Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aj nek meni neko objasni a vezano je za paket za koji sam odbio carinu, pise da je stiglo, to mi kazu i ovi sto su poslali a ja nikad nigde niti sam dobio niti potpisao niti to pise niti na sajtu osim na 17track neka nebuloza. Kako da dokazem da sam paket vratio i da nisam dobio kad oni kazu da ni kod njih nista nije stiglo???

eeee.jpg
Pa cekaj jesi li ti na kraju iz Omoljice ili nisi, jel ti stigao paket ili nije, jesi li odbio ili ne, jako cudno, jedino da su nekome pogresno postari doneli pa on odbio da primi jer treba da se plati a da nisi ti, sto je jakoooo cudno skoro nemoguce, ali ajde.
Svakako se vratilo u HK odakle je i doslo i ti imas dokaze za to i bole te usi sta zutaci njacu ti imas svoju verziju imas dokaze preko TN i bas te briga, sad ne znam gde si narucivao ako si na ALI-ju onda idi na dispute pa na escalate, ako si preko PP njima se obrati, ako si preko kartice onda cao-zdravo.

Ovo je veliko kao zrno graška. http://www.jdslabs.com/item.php?fetchitem=OPA2227PA
sa dostavom košta 7.7 dolara.
Da li mogu da ga carine i udare pdv?
Ako mogu koje su šanse da se ovaj koverat provuče bez carine.
Mislim i onako je skuplje nego na ebay ali idem zato što znam da je original, medjutim ne bih da zbog carine i pdv-a me to izadje 15 dolara.
To bi bilo dranje.

Drugo pitanje je od čega zavisi procjena vrijednosti predmeta koji se carini.
Šta ih sprječava da kažu da je vrijednost 100$ i da je to osnov za obračun carine.
Ako odbijem paket da li moram platiti carinu ?

Mislim mogu da šaljem i za Beč ali onda moram čekati do NG da mi stigne a baš sam nestrpljiv.

Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

kefalo, sacuvas izvod kojim si platio, maksimalno ocekuj jos 20% PDV na $8 i troskove otvaranja i carinjenja od 110din.
ako ti procene vise, ne platis nista, odbijes paket i zoves carinu da im kazes da si platio manje od njihove procene i da imas izvod sa kartice kao dokaz placanja.
onda ce ti na to racunati sto sam prvo napisao.

E a fora je što ja nemam iskustva sa paypalom i kupovinom nego sam ja zamolio sestru iz Banja Luke koja je bankar da mi to odradi, tj. ona plati sve a pošalje mini na moju adresu u BGD.
Kako da dodjem do tog izvoda, naročito zato što je drugo lice uplatilac.
Ja ne mogu biti uplatilac jer nemam karticu.

Hvala na pomoći :)

onda zaboravi na celu pricu oko carine. stice ti ko obicno pismo, samo neka stavi u kovertu koliko je platila za to. sve ispode 70evra od fizickog lica ne podleze carini.

Pa cekaj jesi li ti na kraju iz Omoljice ili nisi, jel ti stigao paket ili nije, jesi li odbio ili ne, jako cudno, jedino da su nekome pogresno postari doneli pa on odbio da primi jer treba da se plati a da nisi ti, sto je jakoooo cudno skoro nemoguce, ali ajde.
Svakako se vratilo u HK odakle je i doslo i ti imas dokaze za to i bole te usi sta zutaci njacu ti imas svoju verziju imas dokaze preko TN i bas te briga, sad ne znam gde si narucivao ako si na ALI-ju onda idi na dispute pa na escalate, ako si preko PP njima se obrati, ako si preko kartice onda cao-zdravo.

Nije tačno da je preko kartice ćao zdravo ode se u banku koja je izdala karticu i popuni claim (mora u roku od 90 dana) prilože se dokazi da nisi primio robu (korespodencija i drugo) i oni ti vrate pare.

Evo radosti: stigla mi sociva sa http://soczewkikonaktowe.istore.pl/

Devojka primila, super samo 60din pregled... ali ne lezi vraze. Narucene 2 kutije, stigla lepo jedna.
Racun unutra od poljaka kaze 1x97.5PLN (cena je oko 40 za kutiju + 20 za slanje, sto znaci da je suma OK, ali se nigde ne vidi da su dve kutije poslane) i neko se fino posluzio.

Poslao sam mail coveku, nemam ideju sta dalje, glupo mi da se zalim paypalu, posto znam da su nasi ukrali...

EDIT:

odmah mi je odgovorio na mail da je spakovao svih 6 u jednu kutiju :)) sve u redu, i sve preporuke za ovaj sajt...

Poslednja izmena:
Nije tačno da je preko kartice ćao zdravo ode se u banku koja je izdala karticu i popuni claim (mora u roku od 90 dana) prilože se dokazi da nisi primio robu (korespodencija i drugo) i oni ti vrate pare.

nazalost paypal je, proslo je 60 dana a dispute moze samo u roku od 45 dana, ostaje mi samo sa njima da se preganjam, ladno me ona likusa ubedjuje da proverim u postu jer pise na 17track ovako:

Destination - Serbia (Republic of)

The item (RT185789108HK) arrived at delivery office on 28-Sep-2013.

pise srbija i pise delivered :(

po tome je zakljucila da je to stiglo...

nazalost paypal je, proslo je 60 dana a dispute moze samo u roku od 45 dana, ostaje mi samo sa njima da se preganjam, ladno me ona likusa ubedjuje da proverim u postu jer pise na 17track ovako:

Destination - Serbia (Republic of)

The item (RT185789108HK) arrived at delivery office on 28-Sep-2013.

pise srbija i pise delivered :(

po tome je zakljucila da je to stiglo...

Ti joj lepo prezentuj zvanican track and trace od poste srbije (to je najzvanicnije moguce, do čega ti možeš da dođeš) pusti 17track....a koliko vidim i ovaj HK sajte je bezveze

sve sam poslao i i dalje lupa istu glupost, cak i sa postinog sajta, cak sam dao drugi broj od njih za posiljku koju sam podigao i sta treba da pise kad podignes i nista...

Jes oni odu na njegov racun i skinu pare, pa kad bi to tako bili svi bi ostali bez para, onda ni PP nebi trebao da postoji jer koja mu je svrha ako mozes da imas zastitu od tvoje banke, mozes ali jednostavno ne moze ona da skida novac koji je na tudjem racunu, tako da nije tacno to sto si napisao.

Pazite se kineza, sve muljaju da odrade ako vam se paket vrati da ne dobijete pare... mene su za jedan uspeli da zavrnu, aliexpress ok tumaci ali kinezi vrdaju na sve nacine, nude ponovno slanje na primer pa vi prihvatite i oni obecaju slanje, pa morate da utvorite dispute jer ne salju... vuku, zavlace, kad otvorite dispute nikako ne trazite ponovno slanje jer ce prodavac u 50+ % dobiti pare a vi sipak
Jednotavno trazite povracaj para a vracanje paketa navedite zabrana uvoza, jer u suprotnom ako procene da ste vi vratili kao vasom greskom opet pare idu kinezu :(

A ovi u NS se ne popravljaju jer ja vec mesec dana narucujem gluposti i sitnice od para koje su mi vratili nazad na visu, danas stiglo 5 pari kineskih carapa (nisu brand i nepise nikakav poznati brand na njima) pdv 290din, nema sanse i najmanju glupost ima da odrpe u 90% slucajeva

Takodje moje iskutvo pazite se onih sa mnogo pozitivnih ocena oni izgleda imaju prioritet pri odluci ali-a, sa ovima sa negativnim uvek ce skoro presuditi u vasu korist, ali ovi sa dosta pozitivnih ti su namazani i prevejani tesko, preko poruka mi NUDE sve a ali-ju sasvim trece govore idu da zbune i navedu da ti sve nude a na kraju corak

Poslednja izmena:
Izgleda mi da se ušteda u novcu ne isplati s obzirom na veliku strepnju i neizvesnost koja prati naručivanje telefona i druge vrednije robe iz Kine. Sve to čekanje, proveravanje trekinga na svaki sat, natezanje sa prodavcima, nerviranje, gubljenje živaca, otvaranje disputa... čini mi se da ne vredi novca koji uštedite (tj. eventualno uštedite, ako vas ne zavrnu sasvim pa ostanete i bez para i bez telefona).

Razmišljao sam i ja o nabavci mobilnog iz Kine, ali čitajući vaša iskustva, tj. na desetine strana ove teme i teme o kineskim telefonima, odustao sam od te namere. Kad budem kupovao telefon, izabraću da kod operatera uzmem telefon uz paket, pa makar i platio osetno više, ali znaću da imam i garanciju i da je legalno uvezen i da ga neću čekati mesec dana. Znam da se mnogi ne bi složili sa mnom, jer ima ljudi koji su spremni da preuzmu rizik i da veoma profitiraju u tome. Ali ja lično ne bih tako nešto radio.

Evo, LG G2 se pojavio kod naših operatera po relativno pristojnim uslovima. Ako bih već dao 200 evra za savremeni kineski telefon poput npr. Zopo C2 (što je za mene itekako velika investicija), onda bih se skrpio za još 100-nak evra preko toga i uzeo bih taj LG G2 uz neki paket kod operatera. Bio bih siromašniji, al svakako spokojniji.

Kao što rekoh, znam da se mnogi neće složiti sa mnom. Nije mi bila namera da kontriram i prkosim svima vama koji ste naručivali telefone i drugu robu iz Kine i koji doprinosite ovoj odličnoj i informativnoj temi, nego sam samo dao svoje mišljenje nakon mnogo iščitanih strana i dosta razmišljanja. Ponešto od robe itekako vredi uzimati iz Kine. Evo, npr. mojoj lepšoj polovini je danas došao set nekih igala za kukičanje (ili kako se to već zove) u torbici za nošenje, stigao je iz Kine za 11-12 dana, plaćen svega nešto preko 3,5 dolara sa besplatnom poštarinom i oslobođen je carine, platili smo samo još dodatnih 65 dinara poštaru. Odlična vrednost za smešne pare. Ali nešto stvarno skupo poput telefona, tableta i druge elektronike ne bih uzimao direktno iz Kine.

Poslednja izmena:
@star-duster
Slazem se u potpunosti, od kineza treba uzimati stvari koje nisu podlozne crkavanju i skartu...

Evo radosti: stigla mi sociva sa http://soczewkikonaktowe.istore.pl/

Devojka primila, super samo 60din pregled... ali ne lezi vraze. Narucene 2 kutije, stigla lepo jedna.
Racun unutra od poljaka kaze 1x97.5PLN (cena je oko 40 za kutiju + 20 za slanje, sto znaci da je suma OK, ali se nigde ne vidi da su dve kutije poslane) i neko se fino posluzio.

Poslao sam mail coveku, nemam ideju sta dalje, glupo mi da se zalim paypalu, posto znam da su nasi ukrali...

EDIT:

odmah mi je odgovorio na mail da je spakovao svih 6 u jednu kutiju :)) sve u redu, i sve preporuke za ovaj sajt...

Koja si uzeo?

Ja išao na kontrolu, i pita me gde kupujem sočiva, i ja kao preko interneta (a ne preko prodavnice koju je dr preporučila).
I ona zine, pa to nisu original, ne može 6 komada u jednu kutiju nego samo 3, a ako ima 6, onda su za USA tržište i nisu mesečna, nego dvonedeljna sočiva... a na kutiji lepo piše mesečna, i nisam nigde video Air optix aqua dvonedeljna.

Bas ta ;) uzeo ona neka poljska prosli put, jos dosta jeftinija, ali su pretanka, pa se izvrcu

Razmišljao sam i ja o nabavci mobilnog iz Kine, ali čitajući vaša iskustva, tj. na desetine strana ove teme i teme o kineskim telefonima, odustao sam od te namere. Kad budem kupovao telefon, izabraću da kod operatera uzmem telefon uz paket, pa makar i platio osetno više, ali znaću da imam i garanciju i da je legalno uvezen i da ga neću čekati mesec dana. Znam da se mnogi ne bi složili sa mnom, jer ima ljudi koji su spremni da preuzmu rizik i da veoma profitiraju u tome. Ali ja lično ne bih tako nešto radio.

U pravu si. Bolje je čekati 45 dana kod naših operatera da odrade reklamaciju :)

Što bi rešavali reklamaciju? Lepo pokvase onaj papirni indikator za vlagu, i kažu nema garanicije. To je ta sigurna kupovina u Srbiji. :)
@star-duster
Meni su stigla tri telefona, i još nekoliko drugih stvari, iz Kine bez bilo kakvih problema. Bg carinici su u principu ok, jedini na koje se ljudi redovno žale su carinici iz NS.

Jel kasni jos nekom veci broj paketa iz kine ? Mislim na 35 i vise dana.

Kakva je procedura u slucaju: Stigne paket na carinu i mene obaveste o potrebnom placanju za paket i ja to odbijem i ne zelim da primim paket niti da platim ?

Carina salje nazad paket.

I ja sam se dvoumio da li da odradim to, al mi bio cim dali ce seller da vrati lovu.

Sad cekam da vidim koliko ce carina da me nasklepa za fon od 131$

ni meni jos nista...proslo vise od 45 dana i to nijedan ne stize :(

I kod mene tako, veci broj paketa ima zaglav, ne znam da li je do kineza ili nase carine..

Kinezi zavlace ako treba da se vrati $, vecina vrati ali vas bar 30-40% pokusa zavrnuti, pogotovo sto kineski tracking nikad nece pokazati da je kinez primio posiljku nazad bar ne za kinesku postu :(
Uglavnom se vade da nisu jos primili posiljku nazad ili zavlace.... ali express malo smuseno reaguje i ako pomisli da niste hteli namerno da primite daje novac kinezu, ako je zabranjen uvoz zbog kopija (auto diganostike na primer) tu dobijate novac nazad

Jednostavno bar sto se ali express-a tica sva roba koja je kineska kopija ako vam vrate samo navedite zabrana uvoza , ilegalna kopija... ako ne imate 50% sanse da vidite novac

Evo bas tako i mene zavlace kinezi te nije stiglo u trackingu pise da je stigla u delivery office i tako i krug, sad nude da salju opet.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno