Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pardon što se mešam u temu o killzone-u ,

ali neobično me raduje što će obe konzole biti na x86 + GCN platformi, što bi emulaciju učinilo neizmerno lakom .

naravno , soni i ms će sve da urade da zaustave te projekte , ali sama problematika bi trebalo da bude trivijalna .

To samo u teoriji zvuci trivijalno, ali je u praksi mnogo slozenije. Siroka je tema, ali ne ocekuj da "neizmerno lako" dobijes ps4/xbox one igre na pc-u...

I Xbox cpu je x86 a gpu geforce pa je emulacija gotovo nepostojeca. Reverse engeneering ovih stvari je neverovatan poduhvat bez pravih informacija. Emulacija je poslednja stvar o kojoj treba da se razmislja, a ako bi u teoriji gledali kako ide razvoj emulatora, s obzirom da ne postoji krsteni emulator ove trenutne generacije i nece ga biti jos dugo, za next-gen bi mogao da se ocekuje za nekih 15-20 godina. 😛

Neko razbijanje i koriscenje ovih konzola za najrazlicitije verzije homebrew-a i slicnih stvari mogu da zamislim (takodje teze nego ikad), ali emulaciju - nikad.

To sto je arhitektura ista ne znaci mnogo, kompletan dizajn sistema je drugaciji i igre su pisane bas za tu kombinaciju do najsitnijih detalja, sve sitnijih kako vreme odmice. Mnogo je to tesko.

Poslednja izmena:
ni ja nisam bas siguran sta to nama kao krajnjim korisnicima sistema znaci.

da li ce to znaciti da ce se lakse opredeliti za portovanje ekskluziva - naravno da nece jer su one pod ugovorom.
da li ce znaciti da ce biti manje skajrima za PS3 (kao primer lose optimizacije i bagova) - mozda, a mozda i ne, posto je bethesda vec izjavila da je multiplatformska optimizacija nocna mora.
da li to znaci da cemo dobiti super optimizovane igre za pc, koje ce leteti sa 7970 i na kraju zivotnog veka konzola - naravno da nece jer pc industrija zivi od "neoptimizacije" koja tera igrace da kupuju novi hw.

emulacija je drugi problem ali mislim da su i tu mozda bitnija pitanja koliko ce korporacije upotrebljavati svoju pravnu masineriju, nego tehnickih nemogucnosti...

Poslednja izmena:
U zaostatku kod najmanje moguce konzolno orijentisanog developera. Bas pojma nisu imali ni na ps3 u tehnickom smislu, sad ocekujem da budu bolji, ali i dalje iza timova koji znaju sta znaci razvoj za konzole, a ne shvataju to kao neko nuzno zlo kojim se bave.

Ps4 i one ce sigurno kaskati za najjacim pc konfiguracijama jer je u obe konzole pc hw. Sa druge strane, gta5 i rdr su odlicni primeri zasto je konzola obavezna za igranje. Takodje i fifa 14 je ok primer. Ko ima para imace i max pc za multiplatform naslove i ps4 il one za konzolne exluzive. Ko nema, morace da pravi kompromise.

Naravno, apsolutno se slažem sa svime što si napisao.

I Xbox cpu je x86 a gpu geforce pa je emulacija gotovo nepostojeca.

Xbox je PC, tako da nije bilo potrebe za emulatorom. Ne postoji nijedna igra izdata za Xbox da nije izdata i za PC, barem ne da je meni poznata. Čak i da ima koja, platforma nije bila popularna pa verovatno niko nije želeo da emulira hardver koji si komotno mogao da izvadiš iz kutije i smeštiš u kućište.

Najbesmislenije je kad klasican PC developer sa svojom filozofijom razvoja pravi nesto za konzole (narocito ako je tek usao u tu pricu, a svi pc developersi su tek u ovoj generaciji krenuli i sa konzolama) i onda sa tim razmisljanjem i pristupom objasnjava sta je gde moguce, sta je jace, sta slabije itd. A konzolu dozivljavaju kao pc odredjene snage. To je potpuno pogresno i besmisleno, tj. besmisleno je slusati njihove komentare. Skroz je ok da to govori u okviru pc hardvera, ali kad krene to isto i sa konzolama, ispada smesan svakome ko je upucen u obe strane price.

Na neki nacin su sad i "pobedili" kad je dosla ova nova prica sa hardverom u konzolama, pa ce im biti lakse da prodaju svoju pricu onima koji se ne razumeju u tematiku, ali ono sto sam rekao i dalje vazi, oni ce to dozivljavati kao "malo slabiji pc" od najskupljeg koji se trenutno proizvodi i jos slabiji od onih koji ce tek izaci, a neki pravi konzolni tim koji zna sta radi ce se pitati sta moze bas na tome da uradi, koje nove tehnike da razvije bas za tako resen hardver i imace rezultate koji ne mogu da se porede vizuelno.

A onda ce da dodje DICE ili neko slican i da prikaze svoju ojadjenu konzolnu verziju igre (jer ne znaju bolje tim pristupom, za njih je to zaista samo slabiji pc) i da prica sta je moguce, a sa druge strane ce neki "elitni" pc gamer da dodje i da postuje screenshotove bas iz te igre i to kao uporedi.

PC ce uvek imati jaci hardver i uvek ce u multiplatform igrama moci da izvuce bolji IQ, frame rate i verovatno rezoluciju kako vreme odmice, ali to nema nikakve veze sa konzolnom filozofijom i igrama koje se tu pojavljuju i iskustvom koje je potpuno drugacije u svakom smislu i uopste nije za poredjenje.

Besmisleno i prezvakano bar tri miliona puta, verovatno je vreme da se stane sa tom pricom. Prosla je cela generacija, svi imamo malo vise iskustva i tacno znamo sta gde da ocekujemo, nema potrebe da se cela prica ponavlja, "been there, done that" vazi za sve nas otprilike.

Mogli bi malo da stanemo sa ovim stvarima, kome je do benchmarkovanja, ima ceo forum za to, a ovde bi mogli da se bavimo onim sto je jasno svakom ko zna zasto ga interesuje ps4.

Poslednja izmena:
Da je klasičan PC developer, prvi Bad Company ne bi bio konzolna eksluziva 🙂

Xbox je PC, tako da nije bilo potrebe za emulatorom. Ne postoji nijedna igra izdata za Xbox da nije izdata i za PC, barem ne da je meni poznata. Čak i da ima koja, platforma nije bila popularna pa verovatno niko nije želeo da emulira hardver koji si komotno mogao da izvadiš iz kutije i smeštiš u kućište.

Google my friend...

a inace, posto je to PC i tako lak za emulaciju: http://www.ngemu.com/forums/showthread.php?t=132032

Da je klasičan PC developer, prvi Bad Company ne bi bio konzolna eksluziva 🙂

To je vec stvar placanja, nisu dobili znanje i iskustvo time. A i ja sam pricao generalno o takvim timovima, ne samo o dice-u, ali oni su odlican primer.

I jos jedna stvar: sto se vise forsira ta prica o superiornosti pc hardvera i sa kolikom lakocom takav pc pokrece "sve sa konzola", to je jasnije koliko se industrija danas manje vrti oko pc-a u razvojnom smislu i zapravo je tuzna prica iz ugla jednog pc gamera.

Sve ovo ako pricamo o hardveru, ali to i onako nije glavna prednost pc-a, bar za mene, ima mnogo bitnijih stvari koje definisu pravi pc gaming.

Poslednja izmena:
Nema potrebe ni za kakvom tenzijom.Možda jedino da se kao prvi post u svakoj konzolnoj temi uvede disclaimer:

Višedecenijskim raspravama smo utvrdili da je pc hardver superioran u odnosu na konzole gotvo uvek, najmanje na početku, a najviše kad generacija odmakne.

Ali, na opšte zaprepašćenje, milioni i dalje uživaju u igranju na konzolama i vole igre koje se tu pojavljuju. Vole čak i da igraju na joypadu, iako je najtemeljnijim testovima dokazano da su daleko sporiji i manje precizni od miša za fps. Za druge žanrove su često bolji.

I pored svega toga, ljudi su, potpuno svesni tih nedostataka, prihvatili konzole onakve kakve jesu i uživaju igrajući na njima. Znaju za bolje, znaju za gore, ali i ovo im se sviđa.

Sta drugo da da kažem, deal with it 🙂, vreme je, prođe decenija. Da ne prođu dve u istom tonu, sad smo stvarno sve razjasnili.

Poslednja izmena:
Nema potrebe ni za kakvom tenzijom.Možda jedino da se kao prvi post u svakoj konzolnoj temi uvede disclaimer:

Višedecenijskim raspravama smo utvrdili da je pc hardver superioran u odnosu na konzole gotvo uvek, najmanje na početku, a najviše kad generacija odmakne.

Ali, na opšte zaprepašćenje, milioni i dalje uživaju u igranju na konzolama i vole igre koje se tu pojavljuju. Vole čak i da igraju na joypadu, iako je najtemeljnijim testovima dokazano da su daleko sporiji i manje precizni od miša za fps. Za druge žanrove su često bolji.

I pored svega toga, ljudi su, potpuno svesni tih nedostataka, prihvatili konzole onakve kakve jesu i uživaju igrajući na njima. Znaju za bolje, znaju za gore, ali i ovo im se sviđa.

Sta drugo da da kažem, deal with it 🙂, vreme je, prođe decenija. Da ne prođu dve u istom tonu, sad smo stvarno sve razjasnili.

Ako ce ovo da nas resi provokatora/trolova i da ih ucini srecnim, potpisujem i priznajem sve gore navedeno...... ( 10-i post iznad je upravo to, cista provokacija i sprdacina, ali nije obrisan.... )

Nisam ja uopšte želeo da krenete sa pričom u ovom smeru, samo sam ostavio link o tome šta DICE misli o tehničkim mogućnostima PS4, a ovo je tema o PS4.

Poslednja izmena:
"NVIDIA is supporting the PS4 with Apex and PhysX developer support"

😉 zar je to moguće ??! fiziks na AMD-u !! "para vrti gde burgija, gde burgija , gde burgija ... "

Milina 🙂

"NVIDIA is supporting the PS4 with Apex and PhysX developer support"

😉 zar je to moguće ??! fiziks na AMD-u !! "para vrti gde burgija, gde burgija , gde burgija ... "

Pa radi i physx na amd-u, tj. na cpu-u ako nemaš nvidia kartu, ali ne na tom nivou. I prošla generacija konzola je "podržavala" physx, ali to je u istoj meri kao što na PC možeš da poteraš preko cpu-a.

Jel sam ja negde procitao da ce fps igre biti zakucane na 60fps-a? Jel to za offline mode? Kako ce ici za online igranje?

Jel sam ja negde procitao da ce fps igre biti zakucane na 60fps-a? Jel to za offline mode? Kako ce ici za online igranje?

To je promena u odnosu na dosadašnji standard za sve osim osim cod-a, pa je prokomentarisano, nadamo se tom trendu.

Killzone je 30 fps single player, a 60 fps multiplayer, online, offline - nije bitno.

Battlefield, COD, Titanfall jednog dana su u 60 fps svuda.

Situacija liči na to da bi bar u multiplayeru moglo da bude mnogo više 60 fps igara, verovatno sam preskočio mnoge od onih f2p.
I mnoge cross-gen igre će biti u 60 fps. Kasnije moramo da vidimo...

Ironican je, naravno da je bitan. Svako ko misli da se industrija grafickih karti koja okrece milijarde zasniva na necemu nebitnom i umisljenom, stvarno zivi u nekom svom svetu.

Zakucane sigurno ne kao sto i sad nisu na 30 nego je to gornji limit pa koliko konzola izgura u kojoj sceni.

fps ce da varira kao i do sad, nece ici ispod 30 kad je mega zahtevno ili otvoren prostor
kad je nezahtevna scena ce biti na 60
a kad je polu krljanje i svasta se desava bice oko 45

The PlayStation 4 version of the free-to-play sim arrives when the console launches in November, and will support cross-platform play with the PC version, which is currently in open beta.

“The age old battle between who rocks more, console or computer gamers, now has arena for it to take place. War Thunder for the PlayStation 4 is cross-platform compatible allowing for computer and console fans to battle it out for gaming supremacy,” Gaijin CEO Anton Yudintsev said.

“Just think of it, more than hundred planes, tanks and ships – all fighting on the same map. We look forward to seeing our 3 million plus online community take to the skies, or prowl on the ground to do battle in War Thunder accompanied by PS4 users.”

War Thunder on PS4 will have over 300 historically accurate WWII military vehicles available at launch, with more to come; the PS4 will receive all updates as the PC version does. The MMO boasts co-op, single-player and the flagship MMO battles, and the PS4 version has some exclusive features like head-tracking thanks to the PlayStation Eye camera and easy streaming and video sharing, as well as some exclusive content.

Znam koga bih voleo da sretnem na nebu..... :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno