Šta je novo?

Targo Telekom

Ima Vektor, Orion, PTT, za cetvrtog nisam siguran tacno ali koliko se secam neki 'KDS'. TT je peti. Orion valjda ima net na wi-fi, ptt je skup za net, ne azuriraju brzine, Vektor bezobrazan i ponasa se ko da ti je gazda, a o kds ne znam nista. Uglavnom resio sam net, za pocetak sam uzeo najmanji paket na godinu dana, za probu, a mislim da cu sada preci na najveci jer vidim da su ok. Nisu velike razlike u ceni. Prakticno moje potrebe u potpunosti zadovoljava i ova brzina, ali eto, malo iz radoznalosti, a malo i iz zahvalnosti za korektnu uslugu.

Nisam pratio ovu temu odavno, vilica mi je pala na pod kad sam video da je sad upload kod TT-a duplo brzi nego na samom pocetku kad se pojavio i da dele jos nesto malo preko zvanicne brzine. Kad su to povecali?

Isto tako zna li se otprilike koliko sada korisnika ima TT?

Malo me ovo podseca na onu situaciju pre mnogo godina kad su svi imali dial-up a par srecnika na odredjenoj lokaciji imali PTT kablovski dosta pre pojave adsl-a. Sad svi imaju adsl ili kablovski sa "obicnim" brzinama dok sacica ljudi ima Targo sa svemirskim brzinama za nase uslove. Eh, valjda ce se prosiriti i van BG-a jednog lepog dana.

Da se ne lazemo Telekom ADSL je toliko stabilan da je to tesko nadmasiti, takodje cene su ti netacne za 1900 RSD imas 20 mbit kod telekoma sto je nekih 300 din u odnosu na TT, gde moras da busis zidove i razvodis instalaciju.

Upload vecini ne znaci mnogo, ping smo ovde utvrdili da je u ms isti na TT i Telekomu. OK je da se lozite ali nemojte da sirite neistine, treba nam konkurencija ali ne i bajke...

Od 100 posto ljudi koji koriste ADSL i ja sam ga koristio, ti si izgleda spadas u onih ehstremnih 5 % i manje posto,koji nikada nisu imali problema sa pucanjem veze.
I treba da si srecan zbog toga ?

Tebi je UP dovoljan , super srecan sam zbog tebe,a ima mnogo njih koji nisu ..

Sto se pinga tice,mogu da ti zavide svi oni tacnije 99 posto onih koji imaju ADSL a nemaju rezultate (ping) koje imas ti,ako je tacno da dobijas iste vrednosti kao na TT-u ...

Sto se busenja stana tice,i meni su busili stan ali znam sta sam dobio , i veruj mi ne bi uzeo ADSL pa makar mi ponudili 2 godine + da mi oni placaju mesecno "1900" tih "20Mb/s" koji su u stvarnosti u najboljem mogucem slucaju 17 Mb/s , a i verujem da ja ne bi bio tako srecan ko ti da mi zapadne da mi nepuca veza...

Poslednja izmena:
@Mare...najgore je kad sam sebe ubedis u nesto sto jednostavno nije tako i onda posle branis to svoje ubedjenje/stav ako muva bez glave, samo zbog ponosa...*** i ja tako ponekad...znam kako ti je.

Pošto planiram da sad potpišem sa Targom, a imam 2 Tv u kući, kažite mi jel može da se razdvoji Tv signal na oba?
Uzeo bih ovaj kombo paket net plus tv, pa zato pitam.

@Mare...najgore je kad sam sebe ubedis u nesto sto jednostavno nije tako i onda posle branis to svoje ubedjenje/stav ako muva bez glave, samo zbog ponosa...*** i ja tako ponekad...znam kako ti je.

Veruj u sta hoces... :) ja sam ping dobio tako sto sam isao preko speedtest na iste servere koje ste postovali (po EU) i dobijao isto sto i vi ovde, a i tako sto sam probao razne game server, probao demo masine na Targo standovima isl. Da se razumemo naravno da TT daje vise za slicno ili manje para, niko nije lud, samo pokusavam da vam objasnim da to nije tolika razlika i da nisu svi zavisno od downloada necega sto nikad nece odgledati, a onda ostaje ping, stabilnost veze, koje su tu negde (za stabilnost se nadam da je bar tu negde)... skype Hd i ostale stvari ne koristim (nit zelim). Vecina stvari koje koristim na netu su textualnog tipa... nije retko da mi protok na kraju dana bude svega par 100 mb...

Inace planiram da postanem korisnik TT cim omoguce, ako nista jeftinije je od ADSL-a... ali hype koji dizete nije realan :)

Nisam u toku, pratim temu povremeno, ne znam ko pravi hype niti da li ga ima...mozad ti to tako dozivljavas u svojoj glavi da ima nekog hypa... :)

.... da je imalo pravde i zakona u ovoj drzavi pa da Telekom svakog internet provajdera svremena na vreme prekontrolise koliko ima korisnika na jednom linku video bi da li bi onda bilo pucanja veze i pada brzine.
Daleko bilo... tako je bilo, mozda jos tako rade, ali to NIKAKO ne bi smeli.... jer su oni jedni od ISP-ova koji komercijalno nude uslugu (sto po meni ne bi smeli dokle god imaju vlasnistvo nad sekundarnom mrezom)! I ovako rade sve sto je u njihovoj moci pa da otmu svim ostalim ISP-ovima korisnike....

.... U tu pricu bi sada trebao Ratel da udje i da on bude taj koji ce da kontrolise sve provajdere koliko ko ima na kojem linku korisnika i ako je doslo do preoterecenja linka da se isti provajder kazni jer svesno idu na to.
RATEL treba da proverava da li se provajderi drze onoga sto nude... Ako ti zvanicno nude 160 na jednom linku - ok - njihova racunica, al bi to morala da bude informacija sa kojom bi korisnici morali da budu upoznati... i konacno da sami biramo provajdera. Doduse, RATEL treba da insistira da svi mi imamo min. 2 konkurentsta ISP, pa neka bolji "pobedi"...

Verovo ili ne Telekom nije kriv za sve problem koji postoje na ADSL-u ali da moze bolje i jetinije to je sigurno ali zasto bi to radili i nama cinili uslugu kada mogu svoje dzepove da pune, i tu opet dolazimo do ovoga ko hoce taj ce da koristi ADSL a ko nece taj ce da trazi neki drugi vid konekcije.
Sa ovim si i sam sve rekao - osim sto je recenica nelogicna - treba da stoji "Telekom JE JEDINI KRIV jer ISKLJUCIVO ON drzi sekundarnu mrezu i nikome je ne da, pa provajderi hteli ili ne su taoci Telekoma i njihovog hira. Neretko se desava da kad trazis port za ADSL od drugog ISP, dobijes odgovor da nema tehn. mogucnosti, a kad trazis kod Telekoma onda ima (tako je sigurno bilo ranije) . Nadam se da makar danas to nije slucaj... ali su o dalje krivi sto na nekim linijama ne mozes da izvuces vise od max. 10 Mbps jer je losa parica, ako si kod drugog ISP, ali kad predjes kod njih sve se da popraviti. Oni za sebe popravljaju i sredjuju ako im je u interesu, a za druge ISP nece da urade vise nego sto moraju! ZATO su oni jedini krivci. Krivica ISP-ova, u odnosu na njihove propuste, je onaj manji deo... jer se sada lako moze seliti sa jednog ISP-a na drugog.... pa kome sta pase... samo kad je parica OK.

I jos nesto ja sam do sada promenuo skoro pa sve provajdere na ADSL-u i opet sam se vratio kod Telekoma. Mozda imaju najgore ugovore za korisnike, mozda imaju najgore cene, mozda imaju najgoru podrsku ali sta vredi svim ostalim provajderima sve to da imaju najbolje ako im sam ADSL ne radi kako treba, moras da svatis da Telekom svima njima pusta brzinu a onda oni svojim korisnicima pustaju koliko hoce i prave pakete kakve hoce a pritom jos preoterecuju linkove dok kod Telekoma nema brzina je uvek ona koja pise i sada na ovim NET paketima koji su DO ja imam full link koji iskoristavam a verujem da nisam jedini koji to moze da kaze.
Sramota za "nasu" firmu, jer smo (vecina nas) vlasnici telekoma (ili bar treba da to postanemo) kao akcionari... Ja sam imao PTT-ov ADSL koji je radio cak i BOLJE od Telekoma!

Pošto planiram da sad potpišem sa Targom, a imam 2 Tv u kući, kažite mi jel može da se razdvoji Tv signal na oba?

Oni kazu da moze do 4 TV-a (razdvajas signal klasicnim "TV razdelnicima", mada, posto ti je RF izlaz direktno iz ONT-a, verujem da mozes da povezes i 5 i 6 TV aparata (ako bas treba :)) I sigurno ces biti zadovoljans likom, jer slabljenje signala pocinje tek od ONT-a i zavisi samo od kvaliteta tih par metara tvojih kablova po tvojoj kuci/stanu.

Zanci, oko toga neces imati nikakvih problema!

Nisam pratio ovu temu odavno, vilica mi je pala na pod kad sam video da je sad upload kod TT-a duplo brzi nego na samom pocetku kad se pojavio i da dele jos nesto malo preko zvanicne brzine. Kad su to povecali?

Isto tako zna li se otprilike koliko sada korisnika ima TT?

Malo me ovo podseca na onu situaciju pre mnogo godina kad su svi imali dial-up a par srecnika na odredjenoj lokaciji imali PTT kablovski dosta pre pojave adsl-a. Sad svi imaju adsl ili kablovski sa "obicnim" brzinama dok sacica ljudi ima Targo sa svemirskim brzinama za nase uslove. Eh, valjda ce se prosiriti i van BG-a jednog lepog dana.

Sa akcijom za nove korisnike su krenulu pocetkom juna(prvi ili drugi jun), a povecanje brzine za stare korisnike bilo je krajem juna (27-28. jun)
Po mojoj proceni imaju preko 2000 korisnika, vise o tim informacijama nisam mogao da saznam iz Targa, to je poslovna tajna...

Po nekom pravilu, monteri ce ti prikljuciti do 4 TV-a u stanu. Sve preko toga sam povezujes.
Obrati paznju na postavku RF razdelnika i kvalitet krimpa na postavljenim konektorima jer ce svaka od tih stavki unositi dodatno slabljenje signala.
Nakon povezivanja obrati paznju na sliku na RTS1(analog), RTS2(analog) jer su oni prvi na spektru i kvalitet slike ce ti pokazati da li imas neki problem u instalacijama.

Evo i mojih rezultata posle povecanja ......paket DualMix 2000, 20/10 mbps..... Sad je kolko vidim ovaj novi Twin Turbo 32/16 mbps

2832104000.png

Poslednja izmena:
Ok hvala ljudi, signal na 2 TV mi vise nije dilema, pa idem da potpisem taj ugovor.

Što se TV-a tiče, ja sam na jedan kabl sa ONT-a povezao CRT u jednoj sobi, LCD televizor u drugoj (kabl koji ih povezuje ima oko 15 m) i TV-karticu na računaru (još 7-8 m kabla). Na televizorima slika je odlična a na računaru samo na par kanala mrvicu slabija.
Tako da nema problema oko broja televizora.

Poslednja izmena:
Kod mene u stanu je kompletna instalacija za TV bila u zidovima pre uvodjenja TT. Povezano je 4 TV uredjaja od kojih do najudaljenijeg ima cca 30 metara i slika je odlicna

Jedno pitanje za korisnike targo telekoma.
Potpisao sam ugovor i cekam instalaciju. Razmisljam gde da postavim ONT uredjaj, gde da busim rupe za kablove..., pa mi neke stvari nisu jasne.Pretraga nije pomogla, pa ako ima neko voljan da mi odgovori, bio bih zahvalan.Naime, radi se o sledecem:
Opticki kabl je, kapiram, od staklenih vlakana. Koliko je taj kabl, koji ulazi u stan, savitljiv? Da li moze da se savija pod 90 stepeni sa malim radijusom (tipa: unutrasnji ugao, spoljasnji ugao zida)?
Ako ne mrzi nekoga da okaci fotke kako to izgleda kod Vas.
I jos jedno pitanje.
Nemam uticnicu na mestu gde bih postavio ONT, pa me interesuje da li ima iskustava, gde su instalateri to odradili?

Unapred zahvalan!

stavi kanalice, onda savijanje nije toliko "grubo"

Jedno pitanje za korisnike targo telekoma.
Potpisao sam ugovor i cekam instalaciju. Razmisljam gde da postavim ONT uredjaj, gde da busim rupe za kablove..., pa mi neke stvari nisu jasne.Pretraga nije pomogla, pa ako ima neko voljan da mi odgovori, bio bih zahvalan.Naime, radi se o sledecem:
Opticki kabl je, kapiram, od staklenih vlakana. Koliko je taj kabl, koji ulazi u stan, savitljiv? Da li moze da se savija pod 90 stepeni sa malim radijusom (tipa: unutrasnji ugao, spoljasnji ugao zida)?
Ako ne mrzi nekoga da okaci fotke kako to izgleda kod Vas.
I jos jedno pitanje.
Nemam uticnicu na mestu gde bih postavio ONT, pa me interesuje da li ima iskustava, gde su instalateri to odradili?

Unapred zahvalan!

Ne moras ti nista da busis oni rade posao, inace oni svima stavljaju ONT kod tvog ulaza u stan. Evo kako kod mene izgleda

IZGLED.jpg

IZGLED2.jpg

@GligaNBG

Ko je radio utičnicu pošto vidim da nije lepo izmalterisano?

@GligaNBG

Ko je radio utičnicu pošto vidim da nije lepo izmalterisano?

Ja se nesto i ne razumem kako je sve to islo, ali napajanje su uzeli od one rupe kruznog oblika (ako znas nasta mislim) :d, odatle su povezali zice sa uticnicom, mada je trebala da bude nadzidna uticnica al' nema veze! A utucnica je moja, to sto nije izmalterisana kako treba je do mene.

Meni su to sproveli u sobu do racunara (gde sam ja odabrao da bude) i koristim lan prikljucke i za racunar i za tv. Ne svidja mi se kako postavljaju te kanalice, neke su se same odlepile, pa cu morati da ih usrafim za zid, ne drzi im taj sistem.

ONT montiraju gde ti želiš, dakle ne mora kod ulaznih vrata, stim što imaju pravo da sve preko 3 m optičkog kabla (i lepljenih kanalica) naplate po važećem cenovniku koji imaš na njihovom sajtu.
Što se tiče lepljenih kanalica ja imam problem što kad hoću da ih otvorim (kada bih recimo uzeo i TV pa u njih stavio i koaks. kabl jer ima mesta a i odgovara mi) maska koja se skida (na kanalici) je dosta "kruta" pa kad pritisnem da bih je skinuo (ne mali stisak) počne da mi se odvaja cela kanalica sa sve gletom na plafonu (lepak i previše drži iako je glet dobar). Kanalica mi stoji na uglu plafona i zida a lepljena je na plafon. Ne mogu da je obuhvatim sa obe bočne strane kako bi donji poklopac skinuo jer je jedna bočna strana uz zid i meni nedosupna, a pošto je sama kanalica jako mala, bočne strane su jako krute (kao i žljeb za poklopac) tako da ne pomaže ni stisak samo pri dnu bočne stranice do poklopca. Da je horizontalno vučem to lepo ide ali ne mogu sve delove takoda da skidam... Iako su mi kanalice čvrsto zalepljene za plafon, ispada da ih ne smem otvarati jer skidam i glet sa plafona... Da su zakucane, a ne lepljene, ne bih imao taj problem... za sad mi ne treba da ih otvaram, ali kad budem trebao biće veselo... Jer ima neko taj problem ?

Meni njihovi majstori nisu hteli da izvuku struju iz razvodne kutije, rekoše da im je to strogo zabranjeno, pa sam morao da razvučem produžni kabl kako bi me priključili. Tek kasnije sam sam izvukao kabl i namestio nadzidnu utičnicu.

Jeste još i struju da ti razvode po stanu. Mislim odakle im pravo da odbiju da ti izvuku struju iz razvodne kutije. Koja sramota za provajdera i njihove montere.

Nazad
Vrh Dno