Šta je novo?

Targo Telekom

Pablo i Kimibg, aj' pročitajte malo šta je pisano iznad! Odgovorio sam na pitanje korisnika, nisam se žalio niti kažem da je to posao Targoa. Nekima su, koliko se da zaključiti iz dole citiranog, ipak izveli i struju.
Bitan je podatak da li Targovi majstori žele ili ne da izvuku struju iz razvodne table jer novi korisnik mora da zna da je potrebno sam da pripremi utičnicu pre nego što majstori dođu.

A vas dvojica poradite malo na pristojnosti i barem pročitajte prethodne poruke pre nego što nekoga opljunete.

Jedno pitanje za korisnike targo telekoma.
...
I jos jedno pitanje.
Nemam uticnicu na mestu gde bih postavio ONT, pa me interesuje da li ima iskustava, gde su instalateri to odradili?
...

Ne moras ti nista da busis oni rade posao, inace oni svima stavljaju ONT kod tvog ulaza u stan.
...

Ja se nesto i ne razumem kako je sve to islo, ali napajanje su uzeli od one rupe kruznog oblika (ako znas nasta mislim) :d, odatle su povezali zice sa uticnicom, mada je trebala da bude nadzidna uticnica al' nema veze! A utucnica je moja, to sto nije izmalterisana kako treba je do mene.

^^
Nisi nikog citirao pa sam mislio da se žališ.

Da ostavimo to po strani ali ne znam kako neki monter interneta uopšte sme da izvuče struju iz razvodne kutije, primer: loše spoji / loše izoluje kablove i nastane požar - kome ćeš se žaliti? Internet provajderu? Koga ćeš tužiti za nadoknadu štete? Ako tu nemaš izvor struje zoveš električara nek ti razvede. Monterima to uopšte nije u opisu posla.

Sličnu situaciju sam ja imao sa kablovskim provajderom pošto je trebalo razvesti kablovsku na više od tri televizora - samo su me obavestili da može ali da mi na tavanu treba izvor struje i da to namestim pa ce oni doći da montiraju njihov deo.

"Nekima su, koliko se da zaključiti iz dole citiranog, ipak izveli i struju."
-------
A mogli su usput i da okrece i operu zavese, zar ne ? :d
Ne moze elektricnu instalaciju da prepravlja svako kome padne na pamet.

Sličnu situaciju sam ja imao sa kablovskim provajderom pošto je trebalo razvesti kablovsku na više od tri televizora - samo su me obavestili da može ali da mi na tavanu treba izvor struje i da to namestim pa ce oni doći da montiraju njihov deo.

Koji ce moj na tavanu struja? Kakav je to kablovski operater i kakvo je to povezivanje kada im treba struja na tavanu?

Ne moze elektricnu instalaciju da prepravlja svako kome padne na pamet.

Kao prvo ne moze svako da je prepravlja ali da izvuce jedan kabel to moze svaka osoba da uradi. Bitno je da kada se radi sa strujom da se razvrnu osiguraci da nema struje u tom delu i svaki posao ce da se zavrsi za 5 min, bitno je samo na kraju dobro izolovati zice i nema greske.

Po vama bi onda trebali monteri prvo da dodju kod vas u kucu da kaze e mi cemo ovde da instaliramo opremu a vi obezbedite tu prikljucak za struju a ne kada oni dodju da ti onda izvodis akrobacije sa produzinim kablovima. Uostalom nema oni gde da postavljaju opremu nego je postavljaju tamo gde im ti kazes.

A drugo nauci da koristis dugme citiraj i odgovori da se zna kome je poruka upucena a ne ko ljakse tu nesto izvodis neke fore. Ajde da nema ta opcija pa covek da kaze ali ima i ti glumis ludilo.

Koji ce moj na tavanu struja? Kakav je to kablovski operater i kakvo je to povezivanje kada im treba struja na tavanu?

Mašiš poentu. Pročitaj još jednom šta sam napisao. U pitanju je firma i trebalo je kablovsku razvesti na 12 televizora pa je trebalo pojačalo koje nismo hteli da stavimo dole nego da stoji na tavanu.

A i u drugom delu posta si promašio poentu. Drugi put neću da objašnjavam.

Poslednja izmena:
@galaxys
Opticki kabl moze da se savija nije on bas toliko osetljiv, kod mene je konkretno savijen pod pravim uglom na nekih 8 mesta i prolazi kroz dva zida. Naravno kabl je u kanalici i ako je savijen pod pravim uglom nije prelomljen unutra, ako me razumes.
Oni ulaze u stan sa kablom i kanilicama do 3m od mesta ulaza a preko toga naplacuju. Na kraju tog kabla kojim ulaze u stan stavljaju uticnicu. Uticnica je zapravo kutijia koju lepe na zid kao i kanalice. Uz uredjaj dobijas i opticki kabl od nekih pola metra kojim spajas ONT sa uticnicom.
Ja sam trazio da mi udju u stan kod poda a ne plafona, kao na ovim slikama, tako da je kanalica nalepljena iznad one lajsne za parket i gotovo da se neprimecuje. Pomerao sam orman i krevet kad su namestali kako bi kanalica isla uz zid a uticnica bila postavljena gde mi odgovara. To je mnogo elegantnije resenje nego da gledas onu sumu kablova svaki dan.
Ont je veliko cvoriste raznih kablova. Na njega se povezuje kabl za napajanje, utp kablovi (maks 4x) koaksijalni kabl (ako uzimas i tv), opticki kabl do pomenute uticnice, a ima prikljucak (zabica) i za telefonski kabl. Tako da dobro razmisli i isplaniraj gde ces da ti postave uticnicu da posle ne bi imao problema. To naravno zavisi od tebe, tvojih zelja i tvog stana, ne moraju da ti zakace iznad ulaznih vrata ako to neces i ako verujem da je njima tako najlakse.
Mislim da je u svakom slucaju mnogo bolje a i prakicnije da trazis da ti uticnicu za ONT postave kod radnog stola odnosno blizu kompa ili pored nekog stocica, plakara gde ces da drzis ONT, pa makar i doplatio dodatnih par metara kabla nego ovako da ti na zidu visi sve zivo. Sve i da imas uticnicu blizu i da maskiras sa kanalicama opet je ruzno. Gledaj da postavis ont negde gde ces lako moci da sakrijes kablove a odakle ces sve te kablove opet lako moci da sprovedes do svih uredjaja.

Ja se nesto i ne razumem kako je sve to islo, ali napajanje su uzeli od one rupe kruznog oblika (ako znas nasta mislim) :d, odatle su povezali zice sa uticnicom, mada je trebala da bude nadzidna uticnica al' nema veze! A utucnica je moja, to sto nije izmalterisana kako treba je do mene.

Ja se izvinjavam, nisam se dobro izrazio. Struja za napajanje ONT-a jeste uzeta iz razvodne kutije, jer je moj cale prethodno izveo zice odatle. Ko ne zeli da se muci sa razvodnom kutijom, njemu daju produzni kabl, pa se ti snalazi gde ces da ga utaknes. Izvinjavam se jos jednom da dezinformaciji.

Uostalom nema oni gde da postavljaju opremu nego je postavljaju tamo gde im ti kazes.

Ako si mislio za TT, mogu oni da ti postave ONT gde hoces,ali ako je opticki kabl duzi od 3m onda placas dodatno, tako pise u ugovoru.

Mašiš poentu. Pročitaj još jednom šta sam napisao. U pitanju je firma i trebalo je kablovsku razvesti na 12 televizora pa je trebalo pojačalo koje nismo hteli da stavimo dole nego da stoji na tavanu.

A i u drugom delu posta si promašio poentu. Drugi put neću da objašnjavam.

Pa vidis da si napisao da je treba o pojacivac ne bih napisao to sto sam napisao. Jer nelogicno mi je da im trebala struja na tavanu ali posto je pojacivac u pitanju onda nekako ima logike. Mada mi je cudno sto su stavljali takve pojacivace koji zahtevaju struju kada ima pojacivaca signala kojima ne treba struja.

Za drugi deo sam napisao da nije neki posao da se izvuce 20 cm zice da se napravi pored konektor ali opet dobra volja montera ali ako imaju striktno zabranu od provajdera da to rade onda nema rasprave to je sto je.

Kao prvo ne moze svako da je prepravlja ali da izvuce jedan kabel to moze svaka osoba da uradi. Bitno je da kada se radi sa strujom da se razvrnu osiguraci da nema struje u tom delu i svaki posao ce da se zavrsi za 5 min, bitno je samo na kraju dobro izolovati zice i nema greske.

Kao prvo, danas radove na elektricnoj instalaciji legalno mogu da vrse samo osobe (ili firme) sa licencom za izvodjenje elektricnih instalacija niskog napona.

Kao drugo, kad vec dijelis savjete oko prepravljanja instalacije, treba napomenuti da je dobra veza (tj. dobar kontakt) provodnika mnogo vaznija od izolacije (naravno i dobra izolacija je vazna), sto nas narod cesto zanemari i labavo veze zice, a sto dalje vremenom dovodi do pojave rednog elektricnog luka (ili ti "varnicenja") a to ti dalje predstavlja najcesci uzrok nastanka pozara u elektricnim instalacijama.

Pa neces uzeti dve licne i vezati a ostalo ostaviti da visi. Kada se ogole zice prvo se malo rukom privrnu a onda se uzmu klesta pa se njima zica zavrne do kraj pa se ista posle presavije na pola pa se onda izoluje. Nisam strucno lice ali u praksi znam koliko znam da ne bih morao za svaku sitnicu da zovem majstora i njemu placao za nesto sto mogu sam da uradim.

A te osobe sto imaju takozvano znanje elektricara bogami ni dve nacrtane ovce im ne bih dao da mi cuvaju a kamoli kucnu instalaciju da mi spajaju, jer znas kako se kaze kada si siguran da nesto znas e onda ces sigurno pogresiti i napraviti gresku. Ne kazem da su svi takvi ali imas ih vise koji misle da sve znaju i olako prilaze poslu nego onih koji sve rade po pravilima. Vise volim da kada nesto radim proverim dva puta pre nego sto krenem da radim nego da kasnije resavam problem. Moj majstor je uvek govorio tri puta meri a jednom seci jer kada jednom oceces vise nema vracanja.

Za drugi deo sam napisao da nije neki posao da se izvuce 20 cm zice da se napravi pored konektor ali opet dobra volja montera ali ako imaju striktno zabranu od provajdera da to rade onda nema rasprave to je sto je.

Opet mašiš poentu. Napisao sam u nekom od prethodnih postova i zbog čega a i milan ti je lepo objasnio.

Nemoj da si toliko uporan.

A drugo nauci da koristis dugme citiraj i odgovori da se zna kome je poruka upucena a ne ko ljakse tu nesto izvodis neke fore. Ajde da nema ta opcija pa covek da kaze ali ima i ti glumis ludilo.

Nije u redu da gore isprozivas covjeka za to a da ti sam to ne radis.

Pa neces uzeti dve licne i vezati a ostalo ostaviti da visi. Kada se ogole zice prvo se malo rukom privrnu a onda se uzmu klesta pa se njima zica zavrne do kraj pa se ista posle presavije na pola pa se onda izoluje. Nisam strucno lice ali u praksi znam koliko znam da ne bih morao za svaku sitnicu da zovem majstora i njemu placao za nesto sto mogu sam da uradim.

A te osobe sto imaju takozvano znanje elektricara bogami ni dve nacrtane ovce im ne bih dao da mi cuvaju a kamoli kucnu instalaciju da mi spajaju, jer znas kako se kaze kada si siguran da nesto znas e onda ces sigurno pogresiti i napraviti gresku. Ne kazem da su svi takvi ali imas ih vise koji misle da sve znaju i olako prilaze poslu nego onih koji sve rade po pravilima. Vise volim da kada nesto radim proverim dva puta pre nego sto krenem da radim nego da kasnije resavam problem. Moj majstor je uvek govorio tri puta meri a jednom seci jer kada jednom oceces vise nema vracanja.

Jasno mi je da ti znas, ali posto si vec naveo kako ljudi mogu da preprave izolaciju, dodao sam ovu stavku kao vaznu stavku da bi neko neupucen znao kako pravilno da odradi posao.

Sto se tice elektricara, kad ih niko ne kontrolise onda znaju da budu djubrad, ali kod iole ozbiljnijih izvodjaca postoji nadzor (uglavnom inzenjer) koji nadgleda njihov rad, i on je taj koji ce da nadrlja u slucaju lose izvedene instalacije, tako da se on stara da se instalacija dobro odradi.

A naravo svakog naseg majstora trebas sam da nadgledas 😀

@galaxys
...
Oni ulaze u stan sa kablom i kanilicama do 3m od mesta ulaza a preko toga naplacuju. Na kraju tog kabla kojim ulaze u stan stavljaju uticnicu. Uticnica je zapravo kutijia koju lepe na zid kao i kanalice. Uz uredjaj dobijas i opticki kabl od nekih pola metra kojim spajas ONT sa uticnicom... Uz uredjaj dobijas i opticki kabl od nekih pola metra kojim spajas ONT sa uticnicom...

Meni su nazidnu utičnicu (za optički kabl) zašrafili na zid, i po meni to ne bi smelo da se lepi iako je to najlakše i najbrže za montere. Uz tu nazidnu utičnicu i dolaze tiplovi i šrafovi u pakovanju tako da i jeste namenjena da se šrafi a ne lepi (za razliku od samolepljivih kanalica). Ajde kanalice kao samolepljive to može, meni za sada drže odlično i nigde nisu popustile, ali i to zavisi od podloge na kojoj se lepi, nije to baš za svaku podlogu preporučljivo jer to ume da se odlepi... Čujem da se nekima već odlepile na nekim mestima... nije to toliko strašno, zašrafi se na tom mestu ili bar zalepi odgovarajućim lepkom i stvar rešena...
Što se tiče optičkog kabla između nazidne utičnice i ONT-a, u pitanju je Single mode fiber optic patch cord, tip LC/APC-SC/APC dužine 1m, bar to su meni doneli, i to je fabrički gotov kabl (splajsuju samo kablić za konektor u nazidnoj utičnici i ništa više). Inače meni su taj patch optički kabl kružno zamotali na sam nosač ONT-a koji je meni ušrafljen u zid, a na prednjoj strani nosača postoji žljeb za namotaj kabla, tako da ništa ne visi od kablova iako je nazidna utičnica odmah pored ONT-a (a ima metar kabla koji bi inače visio). Koliko vidim sa slika montaže mnogima taj patch kabl onako bezveze visi pored ONT-a, ne znam zašto i Vama to nisu elegantno umotali iza ONT-a da se ne vidi uopšte...
A za elektro utičnicu za ONT, meni je Targov komercijalista prilikom potpisivanja ugovora napomenuo da to sam moram da obezbedim ako nema, i da to njihovi monteri ne rade što je korektno i razumljivo sa njihove strane.

Poslednja izmena:
A za elektro utičnicu za ONT, meni je Targov komercijalista prilikom potpisivanja ugovora napomenuo da to sam moram da obezbedim ako nema, i da to njihovi monteri ne rade što je korektno i razumljivo sa njihove strane.

Upravo to pokušavam ovde da objasnim nekima ovde. Hvala!

Proslo 33 dana od potpisivanja ugovora a ove jajare jos da dodju da puste net...

Proslo 33 dana od potpisivanja ugovora a ove jajare jos da dodju da puste net...

Pazi imaš izbor sjedne strane da im otkazes ugovor sto ti def ne ide u korist jer nema niko brzine ko TT a sdruge strane da ih sačekaš što jeste pogubo za tvoje zivce ali *** ljudi rade radnju sa netom. Cuo sam i ja da imaju problem sa dobavljacem zbog modema i da traze drugog dobavljaca. Sto im verujem jer po pricama koje cujem stvarno su bili ekspeditivni za prikljucenje u stanu ne racunajuci zgrade. Tvoj izbor i tvoja odluka.

Meni su nazidnu utičnicu (za optički kabl) zašrafili na zid, i po meni to ne bi smelo da se lepi iako je to najlakše i najbrže za montere. Uz tu nazidnu utičnicu i dolaze tiplovi i šrafovi u pakovanju tako da i jeste namenjena da se šrafi a ne lepi (za razliku od samolepljivih kanalica). Ajde kanalice kao samolepljive to može, meni za sada drže odlično i nigde nisu popustile, ali i to zavisi od podloge na kojoj se lepi, nije to baš za svaku podlogu preporučljivo jer to ume da se odlepi... Čujem da se nekima već odlepile na nekim mestima... nije to toliko strašno, zašrafi se na tom mestu ili bar zalepi odgovarajućim lepkom i stvar rešena...
Što se tiče optičkog kabla između nazidne utičnice i ONT-a, u pitanju je Single mode fiber optic patch cord, tip LC/APC-SC/APC dužine 1m, bar to su meni doneli, i to je fabrički gotov kabl (splajsuju samo kablić za konektor u nazidnoj utičnici i ništa više). Inače meni su taj patch optički kabl kružno zamotali na sam nosač ONT-a koji je meni ušrafljen u zid, a na prednjoj strani nosača postoji žljeb za namotaj kabla, tako da ništa ne visi od kablova iako je nazidna utičnica odmah pored ONT-a (a ima metar kabla koji bi inače visio). Koliko vidim sa slika montaže mnogima taj patch kabl onako bezveze visi pored ONT-a, ne znam zašto i Vama to nisu elegantno umotali iza ONT-a da se ne vidi uopšte...

Pa bem li ga mozda su sad nesto promenili ali meni je uticnica samolepljiva, mada to nije nikakav proble jer nema teortetske sanse da se odlepi. Upravo sam probao (cimnu par puta rukom) i nema sanse ni da se mrdne. Mozda zavisi od povrsine na koju se lepi, kapiram da ce korisnici sa spanskim zidom imati probleme i sa kanalicama i sa uticnicom 🙂
Sto se kabla tice nisam dobio nikakvu specifikaciju uz njega niti na njemu ista pise (tanki zuti kablic sa dva zelena utikaca) ali kapiram da moze da se kupi u slobodnoj prodaji duzi tako da to moze da bude resenje za one koji su instalirali uticnicu na neprakticnom mestu pa bi sad da pomere ONT dalje od tog metra koliko je njhov kabl dugacak. Naravno treba prvo konsultovati njihovu podrsku.

...Sto se kabla tice nisam dobio nikakvu specifikaciju uz njega niti na njemu ista pise (tanki zuti kablic sa dva zelena utikaca) ali kapiram da moze da se kupi u slobodnoj prodaji duzi tako da to moze da bude resenje za one koji su instalirali uticnicu na neprakticnom mestu pa bi sad da pomere ONT dalje od tog metra koliko je njhov kabl dugacak....

Taj optički patch kabl je bio zapakovan u kesicu na kojoj je bila deklaracija, otuda informacija...

Nisam odavno zagledao iza TV-a gde mi je ONT, ali koliko se sećam od patch kutije do ONT-a ide SC-SC simplex 50/125 multimode kabl, vidite po Neti**-u i sl. koliko bi koštala duža varijata.

U nazidnoj uticnici se opticki kabl sa 1vl. koji ulazi u stan splajsuje na simplex LC/APC pigtail 3mm, a sa uticnice(u koju je montiran simplex adapter) ide klasican simplex LC/APC - SC/APC 5/125(ili bese 9/125??) patch kabl.

Patch kabl od nazidne kutije do ONT-a je na oba kraja SC, 100%, sam sam proverio 🙂

Na kesici od kablića piše 9/125.

Poslednja izmena:
Patch kabl od nazidne kutije do ONT-a je na oba kraja SC, 100%, sam sam proverio 🙂

Na kesici od kablića piše 9/125.

Kod mene na tom patch kablu nisu isti konektori na oba kraja, tako da ili nisi dobro gledao, ili imamo različitu nazidnu kutiju (utičnicu).

Evo slike deklaracije na kesici tog kablića:
Kesica.jpg

U nazidnu kutiju ide LC/APC Singlemode Connector, a na drugom kraju u ONT ide SC/APC Singlemode Connector, a te oznake se vide i na deklaraciji. Slično izgledaju i oba konektora su zelene boje, ali definitivno nisu ista.

LC/APC izgleda ovako:
LC APC Connector Green.JPG

a ovo je SC/APC:
SC-APC-Connector.jpg

Evo sad sam pogledao i kući, kući mi je LC-SC.
U firmi mi je SC-SC definitivno, proverio sam danas, imam i jedan rezervni kabl.

ONT je u oba slučaja isti, na njemu je SC konektor.

Nazidna kutija na poslu mi je veća od one kući, na poslu je SC, kući LC. U suštini nije puno bitno, pogledate koji kabl imate i tražite isti takav potrebne dužine.

Potrebna mi je pomoć. Nabavio sam switch sa 5 porta. Iz ONT-a (port1) utp kabl ide u port1 switch-a, iz switch-a jedan kabl (iz port2) ide u jedan komp, a iz porta3 ide u drugi komp. Šta treba da podesim na kompovima da proradi net...čačkao sam po IP konfiguraciji ali bez uspeha. Kada kabl utp iz ONT-a povežem direktno na komp internet radi bez ikakvog podešavanja. Takođe sam pokušao da preko switch-a samo taj jedan komp nakačim na net ali neće.

Sve ukazuje na 1) neispravan switch ili 2) neispravan kabl između ont-a i switch-a.

Kabl između ONT-a i switcha je ispravan jer reko sam da ima neta kada taj kabl direktno ubodem u komp, plus imam Network cable tester na kojem sijaju sve lampice od parica utp kabla, a switch je nov, na njemu sijaju sve 3 lampice zelenom bojom. U pitanju je switch d-link des-1005d 😀

Nema prikljucenja i dalje. Proslo preko 35dana i ne zna se tacno kad ce doci ONT-ovi, al sam se zato slatko ispricao sa jednom finom damom koja radi u call centru. Evo iskorstio bi priliku da je srdacno pozdravim 🙂

Kabl između ONT-a i switcha je ispravan jer reko sam da ima neta kada taj kabl direktno ubodem u komp, plus imam Network cable tester na kojem sijaju sve lampice od parica utp kabla, a switch je nov, na njemu sijaju sve 3 lampice zelenom bojom. U pitanju je switch d-link des-1005d 😀

Još jedna informacija, ima konekcije ali sa žutom ikonicom...Unidentified Network i no internet access

Izgleda da moram da podesim nešto na ONT-u. Kada povežem kompove na switch, neće da se poveže na DHCP radi uzimanja IP adrese, već mi stavi neku desetu koja uopšte nije u definisanom opsegu IP adresa u podešavanjima ONT-a. Pomagajte braćo 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno