Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Što će reći, moram da stavim skoro svaki app na homescreen :). A to dovodi do užasnog nereda na istom.

Notification center je must.

Ne voli bre covek windows :D Svako ima pravo na svoje misljenje ,za mene je windows posle androida pravo osvezenje ,potpuna novina i za sad sam prezadovoljan ,e sad nikad ne bi komentarisao nesto lose u vezi androida, ima i on dosta svojih prednosti ,al o ukusima necemo raspravljati :)

Što će reći, moram da stavim skoro svaki app na homescreen :). A to dovodi do užasnog nereda na istom.

Notification center je must.

Nabroj mi aplikacije koje su ti apsolutni must da vidis notifikaciju, opet se vracamo na pricu da prerano sve hejtujes i gledas iz android ugla. Lakse ti je da non stop spustas notification centar nego da ti stoje brojke ili detaljniji prikaz notifikacije (na wide i double wide tileu)?

Recimo ja ovde vidim notifikacije za whatsapp, mejl, pozive, poruke, ima li neki update, i veliki Twitter na kom kad se okrene pise "mentioned by taj i taj" itd.. Samo jedan pomeraj prstom dole (kao ti sto bi spustio notification centar) mozes da nadzidzas i sve ostalo sto ti mozda treba..

wp_ss_20131021_0002.png

Poslednja izmena:
Mislim da se ovde radi samo o navikama tj o nespremnosti da se prihvati da ovde nešto radi na drugačiji način nego na androidu. Jer ako bi i imali notifikacije onako kako su one izvedene na androidu totalno se obesmišljavaju live tiles... 6 programa može da se stavi na lock screen plus ono što ne staje tamo pinuje se na glavni ekran. Da vidim ko to koristi više programa za koji mu trebaju notifikacije a ovde vidi povratnu informaciju od svakog samo otključavanjem ekrana tj u slučaju onih 6 na lock screenu samo pritiskom na power taster. Činjenica je da je procurelo par slika sledeće verzije Windowsa gde se vidi live tile koji se zove notification i živo me zanima kako će to da odrade, ako uopšte i odluče tako nešto da uvedu u budućnosti ali činjenica je da nema šanse da se nešto propusti od informacija jer se ovde osnovni ekran tj. live tiles ponašaju kao notification screen. Ukusi su različiti i do informacije se dolazi na drugačiji način u odnosu na android ali krajnji cilj je isti, saznao si to što si hteo.

Pa napraviće sys app koja skuplja sve notifikacije i toasts i prikazivanje ih u svom tile-u. Zašto im treba toliko vremena za očiglednu stvar?
Taj što je koristio memory cleanere na Androidu i treba da se muči i nervira. Ne znam koji si Android telefon imao, ali si sa tim tweak aplikacijama samo pravio još veći problem.
Treba da ubace i neku app koja može da kontroliše vas kućni racunar... Npr da pokrene neku PC aplikaciju ili da posalje neke komande izabranoj aplikaciji. Pošto prave oba sistema, meni je jako čudno da ne postoji neki vid bliže integracije i saradnje između telefona i računara.

Intesa takodje radi na WP aplikaciji tako da bi i taj problem u narednom periodu trebalo da bude resen. Metrotube je odlicna alternativa zvanicnoj youtube aplikaciji ali slazem se, ova koju je google zabranio je bila najbolja...

Darko gde si video tu informaciju da Intesa radi na WP aplikaciji ??? to bi bilo super :)
Potvrdjujem Metrotube je keva, stvarno extra aplikacija (na 720 podrzava tri nivoa kvalitteta slike, 360p mi je naj optimalnije) :) i pritom je free app.

Live tiles, objedinjuju notifikacije i kratki pregled sadrzaja aplikacije, ako bi ukinuli notifikacije na live tile-ovima, onda bi Centar za notifikaciju imao smisla...
U protivnom zamislite N. Centar tile sa brdo notifikacija i okolo Twitter i FB tile-ovi sa istim notifikacijama, znaci nebuloza.. Totalno zbunjujuce.

Tako da ja mislim da ce apps kada WP8.1 izadje imati samo Toast notifikacije, a mozda ni to :D
Mislim na aplikacije za koje WP default podrsku. FB, Twitter, Gmail, Hotmail...

Poslednja izmena:
I ja se slazem da nam notification centar ne treba, meni 6 aplikacija daje obavestenja, i tih sest aplikacija su na pocetnom ekranu, na pocetku tako da nikad nista ne propustim. Ali mislim da ce M$ ipak napraviti neki notifikation centar, samo zbog zahteva Android koristinka. Da android korisnika, jer cisto sumnjam da ima vise od 5% WP korisnika koji su trazili to. Ali zato postoji veliki broj androdi i iphone korisnika koji smaraju wp forume i traze to i zale se na to i zale se na svasta sto WP nema a android ima. A verovatno nikad nece ni probati da predju na WP . Btw ima ih i na ovom forumu ;) .

Naravno da ima i navike u celoj ovoj priči, ali meni je iskreno nepojmljivo da moram da stavim tile od neke aplikacije da bih naknadno video obaveštenja. Šta ako to ne želim, neću da je imam na početnom ekranu? Ja volim svoj desktop minimalistički uređen, recimo na Win PC-ju nemam niti jednu jedinu ikonicu na njemu, samo jedan weather widget, na Androidu na početnim ekranima imam samo widgete i 4 ikonice (ne računajući dock) i kudikamo mi je lakše da svučem notification bar i na jednom mestu vidim sve što sam propustio nego da gledam prvo lock screen, a onda, na desktopu prepunjenom ikonicama, tj. tiles-ima, što je za mene hell on earth, pogledom nekoliko sekundi tražim 7-8 tile-ova (ima li neka bolja reč za ove tiles, pločice?) i notifikacije na njima, a pogotovo što je većina tileova iste sistemske boje, nepregledno do bola. To za mene nije nespremnost za novo, već je za mene to novo isuviše zakomplikovano i smatram ga nepotrebnim s obzirom da već postoje jednostavnija rešenja.

Da ne pominjem što mi recimo Store tile uopšte ne prikazuje notifikacije o dostupnim ažuriranjima, ali dobro, to su dečije bolesti, a realno kakav bi to Windows bio bez bagova...

Btw, meni se sviđa interfejs WP8, live tiles su skroz cool, ali mi se ne sviđa to što me primorava da nešto što ne želim stavljam na desktop. I, opet kažem, sviđa mi se što sve radi mnogo fluidnije nego na Androidu.

Btw, meni se sviđa interfejs WP8, live tiles su skroz cool, ali mi se ne sviđa to što me primorava da nešto što ne želim stavljam na desktop..

Kontradiktoran si.. Ne zelis da stavljas na desktop a toliko ti je bitno jer ne bi drzao push notifikacije za tu aplikaciju da ti nije bitna, ne razumem? Ne zamisljaj start screen kao jedan ekran, iako jeste i meni je mnogo bolje da samo gore dole idem u neprekidnom potezu nego vrtenje 5 ekrana na Androidu, al dobro, zamisli da ti je onaj deo ekrana koji ne vidis kad otkljucas telefon u stvari 'drugi ekran', kao recimo meni ispod "Photos" tilea.. Na taj deo koji odma vidis po otkljucavanju stavis minimalno ono sto hoces da ti lepo izgleda, a ispod toga sve ostalo sto koristis..
Al evo, slozicu se da se ne bi bunio da postoji neki tile za sve notifikacije, ili na levom ekranu, ili kako vec.. Recimo za soccer livescores kad ne vidim promenu rezultata na toast notifikaciji da bacim pogled a da ne moram da otvaram samu aplikaciju.. Mada ovo mozda ima na Sofascore na wide tile-u..

Poslednja izmena:
@ dejan87dex

Na twitteru su napisali da rade na istoj pre izvesnog vremena. E sad koliko ce im trebati, ne znam, no bitno je da rade.

Kontradiktoran si.. Ne zelis da stavljas na desktop a toliko ti je bitno jer ne bi drzao push notifikacije za tu aplikaciju da ti nije bitna, ne razumem? Ne zamisljaj start screen kao jedan ekran, iako jeste i meni je mnogo bolje da samo gore dole idem u neprekidnom potezu nego vrtenje 5 ekrana na Androidu, al dobro, zamisli da ti je onaj deo ekrana koji ne vidis kad otkljucas telefon u stvari 'drugi ekran', kao recimo meni ispod "Photos" tilea.. Na taj deo koji odma vidis po otkljucavanju stavis minimalno ono sto hoces da ti lepo izgleda, a ispod toga sve ostalo sto koristis..
Al evo, slozicu se da se ne bi bunio da postoji neki tile za sve notifikacije, ili na levom ekranu, ili kako vec.. Recimo za soccer livescores kad ne vidim promenu rezultata na toast notifikaciji da bacim pogled a da ne moram da otvaram samu aplikaciju.. Mada ovo mozda ima na Sofascore na wide tile-u..

Al' zasto ne ponude izbor? Ozbiljno pitam.

Na Androidu, pa i iOS-u imas notification bar da spustis, a mozes i da ne spustas i da imas badges za aplikacije (brojeve za propustene pozive, poruke itd). Fazon je sto oni hoce da ti kazu tako moras da koristis i bog, kraj. Kad bi ponudili izbore kao na ovom primeru ili da mozes nesto drugo da uradis, verujem da bi pridobili jos korisnika.

iOS, da nije ovo uradio sto je uradio u poslednje dve godine (notification bar, notification center itd) gubio bi dosta korisnika koji vole izbor, da ne bi otisli na android i da se ne bi smorili na iOS-u. Cak i veliki Apple je to uradio koji je baja u mobilnom segmentu.

Sto ne bi i MS to uradio? Naravno ima ljudi kao ti, kojima nije bitno da mogu da promene nesto na telefonu i jednostavno lako ih je zadovoljiti i to je to. Zasto ne bi MS povukao potez da pridobije jos ljudi? Mislim ne moze im sigurno biti lose, moze samo bolje da bude. Cek samo jos malo, pa kad krenu da se kupe stvari od Androida i iOS-a, pa ce biti price kako je ovo kul, a pre nekoliko meseci (godina) ovo nije trebalo...

Android koliko god zeleli ne moze biti minimalistickog duha, za to je verovatno WP stvoren, tako da prica manje je vise za Android prosto nema smisla.
Cinjenica je da sta se moze na Androidu moze se i na drugim mobilnim sistemima i ne kapiram oko cega se prekucavate?!

Zapratio sam Intezu, vidi se da vode brigu o svojim klientima :)

Android je lepse nasminkan i mozes ga klonirati kako zelis, WP8 je monoton ali ne i manje funkcionalniji od Androida.

Voleo bih da ugrade N.Centar ali da radi kako valja, da prikazuje bukvalno sve sto korisniku je potrebno (Odlozeni alarm, App i sistem update, Socijalne mreze...)
Bilo bi lepo da ga odrade kao sa slike :)

Djikos, nije poenta iskopirati Android i Apple nego uraditi nesto u svom fazonu :)
Svi mi znamo sta je Apple a sta Google OS - ko je tu koga iskopirao i u kojoj meri.

Prilozi

• 20121007215315409.jpg
    20121007215315409.jpg
    27.2 KB · Pregleda: 90
  • 20121007215315410.jpg
    20121007215315410.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Android koliko god zeleli ne moze biti minimalistickog duha, za to je verovatno WP stvoren

Možeš li da elaboriraš ovo, pošto mi nema smisla? Ja na Android home screen ne moram da stavim ništa, može da bude prazan ako ja to želim, a da opet ne izgubim potpuno funkcionalnost, kao što bi se desilo da sa WP8 homescreen-a skinem sve tileove, pogotovo one koje imaju notifikacije.

Mislim da je ključna reč ovde "customizacija" :). Android mogu da podesim kako god poželim, dok WP8 (za sada) moram da držim onako kako mi je MS rekao. Meni više odgovara prvo. Mogućnost izbora.

Dragi Android korisnici, posto mislite da je Android minimalisticki OS :D
Uporedite samo koliko UI elemenata - grafickih ima Android (Stock) a da ne pominjem neki tipa Samsung a koliko WP8 :)
WP je deset puta pregledniji a opusteno se koristi, sve je na par koraka, a kada udjes u APP drawer na Andoidu verovatno se oslanjate na mali mozak .
Svaka cast na kustomizaciji nisam vise Klinac.

Djikos to je koncept ;) a i da nije, opet nisi shvatio sta je Minimalizam, malo je to pojam za Android, gde je jos uvek haos zbog silnih "finih " podesavanja...

WP minimalizam je na ustrb funkcionalnosti, minimalizam zarad minimalizma.

WP minimalizam je na ustrb funkcionalnosti, minimalizam zarad minimalizma.

Bravo delom se slazem sa tobom, ali zato uz tako nesto dolazi i Ekstremna stabilnost u odnosu na Android, stabilan sistem je nesto najbitnije.
Niko ne voli da mu se super telefon zamrzne kad je najpotrebniji za nesto jako osnovno - tipa poziv, sms.

Kada Android bude stabilno radio na svakom uredjaju, kao sto je to primer WP-a onda ce to biti druga prica.

ili neka mi neko kaze da gresim ...
da li telefon Android - sa 512mb rama i 1ghz procesorom moze raditi stabilno a da pritom ima 10-ak aplikacija ne vise...
ili mu je potreban telefon koji ima 4 jezgra na 2ghz i 2gb rama kako nebi bolovao od decijih bolesti (zamrzavanje - grip) :D
* ispada da je minimalni hardver za Android 4.2 a da pritom sve sljaka na duze staze kao zahtevnost za Windows 8.1, tuga :(

Poslednja izmena:
Djikos to je koncept ;)

Kakav crni koncept? Mozes da napravis kako hoces. Hoces minimal ili hoces da nacickas i da sve bude sareno sa gomilom ikona widgeta itd. Izbor. Opet kazem steta sto WP nema to, ali jednog dana ce i on to dobiti, pa cu ga mozda i probati kad budu pokupili stvari od iOS-a i Androida...

Super nema potrebe da mi popujes sta je izbor, podesavanja itd koristio sam taj sistem dosta dugo...
Onog dana kada WP krene da kopira taj sistem - bar ocigledno da ga kopira onda cu ja prestati da ga koristim. :)

Nema smisla komentarisati o ukusima, a ti Care si omasio temu, ovde se o WP prica :)

Djikos, sreca Iphone sam koristio par sati i video da nije za mene. POBEDIO

Izvinjavam se sto sam komentarisao Android u ovoj temi.
A izvinjavam se i u ime onih koji su omasili temu i hvalili nesto na pogresnom mestu.

Mlatili tudjim ****** po koprivi. :D

Poslednja izmena:
Onog dana kada WP krene da kopira taj sistem - bar ocigledno da ga kopira onda cu ja prestati da ga koristim. :)

Jeste, prestaces kao i iPhone korisnici koji su rekli da je idealno 3.5" i da nikad nece preci na vecu dijagonalu. No dobro...

Sad sam bas nesto razmisljao, jedino sto bih ja voleo da imam sa Iphona je mogucnost snimanja 120fps videa, (mada to je vise hardverski) , a sa Androida, jedino taj izbor aplikacija, mada to manje vise.

Nema smisla komentarisati o ukusima, a ti Care si omasio temu, ovde se o WP prica :)

Nisam omašio jer sam i sam vlasnik WP8 telefona i o njemu i diskutujem kroz poređenje sa Androidom i funkcijama koje meni nedostaju ili su lošije odrađene u WP8. E sad, što tebi to smeta, to je već tvoj problem ;-)...

Ko je imao problem sa Telenorovom aplikacijom 111 Meni, vise ga nece imati, malo pre sam dobio update, sada Stanje u aplikaciji radi odlicno. :)

Tapatalk 1.0.4.10 - Benchmark i dalje isto. Na kraju ću stvarno poslati mail autoru da vidi jel problem sa forumom ili sa samim klijentom. Mada stvarno svi ostali forumi mi rade bez problema.

Mene samo zanima sta ovaj sysapp pusher ima da updejtuje svaki dan ... Sinoc sam dobio update, evo danas opet. :D

Vrh Dno