Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Čip nije isto što i kartica, već samo jedan njen deo. Ovo je kao da staviš Mercedesov motor u Fiću. Tako da je ta niža cena u odnosu na 780 donekle pirova pobeda jer će tek nereferentne da rade kao 780 a cena će biti tu negde. Još ako nVidia odluči da krene agresivno sa spuštanjem cene (nadam se), eto sreće za nas krajnje kupce.

Evo ovde sporija kad su obe klokovane na maks :d

Uh Raykec me citirao pa PCbeast ne mogu da stignem sve procitat brzo pisete :)
Rayko svjesni smo svi da je ovo brze Od tahitija nema u to sumnje idealan bi scenario bio da su izbacili:
R9290X za 550$, brze od Titana, i da su temp ispod 80C i nizak nivo buke.
Uspjeli su: izbaciti kartu brzu od titana za 550$ ili ti 450$ jeftinije, ali negdje je moralo da pukne to se odrazilo na referentno hladjenje (temp./buka)
Slazem se s tobom da ce ljudi uzimati ono sto im vise odgovara, moje misljenje koje mozda vecina ne djeli jeste, da je bolje uzeti R9 290X i za 450$ uzeti vodeno nego Titana jer se tom kombinacijom dobiva i hladnija i tisa i brza karta, a mozda i ostane koji dolar=$ ;)

Poslednja izmena:
Eh, što bi ova diskusija bila kul kada bi vas dvojica umeli normalno da se ponašate.

Ili kad bi obojicu + onog sektaša banovali pa da baza foruma odmori od smeća na par nedelja.

Evo ovde sporija kad su obe klokovane na maks :d

Da i ovakvih argumenata je bilo ,pretpostavljam da sad to u ovoj situaciji ne odgovara.
Vuk dlaku menja ali cud nikada.Za sve ove godine crveni nisu naucili da postuju tudje misljenje i da prihvate neke cinjenice vec
to dozivljavaju kao noz u bubreg.Normalna polemika gotovo da nije moguca jer sve sto ne odgovara je deklarisano kao trolovanje,prihvataju se samo reci hvale.

Kad isključimo iz priče odnos cena/performanse, dolazimo do zaključka da je AMD napravio nešto, zapravo nategao stvari i izbacio karticu sa vrelim čipom, gladnim struje, nezavidnim nivoom buke i slabijih performansi od Titana, čak devet meseci nakon izlaska pomenutog. Opet su malo opreznije nastupili, nisu najavljivali da će imati najbržu karticu i kako je vreme odmicalo, sve one priče o karti koja će koštati 650-700-800e su polako postajale šuplje, iz razloga što je neko u njihovom marketinškom sektoru, verujem, shvatio da je viskom cenom teško opravdati podbacivanje na svim poljima (kad konkurencija ima hladniji čip koji traži manje struje, manje bučnu kartu i bolje performanse, akademski bolje doduše), te je cena brže bolje adaptirana tržištu i dočekana kao dobrodošla, pogotovo u našim krajevima, potez koji pozdravljam i ohrabrujem, ali smatram da je pored hypa koji je podignut, potrebno bar približno analitički pristupiti i izvesti zaključak.

@goldi: tu sam ja, ne boj se nista, ja nigde nisam lupetao, tako da nema potrebe da dajem ostavku :D

Karta je odlicna, performanse su na nivou Titana, a u 4K rezolucijama vece (mada u ovim rezolucijama u dosta igara fps bilo koje karte je oko 30, sto svakako nije dovoljno za normalno igranje). Za 550$ odlicna kupovina. Jedino potrosnja, zagrevanje i buka malo kvare utisak.

Po meni, GTX 780 treba da ide na 499$ a novi GTX 780ti 599$ i to bi bilo to. Titan treba da ugase (eventualno mogu da predstave novi za 2-3 meseca sa celim GK110 i vecim klokovima), on je odradio svoje.

@PCBeast, stvarno ali stvarno nisam hteo da reagujem, ali sto je previse previse je.

Umesto da lepo, ko covek, sam kazes da si ovaj put omasio u prognozama, a znas i sam da si IZRICITO rekao da karta nema sanse da stigne ni GTX780 a kamoli Titana i da ces doci u thread kad karta izadje da NAS PODSETIS sta si rekao kad rezultati potvrde da su svi oni koji ocekuju performanse na nivou GTX780(opet podvlacim, ne cak Titatana nego GTX780) opet ispali zrtve AMD hajpa.

Nista drugo ne bih komentarisao(ne bih ni ovo) ali zbog kolicine besa sto su performanse (daleko) vise od onih koje si ocekivao, na ovo sam morao da podsetim.

@goldi: tu sam ja, ne boj se nista, ja nigde nisam lupetao, tako da nema potrebe da dajem ostavku :D

Karta je odlicna, performanse su na nivou Titana, a u 4K rezolucijama vece (mada u ovim rezolucijama u dosta igara fps bilo koje karte je oko 30, sto svakako nije dovoljno za normalno igranje). Za 550$ odlicna kupovina. Jedino potrosnja, zagrevanje i buka malo kvare utisak.

Po meni, GTX 780 treba da ide na 499$ a novi GTX 780ti 599$ i to bi bilo to. Titan treba da ugase (eventualno mogu da predstave novi za 2-3 meseca sa celim GK110 i vecim klokovima), on je odradio svoje.
Pa da ti bi sada da to pojeftini a sto su drugari placali "extra porez" to nista.
mislim nije to uredu...

Ma salim se ja sa tobom ;) ljudi ovde na forumu shvataju previse licno, nekada treba malo i podgrijati atmosferu da se polemika vodi, ako sam ja i lupetao nesto (kao sto jesam :d) bio sam poprilicno upravu performanse jesu dobre, cjena takodje, hladjenje ne valja..
sa nastavkom tvog posta se potpuno slazem ;)

@magny + 1 za tvoj post ali i sam znas da Pcbeast nikad nije bio realan ni objektivan, a da ne govorimo o prognozoma koje je davao, ja mislim da on kladionicu nikad u zivotu ne bi pogodio :D :d

Poslednja izmena:
@PCBeast, stvarno ali stvarno nisam hteo da reagujem, ali sto je previse previse je.

Umesto da lepo, ko covek, sam kazes da si ovaj put omasio u prognozama, a znas i sam da si IZRICITO rekao da karta nema sanse da stigne ni GTX780 a kamoli Titana i da ces doci u thread kad karta izadje da NAS PODSETIS sta si rekao kad rezultati potvrde da su svi oni koji ocekuju performanse na nivou GTX780(opet podvlacim, ne cak Titatana nego GTX780) opet ispali zrtve AMD hajpa.

Nista drugo ne bih komentarisao(ne bih ni ovo) ali zbog kolicine besa sto su performanse (daleko) vise od onih koje si ocekivao, na ovo sam morao da podsetim.

Tako je ali na osnovu kojih informacija ? Tadasnjih da ! Ja sam cak poprilicno iznenadjen da su uopste uspeli da izvedu chip u 28nm sa aspekta na nacin koji sam ja uzimao kao reper
a to je TDP. Smatrao sam da nece ici na takav standard da karta mnogo trosi i mnogo se greje a po najmanje da ce uspeti uopste to da ohlade .
Molim te nemoj da vadis reci iz konteksta jer svi mi kao i ti smo imali svoje misljenje u datim trenutcima
a kako je vreme odmicalo i kako je dolazio priliv informacija polemisali smo drugacije.

Ja sam uvek bio iskren pa cu i sad.. Licno se i nisam nadao 512-bit-noj karti sa prosirenim chipom ali isli su na brute force ne bi li stigli nV.To je rezulrtilalo moje poslednje glediste a to je da
ce sa takvim nacinom postici veliku potrosnju i grejanje sto se u testovima i pokazalo!
A sto se tice igara i sustizanja GTX780 ja sam dao primer za non referentne karte koje su brze i od Titana a koje kostaju nize nego sto sad kosta ili ce kostati R290x
Non referentne kapiras ? Reci mi onda gde je tu isplativost za R290x ?!
I jos nesto sam primetio ..Retko gde sam video bateriju testova a da ne preovladjuju AMD optimized igre ili gde se ceo test ne svodi na par igara . Sta to govori ?

Gresis druze , kakav bes , sad me nasmeja . Da je srece da su ranije izbacili kartu i doveli do balansa na trzistu , cene ne bi ovako divljale!

Poslednja izmena:
Ma karta je super za te pare:) jos me iznenadjuje da sa toliko memorije i tolikom magistralom mogu ici na ovu cenu ;)

Bolje sto je ovako ispalo (karta za nijansu brza od titana za 45% manju cenu) nego da je brza npr 15-20% a da ima istu cenu kao Titan. Potrebnije su jeftinije kartice nego brze, ovo sto je radila nVidia je bilo preterivanje. Bio sam prilicno blizu sa prognozom-da razlika nece biti veca od 3% u performansama i da ce biti oko 600USD/E. Lako je pogoditi bar od prilike kad nisi zaslepljeni fanboj ni jedne strane.

Kad isključimo iz priče odnos cena/performanse, dolazimo do zaključka da je AMD napravio nešto, zapravo nategao stvari i izbacio karticu sa vrelim čipom, gladnim struje, nezavidnim nivoom buke i slabijih performansi od Titana, čak devet meseci nakon izlaska pomenutog. Opet su malo opreznije nastupili, nisu najavljivali da će imati najbržu karticu i kako je vreme odmicalo, sve one priče o karti koja će koštati 650-700-800e su polako postajale šuplje, iz razloga što je neko u njihovom marketinškom sektoru, verujem, shvatio da je viskom cenom teško opravdati podbacivanje na svim poljima (kad konkurencija ima hladniji čip koji traži manje struje, manje bučnu kartu i bolje performanse, akademski bolje doduše), te je cena brže bolje adaptirana tržištu i dočekana kao dobrodošla, pogotovo u našim krajevima, potez koji pozdravljam i ohrabrujem, ali smatram da je pored hypa koji je podignut, potrebno bar približno analitički pristupiti i izvesti zaključak.

Upravo tako, što bi neko rekao, džabe su krečili. Jedina dobra stvar iz cele ove priče je što će naterati nvidiu da povoljnije ponudi 780ti, kada već on izađe za par dana. :)

Nešto ovako smo imali sa fermijem, ali fermi je bio barem napravio nekih 15-20% prednosti, iako je bio zategnut kao ova karta i trošio i grejao kao TA peć :d

Ma nvidia ce samo da klokuje 780 i uz male twikove cipa i opet ce biti brza par procenata pa opet sve ispocetka za AMD :d

Pa baš zbog toga treba kartu gledati u prizmi 780, odnosno 780ti koja dolazi. A ne u prizmi Titana koji je imao drugu svrhu.

Cip je tehnoloski napredniji od Titana. Manji je a daje nesto bolje performanse ;)

Pa bila bi ogromna sramota da nije tehnološki napredniji od čipa koji puni godinu dana. Mada ja ne vidim tu nigde tehnološku naprednost, kada je karta nategnuta do maksimuma i što se tiče grejanja i što se tiče potrošnje, da bi u procenat stigla tog Titana. Tj. da bi bila 6-10% brža od 780 u čijem je trenutno cenovnom rangu i sa kojim kartu treba porediti.

@fingon82, e sad vadis tesku artiljeriju ;) To im je vec previse, buduci su u proteklih godinu i kusur dana navikli da oni potezu to "manji a napredniji" :)

Inace, glede krecenja sto pomenu kolega rAMA, koliko vidim po netu, vise se ova 780ti pominje u kontekstu krecenja-a u fazonu malo je nV fulala sa pretpostavljenim performansama 290X kad je projektovala 780ti-nije im dovoljno jaka karta-dzaba su krecili.:)

Da ne pominjem restart performansi u decembru kad stigne mantle, sta cemo sa tim? Pa varijante sa naprednijim ladjenjem koje ce omoguciti i nekakav 290X GHz edition varijaciju, a sto siguran sam AMD cuva za malo kasnije...

@rama nisam od tebe ocekivao toliki fanbojizam, ima ih dezurnih za to na ovom forumu. Stvar je krajnje prosta. Za 8 meseci si dobio duplo jeftiniju kartu, malo brzu (u 4k rezolucijama dosta brzu). To je tehnoloski, ekonomski, i svaki dugi napredak To sto se vise greje je posledica losijeg referentnog hladjenja, sto nije ni cudo, za 900e na Titanu da je bolje. Dodaj 50e na 290x i imaces hladniju kartu nego Titana.

Sto se tice tehnoloski naprednijeg, to je specijalno namenjeno za jednog zelenog fanboja: kad sam tvrdio da je Ati serija 5xxx tehnoloski naprednija od nV serije 2xx iz razloga sto daje iste/malo bolje performanse a ima mnogo manji cip, tvrdio je da je nV napredniji. Posle je promenio plocu sa 680vs 7970. Sad da vidimo kakva ce mentalna egzibicija da padne da se objasni kako nije tako u ovom slucaju ;)

Poslednja izmena:
Videcemo za sada je ovo odlicno jer ce cene da padnu a kad dodje 780Ti imacemo kompletnu sliku ;)

Govorite o 80c vs 95 c kao da su neke razlike, low end karte rade na 50c pod max opterećenjem i razlika u potrošnji 50w tj 450vs400...ko da je to bitno za nekog ko daje 500e na grafičku.

A ovo sa linusom šteta što nisu stavili referentne Titana tu na te grafikone čisto da se vidi ustvari koliko su overklokovali taj 780...očigledno je da nvidija ima superiornije referentno hladjenje ali što se toga tice tu se od oem proizvodjaca očekuje da odrade posao

A to da je 290x nategnut da radi ma max klokovima a Titan moze da se klokuje do 2000MHz pada na testu iz matematike za 2. razred ;)

Klok Titana- sa 837 na 980 MHz, 17% povecanje
http://www.bit-tech.net/hardware/2013/02/21/nvidia-geforce-gtx-titan-6gb-review/9

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_290X/31.html
Klok 290x sa 1000 na 1145, 14.5% povecanje. Klokovanje memorije kod kartica sa tolikim bandwidth-om ne donosi nista i ne bih ga koristio uopste.

Da Titan ima ne znam koliko prostora za povecanje kloka, ne bi dolazio sa sramotnih 7-8% prednosti u odnosu na 780 vec bi mu dali veci klok i prednost. To su samo ludaci kupovali, i fanbojevi

Poslednja izmena:
sta se bre svi hvatate za tu 4k rezoluciju kad taj monitor kosta preko 3000$ :D

Zato sto grafike tog ranga nema potrebe kupovati za fullHD i manje. A imas takve monitore za 650-700e, i to IPS panele, rez tipa 2500x1600.

Poslednja izmena:
ja sam mislio da je 4k 3840x2160...

Jeste to 4K, mozda se nisam lepo izrazio. Hteo sam da napisem da se ove karte koriste za rezolucije vece od fullHD, pocevsi, naravno od 2500 pa navise, da tek za te imaju smisla. Dakle, neko ko ima 2500x1600 vredi da razmislja o ovoj kartici, jer je rez 30% veca od full HD

Poslednja izmena:
Vrh Dno