Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam mislio uopste za Kinu nego generalno za bilo koju zemlju iz koje bi porucivao stvari.

Koliko mogu da očekujem da mi naplate pdv na dva RAM modula iz Nemačke, obična pošta je u pitanju, 8% ili 20%?

20% je pdv za sva fizicka lica po skracenom postupku bez obzira da li su racunari, komponente ili ne.

Pffff, lopovi!

Hvala :).

Na ceo komjuter - tablet je 8 %. Ne verujem da neko postom uvozi neku drugu vrstu kompjutera, a bice uskoro sa promenom zakona o PDV-u i za to 20 %.

Znaci za komponente, uvek je bilo i bice 20 % , za tablete jos uvek 8 %.

Iz Nemacke folija za LCD ekran fotoaparata (nije bas jeftina bila uopste), u koverti stigla za 6 dana, poslata kao najobicnije pismo, naravno prosla bez znanja carine ...

Pitanjce :) : Naručio sam nešto preko Ebay-a iz Francuske, poslato je 12.10. i 16.10. je ušlo u Srbiju, sad stoji u statusu "Za carinu". Zanima me koliko se vremenski pošiljka zadržava na carini, kad mogu očekivati da stigne u moju lokalnu poštu? U pitanju je Beograd. :)

Verovatno 3-5 dana.

Opet su počeli da udaraju carinu kako im cefne na robu ispod 50e vrednosti.
Evo već 4-ti paket ispod 50e ocarinjen u zadnjih 15tak dana.
BG carina

Carina ili pdv?

Ova nasa carina zadrzava, paket usao 14og u zemlju i jos nista, u medjuvremenu jos jedan paket od iste firme usao 17og u zemlju i oba imaju status i dalje za carinu :) Na kraju ce mi zajedno stici :)

Carina ili pdv?

Pa tesko da je samo PDV 1150din na paket vrednosti 32 GBP.
To je carina (10% valjda) + vrednost paketa x 20% PDV.

Nisam hteo da preuzmem, nek se nose, ja da im punim suplji budzet, nema sanse!

matematika je jasna, 32 funte je oko 40 eura, 20% na 40 eur je 8 eur + 1eur otvaranje paketa itd je 9 eur oni su naplatili 10, verovatno se kurs malo razlikuje nista stasno, niko ti nigde nije napaltio carinu vec samo PDV koji si znao da ce morati biti naplacen. Vratio si paket a krivica je tvoja.

da ti je naplacena carina islo bi ovako, na 40eur je carina 10 to je 4 eur u startu zatim na 44 eur na to ide 20% porez to je jos 9 eur, ukupno 13 eur i jos otvaranje paketa 1e i razlika u kursu oko ~1 eur to je 15 eur...znaci oko 1800din

Poslednja izmena:
Opet su počeli da udaraju carinu kako im cefne na robu ispod 50e vrednosti.
Evo već 4-ti paket ispod 50e ocarinjen u zadnjih 15tak dana.
BG carina

da razjasnimo da je ovo neistina, naplacen ti je samo PDV a sto je to tebi mnogo a sve je po propisu i zakonu to je vec drugo ali nemoj siriti dezinformacije.

Da me ne mrzi otisao bi do Poste da podignem paket i da ti pokazem da je naplacena carina. Sad dal je ona 10,5, 1% , ne secam se, ali skoro sam siguran da je 10%.
Jer ovo nije prvi put da mi naplate oko 1000-1500din carine i poreza, tj pokusaju.

Kad je par puta naplacen PDV na paket to je bilo 300-500din na pakete vrednosti oko 20-30 GBP.

Ti stvarno mislis da oni gledaju cenu koja stoji na paketu? U ovom slucaju 33.33 GBP

matematika je jasna, 32 funte je oko 40 eura, 20% na 40 eur je 8 eur + 1eur otvaranje paketa itd je 9 eur oni su naplatili 10, verovatno se kurs malo razlikuje nista stasno, niko ti nigde nije napaltio carinu vec samo PDV koji si znao da ce morati biti naplacen. Vratio si paket a krivica je tvoja.

da ti je naplacena carina islo bi ovako, na 40eur je carina 10 to je 4 eur u startu zatim na 44 eur na to ide 20% porez to je jos 9 eur, ukupno 13 eur i jos otvaranje paketa 1e i razlika u kursu oko ~1 eur to je 15 eur...znaci oko 1800din

Ti stvarno nemas pojma o cemu pricas! :d

PDV i carina na paket od 44e je 13e? :D
Hahaha, sou! :D

Ako je paket 40e, a carina 10% i PDV 20% to se ovako racuna:

paket - 40e
carina 10% - 4e

bruto vrednost - 44e
PDV 20% - 8.8e

8.8e x 115 = 1012din + 100,150din neke njihove glupe tarife.

= 1150din, koliko je i naplacena carina i PDV

Da li da se smejem ili da plačem?

LOL

Poslednja izmena:
Zar nije otvaranje paketa 266 dinara, a pisma 66 dinara?

Tačno se uklapaš u tom slučaju u cifru 8€ za PDV i 266 dinara za "otvaranje paketa", šta god im to značilo...

paket - 40e
carina 10% - 4e

bruto vrednost - 44e
PDV 20% - 8.8e

A sta je sa 4e? :D

Da je naplacena carina, iznos bi bio veći.

Poslednja izmena:

paket - 40e
carina 10% - 4e

bruto vrednost - 44e
PDV 20% - 8.8e

pricaj ti sta hoces ali ja svaki mesec dobijam gomilu paketa...svako je ispod 50e i na svaki ide oko 1300din...ako racunas sve stavke videces...pise samo pdv i to ti je to...neki bude 1150 ako je 40 i nesto evra...neki bude 1250 ako je blizu 50e i tako...sa sve fakturama stizu i ne ide carina.

Tačno se uklapaš u tom slučaju u cifru 8€ za PDV i 266 dinara za "otvaranje paketa", šta god im to značilo...

da pojasnimo 66dinara je otvaranje svega do 3kg cini mi se posle toga je cena mozda 266, zatim na uplatu ide 1% gde je minimum 45din...ako trebas platis 10.000 proviizja je 100 nije 45...moja racunica je apsolutno tacna jer mi je direktno pokazao covek na carini kada sam se zalio i lepo objasnio :)

tih 66 tj 266din sto kazes za vece paketa nije samo otvaranje paketa vec provera sadrzaja vrsenje pisanje i stampanje obracuna kao i troskovi trake za ponovno lepljenje...koliko toliko je njihovo pravo...

Poslednja izmena:
A sta je sa 4e? :D

Da je naplacena carina, iznos bi bio veći.

ma lupeta gluposti, ne moze da prizna da nije u pravu i pojeo je tih 4e...a postoji i razlika u kursu posto ja kazem da je 32 funte 40e oni mogu reci da je 41 ili 42...i sve malo po malo mic po mic nakupi se...i kao sto rekoh moja racunica je upravo ona koju obracunava carina covek mi cak nacrtao sve i u dinar pojasnio kako i zasto...

Da me ne mrzi otisao bi do Poste da podignem paket i da ti pokazem da je naplacena carina. Sad dal je ona 10,5, 1% , ne secam se, ali skoro sam siguran da je 10%.
Jer ovo nije prvi put da mi naplate oko 1000-1500din carine i poreza, tj pokusaju.

Kad je par puta naplacen PDV na paket to je bilo 300-500din na pakete vrednosti oko 20-30 GBP.

Ti stvarno mislis da oni gledaju cenu koja stoji na paketu? U ovom slucaju 33.33 GBP

nema ja sta da mislim, to sto je skoro 34 funte taman ispravlja i racunicu potvrdjuje, cim je u funatama znaci nije iz kine i samim tim dolazi sa fakturom koja je maltene obavezna a i ako je nema oni veruju SLEPO tome sto pise na paketi ili fakturi, tako je naredjeno da sve sto je iz evrope mora da se gleda po psu. moze da se desi da nista ne naplate ali da naplate vise ne smeju, a fakturu oni zadrzavaju.

paket - 34 funte tj ~41e
carina 10% - 4.1e

bruto vrednost - 45.2e
PDV 20% - 9.1e

4.1 + 9.1 + ~1e takse = 14.2e x 115 = ~1650 i na to dodaj razliku u kursu koja moze da varira ~1e i dobices oko 1800 sa carinom

bez carine je pdv 20% na 41e to je 8.2e+1e takse oko 1070din, i neka je razlika u kursu eto ti 1150din bez ikakve carine.

a to sto imas pecat na paketu i pise ocarinjeno nemoj da te buni to ima svaki paket kome se bilo sta naplacuje pa makar i pdv bio. ako nema ni dinara naplate ili smao ono otvaranje od 66din onda se udara pecat ne podleze carinskom pregledu.

Poslednja izmena:
ma lupeta gluposti, ne moze da prizna da nije u pravu i pojeo je tih 4e...a postoji i razlika u kursu posto ja kazem da je 32 funte 40e oni mogu reci da je 41 ili 42...i sve malo po malo mic po mic nakupi se...i kao sto rekoh moja racunica je upravo ona koju obracunava carina covek mi cak nacrtao sve i u dinar pojasnio kako i zasto...

Ma znam, meni je sve jasno ;)
A i da nije, bez razmisljanja bih znao da si u pravu jer si ti master lvl sto se tiče naručivanja. :D

Ljudi mesaju dve razlicite vrste posiljki. Ovde je naravno naplacen samo PDV. To sto je nekada prolazio bez ili sa manjim iznosima, ne znaci nista, mora nekada i da se plati.

Znaci postoje dve vrste posiljki. I tezina nije jedini uslov, vec kako je posiljaoc klasifikovao i poslao, uplatio kod njegove poste. Kinezi sve mahom salju kao Pismo do 2 KG i to su posiljke koje pocinju se R . Postoje i paketi, koji mogu imati manje od 2 kg, ali su poslati kao takvi. To su posiljke koje u pracenju pocinju sa C . Za R posiljke Postanski troskovi su 66+45 dinara. Za C posiljke su veci.

Evo za ovo racunice posto Carina, ne racuna kurs iz Novina vec jednom nedeljno odradjuje kurseve, i to uzima srednji kurs. Ove nedelje sa Funtu je 134,51. To znaci da je PDV 897 dinara. Onih 45 din Posti je fiksno za uplatu na racun Carine i zajedno je 942 dinara. Za to tzv. otvaranje paketa, u stvari naplacuju transport do carinskog skladista, ostaje 208 din sto se uklapa pod uslovom da je posiljka C, znaci paket.

Da je naplacena carina bilo bi znatno visa cena dazbina od ove.

Poslednja izmena:

Pa to je to otprilike.
Nema ovaj pojma sta prica.
Stiglo mi je mali milion paketa iz inostranstva i znam koje su otprilike cifre kad naplate PDV, a kad naplate i carinu i PDV.

Prvo i osnovno kad nesto uvozis je racunjanje ukupne sume za obracun poreza, neto cena + carina pa se na celokupnu sumu obracunava PDV.
*** uvozio sam sto sebi sto drugima neka kola, masine i znam kako to ide.
S tim sto su carinske stope razlicite za razne vrste robe, za kola dobrim delom vise ni ne postoje, dok su za masine nesto mizerno, par %.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno