Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo mog iskustva od pre podne.
Dobio sam poziv da se javim u Savsku br.2 zbog "mogućnosti završetka carinskog postupka" i da tom prilikom ponesem fakturu, račun ili sl. kako bi se odredila cena uređaja koji sam naručio, i na osnovu toga odredila carina. Pozvao sam dotičnog carinika i on mi je rekao da je u pitanju "veoma skup uređaj" i da je neophodno uz račun da ponesem i izvod iz banke sa dokazom o plaćanju.
Srećom, pre neki dan mi je stigao izvod iz banke (Raiffeisen) na kome je bilo i to plaćanje (naravno, samo iznos i firma "Focalprice", bez ikakvog određenijeg opisa uređaja koji sam platio.
Zaboravih, reč je o Sanei N70 tabletu, koji sam kupio na popustu.
E, sad počinje čitava zezancija.
Odoh ja na V sprat pošte kod dotičnog carinika. Neki fin, ljubazan čovek. Pokazao sam mu papire koje sam poneo (invoice skinut sa mog naloga sa "Focalprice" i izvod iz banke. On reče, OK ajd' sad da odemo da pogledamo uređaj. Odosmo mi, otvorismo kutiju. Sve normalno: tablet, prateći kablovi i uputstvo na kineskom. Ali, ne lezi vraže. Carinik počeo da mi pokazuje neku oznaku 3IT na kutiji (mada bi to 'ladno mogao da bude deo reči ispisan kineskim idiomima). Kaže, ja sam na internetu gledao ovu oznaku 3IT i to je vrlo skupo!!
Nisam mogao da verujem!
"U redu, rekoh. Hajde da Vam pokažem direktno na internetu moj nalog i cenu koju sam platio za ovaj tablet."
Odosmo kod njega u kancelariju, ja otvorim na netu moj nalog sa Focalprice i pokažem mu. TEK ONDA JE PRIHVATIO cenu koju sam rekao da sam platio. Inače, na paketu je bila cena od 20$. Napominjem da su cenu stavili sami Kinezi, bez ikakvog mog uticaja.
Eeee, al to nije sve.
Kada smo završili sve oko tableta, rekoh mu da očekujem da mi stigne i telefon Haier W910, koji sam uzeo za ćerku.
Pazi sad: "Uuuuh, pa ja sam to već ocarinio. To je onaj SKUPI telefon, sa dve baterije. CARINIO SAM GA PO NIŽOJ CENI OD---------- 190 US$!!!"

Ja umalo da se onesvestim! Kakvih bre 190 US$? I to još po nižoj ceni?! Paq ja sam ga platio 125.55 US$! I to na Pandawill.
A i Haier W910 ima integrisanu bateriju, tako da je nemoguće da u paketu stojei i jedna a kamo li dve baterije!!
"Nižoj, nižoj", kaže ljubazni carinik, kao da mi je najbolji ortak i kao da mi je učinio OGROMNU USLUGU!
Srećom, naš razgovor je slušala njegova koleginica. Pitala je da li mogu da dokažem da sam telefon platio manje.
Najgore od svega, carinjenje je bilo gotovo i telefon je bio spreman za isporuku, sutradan, na moju adresu. Cifra: 5.700,00 Din!
Našla je telefon, tj paket i ja sam ponovio KOMPLETNU proceduru kao za tablet. To podrazumeva da sam opet izašao na moj nalog, ovog puta na Pandawill i pokazao stvarnu cenu koju sam platio.
Poništen je postupak carinjenja i danas će u toku dana telefon biti ponovo ocarinjen i to na stvarnu cenu.
E sad. Da bi mi pokazao da je u pravu, carinik mi je dao neke odštampane stranice sa Aliexpress-a gde je stajalo da, u prvom slučaju, Haier W910 360 (za ovih 360 se baš zalepio kao da je to neka spec verzija Haiera W910) košta mislim 370 US$. U drugom slučaju, cena je bila 190 US$! Kao, zato mi je carinio na nižu cenu.
Dugo smo se ubeđivali dok mu na kraju nisam predložio da ako je Haier W910 360 (šta god to bilo - a to je oznaka u dnu poklopca sa zadnje strane telefona) telefon drugačiji od onoga koji sam ja naručio - JA PLATIM DUPLU CARINU, a ako je isti, DA ON PLATI CARINU koju mi odredi. Tek onda je popustio i prihvatio onu cenu sa mog naloga.
Uz put, reče mi kako ja u stvari prodajem telefone i da to nije u redu. Rekoh mu, OK. Videli ste moj nalog sa koga sam kupio telefon. Ako sam ga tako jeftino kupio, što ne naručih 5 ili 10 kom. nego samo taj jedan?
I td. i td.
Elem.
Rekao mi je jednu vrlo bitnu stvar. Rekao mi je da pošiljalac treba da u pošiljci dostavi i račun naslovljen na onoga ko je izvršio kupovinu. Ne priznaje se cifra na kutiji!
Eto, za sada je to, to. Videću sutra koliko će me "rebnuti" za tablet i telefon.

Poslednja izmena:
Ma ti si prijatelju dobro i prosao, realno samo su mogli da kazu uzmi il ostavi :)

@Mladen
Ma nije bitno koji carinik je bio u pitanju. Stvarno je čovek bio ljubazan...

@MareBGD
P nije baš tako. Podneo sam mu dokaze o uplati.

Da mi nije bitno ne bih pitao... Imam iskustva sa nekoliko njih tamo, i dobra i losa, bas me zanima...

U sustini su svi oni i Carinici i carinice, mnogo Ljubazni i Fini ljudi. Al sto biju po dzepovima i Kradu kako stignu nema veze.

Jovica Guberinic pretpostavljam, spominjao sam ga i ja, a i neki drugi... Meni nije uvazio cenu iako sam odneo izvod iz banke i paypal racun...

Na stranu "vole da te rebnu po dzepu", mislim da je najveci problem nase carine je PRIUCENOST i NEMOGUCNOST pracenja IT trzista, koje se previse brzo razvija.
Morali bi da imaju nekog mladjeg koji je upucen u tematiku, a oni nek i dalje gledaju u automobile, parfeme, nakit, Televizore sa katodnom cevkom i td (sve ono u sta se i dalje koliko toliko razumeju).
Ljudi, pa mi smo ovde non stop i pratimo sve vezano za IT sektor, pa opet znamo da ostanemo zbunjeni nekim novim kineskim modelom... zamislite njih ;)

Pa to je donekle dobro po nas, a negde lose.
Problem je kada budala nece da prihvati mogucnost da je nesto stvarno jeftino. Njemu se cini da neka dzidza-bidza mora da bude skupa jer je prvi put vidi i nece da odustane. Ponekad mozda i samo da ne ispadne glup tako sto ce priznati da je pogresio u proceni.
Sa druge strane, mogu da prodju neke stvari koje ne bi smele uopste da udju u zemlju. Ti narucis detonator za nuklearnu bombu, a on misli da se radi o flashu od 2gb.
Kako koga zapadne. I dalje se kupovine moraju planirati prema horoskopu nazalost.

E sad. Da bi mi pokazao da je u pravu, carinik mi je dao neke odštampane stranice sa Aliexpress-a gde je stajalo da, u prvom slučaju, Haier W910 360 (za ovih 360 se baš zalepio kao da je to neka spec verzija Haiera W910) košta mislim 370 US$. U drugom slučaju, cena je bila 190 US$! Kao, zato mi je carinio na nižu cenu.
Dobro je da ovo nije video, tu je cena US $901.65 :
http://www.aliexpress.com/item/free-shipping-Haier-haier-w910-3g-smart-phone-hw-w910-super-white-ocean-blue-moonlight-black/1041416140.html
Narvno tu je i normalna cena koju si ti stvarno i platio, cini mi se da je i prodavac isti :
http://www.aliexpress.com/item/Haier-W910-4-5-1280x720-Screen-Dual-Core-MSM8260A-Android-4-0-1GB-RAM-8GB-3G/1129574044.html

Ovo je generalno problem AliExpress-a, sto istu stvar imas po drasticnim cenama.
Licno mislim da si super prosao, mene interesuje kakva bi bila procedura da ti je tel stigao na adresu, jel imao neko slicnu situaciju?

off topic/

Bomba, rekao si bomba,
.
.
.
.
bomba?!

Sad bi ameri odlepili, napravili mega paranoju u Las Vegasu kako ce neki teroristicki napad uskoro.

/on topic

Fini su oni jako, i teta Evica je bila fina, ali furala je svoju pricu, nema razgovora, samo ona prica :)
Kako da se IT opismene kada rade na CRT monitorima i IBM belim tastaturama, njima je zgrada u mracnom srednjem veku, racunari u pIII eri, sto bi se oni razlikovali?

Dobro je da ovo nije video, tu je cena US $901.65 :
http://www.aliexpress.com/item/free-shipping-Haier-haier-w910-3g-smart-phone-hw-w910-super-white-ocean-blue-moonlight-black/1041416140.html
Narvno tu je i normalna cena koju si ti stvarno i platio, cini mi se da je i prodavac isti :
http://www.aliexpress.com/item/Haier-W910-4-5-1280x720-Screen-Dual-Core-MSM8260A-Android-4-0-1GB-RAM-8GB-3G/1129574044.html

Ovo je generalno problem AliExpress-a, sto istu stvar imas po drasticnim cenama.
Licno mislim da si super prosao, mene interesuje kakva bi bila procedura da ti je tel stigao na adresu, jel imao neko slicnu situaciju?

Telefon stigao danas. Carina: 1.076,00 Din, na carinsku osnovu od 10.789,88 Din. Porez - 2.369,37.
Čudno, ali tablet još nije stigao, a i njega smo apsolvirali (carinik i ja). Očekujem ga sutra.

Jovica Guberinic pretpostavljam, spominjao sam ga i ja, a i neki drugi... Meni nije uvazio cenu iako sam odneo izvod iz banke i paypal racun...

Mislim da je to taj.
Pazi sad;
Kada mi je rekao da u paketu mora da stoji i invoice odn. račun sa mojim punim imenom, prezimenom, adresom i cifrom koju sam platio inače ništa drugo neće biti uvaženo i da je u tom slučaju njegova slobodna procena kolika će biti carinska osnovica, ja mu rekoh:
"OK. Koji auto vozite?" kaže: Imao sam Renoa 21 pa sam ga prodao." "Odlično. Za koliko ste ga prodali?" Reče da ga je prodao za 400 EUR. Ja mu rekoh:" Ne. Prodali ste ga za 1.400 EUR."On poče da priča kako nije 1.400 nego 400 i kako ja to mogu da znam kad je to njegov auto, i da valjda on zna za koliko ga je prodao.
Ja mu na to rekoh, da je 1.400 EUR moja slobodna procena kao poreznika da taj auto vredi 1.400 EUR i da bi trebao na tu sumu da plati porez. Bez obzira za koju sumu ga je stvarno prodao. Ukapirao je šta sam hteo da kažem i odmah počeo da se vadi kako to nije isto :D.

Bilo je tu baš prilično boksovanja i čupanja, ali, važno je da je tel. stigao u moje ruke. Da li sam već napomenuo da je prvobitna cifra bila 5.700 i još nešto Dinara?

Ukapirao je šta sam hteo da kažem i odmah počeo da se vadi kako to nije isto :D.

Isto je, jer pri prenosu vozila plaća se porez na osnovu "njihove" (poreske službe) procene, to što si ga ti možda kupio za 100€ njih apsolutno ne zanima.
Kako carina ne može da ima spisak svih stvari koje mogu da se kupe na internetu tako moraju da priznaju dokaz iz banke.

Porez se placa na vrednost necega. I porez na stan se placa na osnovu procenjene vrednsoti, tako da je to normalno, inace bi na sve uvek pisali gift i sve bi lepo bilo poklon i ne bi se placao porez ninasta...

ono sto je bolesno je kad nalepnice koje su placene 3$ procene 5$ i na to naplate 75 din pdv i 110 troska... i na kraju ja moram da idem u postu jer postara mrzi da donese...

Ili što se dešava da za carinsku osnovicu uzmu cifru sa zvaničnog sajta proizvođača, a stvar kupljena preko eBaya na licitaciji.
I ti se sad preganjaj sa njima koja je stvarna cena, ona koju je on našao ili tvoja koju znaš da si platio.
A najbolja mi je bila Evica kada me je jednom pitala zašto sam kupio neku stvar, kad mogu da kupim i ovde, pošto sam inače i došao da se bunim jer je ladno kao carinsku osnovicu uzela maloprodajnu cenu u Srbiji:zgran: Naravno da je odgovor bio - zato što je neuporedivo jeftinije:D A kada me je pitala kako to da je jeftinije nego ovde kad ja kupujem na komad, plaćam carinu i pdv isto kao uvoznik, pa bi trebalo da bude skuplje? Rekao sam joj da sama zaključi šta je po sredi...
I da, naša carina nije opremljena i obučena za online poručivanje kao tekovinu 21. veka, pa nam je zato ovako kako je, jer funkcionišu na nivou "dobrih starih '80.", post-titoističko vreme komisiona i šamaranja sa carinama i ostalim taksama od strane države (ako se neko seća konsignacione prodaje).

Stigle 2 knjige u paketu sa bookdepository. Placene 59.97€ naplacen PDV 546 dinara...........
A prosli put nije skinuto nista :mad:

Treba mi oprema za video nadzor koliko bi me izasla ova oprema sa carinom:
http://www.ebay.com/itm/ELEC-8-CH-C...ideo_Recorders_Cards&hash=item19deb513c4#shId

Da li je neko kupovao preko grane opremu pa sam ugradjivao gde nabavite opremu?
Dajte preporuku.

Tesko ce ovo carina u Savskoj da ti uopste pusti u Zemlju. Oni po zakonu samo dozvoljavaju predmete za licnu upotrebu, a ne dvr i 8 kamera za video nadzor. Tako nesto po kratkom postupku vracaju posiljaocu.

Tesko ce ovo carina u Savskoj da ti uopste pusti u Zemlju. Oni po zakonu samo dozvoljavaju predmete za licnu upotrebu, a ne dvr i 8 kamera za video nadzor. Tako nesto po kratkom postupku vracaju posiljaocu.

Ma neće vratiti samo će mu tražiti potvrdu o pravu na uvoz. Pa kad dobiješ pisamce pozoveš gospodina J i pokušaš da ga ubediš da ti je za ličnu upotrebu. A on, ako nekim slučajem ne bude nad8kan, možda ti i poveruje. Ako ne onda se vraća nazad. Ali se zato spremi na iznenađenje u vidu slobodne procene... Ma ako je toliko jeftinije onda čovek i vredi da se cima, ako nije...

Nemoj ko gospodin ^ (post iznad) prošli put mu nisu naplatili PDV pa sad čovek razočaran a da je bilo obrnuto on bi sad skakao od sreće. Eto šta znači pravilan redosled... ;)

Poslednja izmena:
batat, ukoliko uz taj proizvod stigne i pravi račun izdat na tvoje ime, biće ti obračunato 10% carina, 20% PDV i još nešto sitno. Klauzula "za ličnu upotrebu" važi za proizvode male vrednosti koji ne podležu carini. Dozvolu za uvoz ("potvrda za pravo na uvoz" ne znam šta je) ne smeju da ti traže, jer je na sajtu carine navedeno (ranije sam stavljao linkove) koji su to artikli za koje je potrebna dodatna dokumentacija ili dozvola za uvoz i ko je nadležan. Jedini način da ti za ovaj proizvod traže dozvolu za uvoz jeste da ga okarakterišu kao robu dvostruke namene (prema Zakonu o NVO i RDN), ali to se neće desiti, jer je jasno da je ovo za video nadzor kuće ili poslovnog prostora.

Ja uvozim neke proizvode za koje mi dozvolu izdaje Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija (ako im sa novom rekonstrukcijom opet nisu promenili ime)), a ranijih godina sam izvozio neke proizvode za koje mi je dozvolu izdavalo tadašnje Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja.

S obzirom da je proizvod iz USA, mislim da neće biti problema sa računom i da će zapravo da ti prihvate i cenu na CN-22.

Ukoliko je ovo stvarno mnogo jeftinije, možda ti se isplati da ti prodavac pošalje perko kurirske službe, da platiš špediciju i onda znaš na čemu si.
Druga varijanta je da ti šalje preko USPS (nije isto što i UPS) i onda paket dolazi na našu poštu gde ne plaćaš špediciju, ali možeš imati neprijatnosti zbog kadra koji ne poznaje dovoljno svoj posao.

Kada bi svi Kinezi pisali pravu vrednost na pakete i kada naši kupci ne bi tražili da nekada piše manja vrednost, ovih problema sa carinom ne bi bilo. Carina ne bi dovodila u sumnju napisanu vrednost i dažbine bi smo plaćali na iznos koji smo stvarno platili.

Ja sada očekujem da mi stignu neke LED matrice i znam koliko sam spreman da platim poštaru za carinu i PDV, a za sve preko toga neću preuzeti proizvod i idem u Poštu da se žalim. Matrice su kod nas višestruko skuplje, pa ću u najavi imati problem oko procenjene vrednosti. Prodavac (Kinez) nije prihvatio da stavi štampani račun unutra, a nisam siguran ni da me je razumeo kada sam tražio da NE označava gift, jer oni već imaju odštampanu ambalažu sa markiranim gift.

Da nema kupca/uvoznika, ne bi postojala potreba za Carinom, pa na osnovu toga mi zvuči normalno da prvo ja kao kupac moram da poštujem propise i da to zahtevam od prodavca. Ukoliko ja ne poštujem, zašto bi Carina radila pozitivno za mene?!

Uz svo duzno postovanje prema Moderatoru PJ, moram da napisem da nije bas sve tako.

Nase zakonodavstvo razlikuje Dve vrste kupaca. Pravna i fizicka lica . Ovo sto PJ pise se 99 % odnosi na Pravna lica. I to jesu te procedure . Pravno lice uz ako je to potebno odgovarajuce dozvole moze da uveze skoro , pa bilo sta. Ali osnovni uslov je da je pravno lice.

Za Fizicka lica vaze sasvim druga pravila. Po nasem zakonodavstvu fizicka lica nemaju zakonsku osnovu da se bave trgovinom niti bilo kojom drugom privrednom delatnoscu. Ako to vec zele da rade, da bi dobila zakonsko pravo moraju da se registruju kao Pravna lica. Zbog toga bez obzira na zelju i spremnost da se plati carina , nije dozvoljen uvoz bilo koje robe Fizickom licu za koju carinik proceni da je u pitanju Trgovacka kolicina. Takodje nije dozvoljen ni uvoz Fizickom licu bilo koje robe za koju Carinik utvrdi da ne predstavlja predmet, licnu upotrebu i domacinstvo, vec da predstavlja Robu namenjenu bilo kojoj privrednoj delatnosti.

Konkretno ovaj DVR ni po jednom od ta Dva osnova nije dozvoljen uvoz Fizickim licima. 8 kamera bi po proceni bilo kog carinika predstavljalo Trgovacku kolicinu, dok ovakva oprema za nadzor tesko da bi bilo koji Carinik utvrdio da je namenjena koriscenju u kucnim uslovima.

@miglia - U ovom slučaju ne radi se o 8 pojedinačnih kamera, nego o sistemu za video nadzor koji predstavlja celinu. Slažem se da je tumačenje podložno mišljenju pojedinca, ali ne mislim da je tvoje tumačenje ispravno.

PS: Po kom kriterijumu stavljaš velika slova?

Ja bih rekao da naglasava odredjene reci (subjekte, predmete) bitne za ovu raspravu.
I ja takodje mislim da ovo ne moze proci za licnu upotrebu, jednostavno i da se gleda kao sistem sto i jeste, verujem da 99% carinika nece pustiti taj paket.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno