Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Sad sam probao razne varijante i nemam ovakvih simptoma, sve je sasvim ok na ovom mom koji je mator oko godinu dana.

Inace sa fotke koju si okacio samo se nazire problem ali ne i vidi. Ako si uveren da je to sto si naveo obrati se servisu.

Ajde okacicu kad stignem kuci jos moju fotku da se vidi bolje. Uglavnom slova su odjednom dobila ljubicastu nijansu. Ako ti nije tesko probaj skini temu (blue water) ako si na win7 pa probaj na pozadini sa slike. Tu je bas izrazeno.
Hvala za trud :)

Ja inace koristim tamne pozadine i moj monitor nema mnogo izrazen glow, zaista sam uboo dobar primerak, e sad zbog tebe i ove teme sam izvrteo 30ak pozadina i ni na jednoj nisam imao ovo sto ti navodis.

Potvrdjujem da je sve ok kod mene, nemam tih problema. A ti, pravac servis.

Kupio sam ovaj monitor i sve je super samo sam primjetio da nakon nekog vremena citanje teksta na svijetlijim pozadinama postaje prilicno zamorno, nekako cudan osjecaj imam pa cak i blage glavobolje...

Nisi dovoljno smanjio osvetljenost. Ako nisi uopste smanjivao, onda je dobro sto te samo ponekad boli glava.

Na koliko držiš brightnes? Ja na nekih 70.

Brightness mi je na 55, contrast na 75...Sve ispod mi je jos gore. Na poslu 5h i vise buljim u neki Lenovo TN monitor i nikad nisam imao ovakav problem.

Da nisi menjao podešavanje za ClearType?

Ili oštrinu?

ClearType nisam, ostrinu jesam...Mozda je stvar navike, jer prije njega sam imao 21,5'' Samsung TN monitor na koji sam apsolutno navikao kako u igrama/filmovima tako i u svakodnevnom radu pa mi je ovaj 24'' IPS mozda i sok pomalo. Recimo u BF3 mi je nekako cudno, ne znam kako bih to opisao...kao da graficka ne moze da izgura 1920x1200/ultra settings do kraja...

Poslednja izmena:
Tripujes se zbog dijagonale, gpu iz potpisa je i vise nego dovoljan

Onda obavezno smanji oštrinu na podrazumevano (ili pojačaj - ovisi šta si radio), jer to nikako nije dobro za oči.
Pazi, malo pojačati na većini modela prolazi, ali moje iskustvo je ne dirati..

Meni je Brightness 35, kontrast 73, trebalo mi je par nedelja dok sam se "skrasio" na toj kombinaciji, nekako sam se jedva navikao. Ponekad radim i na U2312HM i njega koristim na fabričkim podešavanjima, dok mi je ovde trebalo baš dugo vremena da nađem ok podešavanje, čudan monitor. :)

Poslednja izmena:
Nismo navikli na kvalitetnije monitore u Srbistanu! Sa TN-a na bolji IPS (ili PLS, a čak i MVA, PVA, svejedno..) razlika je kao sa šepave rage na čistokrvni arapski! :D
I meni je trebalo da shvatim da 50+ osvetljenje gubim vid i u sred dana, a noću +35%, dok ne do bog dirati kontrast!! :d

A što se tiče podešavanja, za to je glupo pitati. Ja sam promenio 3 ova monitora (reklamacija) i SVAKI je imao DRASTIČNO različite boje. Osvetljenje je dosta sličnije, ALI svako drži i koristi monitor u veoma različitim uslovima; mračna soba, sunčana strana ili ne, naspram prozora, snaga i tip lampe u sobi (obična, halogena, neonska...).
>Tako da ono što odgovara jednom SIGURNO NEĆE odgovarati nikom drugom, osim slučajno!

Brightness mi je na 55, contrast na 75...Sve ispod mi je jos gore. Na poslu 5h i vise buljim u neki Lenovo TN monitor i nikad nisam imao ovakav problem.

dok ne do bog dirati kontrast!!
^ +

na Dell-u 2412M cim contrast kontrast sa fabrickih 75 odmah gubis ili najsvetlije ili najtamnije nijanse

...bar na OS Xu...

Ja sam se do sada navikao na 65 brightness i 80 contrast

Zna li ko da li će ovaj monitor dobiti naslednika u skorijoj budućnosti? Pratio sam IFA sajam ali ništa novo od Dell-a nisam video.

Kako sam prošao...

Evo konačno da kupim 2412M pa me interesuje kako vam izgleda ovaj moj backlight bleed? Naravno bio sam spreman na ovo i iskreno i nisam baš oduševljen situacijom ali se plašim zamene koja može biti i gora.

Leva slika brightness 100, contrast 75, preset standard

Desna slika B 40, C75, preset standard

Prilozi

• IMAG2904.jpg
    IMAG2904.jpg
    108.7 KB · Pregleda: 139
  • IMAG2906.jpg
    IMAG2906.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 138
Iskreno odlicno ti izgleda naspram mojih primeraka i jos nekoliko tudjih sto sam video.

Evo konačno da kupim 2412M pa me interesuje kako vam izgleda ovaj moj backlight bleed? Naravno bio sam spreman na ovo i iskreno i nisam baš oduševljen situacijom ali se plašim zamene koja može biti i gora.

Leva slika brightness 100, contrast 75, preset standard

Desna slika B 40, C75, preset standard

Skoro identican mom U2311H, s tim sto mi je u donjim uglovima nesto manji glow. OK je to. Meni je trebalo bar mesec dana da se naviknem, do duse :)

Hvala na informacijama.

Videću da nadjem neki normalni foto aparat pošto ovo sam slikao na brzinu mobilnim. Mislim da će i meni trebati vreme da se naviknem. Sad mi je pogled non-stop u donjem desnom ćošku :)

Što se tiče ostalih karaktersitika tu je sve na mestu. Nema bad pixela a prikaz boja je najprimetnija razlika u odnosu na stari TFT

Opet ja. Nastavak utisaka...

Dakle kako sam se malo više udubio u materiju oko ovog monitora ispostavilo se da je ono na slikama IPS glow (a ne backlight bleed) jer ispunjava sledeće kriterijume:

1) Pri promeni ugla gledanja smanjuje se intezitet osvetljenosti donjeg desnog ćoška. Npr. kad gledam upravno na njega nema glow-a.
2) Ako se udaljim od monitora npr. na 2m slika je uniformna, bez isijavanja.

Još jedna zanimljiva stvar. Revizija mog monitora je A00 a datum proizvodnje maj 2013. E sad što je 00 a ne npr. 05 to ne znam a nisam ni uspeo da nadjem ništa na netu o tome.

Kad gledam u tvoje slike, vidim da imas preslikan glow kao sto je i kod mene. Ja se jos nisam navikao, a imam ga duze od 6 meseci :)

Dakle kako sam se malo više udubio u materiju oko ovog monitora ispostavilo se da je ono na slikama IPS glow (a ne backlight bleed) jer ispunjava sledeće kriterijume:

1) Pri promeni ugla gledanja smanjuje se intezitet osvetljenosti donjeg desnog ćoška. Npr. kad gledam upravno na njega nema glow-a.
2) Ako se udaljim od monitora npr. na 2m slika je uniformna, bez isijavanja.

Još jedna zanimljiva stvar. Revizija mog monitora je A00 a datum proizvodnje maj 2013. E sad što je 00 a ne npr. 05 to ne znam a nisam ni uspeo da nadjem ništa na netu o tome.

Nisi morao da se udubljujes,vec sam ti rekao da je glow :p post 741

Zna li neko da li je U2412mb isti monitor kao i U2412m ???
Moj kaze da je proizveden Juna 2013 i rev A00 je....nigde nisam mogao da nadjem odgovor, zna li iko ?

postao sam vlasnik ovog monitora :) AOO, APril 2013.
dobar je
slika je, naravno, bolja nego na prethodnim montiorima sa TN panelom

nisam primetio glow ni LED bleeding
morao sam da smanjim osvetljenje, sada je na 40% (i ovo mi deluje jako).

da li ICC profil za reviziju A00, na TFT Central, odgovara A)) reviziji iz ove godine?

na kraju sam ostavio default ICC a boje namestio prema ovome, pri čemu držim osvetljenje na 40%

p.s. msilio sam da malo b na kraju znaci black, posto se nudi u sivoj i crnoj varijanti

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno