidija odrala potrosace sa Titanom i 780 i slicnim nebuloznim odrzavanjem cena duze od godinu dana dok je AMD spustao cene veoma agresivno.
Sada je dosao red na AMD da undercutuje, i to ce se tako nastaviti u nedogled, bitno je samo ne istrcati na prvu loptu i ne dati neke sulude pare za nesto sto je ocigledno precenjeno (Titan npr precenjen na kvadrad i 780, kao sto je i 7970 bio kada je izasao itd).
To sada i AMD radi nvidiji, tj samo su promenili uloge, ne zna se ko je gori :) :(

NE znam koliko ce AMD da oceni R9-290. Mislim da cenovni rat AMD moze da vodi jer jednostavno ima manji Chip.

AMD je, srećom, samo u slučaju 7x serije ispratio nVidia-u (kao što ih je iskopirao za još par gluposti) što se tiče guljenja svojih vjernih korisnika. Evo, ovom prilikom, nije nastavio tu tradiciju. Nadam se da će nastaviti ovako jer je to najveći razlog zbog čega naginjem crvenima.

Ko zna kakav se škart uvozi kod nas

Upravo to, AMD je izbacio referenetnu zarad testova i to je to. Ko hoce 290X sigurno ce ici na nereferentnu, a taj toxic je zver nadam se da cemo ga videti i na obicnom 280.

Tacno tako izbacili kartu da se odrade testovi, a nonreferentni modeli ce biti pravi pogodak.
Nonreferentna hladjenja drzace kartu na manjim temperaturama, karta ce konstantno da radi na 1000mhz i samim time bice daleko bolje performanse, plus sto ja ocekujem i bolje drivere ipak su ovo beta driveri.

Sada je karta neki 5% brza od TITANA to je stvarno nista, ali nonreferentni modeli uz zvanicne drivere donjece sigurno jos 5% tako da ce ukupna razlika biti oko 10% sto s obzirom na 450$ nizu cjenu prestavlja odlicnu kartu u pogledu performanse/price.

Sada je karta neki 5% brza od TITANA to je stvarno nista, ali nonreferentni modeli uz zvanicne drivere donjece sigurno jos 5% tako da ce ukupna razlika biti oko 10% sto s obzirom na 450$ nizu cjenu prestavlja odlicnu kartu u pogledu performanse/price.

Sto volim kad ljudi uzimaju Titana za bilo kakvo price/performance poredjenje. Niko ne kupuje Titana za igranje, GTX780 je za to. Ako custom 290X bude 5-10% brzi od custom GTX780 za $100 manje, to je dobro, ali ne odlicno sobzirom da je GTX780 na trzistu vec dugo.

Sto volim kad ljudi uzimaju Titana za bilo kakvo price/performance poredjenje. Niko ne kupuje Titana za igranje, GTX780 je za to. Ako custom 290X bude 5-10% brzi od custom GTX780 za $100 manje, to je dobro, ali ne odlicno sobzirom da je GTX780 na trzistu vec dugo.

Ako pod dugo smatras 4-5 meseci.

Smatram. Ranije smo imali nove serije grafickih u roku od 6 meseci (na pr. 480>580)

A sta cemo drugo uzeti za poredjenje Titan je najaca karta sa GK110 chipom? sto su ga izbacili kao Gaming chip ako nije za igranje?

Da je gaming karta DP bi bio kastriran, kao na 680 i 780. To je citava ova filozofija sa Keplerom i gamingom, kastriraj Compute zarad gaminga (temp/potrosnja i clockovi)... Sto ne uzmes K6000 od nekoliko hiljada evra za poredjenje, jer isto ima GK110?

Poslednja izmena:
K6000 za poredjenje e.. pa znamo svi sta je K6000 a sta TITAN- njega reklamiraju kao Gaming cip i to ne mozemo zanemariti htjeli mi to ili ne.
Znam ja sta ti hoces da kazes, ali karta je tu ne moze se zanemariti bez obzira na njenu cjenu karta je fizicki tu prisutna na trzistu to se ne moze osporiti.
Da ne idemo dalje pusticemo titana nek nvidia odluci sta ce s njim sigurno je da nije konkurentan na trzistu, kao sto @DAS rece vjerovatno titan ide u penziju, ali nek oni to odluce treba se fokusirati na R9 seriju u okviru ove teme ;)

Mene konkretno samo jedno interesuje to je hoce li AMD partneri uspjeti napraviti hladjenje da ohlade R9 290X
Sve ostalo je savrseno sto se tice R9 290X cjena/performanse/latencije... samo hladjenje treba da se odradi.

Smatram. Ranije smo imali nove serije grafickih u roku od 6 meseci (na pr. 480>580)

Pre 5-10 godina. Vremena se menjaju, sve je teze ovladati manjom litografijom, ciklusi su sad 1+ godina sa tendencijom daljeg produzavanja. A za 4xx i 5xx serija-potez je bio iznudjen zbog velikih problema 4xx serije sa potrosnjom i pregrevanjem, nije bio planiran tako da je samo izuzetak koji potvrdjuje (novo) pravilo.

Poslednja izmena:
Pre 5-10 godina. Vremena se menjaju, sve je teze ovladati manjom litografijom, ciklusi su sad 1+ godina sa tendencijom daljeg produzavanja. A za 4xx i 5xx serija-potez je bio iznudjen zbog velikih problema 4xx serije sa potrosnjom i pregrevanjem, nije bio planiran tako da je samo izuzetak koji potvrdjuje (novo) pravilo.

Jasno je to meni, ali to ne znaci da treba da se konformisemo (novom) pravilu. Ako postoji veliko interesovanje kupaca, TSMC/GF i ostali ce morati da zasucu rukave i rese probleme u razumnom roku, a ne da u narednih 10 god. imamo samo 4-5 novih serija grafickih kartica. Sobzorom da su nove generacije konzola tu, iako 20nm bude imao problema (temperature/perf./cena), 16/14nm mora da povuce (PC) trziste dalje, zajedno sa game developerima, i sa bezbolnom tranzicijom na nove materijale kada siliciujum ne bude vise upotrebljiv.

Samo serije čipova koji nisu ispali kako je zamišljeno su menjani u roku od šesrt meseci. Tu spadaju nv 5800XT, ATi 1800XT, GTX480.

Samo serije čipova koji nisu ispali kako je zamišljeno su menjani u roku od šesrt meseci. Tu spadaju nv 5800XT, ATi 1800XT, GTX480.

Tako je. Novu generaciju smo imali na ~18 meseci.

Sa Overclockers.co.uk o 290 (bez x):

"Originally Posted by Gibbo
**UPDATE**

By the way this is an R290 I've flashed with R290X BIOS, works a tread, but shaders not unlocked, but can now hit 1220 core and 6600 RAM on the regular R290 as well. At these speeds this also obliverates Titan. Incredible value!"

Nazad
Vrh Dno