Šta je novo?

AMD FX 6300

Update: Skinuo sam stranicu sa kucista kao sto su neki ovde pisali i momentalno se utisao... Ali opet mi to nije resenje :D

Update: Skinuo sam stranicu sa kucista kao sto su neki ovde pisali i momentalno se utisao... Ali opet mi to nije resenje :D

Zar nije logicno ako otvoris stranicu da je slabija izolacija i da se sve vise cuje? :)

Ali fora je u tome da kada stavim stranicu od kucista na mesto, speedfan pokazuje oko 5500 rpm nakon par minuta rada, kada je skinem spadne na oko 2500-3000, a kuciste je coolermaster, napisacu tacan model kad budem bio za racunarom, i sve je fino pricvrsceno :D

ako je silencio onda je sve jasno :)

Samo i ja da se javim, posto sam pisao o slicnom problemu pre par nedelja, da mi je komp prosle srede otkazao, jednostavno se ugasio u radu i nisam mogao da ga upalim. Sad je u Altiju na testiranju pa cu videti sta je, vrlo verovatno da je napajanje posto ne moze da se upali, a videcu da li je jos nesto crklo.

Trenutno koristim stock kuler, procesor drzim na 4,3 Ghz temperature u idlu su 27 stepeni, e sad planiram da kupim neki drugi kuler ali i sa ovim sa zadovoljan. :D

Trenutno koristim stock kuler, procesor drzim na 4,3 Ghz temperature u idlu su 27 stepeni, e sad planiram da kupim neki drugi kuler ali i sa ovim sa zadovoljan. :D

Idle je skroz nebitan. Cak nije ni tacan. Gleda se load temp. Koliko tebi iznosi load kada pustis testove?

Kao sto AsteriX rece, batali idle temperature, kod mene sa 212 EVO trenitno 14C, mislis li da mi je u sobi ispod 10C?

Gledaj load temperature da ne prelaze 62 za package (core) i 70 za socket

Temperature u loadu su do 61 stepen ne prelaze vise sto je opet odlicno.

^ nesto tu ne ocitava dobro... 14C na 212 EVO, i 27c na stock su nerealno niske temp... A ako laze idle onda laze i load.

Poslednja izmena:
Kod svih FX procesora temperature koje pokazuje u idle za Package su nerealne, da ne kažem besmislene, pod opterećenjem je druga stvar.

^...po cemu je druga stvar? Ne verujem da su stavljali drugu sondu, ili sta se stavlja, za load temp.

Poslednja izmena:
Nema sanse da cpu ima te temperature sa box/stock kulerom na 4.3 Ghz.
Licno sam bas bio probao da ga klokujem na toj ploci, 990XA-UD3. I bio je TX2 kuler koji je bolji nego box. Nije hteo preko 4.1 Ghz

@Miljan
Koje su ti voltaze u load za cpu? Koji si test pustao?

^ nesto tu ne ocitava dobro... 14C na 212 EVO, i 27c na stock su nerealno niske temp... A ako laze idle onda laze i load.

Pa sad ko laze i da li su tacne ili ne to ne znam, ali znam dok sam drzao cpu u nekom krs kucistu temperature su bili znato vise, a merio sam temp sa vise programa temperature su bile indeticne.

Nema sanse da cpu ima te temperature sa box/stock kulerom na 4.3 Ghz.
Licno sam bas bio probao da ga klokujem na toj ploci, 990XA-UD3. I bio je TX2 kuler koji je bolji nego box. Nije hteo preko 4.1 Ghz

@Miljan
Koje su ti voltaze u load za cpu? Koji si test pustao?

voltaza 1,342V, Prime.

U najboljem slucaju, najniza temp. za idle moze da bude na sobnoj temp... Ali za to treba bas jak kuler i dobro provetreno kuciste.

...mada nisam siguran.. ne znam da li samo protok vazduha moze da spusti temp. ispod ambijentalne? mislim da ne moze.

Poslednja izmena:
voltaza 1,342V, Prime.

Ako ti je ta voltaza za 4.3 onda imas ludacki primerak procesora.
Ali posto Prime na zalost nije merilo stabilnosti za FX. Probaj sa Intel BurnIn testom sa AVX instrukcijama i stavi barem 5gb rama na povuce

U najboljem slucaju, najniza temp. za idle moze da bude na sobnoj temp... Ali za to treba bas jak kuler i dobro provetreno kuciste.

...mada nisam siguran.. ne znam da li samo protok vazduha moze da spusti temp. ispod ambijentalne? mislim da ne moze.

Ne nema sanse da vazdusno spusti ispod ambijetalne. Koliki je temp u kucistu to je najniza vrednost sto moze u teoriji imati cpu. Evo meni je trenutno u kucistu 30-35c a Socket mi je 41c

Koliko je meni poznato Intel BurnIn test neće raditi sa AVX instrukcijama na AMD-u. Probao sam onu krpljenu verziju Linxa koja je omogućavala da radi sa AVX-om na AMD-u, ali mi je pucao čak i sa fabričkim setovanjima procesora, nekad već i u prvom krugu. Lično nisam ubeđen da ima ikakvu vrednost dotični program sa FX procesorima.

Kod mene rade AVX stress testovi bez problema, do tebe je.

Pa mogu da da odradim neki drugi test nije to problem ali trenutno je situacija takva, e sad da li je do provetrenosti kuciste ili me je zapao dobar primerak Cpu to vec ne znam ali planiram da nabavim neki kvalitetan hladnjak pa da vidm dokle ce ici.

Koliko je meni poznato Intel BurnIn test neće raditi sa AVX instrukcijama na AMD-u. Probao sam onu krpljenu verziju Linxa koja je omogućavala da radi sa AVX-om na AMD-u, ali mi je pucao čak i sa fabričkim setovanjima procesora, nekad već i u prvom krugu. Lično nisam ubeđen da ima ikakvu vrednost dotični program sa FX procesorima.

I ja sam testirao sa Linx AVX bas tom krpljenom. Intel Burn je malo realnijij bez obzira sto su slicni testovi. Meni Prime nikada nije pao, da imam bolje hladjenje mogao bi i 5Ghz mozda sa ovim naponom 1.476v. Ali to je zato sto Prime nije realan test za FX.
Zato ces videti po americkim forumima da svi oni puste Prime pola sata i kao evo klokovao sam na 5 giga. A da puste Burn pukao bi im u prvome krugu...

Sacekaj usera Stilgar ako dodje. On ce da ti napise celu stranu zasto Prime nije dobar ;) Po njemu 50 krugova Burna sa mnogo ram memorije je pravi pokazatelj 100% stabilnosti. Sto je itekako tacno

U glavnom (na zalost) tih 4.3 ti 110% nije skroz stabilno. Pusti IBT sa AVX i da prodje barem 30 krugova, naravno sa mnogo RAM-a. I tek ces tada videti koliko je tesko klokovati FX do svojih granica hladjenja :)

U glavnom (na zalost) tih 4.3 ti 110% nije skroz stabilno. Pusti IBT sa AVX i da prodje barem 30 krugova, naravno sa mnogo RAM-a. I tek ces tada videti koliko je tesko klokovati FX do svojih granica hladjenja :)

Probacu kasnije da se zezam sa AVX pa cu viseti kakva je situacija, ma da realno ovako kako radi ja sam i vise nego zadovoljan, sve radi potpuno korektno i stabilno bar za sad.

Sacekaj usera Stilgar ako dodje. On ce da ti napise celu stranu zasto Prime nije dobar ;) Po njemu 50 krugova Burna sa mnogo ram memorije je pravi pokazatelj 100% stabilnosti. Sto je itekako tacno

Stilgar nikada nije rekao da je to ultimativan odraz stabilnosti, vec da je p95 avx kod mene stabilan do 4.8ghz, dok je sve preko nestabilno bez obzira na voltazu i temperaturu koja je ispod granica, slicno vazi i za LinpakAVX, isto sam potvrdio po stranim sajtovima(naravno uzimajuci u obzir samo one ljude koji znaju sta rade)........Ja sam se licno skrstio na linpaku(obicnom) sa svom memorijom kao odraz stabilnosti 50krugova, iz prostog razloga zato sto onaj set koji prodje 50krug, predje i 100, dok su na PD setovi znali da padaju i na 35-40 krugu......kod mene ono sto prodje ovako vec navedeno(naravno bez trotla) uvek je davalo bezgresne reziultate, nikad bsod, freez, i sintetika, igre su uvek iznad proseka u konkretnom setu...

Pa mogu da da odradim neki drugi test nije to problem ali trenutno je situacija takva, e sad da li je do provetrenosti kuciste ili me je zapao dobar primerak Cpu to vec ne znam ali planiram da nabavim neki kvalitetan hladnjak pa da vidm dokle ce ici.

Tesko da hladnjak moze ja sam sa istim procesorom i plocom peglao i Prime i IBT sa Thermalteke Commander 2 kucistem i peglalo mi preko 62c. Morao sam da hitno ugasim test. i Spustim na 4 ghz i to sam imao TX3 CM cooler, nije mi bilo druge nego da kupim CM 212 da bih ostvario 4,5 mhz

Tesko da hladnjak moze ja sam sa istim procesorom i plocom peglao i Prime i IBT sa Thermalteke Commander 2 kucistem i peglalo mi preko 62c. Morao sam da hitno ugasim test. i Spustim na 4 ghz i to sam imao TX3 CM cooler, nije mi bilo druge nego da kupim CM 212 da bih ostvario 4,5 mhz

Aha i znaci sa CM 212 radi ok na 4.5 Ghz koje su temperature i napon?

Aha i znaci sa CM 212 radi ok na 4.5 Ghz koje su temperature i napon?

napon 1.48 v mi je napon i nema sanse ispod toga da se clockuje ovaj procesor i da bude stabilan. Sve ispod toga test pokazuje kao nastabilan i PRIME,IB i Linx desavalo mi se da i posle sat vremena prekine test posle 50og kruga.
Samo sa CM 212 je temperatura na testu oko 60.

U pa ja sam jos i dobar onda, na 4.2ghz je 54C max temperatura jezgra pod linx-om, 1.362 napon u biosu, hladim ga prastarom TX2-ojkom. Doduse solidno mi je provetreno kuciste, 8-mica napred, 12-ica pozadi.

Nazad
Vrh Dno