Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malko slabiji kuler može da ti napravi problem, planiraš li možda prelazak na neko bolje vodeno hlađenje, H100i npr ili one Saidon varijante ? Mislim, H70 nije neko ozbiljno vodeno hlađenje, ako se ne vređaš naravno. :)

it's ALIVEEEE, iskreno ljudi usro sam se, znaci ako bih morao sve ponovo da radim zilet ni u ludilu, ihs je na coskovima toliko slepljen da je to nemoguce zavuci zliet pod ihs.

nisam isao skroz ziletom zbog tranzistora koji stoje na cosku gde je onaj kruzic na pcbu, zasekao sam i onda sam prislonio uz sto(ili ti astal :d) i malko udario sakom i ihs se oslobodio.
sacu da pustim pre i posle IBT na 4.2.

sl nedelje stize h220 nadam se.

za sad samo 22c(prvo jezgro) razlike :) kacim sc za par minuta

Edit:

Evo i screenova
Pre
IBT pre delid.jpg

Posle
IBT Post Delid.jpg

ovo je sa ventilatorima na 50%

Poslednja izmena:
Ček ček, na drugoj slici je SAMO 4 stepena razlike u odnosu na prvu, govorim o programu RealTemp(Distance to TJ Max). Šta si ti to radio, možda nisi dovoljno dugo testirao ?

Pokreni ti Linx AVX, jedino je to merodavno. I da, nije 22 već imaš 18 stepeni manje za prvo jezgro. Malko si se preračunao.

edit : moja greška, sad sam video sve. Pastu moraš da staviš Liquid Ultra, dobićeš još sigurno 7-8 stepeni.

P.S. Probaj da ga sada stabilizuješ na 4.6 GHz i odradi full-test.

Poslednja izmena:
LinX AVX je samo radi poredjenja i maximalne temperatre koju nikad necete ni izbliza vcideti, za testiranje stabilnosti koristiti samo prime....

Inace oba testa je radio u istim uslovima tako da je to to

Takođe probaj i sa ventovima na 100 %, mislim da ćeš vrlo verovatno moći da ga stabilizuješ možda i na više od 4.6 GHz, no polako, korak po korak.

ma ovo je bilo samo da vidim oce pasti temperatura bar nesto, posto sam kopao po netu i uglavnom ne dobija se mnogo sa obicnim pastama kapiram oko 10c sam sigurno skinuo. kad dodje pasta i hladjenje onda cu odraditi vise testova sad je malo kasno a i u sobi je oko 28c

Taj Gadget hvata temperature od CoreTempa :) Sutra kačim screenshot. Pozz i hvala. Molim samo uputstvo za pokretanje Prime95 u tom AVX modu.

I CoreTemp može da greši, proveri stoji li TjMax kao što treba za Haswell - 100C

@ GoranM
10.3.9.015 je malo stara datoteka, ima dosta novije 11.0.5.009
Evo OVDE ima uputstvo i link za skidanje.
I svako može sam da je ubaci u LINX, IBT jako lako...

@ Kikibgd
Odlično, nisam ni očekivao manji dobitak! Još sa LU pastom i boljim hlađenjem ima i ti da dobiješ 30C!

Nakon svega odgledanog, meni se cini da je stega metod daleeeeko daleko sigurniji, ovo sa ziletom je bre mucenje i rizik samo takav, ne kapiram kako neko moze da kaze da je ziletom sigurnije, pa ma kako preciznu ruku imao??:zgran::hair:

Sto? Mislis da svako ima osecaj za cekic i da mu je prijatno da tresne osetljivu komponentu? Nemoj da se lazemo ;)
Svako treba da izabere metodu koja njemu deluje sigurnija tj. da bira cime mu je komotnije da radi.
Ja iako radim s cekicem skoro svakodnevno pre bih isao na zilet. Ne kazem da nebih smeo cekicem vec bi samo bilo komotnije da ne radim nista na silu. Ako radis polako i strpljivo neces pogresiti ni ovako ni onako.

I naravno, ključni savet za žilet - vrteti 15-20 min Prime/Linx/IBT pre intervencije da se zagreje dobro, onda se lakše seče. Hladan CPU je baš nezgodan. :)

to sam i ja mislio i3 je isao jako lako ali ovo na haswellu ici sa ziletom je stvarno bezpotreban rizik,
sikhnj.jpg
pogledaj koliko je blizu tranzistor ili sta vec to bilo a veruj mi kad zavuces zilet i krenes okolo jako je lagano i moze ruka da omakne a da ne pricam sto se zilet savija pa mozes ivice da izgulis kao sto sam ja(iako sam jako pazljivo radio) na oba uradio na par mesta ali radi procesor.

cekicem probas lagano malo po malo

ko god da razmislja da skida ihs iskreno bez lazi i prevare nek ide sa stegom i cekicem, ma koliko god imao pazljivu ruku moze da se omakne.

procitao sam celu temu
http://www.overclock.net/t/1313179/official-delidded-club
ima samo par jedan lik koji je raspalio procesor koji je preleteo celu sobu i nije vise radio a nekolicina njih koji su dodirnuli taj tranzistor i unistili procesor ili zagrebali pcb pa im radi samo single channel memorija.

predlog ako se radi sa stegom i cekicem, uzeti neko srednje mekano drvo ne veliko parce, nek drug/drugarica strina tetka drzi procesor lagano ne da stisne, polako krenes da lupkas ako ne sidje malo po malo povecavas kad krene da se drma skines.

naravno moze i bez pomoci stavis peskir iza stege i kutiju tako je dosta njih odradilo, ili sto bih ja licno odradio zalepis trakom za stegu ili ihs ali ostavis malo lufta da ne bude teze.
naravno oblozis izolirkom celjusti stege ako nisu ravne cisto da ne izgrebes ihs

ps.
evo kako je to izlgedalo i meni je pukao zilet tj samo secivo koliko je tesko zavuci isti pod ihs, ne vidi se na slikama...

***za one osetljive slike su djubre slikane sa Desire HD u sred noci tako da *** nisam mogao da idem po kameru mrzelo me da kopam po ormaru
IMG_20130721_225410.jpg
IMG_20130721_225420.jpg
IMG_20130721_231531.jpg
IMG_20130721_231541.jpg

I naravno, ključni savet za žilet - vrteti 15-20 min Prime/Linx/IBT pre intervencije da se zagreje dobro, onda se lakše seče. Hladan CPU je baš nezgodan. :)

to je bezpotrebno jer se ionako na ihs ne prenosi toplota, probao sam sa hladnim i3 koji stoji u kutiji vec 3 nedelje i sa haswellom koji je radio 20min na 90-95c dok njega skines i mentalno se spremis da zavuces zilet on se ohladio ko les.

Poslednja izmena:
Jes da je zlocin da se pali na ovu vrucinu ako uvek postoji fen ;)
Bez obzira i sto je deblji, moze i skalper da se koristi. Bar nece sa de uvija i moze da se trakom zalepi granicnik da ne ide duboko da ne zakaci tranzistore. Ja bi recimo koristio hirurski skalper. Ko to nije probao jednostavno ne zna sta je propustio. Ostro je kao sam djavo.
Bez obzira na metodu samo treba voditi racuna i biti strpljiv. Kad se zuri onda se i gresi.

naravno samo lagano i 2x meri jednom kolji :d

nisam imao na raspolaganju pukla me ideja u 23h da koljem reko 'ajde..

ihs nije isti kao na ivy bridge-u malo se razlikuju

kiki, ako hocesh ful ugodjaj mora, pored stavljanja t-1000 ispod i na IHS, da se izlapuju i cpu i baza kulera (bloka).
samo u tim sluchajevima bi trebalo da bude razlika ~30+c

polako kad stigne clu, mrtvi dhl me zaje^ava vec 7dana "u tranzitu" iz nemacke, mislim stvarnoo..
lapovanje ce pasti cim budem imao dobra 3h najmanje, a h220 je lapovan out of the box tako da necu morati toliko se mucim :)

bice neki mini review h220 i otvoricu temu kad budem postigao stabilan klok kako sta sad bas i nemam vremena

Poslednja izmena:
Svaka cast, Kiki, mene ce taj posao morati da ceka do oktobra dok se skupi kintica za konfiguraciju. Definitivno se i ja upustam u ove vode, cim mi dospe u ruke sve. :)

Matori svaka cast.

Cekamo pastu i 'ladjenje pa da vidimo dokle haski moze. Ja ciljam da bi mogao uhvatiti ~4.6Ghz bez problema. :)

I CoreTemp može da greši, proveri stoji li TjMax kao što treba za Haswell - 100C

@ GoranM
10.3.9.015 je malo stara datoteka, ima dosta novije 11.0.5.009
Evo OVDE ima uputstvo i link za skidanje.
I svako može sam da je ubaci u LINX, IBT jako lako...

Hm vidim po netu ova datoteka imam problem nekompatibilnosti sa LINX i IBT-om, radi jedino ručno na .bat fajl, ali ima AVX2 instrukcije i baca haskija na kolena (čak se i moj ivica zagrejao +2-3C!)!!! :-devil-:
Ali evo malo starije datoteke 11.0.5.009 u ataču (morao sam odvojeno 32 i 64 bitne zbog veličine fajla) koja radi kako treba, ali nema AVX2..

Prilozi

• Linpack 11.0.1.005 x32.7z
    697.7 KB · Pregleda: 10
  • Linpack 11.0.1.005 x64.7z
    988.6 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
Evo koristio sam AVX Linx max 80°C
Untitled.jpg

I TjMax ti je tačan u Realtemp-u?
I da, nije to AVX!! Skini sa mog linka gore i stavi onu x64 u LINX pa da vidiš!! :p

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno