Šta je novo?

Windows 8

Ti problemi sa drajverima su krivica proizvođača ne windowsa. Obično mogu da se reše tako što se stari drajver skinu pa se isključe i uključe dok je kompjuter povezan na internet, u većini slučajeva tako sam nađe drajver. Neke baš matore uređaje sam tako osposobio. Kod laptopa je gora situacija, stalno nalećem na laptopove koji imau neke drugačije elemente nego što piše u specifikaciji, najgore je sa WiFi drajverima. Mora da se ode ne sajt proizvođača i skinu svi mogući drajveri za njega pa proba jedan po jedan, oni sa diska, ako se uošte dobije, su obično očajno zastareli.

Ti problemi sa drajverima su krivica proizvođača ne windowsa. Obično mogu da se reše tako što se stari drajver skinu pa se isključe i uključe dok je kompjuter povezan na internet, u većini slučajeva tako sam nađe drajver. Neke baš matore uređaje sam tako osposobio. Kod laptopa je gora situacija, stalno nalećem na laptopove koji imau neke drugačije elemente nego što piše u specifikaciji, najgore je sa WiFi drajverima. Mora da se ode ne sajt proizvođača i skinu svi mogući drajveri za njega pa proba jedan po jedan, oni sa diska, ako se uošte dobije, su obično očajno zastareli.

Koliko sam muke imao sa tim wifi drajverima na raznim laptopovima. Uz nove se ne dobija cd sa drajverima, a razlikuje se adapter za wifi od onog iz specifikacije, pa skidaj 5 vrsta itd...

Pa kad neznate da citate hw vendor id-ve, sto se petljate

Device manager i *.inf

Ako se oznake poklapaju, radiće pod uslovom da je to baš taj odgovarajući driver (driver je većinom *.sys).

Jos uvek koristite Win8? Ozbiljno, zar nemate sve u Win7 i vise, a radi bez narocitih problema?

.inf fajlovi mogu da se otvore u word padu i u njima piše koji su i zašta su. problem je u "unknown device"u i kad se ne vidi vendor id.

unknown devica znaci da nema podrsku za taj chipset ili da nesto nije u redu, to ne proradi sa driverom

Problemi su mnogo kompleksniji od gledanja HW vendor. Nekada pomogne a nekada ne.
Uglavnom moj problem sa kamerom nema veze sa win8, isto je i u 7, najveca sansa da je hw problem.

progled'o sam! :d

Sta ti nije jasno?

Sve sto treba da znate je -> properties, details, hardware ids
2. je cupanje komponente i trazenje naziva, cipa, kartice, id broja

to je to, ako neznate to da odradite nije mi jasno kako onda uopste krecete u avanturu instalacije tudjeg laptop-a, racunara, itd

to su elementarne stvari

Poslednja izmena:
Nikada ti se nije desilo da ti to ne pomogne da pronadjes ispravan drajver koji u kombinaciji sa tvojim hw/sw radi ?
Nikada nisi imao problem sa fabrickim drajverima, koji odbijaju da rade jer zahtevaju specificnu poroceduru(ili jednostavno ne rade dobro) prilikom instaliranja, koja do tada nikada nije bila potrebna sa nekim predjasnjim hw ?
Nikada ti se nije desilo da umesto predvidjenih sat vremena ostanes 20x duze ?
Nikada ti se nije desilo da je resenje, kucanje brda komandi koje zaboravis cim ih otkucas a njih pronadjes posle desetina procitanih foruma u kojima se u "jednostavnim" koracim opisuje editovanje registry baze , sa jos par "trivijalnih" zahvata, pazlivo odabranih, koji zbilja rese tvoj problem ?
Pff, ti bas ims srece ili mnogo znanja, ako su odgovori na sva pitanja negativni.

Poslednja izmena:
Pa uglavnom nemam takvih problema iako sam na hiljade sistema instalirao :)

veci mi je problem kad se trazi neki specifican driver koga vise nema na netu a ni po driver packovima ili kad se neko kinesko djubre lazno predstavlja pa se instalira pogresan driver

naravno uvek moze biti problema, poenta je da se osnova mora znati... a ne kao sto vecina klinaca zna da instalira komp jedino ako ima instalacioni disk sa autorun komandom, bez njega je izgubljen totalno :)

kao sto i sam kazes, hiljade sistema si instalirao, to sigurno donosi iskustvo, pa resavanje nekih novih problema bude brze. To iskustvo nisu mogao steci sa par instalacija, bilo ih je potrebno hiljade.
Sa novim OS-om (Win8), opet se mora instalirati, kliktati, a rezulat mi nije WOW, kakav OS, ma jok nikako, pre bi sada opet drndao Workbench na Amigi, zanimljivije bi mi bilo sigurno od Win8.
Problem je mozda i sto Win7 za moje potrebe vrsi posao, i odlicno radi, nemam skoro nikakvih problema. Problema nisam imao ni sa XP, pa cak mi je i Win98Se lepo radio, kada se setim sta sam sve od njega trazio.
Jel se Win 8.1 razlikuje toliko da zasluzuje posebnu temu ?

Ozbiljno, posle hiljada instaliranih sistema, nikad naleteo na "proprietary" komad HW, napravljenog samo za taj model Dell-a, IBM-a ili šta već. Nikada morao da menjaš .inf i .ini, nikad "unsigned drivers" ili compatibility mode, nikad prastari HW za koga ni "plug and pray" mode ne postoji. Drajveri mora da su najgori deo OSa. I mala greška u njima može da napravi dar-mar od sistema i jedan je od najvećih uzročnika BSODa.
@phantomr
Izbor OSa je stvarno prilično personalna stvar, u nekim slučajevima možeš biti nateran da ga promeniš iz raznih razloga a ponekad samo zato što se osećaš "kao kod kuće" u njemu. Ako ti neki OS ili SW radi posao, zašto da ne, onda i nema nekog razloga za prelaženje na "new and improved". Inače ja kad sam prešao potpuno na 8micu nisam baš mnogo morao da jurim po "untrašnjosti" jerbo mnogo liči na sedmicu, samo sa malim razlikama u tome kako stići do tih nameštanja. Ako je samo zbog toga, nema baš i nekih velikih razloga zašto ne preći na 8micu. U svakom slučaju bolje je naviknuti se na novi OS ranije jer je mala šansa da će se vraćati nazad na stariji izgled ii način rada.

Evo jos dva problema na koje sam naleteo na laptopu...
Posto sam koristio lcd tv kao monitor jedno vreme,sad kad mi je laptop raskacen i podignem ekran treba mu i po 10-20 sekundi nekad da se pokavi slika...kontam da je tv postavio kao primarni monitor i sad ga trazi na neki nacin...ovo sam skontao i zbog toga sto kad mi je tv povezan preko hdmi,njega pronalazi kao primarni. Moguce da je problem i do drajvera posto ovo na win7 nikad nisam imao,sve je trenutacno palio i prebacivao (nvidija u pitanju,nemam integrusu na laptopu)!
Druga stvar je winamp;kada slusam muziku i ubodem ili izvadim neki usb,istog trenutka zvuk se iz nekog razloga prilicno smanji!

Jel ima jos neko problema ove vrste?!

Inace mogu vam reci da sam se posle par meseci koriscenja skroz navikao na ne postojanje start menija...ne kazem da nije bolje sa njim,ali jednostavno moze se i bez njega kada se navikne covek.

Poslednja izmena:
@CountMike
Nisam rekao nikad, ali su ti problemi jako retki, i nije tema ovde o tome jer to vazi za sve sisteme a ne za win8 (cak sta vise jos manje za win8 jer na njega nemozes da krpis prestari HW a i nema smisla)
Inace drugima ne instaliram win8 samo na insistiranje.... za sad (aktivacija za koju nemozes da garantujes, navika korisnika, problematican/*****an repair sistema- dug...)

Evo jos dva problema na koje sam naleteo na laptopu...
Posto sam koristio lcd tv kao monitor jedno vreme,sad kad mi je laptop raskacen i podignem ekran treba mu i po 10-20 sekundi nekad da se pokavi slika...kontam da je tv postavio kao primarni monitor i sad ga trazi na neki nacin...ovo sam skontao i zbog toga sto kad mi je tv povezan preko hdmi,njega pronalazi kao primarni. Moguce da je problem i do drajvera posto ovo na win7 nikad nisam imao,sve je trenutacno palio i prebacivao (nvidija u pitanju,nemam integrusu na laptopu)!
Druga stvar je winamp;kada slusam muziku i ubodem ili izvadim neki usb,istog trenutka zvuk se iz nekog razloga prilicno smanji!

Jel ima jos neko problema ove vrste?!

Pogledaj u podešavanjima/Screen Resolution koji ti je sad primarni monitor i šta je podešeno :)

igram nba2k13 i odjednom u sred igre se zakoci i tako stoji minut sigurno... windows 8 pro mc.. o cemu se radi? isto malopre mi se desilo ceo sistem se pokocio kliknuo sam dole na volume pa na desktop i on onda pokoci sve i onda posle nekog vremena sve uradi... instalirao sam ga juce inace...

Bryan Furry: druze podrazumeva se da sam odradio sve te logicne stvari! Kada tv nije nakacen samo pc ekran se i vidi.

@CountMike
Nisam rekao nikad, ali su ti problemi jako retki, i nije tema ovde o tome jer to vazi za sve sisteme a ne za win8 (cak sta vise jos manje za win8 jer na njega nemozes da krpis prestari HW a i nema smisla)
Inace drugima ne instaliram win8 samo na insistiranje.... za sad (aktivacija za koju nemozes da garantujes, navika korisnika, problematican/*****an repair sistema- dug...)

Ma jok, to je baš jedna od stvari koja mi se sviđa na 8mici, raznorazna starudija radi i sam nađe drajvere za nju. HP 3M, HP 1300, HP4L, HP6, Kworld prastara TV karta, BearPow scanner i još sto čuda. Neki od ovih starih HW su bolji i od najnovijih. Većina nije htela da mrdne ili je bila bitka sa njima na 7mici.

Da pitam jos jednom da li iko ima problema sa utisavanjem muzike na winapmu kada cupa ili bode neki usb device?!

Nazad
Vrh Dno