Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

160 eura za taj 520 i nije ništa specijalno povoljno. No ako ti se sviđa go for it.

Ja ne znam sta je onda povoljno :) I to sam samo gledao na onom Kupitel i Mobilni svet.. Mozda ima i jeftinije. Svi opisi hvale kvalitet izrade koji je kao na premium modelima, dual core cpu, gledao sam fotke sa kamere i video, ono je vise nego dobro.. Glatkoca u radu. Nije to sad tema ali ako gresim voleo bih da vidim koji to Android ispunjava sve ovo a da je u tom rangu cene, a da nije polovan. Pa nema nijedan sa 1gb rama ispod 250, a to je neki minimum da Android ne bi stuckao..

Koliko vidim Lumia 520 i 620 su skoro pa identične po pitanju hardvera (minorne razlike) osim što Lumia 620 ima osetno bolju kamericu (kome je to bitno).

Samo sto mi se uopste ne svidja kadica dizajn od 620 :)

Ja ne znam sta je onda povoljno :) I to sam samo gledao na onom Kupitel i Mobilni svet.. Mozda ima i jeftinije. Svi opisi hvale kvalitet izrade koji je kao na premium modelima, dual core cpu, gledao sam fotke sa kamere i video, ono je vise nego dobro.. Glatkoca u radu. Nije to sad tema ali ako gresim voleo bih da vidim koji to Android ispunjava sve ovo a da je u tom rangu cene, a da nije polovan. Pa nema nijedan sa 1gb rama ispod 250, a to je neki minimum da Android ne bi stuckao..

Samo sto mi se uopste ne svidja kadica dizajn od 620 :)

Meni dizajn generalno nije nešto previše bitan. Bitna mi je sama funkcionalnost uređaja.

@ lozac

Pa nista, ako se cimas tih strasnih oglasa i telefona kupljenih kod domacih operatera i odmah stavljenih u oglase po povoljnim cenama ti onda kupi WP8 fon :)

Sad sam gledao oglase, imas htc Desire X, Sony XP, Samsung Galaxy S Advance.. za 170e.

Ali da ne zagadjujemo WP8 temu, ima par tema koji android do 200/250e..

Ne kazem da su losi WP8 telefoni, naprotiv. Samsung modeli a posebno Lumie su bas dobri WP8 telefoni ali tu mislim da ove skuplje..

najbolji pristupacan wp fon je lumia 520, mid range je najbbolji ativ s a po mom misljenju 920 je preskupa (to vazi i za 925 i 928 koji ce biti skuplji od 920) msm kad poredim 920 i ativ samo onda je 920 preskupa inace per bi dao 370 e za 920 nego za s3 ili neke telefoneu tom cenovnom rangu
high end wp bi mozda bilo isplativo da se uzimaju tek posle gdr3 updejta :D

*** nema notification light na 520 :d FFS... Bukvalno na korak od kupovine bio.. :)

Upravo sam iscedio bateriju na Lumiji 720 :) Trajanje iste je bilo tačno 1 dan i 17 sati, s tim da su u ovom periodu bile 2 pune noći, tj. nekih 14 sati spavanja mene, a ujedno i telefona. :) Telefon nije gašen, naravno, već je bio u stand by modu.
Treba imati u vidu da je ovo Lumia sa verovatno najdugovečnijom baterijom (2000 mAh - isto kao i L920, ali manjom potrošnjom), tako da se sigurno niko neće usrećiti sa trajanjem iste na (Nokia) Windows Phone-u.
Uz baš ekstremno teško izrabljivanje, verujem da bi preživela ceo dan, ali to je apsolutni maksimum.

U svakom slučaju, ne verujem da se razlikuju situacije kod Androida.

Što se tiče glatkoće rada, apsolutno stoji da nema ni najsitinijeg problema, tj. ja još nisam naleteo na njega i pored skromnih hardverskih specifikacija (dual core 1GHz i 512MB RAM-a). Sve ide neverovatno fluidno o kojoj god aplikaciji se radi, a naravno i u samom sistemu.

Što se tiče stabilnosti, priznajem da sam imao već 2 problema za ovih 10 dana koliko posedujem telefon.
Prvi je zakucavanje telefona prvog dana kad sam vadio karticu "na živo" dok je telefon bio povezan za kompom, gde nije pomogao turn off i turn on, već je morao da se odradi soft reset.
Drugi se desio prekjuče dok sam pokušao da upalim Here Drive aplikaciju, koja se stojala zabodena pri paljenju na start screenu. 2-3 gašenja i paljenja iste nisu pomogla, pa je pao restart windowsa, nakon čega se normalno otvorila.

Tako da eto, i nije nešto što bi se razlikovalo mnogo od Androida ni u tom slučaju.

Kad bih nekome trebalo da preporučim Win telefon, sigurno bih rekao i sve prednosti i mane.
Od prednosti, svakako su tu fluidnost sistema, rad sa aplikacijama, jako brzo upoznavanje načina rada na sistemu (moj prvi smartphone, a mislim da sam za 2 dana u potpunosti pohvatao sve bitnije stvari).

Kod Nokia modela, moram da dodam i neverovatan kvalitet izrade. Možda sam subjektivan, ali mislim da u srednjoj klasi nijedan Android ne može da parira mojoj Lumiji 720. Ja na primer ne planiram da nosim neke futrole, maske koje samo naružuju telefon, a verujem da sitni udarci i grebanja teško da mogu da joj naude, a da se to vidi. Nema ni traga jeftinoj plastici čak ni na punjaču, a kamo li na telefonu (mada, da se ogradim, slušalice koje idu uz telefon su ipak očajne, naročito kad se stave pored telefona).
Jako lepo izgledaju i HTC modeli (8x, 8s) i fin je osećaj u rukama kad se drže.
Nažalost, Ativ S i Huawei W1 nisam video uživo, ali na osnovu slika, Ativ deluje dosta kvalitetnije od Galaxy S3 modela, na primer. A koliko vidim, i prilično je jeftiniji uz sličan hardver.

Aplikacije već sada ne predstavljaju problem. Sve bitne Android i iOS su tu osim Instagrama i TapaTalka, a i one su tu za 10-ak dana najkasnije, ako sam dobro razumeo.
Ja doduše, imam konkretan problem sa aplikacijom Komercijalne banke za e-banking koja još ne postoji za ovaj sistem (za Android i iOS postoji) i to mi je trenutno najveći problem, jer sam je koristio do sada vrlo redovno na dumbphone Nokiji za plaćanje računa, transfer novca i slično. Sad koristim stari telefon za to. Upalim ga na svaka 2-3 dana kad mi nešto treba i ugasim ga. I to mi i dalje predstavlja veliki problem i verovatno ću se jesti zbog ove kupovine samo zbog toga (dok ne izađe Win aplikacija, a iz podrške mi kažu da rade na njoj).

za par meseci ja mislim da ce skoro sve apliakcije biti na wp8 ali trebaju da stave/poboljsaju os, msm notification sistem i shortcut za wifi/gps i tako te stvari :/
i da ne zaboravim folder opcija na homescreen bilo bi mnogo lepse i urednije ad se namesti homescreen :D
te stvari bi ocekivao u sledecem updejtu, barem neke od njih :D
ja od htc-ovih wp8 telefona bi mozda samo uzeo 8x ako bi nasao dobru cenu ali o5 ne moze da se poredi sa mojim ativom :D
a 8s je preskup a ima mnogo malu internu memoriju msm 520 ima 8 GB internu :/
sad ne zalim sto sam uzeo ativ s jer sam vec napunio 16 GB i najverovatnije ce mi trebati micro sd :D
a i ja mislim da wp8 720 je telefon koji bi 70% njih moglo da koristi jer vecina sao koristi fb,twiter i tako te stvari i ima odlicnu kameru za cenu :D

Sad vidim da ni 920/925 nemaju notification led, a verovatno onda nijedna lumia.. Dal je moguce, u ovoj godini? Ne znam jesam ja cudan al to mi je previse bitna stavka..

Poslednja izmena:
Nista, ostaje ti android kao konacno resenje. Nikako mi nije jasno da svi zele apsolutno sve kao na androidu a da nije android. Meni WP (kao i Windows mobile) savrseno odgovara i koristim ga u zdravlju i veselju. Jednostavno koncepcija mu je takva da nemam sta da razmisljam i sta da drndam. U startu sve radi kako treba. Nema romova, nema karnela, nema lag fixeva, voodoo patcheva, nema ondemand, governer....Nema gubljenja vremena na fleshovanjima, na problematikama kako kod mene koci a kod Mike radi super, da li sam stavio karnel james bond v1.007 ili v 1.005b....Kad se samo setim koliko mi je zivotnih sati uzalud utroseno na ovakvim zezancijama.
Kupis, izvadis iz kutije, ubacis karticu i sve radi perfektno.

Go, go, go Microsoft :)

Pa evo par postova iznad covek napisa da je ocekivao to sto si ti napisao (kupis, ubacis karticu i sve radi perfektno) a da je imao probleme kao na Androidu :)

Što se tiče stabilnosti, priznajem da sam imao već 2 problema za ovih 10 dana koliko posedujem telefon.
Prvi je zakucavanje telefona prvog dana kad sam vadio karticu "na živo" dok je telefon bio povezan za kompom, gde nije pomogao turn off i turn on, već je morao da se odradi soft reset.
Drugi se desio prekjuče dok sam pokušao da upalim Here Drive aplikaciju, koja se stojala zabodena pri paljenju na start screenu. 2-3 gašenja i paljenja iste nisu pomogla, pa je pao restart windowsa, nakon čega se normalno otvorila.

Tako da eto, i nije nešto što bi se razlikovalo mnogo od Androida ni u tom slučaju.

Znaci kod tebe radi super a on je imao probleme..

Inace stvarno nemam nista protiv WP8, cak bih kao manje zahtevan korisnik mogao da koristim telefon sa tim os-om ali me smaraju dobro poznata ogranicenja a i UI mi je cudan i ne svidja mi se..

Ali je u svakom slucaju potrebna konkurencija i napredak WP je nesto pozitivno :) A modeli sa ovim os-om su stvarno odlicni, ne primam se na broj jezgara itd a WP8 telefoni su prilicno jaki na skoro svim poljima sto se tice hardvera + Nokia standardno ima odlicne kamere a evo stize i EOS.

Znas kako, zadesi se i da nekom android radi perfektno. Ja sa proslim Optimusom 7, Omniom 7 i sada sa Ativ S nisam imao nikakvih stuckanja, zastajkivanja, blokiranja. Jednostavno telefoni su radili perfektno, kao i sada Ativ S. Sto se tice samog osecaja i izgleda sistema, suvisno je o tome raspravljati. Meni se recimo bas jako svidja sto je sve uniformisano, nije preterano sareno. Daje osecaj ozbiljnosti i stabilnosti, sto se pokazalo dugogodisnjim koriscenjem kao tacno.
Da bi neko koristio WP treba zaista da zna sta on pruza i ne treba traziti u svemu android.
Zasto ja koristim WP? Kao prvo nema milijardu romova i karnela, nema milijardu igara i programa koji su besplatni i samo mame da se instaliraju. Nema milijardu launchera. Svidja mi se sto na marketu ima par igara i programa koji su zaista jeftini; 100-150din i drago mi je da nisu free, jer bi opet upao u klopku kao sa androidom. Znaci ono sto mi je zaista neophodno instaliram / kupim i to je to. Ne zanosim se. Eno ga nexus 7, zatrpan igrama, a igram mozda dve - tri igre.

Ma kapiram sve to :) Ja jesam Android korisnik ali ne flesujem silne romove, ne coravim po xda, koristim umeren broj aplikacija koje su mi stvarno potrebne i od fabricke verzije os-a ocekujem da radi normalno. To sam u sustini i dobio kupovinom Sony XP mada Android osim na Nexusu retko gde moze da radi bez bar sitnih problema..

Tako da bih stvarno mogao i da predjem preko WP8 ogranicenja zbog dizajna/kvalitetnih kucista, ekrana, zvuka, kamera itd na WP8 telefonima. Ali se nekako uzdam u Sony/Samsung da ce u buducnosti imati dosta dobrih Android modela koju su za mene pravi izbor. A ne bih imao nista protiv pristupacnog WP8 Sony-a sa nekom mocnom kamerom i xenonom..

Poslednja izmena:
Ja čitao na xda da gomila korisnika ima probleme sa zakucavanjem Lumia modela ;).
Znači nije WP platforma već je do samog proizvođača mobitela :D

Ja iskreno nisam ni očekivao tu stabilnost, pošto sam pre kupovine čitao da Lumije imaju običaj da se zakucaju povremeno.
Mada, za prvo zakucavanje stvarno mislim da sam ja kriv. Uključen telefon, još spojen sa kompom i vađenje kartice iz istog na živo. Što je najgore, zakucao se tek nakon vraćanja kartice. :D
Ali drugi put, aplikacija jednostavno nije htela da se upali, tako da to smatram propustom. Paljenje/gašenje telefona je ispravilo situaciju. :)

E da, samo da pohvalim Nokiju, posle ovo malo kuđenja. Sinoć ispala u noćnom klubu sa metar i po visine na tvrd pod i ne samo da se nije "šlogirala", nego nema bukvalno ni najsitnije ogrebotine. I tvrdim da ovakvu izradu nema nijedan android u srednjoj klasi smartphone Androida, a naravno ni iOSa jer oni ni nemaju srednju klasu. :D

Ja sam zaspao sa telefonom u ruci i ispao mi sa metar visine na laminat. Ni najmanje ogrebotine nema. Samsung je takodje majka, pogotovo sa WP. Savrsena kombinacija.

Postoji li neka alternativa za led notifikacije? Pretpostavljam da mora da bude clear black ekran da se vidi sat i tako neke stvari, dok je u standby-u? Zaboravio sam kako se to zove..

Postoji li neka alternativa za led notifikacije? Pretpostavljam da mora da bude clear black ekran da se vidi sat i tako neke stvari, dok je u standby-u? Zaboravio sam kako se to zove..

A sto ti je toliko bitno, msm da postoji postoji neki software koji ponavlja zvuk, npr ako ti stigne poruka i ti je ne otvoris, posle 3,4 min on se ponovo oglasi... Tako da mozda ti to bude resenje..

Bas mi je bitno, mislim imao sam to na prvom telefonu pre vise od 10 godina.. Odem do wc-a ili u neku drugu prostoriju, a ocekujem neku poruku ili slicno, samo bacim pogled na telefon da li treperi.. Mozda bi i mogao da se naviknem bez toga, al opet.. de*ilizam.

Da je Android u pitanju postojala bi neka aplikacija da super amoled glumi led notifikaciju, ovako nemam pojma da li u wp marketu ima nesto slicno za samoled..

Pa s'obzirom da Boris hoce telefon od 150e i da sve ima... :D

Plus lumia 520 nema samoled ;)

Bas mi je bitno, mislim imao sam to na prvom telefonu pre vise od 10 godina.. Odem do wc-a ili u neku drugu prostoriju, a ocekujem neku poruku ili slicno, samo bacim pogled na telefon da li treperi.. Mozda bi i mogao da se naviknem bez toga, al opet.. de*ilizam.

Kapiram o cemu pricas, imam Sony XS, i stvarno znaci LED, ali ono ne bi mi to predstavljalo prepreku ka nekom drugom telefonu, sigurno.. :)

Kao i sto nece za neki dan kad se dokopam Ativa.. :D

Pa s'obzirom da Boris hoce telefon od 150e i da sve ima... :D

A led lampica je bas 'dodatna oprema' :D :) Mozda je to i dobro nemam pojma, tu lampicu uvek vidim krajickom oka cak i kad je telefon iza mene :D i stvara nervozu :)

I tvrdim da ovakvu izradu nema nijedan android u srednjoj klasi smartphone Androida, a naravno ni iOSa jer oni ni nemaju srednju klasu. :D

Meni je kineski Android telefon (kopija Magica) ispao jedno pet puta na beton (cesto na stepenice pa odskoci pa nastavi dalje da udara od tvrd beton). Dva puta se rastavio, pa sam ga samo sastavio (spao poklopac od baterije kao i prednja maska). Ostalih tri puta mu nije nista bilo.

Ali taj telefon je imao 3.2 incha ekran sa povecim bezelom u gumirano plasticnom kucistu. Plus je ekran bio sakriven iza plastike a ne kao kod novih telefona.

Kostao je 60 evra. Nema to veze sa Nokijom ni cenom telefona. Telefoni koji su ceo ekran, koji su tanki ispod centimetra ne mogu preziveti padove jer ce staklo puci, bilo ono Gorilla ili ne. Lumije su glomazne, imaju poveci bezel i mnogo plastike oko ekrana. Nije ni cudo da ne puca ekran pri prvom padu.

Pitanje da li izabrati eleganciju i tananost ili izdrzljivost i vecu bateriju. Nazalost, korisnici se prze na ovo prvo sto je meni licno van pameti.

Poslednja izmena:
Pa ova moja Lumia 720 i nije baš glomazan telefon. Ima svega (za Nokiju) 9mm debljinu i poprilično je elegantna. Pod izradom sam mislio dizajn, materijal (polikarbonat) koji je vrhunski i taj osećaj čvrstoće koji se primeti čim se uzme u ruku.
Ja sam možda imao sreće jer je direktno pao na leđa, a ne na ekran, pa Gorilla 2 nije morala da se testira. :) Ali stvarno sam se začudio da nije ni najsitniju tačku ili zarez zaradio.
A slažem se da imaju poveći bezel, što im možda oduzima na eleganciji, ali to je daleko od Lumie 920. :) Ali verovatno dosta dodaje tom osećaju vrhunske čvrstoće. :)

Aplikacija koja radi nešto, nalik tome, što ti želiš je Future Lockscreen koju sam skinuo ni sam ne znam gde (windowsphone.com ili Market-u).
Na lock screenu se pojavi sat koji non stop slabašno svetli kao i stanje baterije i jačina zvona.
Naravno tu se posle naređaju i notifikacije.
Kada hoćeš bolje da vidiš, klikneš 1nom na ekran i svetlo se pojača i tako to.

Probaj. Nemaš šta da izgibuš (mislim, kada kupiš WP8 uređaj ;)).

Samo da napraim malu digresiju što se izbora telefona tiče.
Nokija je sasvim OK ali jedina mana je što prodaju m**a za bubrege kao i Apple sa iPhone-om.
Kada bi malo unormalili cene kao što je npr. ovaj Ativ S, mnogo bi bila bolja prodaja a i iskorišćenost Lumia uređaja (mislim na klasu sa 1GB RAMa).
Madaa kroz cenu telefona deru i za sopstvene aplikacije ;).
Ova Lumia 820 je sada po oglasima nova 240€ što je fina cena samo je baterija krš :(

Nazad
Vrh Dno