Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

to sto si ti naveo je onda 2k monitor :)

Naravno. Za FullHD/1440p je sasvim dovoljna R9 280X, za sve iznad tu je R9 290X.

Pa bas da je 280x sasvim dovoljna za 2500 rezoluciju, ne bih se potpuno slozio. Da je uglavnom dovoljna, to da.

Poslednja izmena:
kad ti 4k monitori budu bili dostupni svima za neke normalne novce do tad ce izadje jos 3 ili 4 generacija grafickih kartica.

Slažem se. Ali oba proizvođača su izlizala priču, pa se nVidia uhvatila 4K gaminga. Ali s obzirom da AMD gura priču sa novim API-jem, nadam se da će se time zanimati narednih godina i jedni i drugi. Od toga možda i bude neke koristi, ako se potrude.

Zato sto grafike tog ranga nema potrebe kupovati za fullHD i manje. A imas takve monitore za 650-700e, i to IPS panele, rez tipa 2500x1600.

Monitori rezolucije 2500x1600 su daleko jeftiniji od 4K monitora, koji imaju 2.07x više piksela. Gaming na 4K rezolucijama nije fluidan ni na Titanu, ni na 290X.

Slažem se. Ali oba proizvođača su izlizala priču, pa se nVidia uhvatila 4K gaminga. Ali s obzirom da AMD gura priču sa novim API-jem, nadam se da će se time zanimati narednih godina i jedni i drugi. Od toga možda i bude neke koristi, ako se potrude.

Potrudice se da iznesu svoje interese kakogod bude..

Jedino je tu bitno kako rade u 1920x1080 sa 2xAA u Crysisu 3 i sutra u Battlefield 4 sa 4xAA, nista vise.

Monitori rezolucije 2500x1600 su daleko jeftiniji od 4K monitora, koji imaju 2.07x više piksela. Gaming na 4K rezolucijama nije fluidan ni na Titanu, ni na 290X.

NIje fluidan ali je moguc, a fluidan je bez maksimalnih detalja. Mi u stvari svi isto pricamo samo na razlicite nacine, na 94. strani :)

@rama nisam od tebe ocekivao toliki fanbojizam, ima ih dezurnih za to na ovom forumu. Stvar je krajnje prosta. Za 8 meseci si dobio duplo jeftiniju kartu, malo brzu (u 4k rezolucijama dosta brzu). To je tehnoloski, ekonomski, i svaki dugi napredak To sto se vise greje je posledica losijeg referentnog hladjenja, sto nije ni cudo, za 900e na Titanu da je bolje. Dodaj 50e na 290x i imaces hladniju kartu nego Titana.

Sto se tice tehnoloski naprednijeg, to je specijalno namenjeno za jednog zelenog fanboja: kad sam tvrdio da je Ati serija 5xxx tehnoloski naprednija od nV serije 2xx iz razloga sto daje iste/malo bolje performanse a ima mnogo manji cip, tvrdio je da je nV napredniji. Posle je promenio plocu sa 680vs 7970. Sad da vidimo kakva ce mentalna egzibicija da padne da se objasni kako nije tako u ovom slucaju ;)

Nije to fanbojizam, barem ne kod mene, već opšta razočaranost time da godinu dana od kada postoji GK110, 9 meseci od kada postoji Titan, još uvek nemamo čip koji tuče tog Titana, da se razumemo +/- 3% u performansama ne računam u to. Ja u tome po tehnološkom planu ne vidim ništa epohalno. Zadnjih par godina gledamo napredak na kašičicu od generacije do generacije od po 20%, pa je prolazilo, danas dobijemo "izjednačenje" i to je odjednom nešto neviđeno, a pre 5-10 godina generacije su donosile 50-100% u odnosu na prethodnu generaciju.

I kao što rekoh ne treba ovo porediti sa Titanom, Titan je bio onakav zato što nije imao ama baš nikakvu konkurenciju, bio je bonus. Treba porediti sa GTX 780 jer je to cenovna konkurencija, i zaključiti da smo dobili posle pola godine proizvod koji je brži 7-10% od 780, u zavisnosti od situacije i jeftiniji nekih 50-70$. Žalim, ali ja tu ništa epohalno ne vidim. Zašto bi neko ko poseduje 780, 780 sada menjao za 290x, ni tu nekog razloga ne vidim? Toliko je ovo epohalno da će dobiti odgovor već kroz par dana sa 780ti u cenovnom rangu, a da li će biti sporije 3% ili 5%, to je nešto što ne pravi razliku.

A za nešto epohalno moraćemo izgleda sačekat Maxwell ili nešto drugo što će dati okom merljivu prednost u snazi. Ili barem čekati da vidim revolucije na nekim drugim poljima, kao što se radi sa g-sync.

Poslednja izmena:
Jedino je tu bitno kako rade u 1920x1080 sa 2xAA u Crysisu 3 i sutra u Battlefield 4 sa 4xAA, nista vise.

Nije sa AA ali ima 1080p rezolucija !

http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2013/10/24/amd-radeon-r9-290x-4gb-review/8

Zašto bi neko ko poseduje 780 je sada menjao za 290x, ni tu nekog razloga ne vidim?

Treba pogledati cene R9 290x koje se krecu od 550 eur pa na dalje uglavnom.
Non referentni GTX780 koji su brzi od Titana mogu da se nadju i za jeftinije poput Palit Super Jet Stream!

Poslednja izmena:
Treba pogledati cene R9 290x koje se krecu od 550 eur pa na dalje uglavnom.

Referentni 290x je ~500e. U Em*iju 480e Powercolor 290x.
Najjeftiniji referentni 780 je 560e. nV treba da spusti cene za barem 50e.

Kod nas je cena odlicna ali samo za pocetak.Ocekujte znacajan skok ;)

Insjderska informacija? Ajd' molim te... Cene ce samo da padaju, kao i uvek (da li vise ili manje zavisi da li pricamo o nV ili AMD ;)).

Insjderska informacija? Ajd' molim te...

Kakva insajderska ?! Pa covece imamo 20% PDV samo to a i do sad se u praksi pokazalo da su prve cene nize , kasnije povecaju.
Daj Boze da nisam u pravu . A logicki mi ne mozemo da imamo nize cene od zapada , sa ovim PDV mozemo sad samo da imamo vece jer smo do sad imali
poprilicno slicne a u vecini slucajeva i iste!

Nije to fanbojizam, barem ne kod mene, već opšta razočaranost time da godinu dana od kada postoji GK110, 9 meseci od kada postoji Titan, još uvek nemamo čip koji tuče tog Titana, da se razumemo +/- 3% u performansama ne računam u to. Ja u tome po tehnološkom planu ne vidim ništa epohalno. Zadnjih par godina gledamo napredak na kašičicu od generacije do generacije od po 20%, pa je prolazilo, danas dobijemo "izjednačenje" i to je odjednom nešto neviđeno, a pre 5-10 godina generacije su donosile 50-100% u odnosu na prethodnu generaciju.

I kao što rekoh ne treba ovo porediti sa Titanom, Titan je bio onakav zato što nije imao ama baš nikakvu konkurenciju, bio je bonus. Treba porediti sa GTX 780 jer je to cenovna konkurencija, i zaključiti da smo dobili posle pola godine proizvod koji je brži 7-10% od 780, u zavisnosti od situacije i jeftiniji nekih 50-70$. Žalim, ali ja tu ništa epohalno ne vidim. Zašto bi neko ko poseduje 780, 780 sada menjao za 290x, ni tu nekog razloga ne vidim? Toliko je ovo epohalno da će dobiti odgovor već kroz par dana sa 780ti u cenovnom rangu, a da li će biti sporije 3% ili 5%, to je nešto što ne pravi razliku.

A za nešto epohalno moraćemo izgleda sačekat Maxwell ili nešto drugo što će dati okom merljivu prednost u snazi. Ili barem čekati da vidim revolucije na nekim drugim poljima, kao što se radi sa g-sync.

Pa cekaj malo, kartu koja je brza od Titana ti poredis sa 780? Onda ti je argument validan ako si, kad je izasao Titan i 780 rekao da je Titan ordinarna glupost jer za 7% bolje performanse od 780 ima 400e vecu cenu. I da su budale oni koji to kupe kao i nVidia zbog svoje politike. Ako to nisi rekao, ne znam onda sto se zalis. Dobio si 10% brzu kartu sa 290x, jeftiniju 10%. To bi bilo 20% dobitka za 8 meseci. Za 28mn bolje nije moguce. Cak i ako si nv fanboj trebas da kazes hvala ti Ati, sto ce ove nv derikoze da spuste cene. Ali uopste ne znam sto se hvatas za 780, kad je problem u nV politici nenormalnih cena za top modele.

Edit: istina je da treba porediti kartice koji su cenovna konkurencija u globalu, ali si propustio da uvidis da je nVidijina karta i u visem cenovnom segmentu skuplja skoro duplo. Sto se nikad inace ne desava, tako da 290x treba porediti sa Titanom.

edit2: Jos ovo cu da napisem, pa cu da prestanem sa postovanjem o ovome, nije mi toliko interesantna tema. Za sve koji misle da je karta donela premalo performansi. Vece performanse nisu ni potrebne, 7870 je dovoljna za 99% ljudi cak i na ovom forumu. Bio nam je potreban mnogo bolji price/performance odnos u visim segmentima, gde su cene dugo stagnirale. Nova serija Ati ja je to i donela. Treba im reci HVALA, svejedno sta kupovali, ati ili nv, jer ce cene zbog toga ici dole. Toliko

Poslednja izmena:
Politiku nenormalnih cena tj novi standard je ''uveo'' AMD dolaskom 7xxx generacije!
Ako ce ovo da smiri situaciju i da postavi stvari na neki normalan nivo onda super.
I ja podrzavam njihov potez sto se tice toga ali ce pre biti da je razlog nize cene ono sto je Mortification opisao.
Nemam ni najmanje razlog da im budem zahvalan jer su za bahtoscu prvi poceli a red bi bio da prvi i zavrse!

Da se ova karta pojavila kada i gtx 780, rekao bih ponosno i glasno hvala Ati, ovako mogu reći samo, meh...

Kakva insajderska ?! Pa covece imamo 20% PDV samo to a i do sad se u praksi pokazalo da su prve cene nize , kasnije povecaju.
Daj Boze da nisam u pravu . A logicki mi ne mozemo da imamo nize cene od zapada , sa ovim PDV mozemo sad samo da imamo vece jer smo do sad imali
poprilicno slicne a u vecini slucajeva i iste!
Povecanje PDVa nece povecati cene u odnosu na sadasnju jer ce cene samih karti pre poreza dodatno pasti za par meseci dok povecani PDV ne stupi na snagu. Imaj u vidu da je velika verovatnoca da ce i na zapadu brzo da se smanje cene, jer je 290x tek izasao. Podseti me koliko je bila cena GTX780 kad se pojavo kod nas, 700e bese? Pa se vrlo brzo spustilo na "normalnih" 560e...
Politiku nenormalnih cena tj novi standard je ''uveo'' AMD dolaskom 7xxx generacije!
Niko nije nista uvodio, moglo im se jer je to trziste dozvoljavalo. Ili cemo da krivimo i GeForce 256, GeForce 2 Ultra, GeForce 6800Ultra, 8800GTX, GTX280, GTX780/Titan, posto su i oni kostali poprilicno jer im se moglo zbog situacije na trzistu.

Ako ce ovo da smiri situaciju i da postavi stvari na neki normalan nivo onda super.
I ja podrzavam njihov potez sto se tice toga ali ce pre biti da je razlog nize cene ono sto je Mortification opisao.
Nemam ni najmanje razlog da im budem zahvalan jer su za bahtoscu prvi poceli a red bi bio da prvi i zavrse!

Svasta se danas na ovom forumu moze cuti.

ONO sto je najbitnije jeste da klok za klok 290X parira titanu , SA ZNATNO manjim chipom ... cime se defakto dokazuje stara tvrdnja da GCN 1.1 satire nvidijinu arhitekturu od gk104 do gk110.

gg no re

Svasta se danas na ovom forumu moze cuti.

Pa zar nije 7970 dosao sa nekim suludim cenama i onda ga Nvidija undercutovala sa 680ticom?
Nije to odkidanje sa cenama AMD izmislio (ne moramo da idemo u proslost sa ultrama i prvim radeonima od A T I-ja) to je klasican korporacijski trik dranja potrosaca kada postoje pogodni uslovi na trzistu, i koji ce svaka kapitalisticka firma valjano da iskoristi.

AMD je drao sa cenama kada je Tahiti izasao pa ga je Nvidija odmah undercutovala, onda neko vreme nakon toga je Nvidija odrala potrosace sa Titanom i 780 i slicnim nebuloznim odrzavanjem cena duze od godinu dana dok je AMD spustao cene veoma agresivno.
Sada je dosao red na AMD da undercutuje, i to ce se tako nastaviti u nedogled, bitno je samo ne istrcati na prvu loptu i ne dati neke sulude pare za nesto sto je ocigledno precenjeno (Titan npr precenjen na kvadrad i 780, kao sto je i 7970 bio kada je izasao itd).
To sada i AMD radi nvidiji, tj samo su promenili uloge, ne zna se ko je gori :) :(

NE znam koliko ce AMD da oceni R9-290. Mislim da cenovni rat AMD moze da vodi jer jednostavno ima manji chip.
Recimo R9-290 na 399$ ili 449$ ? Verovatno ce na stock da bude kao 780 obican, tj da parira referentnoj 780tici ... ako bi mu cena bila 399$ to bi bio hit kao svojevremeno 7950, stock GTX780 performanse za 399$. Pa i na 449$ bi bio hladan tush za nvidij jer ne verujem da je vise od 10% sporija grafa od R9-290X.

Poslednja izmena:
@ danilo989
Kad je kod nas bila cena od 700 eur na zapadu si istu referentnu kartu mogao da nadjes za 560 eur ako me secanje ne vara , mozda i gresim ali mislim da ne !
Nemoj porediti nase dobavljace i preprodavce jer umeju da budu i te kako pohlepni!
A neko vreme treba da prodje da bi se cene opet malo korigovale!

Ocekivano, samo neznam zasto penite toliko, compute osakacen, tdp prekoracen kao i zagrevanje, verovatno se iz 28nm nemoze vise izvuci, cena je u skladu sa "kvalitetom"

Pa cekaj malo, kartu koja je brza od Titana ti poredis sa 780? Onda ti je argument validan ako si, kad je izasao Titan i 780 rekao da je Titan ordinarna glupost jer za 7% bolje performanse od 780 ima 400e vecu cenu. I da su budale oni koji to kupe kao i nVidia zbog svoje politike. Ako to nisi rekao, ne znam onda sto se zalis. Dobio si 10% brzu kartu sa 290x, jeftiniju 10%. To bi bilo 20% dobitka za 8 meseci. Za 28mn bolje nije moguce. Cak i ako si nv fanboj trebas da kazes hvala ti Ati, sto ce ove nv derikoze da spuste cene. Ali uopste ne znam sto se hvatas za 780, kad je problem u nV politici nenormalnih cena za top modele.

Edit: istina je da treba porediti kartice koji su cenovna konkurencija u globalu, ali si propustio da uvidis da je nVidijina karta i u visem cenovnom segmentu skuplja skoro duplo. Sto se nikad inace ne desava, tako da 290x treba porediti sa Titanom.

edit2: Jos ovo cu da napisem, pa cu da prestanem sa postovanjem o ovome, nije mi toliko interesantna tema. Za sve koji misle da je karta donela premalo performansi. Vece performanse nisu ni potrebne, 7870 je dovoljna za 99% ljudi cak i na ovom forumu. Bio nam je potreban mnogo bolji price/performance odnos u visim segmentima, gde su cene dugo stagnirale. Nova serija Ati ja je to i donela. Treba im reci HVALA, svejedno sta kupovali, ati ili nv, jer ce cene zbog toga ici dole. Toliko

Mislim da ce biti ovako.

Nvidija ce poslati Titana u vecna lovista, tj EOL.

780ti izlazi sa performansama kao titan ili mozda malo JACI da se obracuna sa R9-290X, cenu ce verovatno imati kao 780 sada.

780 ide dole cena za ~100$ da se obracuna sa R9-290

Mislim da ce 780ti biti veoma jaka protiv 290X jer nvidija zna da je najbitnije zadrzati tron jer to im daje na prestizhu pa posle mogu low end da drze nabijene cene na konto imena itd. Mada 780ti ocekujem da bude prilicno dobra, verovatno ce biti 10% brza od 290% i bice tisa i hladnija tako da ce biti ok kupovina za 650$ a tu cenu ocekujem.
Dok ce 780 i dalje biti preskupa kupovina jer ce R9-290 da joj parira a bice dosta jeftinija, nesto na foru kao sto je 7950 bio. Ne verujem da ce spustiti 7880 vise od 100$.

Poslednja izmena:
Po meni je najveci bedak sto je najbrza karta (koja nema neke ludacke probleme kao 7990) - GTX690 koji je star skoro 2 godine... Meni, kao korisniku rezolucije od 1600p, ne odgovara ni Titan ni ovaj R9 290X, jer opet s njima ne mogu da igram sve sa maksimalnim detaljima. Jos jedan problem je to sto se karta greje i nadam se da ce se skoro pojaviti neki Asus Direct CU II koji ce taj problem resiti. Onda cu verovatno probati ovu kartu, dacu AMD-u sansu da me odusevi performansama.

Nazad
Vrh Dno