Šta je novo?

Gran Turismo 6 (GT6)

U svakom slucaju ok, samo kazem(o) da uopste ne 'igrate' onaj segment koji je u stvari i najbolji u ovom zanru :) Volim i ja da vozim sam, ali cak ni to ne valja u GT-u, ne mozes ni da vidis sta si uradio i koji si na nekoj generalnoj listi :) Ali organizovane i ozbiljne trke/lige je ono gde ovaj zanr najvise sija..

Cekaj, generalna lista bese nesto slicno kao K/D ratio u KZ ili BF ( sto ti tada bejase potpuno nevazno)? :d
Pozdravio te Psiho.....

K/D ratio nije isto sto i poredak vozaca u generalnom plasmanu. Odnos pobeda i poraza je poput liste vozaca, k/d je sebicna statistika koja ne govori nista o uspehu tima.

K/D ratio nije isto sto i poredak vozaca u generalnom plasmanu. Odnos pobeda i poraza je poput liste vozaca, k/d je sebicna statistika koja ne govori nista o uspehu tima.

U pravu si, zaboravio sam da mu pomenem turnire u KZ2 :d

Cekaj, generalna lista bese nesto slicno kao K/D ratio u KZ ili BF ( sto ti tada bejase potpuno nevazno)? :d
Pozdravio te Psiho.....

Pilce uozbilji se :)

Ne kapiram samo sto vi koji niste iz te price imate neke upadice :) Fazon koji vas uopste ne interesuje, ili vas interesuje na nivou split screena i dva gamepada :) A GT se predstavlja a i neki ga predstavljaju, kao mnogo ozbiljniji naslov..
Ko da ja idem po Starcraft temama i bacam upadice :)

Poslednja izmena:
Ja sam bio igrac LFS-a i mogu reci da je GT super dobra simulacija. Igram GT5 vec dobre 3 godine online i uvek je super adrenalin pred pocetak i za vreme trke (pod uslovom da imas dobru ekipu sa kojom se trkas). Od GT6 ocekujem napredak ali iskreno ne vidim gde moze da se kupi jos poena jer je 5-ica vec sama po sebi odlicna (ovo za ps3 govorim, dok je za ps4 verovatno drugacija prica).

Pa ima baš dosta stvari koje mogu da se poprave u odnosu na GT5, npr online komponenta.

postoji prostor svakako, ali nekakvo drasticno unapredjenje ne vidim...sigurno ce biti novih staza, automobila, UI bolji i sl.

Velike stvari ne mogu da zamislim u ovom momentu za ps3 ponavljam!

Kakve veze ima PS3 sa arhaicnim online sistemom? :) Pit stopovi, trkacka pravila i ostalo, ne opterecuju konzolu :)

risbo, evo ideje:
kad (ako ikada?) svega toga bude bilo u gt-u, mi ti javimo. do tada ti ne pratis gran-turismo-teme, ti srecan, mi srecni :D

do tad, ovo ce ostati driving but NOT racing simulator :)

Fer :) Al mogli su neke gradove onda da ubace, seoske puteve, a ne racing staze :D :p

pa dobro, imas london, madrid, rim, eiger, nordschleife, torino, malo nesto relija.. a sad su ubacuju matterhorn (kako god da se pise), neki gradic ronda (or something) u spaniji. mozda sam neku stazu i propustio, ali nije da bas nema ni jedna :)

Mislio sam da zapucas pola sata i vise po nekom putu, ne kruzne staze :) Cak bi totalna perverzija bila mapa iz Euro Truck-a u kombinaciji sa GT-om, evo najezio sam se :D Mislim sve bi se poklapalo, Gran Turismo i jesu automobili namenjeni za brzo i udobno dugotrajno putovanje.. ogromna mapa, oko 2 sata ciste voznje s jednog kraja mape do drugog :)

Poslednja izmena:
nesto ovako kao u rumuniji:

transfagarasan-highway-bikers-road.jpg

ili nesto ovako kau u americi?

chris-cheadle-usa-california-death-valley-long-shot-of-desert-highway_i-G-61-6166-QGTG100Z.jpg

:)

Pa da :), evo ti slican put u ETS2, mozda ova spora voznja nije svima definicija zabave, ali jeste totalni zen, verujem da bi vrh bilo i sa automobilima.. :)

E koliko pojma nemate......... vikend konzolasi :D (uuuuuu, sta vam reko :D )

Borise, Gran Turismo je video igra na playstationu koja se prodaje u mnogo miliona primeraka. Nešto što je namenjeno širokom krugu ljudi koji vole tematiku na mainstream platformi, sa ozbiljnijim pristupom za TU ciljnu grupu.

A ta vrsta hard core-a o kojoj ti pričaš mora da ostane rezervisana za manje igre i za neuporedivo manji broj ljudi, jer nisu svi baš u tom tvom fazonu, naprotiv.

Uopšte ne dovodim u pitanje da li je za to što ti želiš potrebno sve što si nabrojao, ali kao da ne kapiras šta je gran turismo i koliko je popularan i zbog čega. Mnogo si otišao u krajnost i sad ne možeš da skapiras nešto što je najosnovnije.

Neke stvari jednostavno "ne rade" u video igri za većinu korisnika, za mnoge je i GT previše u tom smislu, a ne sve to što ti stalno pominješ. A GT je za milione, ne za par likova koji imaju volan na stolu i mnogo se loze. Kao da su hteli da masi približe sve ovo na neki dobar način.

Nemoj da praviš od GT-a nešto što nije i da nerviraš nedužne ljude :). Kao da hoćeš da u counter strike ubacis sve one ARMA fore.

Takvim pristupom dođemo do toga da se legendarna igra non stop pominje u negativnom kontekstu zato što mašiš poentu. Ovo očigledno lakše razume neko ko je manje u toj priči od tebe, tako da nemoj da se vadiš na "nisi u tome" fore :)

Inače, i ja bi mnogo toga promenio u gt-u čak i sa ovim nivoom interesovanja, očekujem puno kad izađe PS4...

Poslednja izmena:
Jasno je meni sve to.. ali imas ljude koji potenciraju totalno drugu pricu i kako ovo ispada najozbiljniji naslov u zanru, zato i dolazi do nepotrebnih postova.. :)
Razlog sto se umesam u te rasprave je sto mi je smesno, ili tuzno, koliko ljudi pojma nemaju koliki potencijal imaju simulacije voznje, jos ako vole to, a misle da je ovo vrhunac.. Velika steta jer je medju dva zanra bukvalno (koliko sam puta ovo pisao :)), koji imaju smisla gurati sto vecu realnost.. Zato mi i nije legla Arma toliko koliko sam mislio da hoce, super sve je realno, koracamo sat vremena do objektive, ali drzim mis i tastaturu u ruci, sedeci.. malo pada u vodu sav taj pokusaj realnosti :)
Dok u simulacijama voznje itekako ima smisla sve to, jer si u istom polozaju ko u stvarnosti, isti hardver koristis, a online iskustvo moze biti totalna virtuelna zamena za prave (vecini neizvodljive) odlaske na stazu i trkanje sa pravim ljudima..
Zato me 'boli' kad se GT predstavlja kao neki vrhunac, ili kad ljudi napusavaju 'beta verzije' PC simulacija, a pojma nemaju koliko je dobar fazon..

Borise, Gran Turismo je video igra na playstationu koja se prodaje u mnogo miliona primeraka. Nešto što je namenjeno širokom krugu ljudi koji vole tematiku na mainstream platformi, sa ozbiljnijim pristupom za TU ciljnu grupu.

A ta vrsta hard core-a o kojoj ti pričaš mora da ostane rezervisana za manje igre i za neuporedivo manji broj ljudi, jer nisu svi baš u tom tvom fazonu, naprotiv.

Nažalost ovde ljudi sa kravatama koji odlučuju šta tržište hoće debelo greše u svojim procenama. A hardcore tržište, jednostavno vapi da zaspe parama neku AAA HC igru.

Recimo ne znam da li si pratio Star Citizen: Squadron 42 kampanju. U pitanju će biti f2p space sim igra za koju je community praktično za samo pola godine skupio skupio više od 14 miliona evra i ta brojka iz dana u dan raste. Tako da će community sam finansirati razvoj jedne AAA hc igre.

Sa druge strane recimo ovaj Euro Truck 2 kojem se mnogi podsmevaju je u prvih par nedelja bio u top 5 po zaradi na Evropskom retail tržištu, zajedno u konkuranciji sa konzolnim igrama i slično, a tu se ne računaju digitalne distribucije koje su trenutno na PC sceni dominantnije od retail tržišta. A taj ETS2 je radio mali češki razvojni tim koji čini manje od deset ljudi i igra je recimo daleko od AAA naslova.

To sve pokazuje da glađ na HC tržištu postoji, samo nažalost malo njih to u ovom trenutku prepoznaju. Tako da ne stoji da ne bi mogli da prodaju punokrvnu simulacije i da ugađaju najširim masama.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ja se slazem sa Borisom oko putica i livadica u Gran Turismo. Pominjao sam to pre koju godinu i naravno docekan na noz... ako vec ne moze da bude racing sim bolje onda nesto kao TDU da se vozikas okolo. Upravo to i jeste poenta Euro Truck Simulatora, igra neverovatno opusta, cak ti se i prispava ali ne zato sto je dosadna nego sto udjes u zen stanje. GTA je za sada najblizi tome ali je ipak nasilje okosnica igre dok TDU (oba dela) imaju kriminalan fizicki model. Znaci nesto kao prastari Midtown Madness, za opustanje ali sa realnom fizikom. Naravno ima pokusaja od strane najvecih zaljubljenika u simulacije (Rusa) ali je kao i sve rusko, rosavog izgleda i neudobno sa gomilom bagova.

Edit: Sansa za nastavak Midtown Madnessa je nazalost nikakva jer oni rade one Midnight Club igre a poslednja igra im je bio Red Dead Redemption koji veze nema sa voznjama. A i sam IP je verovatno vlasnistvo Microsofta mada je to manje bitno.

Poslednja izmena:
Nažalost ovde ljudi sa kravatama koji odlučuju šta tržište hoće debelo greše u svojim procenama. A hardcore tržište, jednostavno vapi da zaspe parama neku AAA HC igru.

Recimo ne znam da li si pratio Star Citizen: Squadron 42 kampanju. U pitanju će biti f2p space sim igra za koju je community praktično za samo pola godine skupio skupio više od 14 miliona evra i ta brojka iz dana u dan raste. Tako da će community sam finansirati razvoj jedne AAA hc igre.

Sa druge strane recimo ovaj Euro Truck 2 kojem se mnogi podsmevaju je u prvih par nedelja bio u top 5 po zaradi na Evropskom retail tržištu, zajedno u konkuranciji sa konzolnim igrama i slično, a tu se ne računaju digitalne distribucije koje su trenutno na PC sceni dominantnije od retail tržišta. A taj ETS2 je radio mali češki razvojni tim koji čini manje od deset ljudi i igra je recimo daleko od AAA naslova.

To sve pokazuje da glađ na HC tržištu postoji, samo nažalost malo njih to u ovom trenutku prepoznaju. Tako da ne stoji da ne bi mogli da prodaju punokrvnu simulacije i da ugađaju najširim masama.

To su sve lepi, ali vrlo specificni primeri. Za SVE postoji odredjena publika, nekad se pokaze da je "glad" dvoljno velika, pa se desi Star Citizen posle toliko godina tokom kojih nije izalsa ni jedna jedina igra tog tipa. To je samo po sebi antiprimer za ovu diskusiju, iako meni vrlo drag. To ne znaci da bi sad trziste space simulacija procvetalo da svi krenu da ulazu velike pare u veliki broj takvih igara. Ili da su ljudi mnogo zeljni igara kao Euro truck simulator.

Shvatam sta hoces da kazes i nadam se da si u pravu, mada ja i nisam hteo da kazem da ne postoji mesto za nesto sto je HC, vec samo da je Gran Turismo druga prica u odnosu na ono kako ga dozivljavate i sto biste ocigledno zeleli da bude.

Gran Turismo je (takav kakav je) fenomen u svetu video igara, sira prica od samog zanra i toga koliko je hc (kad vec koristimo taj termin). On je nesto opste poznato i prihvaceno vec mnogo godina na platformi koja vrlo "obicnim" korisnicima nesto znaci. Pritom je igra vrlo posebna i u mnogo cemu se izdvaja od slicnih igara. Zbog toga ne moze tako lako da se u isti kos stavlja GT ili nesto sto se tek pojavljuje i cilja na skroz drugaciju publiku. To je nesto sto traje 15 godina i ide svojim tokom, vrlo je jasno definisano sta je, iako ima mngoo mesta za unapredjenja. Unikat je, svakako. Svako ko ga ja probao prvu put kad je izasao, zna kako mu je tada delovao u odnosu na sve drugo. I svaki posle. GT je system seller za mnoge, kako god to vama zvucalo. Malo se osecam kao da objasnjavam nekom ko nije gledao Terminator 2 sta je tu dobro i pokusavam da opisem recima. Ima mnogo, mnogo toga sto GT cini specificnim i sto se ocigledno svidja ljudima. Zato ne vidim potrebu da se od GT-a pravi nesto sto nije, milionima odgovara, pritom nije glupava igra, pa da se pitas zasto li je tako.

A ostale stvari mogu da se razvijaju gde hoce, gt ocigledno ima neki svoj put i cilj. Kao da oni ne bi mogli da za 15 dana ubace sve te modove o kojima pricate da im je to bila ideja.

Poslednja izmena:
A ostale stvari mogu da se razvijaju gde hoce, gt ocigledno ima neki svoj put i cilj. Kao da oni ne bi mogli da za 15 dana ubace sve te modove o kojima pricate da im je to bila ideja.

Pa ne znam šta uh košta da ubace par tih stvari i da naprave igru za sve. Sigurno ne bi izgubili korisnike ako bi ostavili mogućnost izbora. Po meni to je grehota kada već u osnovi imaju jedan odličan fizički model, što je najteži i najskuplji deo posla. A ne verujem da bi ih finansijski uništili serveri za statistiku, lige, mogućnost primene realnih trkačkih pravila i situacija. To je upravo kao što kažeš najmanji problem za njih.

Ja pokusavam da pricam o siroj slici i da docaram da je ta igra malo vise od neke tamo leve na ovom svetu, a naravno da bi bilo dobro da ubace sve i da svako bira sta mu se svidja.

GT je malo kao Mario na Nintendu npr, prica za sebe i "velika stvar". Neces sad da dodjes da objasnjavas celom svetu da postoji neka druga platformska igra u kojoj je nesto najkonkretnije bolje od Maria, jer je on fenomen sam po sebi i svima je jasno sta je. A ima mesta za unapredjenja, naravno.

Poslednja izmena:
a naravno da bi bilo dobro da ubace sve i da svako bira sta mu se svidja.

Ne bi bilo dobro, jer vas ocigledno ne interesuje zbog cega je motosport zanimljiv, zato im to i nije cilj :) Kao sto si i rekao, pravi se za milione koji bi 'igru sa automobilima', upravo je takvo razmisljanje, to se moze videti i na ovom forumu, kao bilo koja igra, samo umesto cudovista, tu su automobili :)

Poslednja izmena:
Ali to ne treba da te cudi, jer ovo nije motosport forum, a ni ova planeta nije motosport planeta, pa se sve to na tom nivou svidja samo odredjenom broju ljudi. Sta ces sad, da places sto Zemlja nije vise u tom fazonu? :). GT je ocigledno dobar balans, jer prodaja pokazuje da se ljudima svidja.

Inace je vrlo interesantan fenomen na pc gaming/hardver forumima koliko na jednom mestu ima strucnjaka za automobilizam, vojne operacije i ostalo. Cesto zakljucim da imaju vise interesovanja za naourzanje iz realnog sveta nego za video igre, a igre su im samo nesto gde se to pojavljuje. Onda sa njima moze da se prica o tim realnim stvarima, ali o game design-u retko (ne mislim ni na koga, na svim forumima je tako). Svi su vojnici i Ayrtoni Senne :).

Poslednja izmena:
Pa ne, interesantno je vase interesovanje odnosno polu-interesovanje, sad majke mi zesce ima smisla koristiti izraz vikend konzolas :) Jer odlicno opisuje taj fenomen.. Nista ne igramo konkretno, daj samo nesto da kazemo da smo odigrali, moze i to sa automobilima, to, tamo.. daj 200 grama :)
Kao da igras fudbal ceo zivot tako sto se dobacujes samo na sredini terena, i da ne znas da postoje i golovi i da je to cela poenta igre.. :)

I ko kaze da sam strucnjak, ukazujem na to da pogresno igrate ovo, odnosno sa tim interesovanjem za automobilizmom i trkanjem za vas nije voznja sa kruznim stazama..

Poslednja izmena:
Sad si vec zasao u HC :D. I da bog da ti crk'o ps4 kad ga kupis :D

PS: i sad smo postali mi, vi, oni, a? Ti si sad oni, a mi mi?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno