Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

@MICRO
WADR, ali to je teška glupost.

Ne znam koliko si koristio android ali za sve postoji bekap.
Ja bekapujem desktop na nova launceru i kad stavim novi rom sve je kao sto je i bilo na starom pa ne moram sto kazes da nabadam 5 minuta.
Sve je na svom mestu.

Dobro nisam mislio bas bukvalno da nabadam 5 min :D . Ali kazem jednostavno sve te promene traze navikavanje. Ali eto ti si izabrao jedan launcer i njega koristis. Ali ako promenis na neki od onih sa strane, ili bi da probas onaj da izgleda kao wp , i tako neke promene, jednostavno kreces izpocetka na navikavanje.
A telefon koji koristim svaki dan po meni mora da bude potpuno uvek funkcionalan i stabilan, i bas to sto kazem zmureci mogu da se snadjem po njemu.
A i moras da priznas da nisu svi ti romovi i zezalice koje install na Android potpuno stabilni, umeju da crashuju. A kada nemas vremena za preterano testiranje a tel ti je potreban u svakom trenutku iznenadni crashovi sigurno ne prijaju.
Naravno ne kazem ja da je Android los sistem, daleko od toga. Ali jednostavno za uredjaj koji nosim svaki dan, i ne nosim backup ili sekundarni telefon, to mora da bude tip top i kao treca ruka :D .

A inace android sam koristio pre ovog telefona 6 meseci, i sta mu nisam uradio i ko zna koliko puta sve menjao jer jednostavno kad moze, sto da ne. :D . I imam android tablet. Koji slabije koristim. Sto se tice izbora aplikacija android je neprikosnoven, i jednostavnost povezivanja sa Arduinom i pravljenje aplikacija za kontrolu. Nema bolji. Ali za telefon jednostavno od kad imam WP vise nikako ne moze da mi bude primarni izbor :) .

Poslednja izmena:
Tebi najbolje da koristis onaj child lock konstantno, ne daj boze nesto da ti se pomeri slicajno, pa ti bi se nacisto pogubio.... Izvini, ali zaista si za potpis ili onu temu sa biserima...

Cccc... Sve shvatate bukvalno :) . Da koristis tel za posao razumeo bi zasto moram u svakom trenutku da imam potpuno pouzdan telefon.
Android mi jednostavno nije dovoljno pouzdan.
I da zavrsimo ovu off topic temu :) .

Ne poznajem bas puno poslovnih ljudi ali iz mog okruzenja za posao ljudi koriste telefone od 20 eura.

Eto npr kod sestre u banci svi na visim polozajima imaju android telefone (znaci pricam o ljudima koji zaradjuju 3000+ eura mesecno), imaju samo jednog koji voli windows pa ima 8x.

Poslednja izmena:
To su sigurno oni poslovni ljudi sto moraju da bace telefon kad naidje murija? :D

lol :D

Ne poznajem bas puno poslovnih ljudi ali iz mog okruzenja za posao ljudi koriste telefone od 20 eura.
Najbolje. Nokia 105 :) . Ali u tom slucaju bi morao da nosim dva tel. A nema potrebe 720 odlicno zavrsava posao. Odlicna baterija, odlican kvalitet poziva i signala, odlican office, odlican email, tako da zavrsava posao, i nosim samo nju . Ali odosmo mnogo off topic.

Ja znam par njih i par njih fura neki Galaxy, a par njih iPhone. WP ne vidjam nigde, cak ni na ulici, kaficima, klubovima itd.

Tako je bilo i kod mene, ali evo sad moja devojka kupila wp, brat, jedan drug... Vidjaces ih sve vise, za sad je malo preko 9% na Evropskom trzistu, ali u usponu.
Mada tesko je ubediti Android i Iphone korisnike da probaju WP .

edit: Ali moras da priznas da vecina kad vidi da vadis lumiu, reakcija obavezno e daj da vidim, bas zato sto se ne vidja puno :) .

Poslednja izmena:

Eto npr kod sestre u banci svi na visim polozajima imaju android telefone (znaci pricam o ljudima koji zaradjuju 3000+ eura mesecno), imaju samo jednog koji voli windows pa ima 8x.

Nisam mislio na te poslovne ljude kojima S4 sluzi da pokazu bas to da imaju platu 3k+ pa mogu da ga priuste, nego na one koji moraju da se jave i obave dosta poziva u toku dana :) .
Ja mislim ( ne tvrdim jer nemam s4 ) da sa mojim koriscenjem telefona, s4 ne bi mogao da progura ni pola dana bez punjenja. Dok 720 cepa pun dan bez ikakvih problema, nema potrebe ni da gledam na bateriju ni da razmisljam o njoj .

Poslednja izmena:
Evo ja sam ga uzeo, kao drugi telefon, uz Android, i osećam se isto kao što sam se osećao kad sam uzeo svoj prvi Android u ruke pre 5 godina, s tom razlikom što sam tada bio oduševljen potencijalom OS-a iako je bio užasno bagovit, ali u poređenju sa Symbianom revolucija. Sada sam (ruku na srce, tek 3 dana) razočaran činjenicom da MS nije mnogo naučio na Google-ovim greškama, već je izbacio OS koji je na nivou tog istog Donut-a (u najboljem slučaju Eclair-a). OS ima budućnost, ali ću o sledećem WP telefonu razmisliti tek za 4-5 godina, kad preleži dečije bolesti.

Btw, otelih se dok sam napisao ovu poruku, SwiftKey bi mi to "odradio" za 3x manje vremena. Čisto ilustracije radi.

E sad nesto ozbiljno.
Jel moze neko, da postuje ovde linkove ka svim temama vezanim za WP8 i aplikacije za WP8 i tako to. Ja citam samo ovu i 720 temu.

E sad nesto ozbiljno.
Jel moze neko, da postuje ovde linkove ka svim temama vezanim za WP8 i aplikacije za WP8 i tako to. Ja citam samo ovu i 720 temu.

Ne bi bilo loše da se u pdf-u Aplikacije otvori tema za WP8 aplikacije, kao što je imaju Android, iOS, pa i jbni Symbian...

Ima tema al vecina voli ovde da pise, sto nije problem.. Ionako se ne truje tema (toliko, vidim krecu i ovde) romovima i kernelovanjem..

Dobro, posteno swiftkey ili nesto nalik tome sigurno bi trebalo da bude dostupan. Kao i jos neke bitnije aplikacije. Ali sa ovim zadnjim updejtovima, nema jos puno tih decijih bolesti, kako ih vi nazivate. I msm da je mnogo 4-5 god, max jos godinu dana i bice na nivou.

Ali pogledaj onaj windows phone chalange, na yt, videces dosta nekih stvari koje wp radi brze od androida, i to i neki niskobudzetni wp . Sve ima svoje prednosti i mane.

Btw, dobar je ovaj prediction koji ima na wp, ali nazalost nedustupan na srpskom, nedustupan srpski recnik, mozes samo manuelno da dodajes reci.

Ne bi bilo loše da se u pdf-u Aplikacije otvori tema za WP8 aplikacije, kao što je imaju Android, iOS, pa i jbni Symbian...

Kad ispune kvotu :p

A ozbiljno to mislim, jer ne bi moglo bar 30-40 zanimljivih i korisnih i kvalitetnih aplikacija da se nabroji.

Mislim koliko pratim tech forume, nigde mi ne iskoci app of the day WP, nego sve za iOS ili Android.

Pa razmisli malo koliko mozes da nabrojis android aplikacija za razlicite stvari. Naravno moglo bi da se nabroji mnogooo vise razlicitih aplikacija za u sustini istu stvar, ali ne mnogo vise aplikacija koje rade razlicite stvari, msm ne mnogo, mnogo vise nego na WP .

E da, zaboravih da kažem jednu dobru stranu, a to je zaista mnogo fluidniji rad OS-a u poređenju sa Androidom na sličnom, pa i dosta boljem hardveru. Meni ova L520 radi mnogo brže nego LG L9.

S druge strane, nedostatak aplikacija je kranje simptomatičan i upada u oči. Juče iščitah temu na WPCentral koja se zove "Your Top 10 WP8 apps" i od par stotina postova mogla bi da se napravi lista od 30-ak aplikacija koje se vrte u krug kod svih.

@Boris Može link za tu temu i zašto nije pinovana kao i ostale (ne pitam tebe :))?

Ajd samo reci šta ti je potrebno od aplikacija, pa da ti preporučimo nešto. Ovako "nedostatak aplikacija" više i nije istina

Pazi cinjenica je da na Androidu imas MNOGOOOO veci izbor aplikacija. Ali npr uzmi jednu stvar, ajde aplikacije za vremensku prognozu, ili livescore, ili photo editing, za svaku od tih na Androidu imas preko 1000 ne znam lupam mozda i vise :D . A na WP mozda imas po 20ak opet lupam nisam siguran, ali od tih 10-20 sigurno imas da nadjes par dobrih. I sto je po meni dobra stvar ne moras da probas 50 app za jednu istu stvar da vidis koja ti se najvise svidja nego samo 5-6 :D jer vise i nemas :)

Možda loše sročeno, za većinu stvari postoji pandan na WP8, ali bez valjanih alternativa, a i najpopularnije aplikacije su u većini slučajeva još uvek u začetku (što je i normalno), pa su dosta bagovitije od verzija na androidu. Evo ti prvi primer TT. Nema ni na Androidu alternativu, ali je daleko bolje odrađen, što je posledica dužeg trajanja razvoja, ali tu se opet vraćam na priču o tome da je ceo WP8, zajedno sa aplikacijama, još uvek u fazi dečijih bolesti.

Ali evo npr ono što bi meni nedostajalo: alternativa za stock galeriju, app za profile i automatizaciju (Tasker/AutomateIt), Twitter client sa dosta opcija (kao Falcon npr, nisam probao Rowi, kakav je?), File Explorer (pretpostavljam da je to neko ograničenje WP8), Chrome (znam, ni ne očekujem ga, ali zbog bookmarksa i synca bi mi dobro došao), Youtube (znam, ima alternativa, ali nijedan nije kao offiicial koga nikad neće biti na WP8), Duolingo, Medscape, Springpad (ima Evernote, ali me mrzi da prelazim), Intesa Mobi, Safe In Cloud (cross platform sync mi je bitan), Red vožnje, Bankomati, AirDroid, valjana iMDB app, noLED... nabacao sam ih, ali otprilike je to to što bi morao WP8 da ima da bih ja razmislio da potpuno pređem sa androida.

E da, jedno pitanje u vezi notifikacija. Stigne mi već par puta neka notifikacija (plava traka u vrhu), ja je ne pogledam odmah, očekujući da će ostati tamo, posle nekog vremena pogledam i nigde ne mogu da vidim šta je bilo u pitanju (osim kad je sms u pitanju, to vidim na tile-u). Ima li leka?

Nema leka... fali mu "daska u glavi". Ako app nije pinovana za desktop (ili kao se već zove) neće dobiti bedž sa brojem propuštenih notifikacija. Toast stoji nekoliko sekundi i nestane a informacije o tome nisu negde zabeležene.

Ovako, sto se tice tih apps koje su ti bitne za cross platform, to jeste jako bitno, i meni bi smetalo ali ja koristim Win 8.1 na PC tako da je sinhronizacija odlicna. Chrome, nedostaje zbog bookmarka itd, mada i ne toliko uglavnom razlicite stvari otvaram na pc a razlicite na tel. Youtube, da ima dobrih alternativa, bila je i odlicna M$ app, ali ko je tu kriv, google sto je sklonio. Red voznje imas odlican bus plus i jos neke ne mogu da se setim imas u telenor preporucuje ako si na telenoru. Od bankarskih ima komercijalna samo zadnji put kad sam proveravao, koja je bila jako losa. ( treba cesto proveravati, jer stalno izlaze apdejtovi i nove aplikacije) . A sto se tice notifikacija, jedini nacin je da vidis je na live tile ili kad udjes u tu app, zato ja sve aplikacije koje mogu da daju push notifikacije, njihove plocice drzim na pocetku tako da ih uvek vidim. Mada izgleda da ce biti i notification centar uskoro.

Sto me dovodi do jedne bitne stvari, a to je da M$ a posebno Nokia vrlo pazljivo slusaju svoje korisnike i sve sto traze uglavnom pre ili kasnije dobiju.

edit: Uh sto dosadan ovaj sysapp pusher, skoro svaki dan ima neki update :D

jos jedan edit: Instagram stize u narednih par nedelja. Jedna recka manje :D .

Poslednja izmena:
Evo da se i ja javim kao neko ko je godinama isključivo koristio Android telefone i tablete a sada prešao na Nokia Lumiu 920 :) Stabilnost i fluidnost sistema, aplikacija, nepostojanje potrebe da se koriste bilo kakvi Memory Cleaner-i i čuda kao kad Android krene da trokira čak i sa neuporedivo jačim hardverom... neprocenjivo. Sve aplikacije koje sam koristio-našao sam i na WP8. Sad uzeh da nađem neki dobar e-book reader-instaliram MoHoo Reader iz prve i apsolutno nemam potrebu da tražim dalje jer ovaj radi savršeno :) Banalan primer: na starom Android telefonu sam probao da instaliram Viber... i uspeo sam-iz 8-og pokušaja, kada sam skinuo apk sa nekog turkmenistanskog foruma jer ništa pre njega nije radilo :) Bez ikakvog razloga, bez ikakvog objašnjenja, verzije koje regularno podržavaju moju verziju androida nisu htele da rade-not responding i slikaj se. Iskreno, sem većeg broja aplikacija, ne vidim ni jednu prednost Androida a koristio sam verzije još od 1.5 pa do 4.2 :)

Intesa takodje radi na WP aplikaciji tako da bi i taj problem u narednom periodu trebalo da bude resen. Metrotube je odlicna alternativa zvanicnoj youtube aplikaciji ali slazem se, ova koju je google zabranio je bila najbolja...

Btw, jel ima za android nesto kao Glance, koji sa Nokia black updateom ima da bude ludilo i da prikazuje sve i svasta.
I da li ima nesto kao Nokia Beamer, to mi treba za tablet.
Takodje nisam siguran ni da li ima camera app na androidu koja podrzava RAW format, a uz nokia black dodaju i to. Sto je nevernotavno korisno za pravljenje odlicnih slika i njihovo editovanje.

Poslednja izmena:
yoyo, brate, stvarno koji je tvoj problem vise? Ludilo..

@ nvukelic

To je toast, vrh fora, tapnes na nju i odvede te u tu aplikaciju. Na lockscreenu mozes da stavis sest aplikacija, jednu glavnu, recimo za sms, i pet koji pokazuju brojem koje notifikacije imas, cak i kad propustis toast. A na start screen stavis svaku bitnu aplikaciju.. Apsolutno mi ne treba notification centar..

Nazad
Vrh Dno