Šta je novo?

PRISM data-collection program

na osnews.com je dobar, uporedni pregled izjava svih kompanija koje su umesane u PRISM:

First, Google CEO Larry Page:

First, we have not joined any program that would give the U.S. government - or any other government - direct access to our servers. Indeed, the U.S. government does not have direct access or a 'back door' to the information stored in our data centers. We had not heard of a program called PRISM until yesterday.

Facebook's Mark Zuckerberg:

Facebook is not and has never been part of any program to give the US or any other government direct access to our servers. We have never received a blanket request or court order from any government agency asking for information or metadata in bulk, like the one Verizon reportedly received. And if we did, we would fight it aggressively. We hadn't even heard of PRISM before yesterday.

An Apple spokesperson told Reuters:

We have never heard of PRISM. We do not provide any government agency with direct access to our servers, and any government agency requesting customer data must get a court order.

PalTalk told The Washington Post:

We have not heard of PRISM. Paltalk exercises extreme care to protect and secure users’ data, only responding to court orders as required to by law. Paltalk does not provide any government agency with direct access to its servers.

Then there's AOL:

We do not have any knowledge of the Prism program. We do not disclose user information to government agencies without a court order, subpoena or formal legal process, nor do we provide any government agency with access to our servers.

And here's Yahoo:

Yahoo! takes users' privacy very seriously. We do not provide the government with direct access to our servers, systems, or network. We provide customer data only when we receive a legally binding order or subpoena to do so, and never on a voluntary basis. In addition we only ever comply with orders for requests about specific accounts or identifiers.

This looks like a coordinated marketing campaign, with a focus on three elements: we have not heard of PRISM, we only respond to court orders, no direct government access to our servers. 

http://www.osnews.com/story/27108/Silicon_Valley_responds_to_PRISM_with_coordinated_PR_campaign

i btw potrudite se da mi ne brisete postove

Poslednja izmena:
i intervju sa Edward Snowden (ex NSA zaposleni koji je doturio dokumenta Guardianu!):

"The NSA has built an infrastructure that allows it to intercept almost everything. With this capability, the vast majority of human communications are automatically ingested without targeting. If I wanted to see your emails or your wife's phone, all I have to do is use intercepts. I can get your emails, passwords, phone records, credit cards. I don't want to live in a society that does these sort of things [...] I do not want to live in a world where everything I do and say is recorded. That is not something I am willing to support or live under." He did it out of a sense of civic duty. He's in Hong Kong, and doesn't expect to ever see home again.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/09/nsa-whistleblower-edward-snowden-why

i deo intervjua na Russian Today:

Poslednja izmena:
collect-citizen-data.jpg

Ja ne vidim veliki problem. I pre je neko mogao da vam prisluškuje telefon, pre toga je mogao da vam otvara pisma, a uvek može da se prisluškuje razgovor uživo. Ako imaš nešto da kriješ, na tebi je da to sakriješ, nije moja (ili vladine agencije) odgovornost da ne saznam ništa o tome. Ako neko planira teroristički napad ili nešto slično, i koristi google ili facebook da to organizuje, onda i zaslužuje da bude uhvaćen. Ja sam siguran da niko ne skuplja podatke o meni, ne jer ne može, nego jer niko ne želi. Kad se budem plašio toga, pokušaću da se zaštitim.
A zamisli da ja i ti imamo zajednickog bolesnog predsednika, direktora, diktatora... koji nam ne daje osnovne uslove za zivot, maltretira nas itd. i mi se sada telefonom ili twiterom dogovaramo da organizujemo njegovu legalnu smenu. I on to prisluskuje, i tebe smakne i pre nego sto si ista i pokusao da uradis, da bi osigurao svoju poziciju. A ti ni kriv ni duzan, borio si se za svoja prava i da ti bude bolje, kao i ostali, ali njemu njegov polozaj vise znaci nego neciji zivot.....itd itd ;)
Banalan primer sam naveo, ali je problem ipak poveliki.

Poslednja izmena:
i obavezno pogledajte kompletan interview sa Edward Snowden!

A zamisli da ja i ti imamo zajednickog bolesnog predsednika, direktora, diktatora... koji nam ne daje osnovne uslove za zivot, maltretira nas itd. i mi se sada telefonom ili twiterom dogovaramo da organizujemo njegovu legalnu smenu. I on to prisluskuje, i tebe smakne i pre nego sto si ista i pokusao da uradis, da bi osigurao svoju poziciju. A ti ni kriv ni duzan, borio si se za svoja prava i da ti bude bolje, kao i ostali, ali njemu njegov polozaj vise znaci nego neciji zivot.....itd itd ;)
Banalan primer sam naveo, ali je problem ipak poveliki.
Naravno da se ne bih dogovarao telefonom ili twitterom. Kao što sam rekao, takvi zaslužuju da budu "uhvaćeni"

Aj procitaj ponovo sta sam napisao, primer je vrlo jednostavan. Ti ne radis nista nelegalno niti si terorista, vec govoris o legitimnoj smeni nekoga, a za njega pre moze da se kaze da je "terorista". Poz.

Poslednja izmena:
Pa da, na vlasti je manijak, i zato bi trebao da budeš mnogo oprezniji. Bilo je sličnih slučajeva na ovim prostorima, "nisam prekršio zakon" nije neka odbrana u tim situacijama.

Stvar je u tome što, uz Big Data, ti ne moraš da koristiš telefon za tako nešto. Dovoljno je da koristiš telefon (bilo koju društvenu mrežu, mail, IM...) uopšte, i da tvoj profil bude formiran i poznat. A ako ga ne koristiš, u startu si sumnjiv.

Big data in the service of humanity: Jake Porway at TEDxMontreal

evo malo da pojasnimo BigData i BigBrother problem...

Poslednja izmena od urednika:
U ovom http://forum.benchmark.rs/showthrea...tion-program&p=3315603&viewfull=1#post3315603 video klipu imas dovoljno materjala da sagledas sustinu (ako hoces) ali i koje razmere sve to ima, a ti sada mozes na tu temu da pravis raznorazne konstrukcije u svojoj glavi.
U pravu si, samo si dao loš primer. Nije problem što vlada može da prisluškuje, problem je što već prisluškuju, i što se lični podaci već skupljaju, bez obzira da li si osumnjičen za nešto. To je nešto što meni smeta.

Gde je snimljen intervju sa Edwardom Snowdenom?

edward_snowden.jpg.size.xxlarge.letterbox.jpg

U Mira Hotelu, Nathan Road, Kowloon district, gde je bio do ponedeljka.

"Since Monday morning, he has gone underground. Hong Kong-based journalists, joined by the international press, have been hunting for him. At the height of the search, reporters recruited Twitter followers to see if they could successfully identify the lighting and other hotel furnishings shown in the video in which he went public. They did: the $330-a-night Mira Hotel, on Nathan Road, the busy main shopping drag in Kowloon district."

---

Izgleda da PRISM (i prateci BLARNEY) bas i ne funkcionise najbolje kad je Edward uspeo da izvede ovo; cak je postavio i youtube snimak kako da enkriptujete podatke za poznatog novinara koji ima istoriju saradnje sa whistleblower-im! :d

"In January, Snowden reached out to a documentary filmmaker and journalist, Laura Poitras, and they began to correspond. In mid-February, he sent an email to Greenwald, who lives in Brazil, suggesting he might want to set up a method for receiving and sending encrypted emails. He even made a YouTube video for Greenwald, to take him step-by-step through the process of encryption. Greenwald did not know the identity of the person offering the leaks and was unsure if they were genuine."

...

sve u svemu odlican tekst (sa inside detaljima) kako je Edward izveo sve ovo na:

http://m.guardian.co.uk/world/2013/jun/11/edward-snowden-nsa-whistleblower-profile

Poslednja izmena:
Zadnja informacija više ne daje intervjue otišao na egzotično lepotavanje u Guantanamo ili neko slično fino mesto:d

jos jedna interesantna stvar:

"Snowden communicated using encrypted email,[24] using the codename "Verax", meaning truth-teller in Latin. He asked not to be quoted at length for fear of identification by semantic analysis." link

znaci cak i na osnovu nacina i stila pisanja mogu da vas indetifikuju?!?

Koliko se mi trudimo da budemo anonimni toliko nismo za drzavu koja ocigledno imam sistem da nas prepozna (!) tako da u sustini mi, obicni gradjani, imamo vise stete nego koristi insistirajuci na nekoj tamo anonimnosti jer time uskracujemo samo nas, obicne korisnike, ali ne i vladu, i sve druge koji imaju nacina da nas pronadju i identifikuju na osnovu big data mininga (poput ove "semantic analyse").

---
Najbolja stvar koju je Edward uradi je da izadje i javno kaze ko je, i zbog cega je ovo uradio!

Ima ozbiljnih ljudi u naučnim krugovima koji iznose jako argumentovane kritike na wikileaks i kome je on zapravo u interesu.

Ovo može da se pokaže kao slična stvar

Slazem sa tobom u potpunosti. Za mene je Zulijen Asanz lik zeljan medijske paznje i nista drugo.

Slicno misljenje imam i o Anonimusima i ostalim javnim "borcima" za slobodu.

Poslednja izmena:
Npr. podizu lestvicu koliko mogu da nas zaj******u, a da se niko ne pobuni.

I to je moguce. Ali, ovakvi ispadi u javnosti veoma lako mogu da dovedu do stvaranja p2p mreza za komunikaciju gde niko zivi ne bi mogao da isprati ko sa kim komunicira i sta su se dogovorili.
Smatram sa je PRISM jedan crawler drustvenih mreza i koji sakuplja javne informacije svih korisnika i koji moze da pravi preseke po podacima. Verovatno moze i da analizira slike, sakuplja geo-tagove i odredi koja mesta je osoba posecivala. Ne verujem u pricu o back-dooru. Kako bi onda skupljali podatke iz vkontakt.
Besmisleno je sto je ovo projekat kojim hoce da prate ceo svet, kada je najveca pretnja po njihovu zemlju upravo njihovi gradjani koji sa malo mozga i naoruzanjem prave sokantne vesti za CNN.

slazem se i sa milanobb, da je ovo mazanje ociju - tj. podizanja praga tolerancije.
koliko znam, samo jedan PowerPoint dokument je "procureo". iz njega se ne vide nikakvi detalji vec je taj dokument vise potvrda necega cega smo "svi" bili svesni. Nakon izbijanja PRISM afere i objavljivanja tih par PowerPoint slajdova ja ne znam nista vise nego sto sam znao pre mesec ili godinu dana.

I to je moguce. Ali, ovakvi ispadi u javnosti veoma lako mogu da dovedu do stvaranja p2p mreza za komunikaciju gde niko zivi ne bi mogao da isprati ko sa kim komunicira i sta su se dogovorili.

a slazem se i sa yooyo (bice kise :D)

svaki put kad te pritisnu, ljudi se organizuju i pomere granice.
ako se secate, bilo je price o kreiranju P2P DNS sistema kada je Americka vlada pocela da gasi domene i kaci one njihove orlove umesto sajtova.

siteseized.jpg

mozda P2P DNS nije zaziveo ali imamo slican primer (tehnicki) koji funkcionise uspesno: BitCoin!

zasto je bitan BitCoina u ovoj prici? prva referenca u BitCoin White Paperu je tekst Wei Dai-a iz 1998.

Kod:
I am fascinated by Tim May's crypto-anarchy. Unlike the communities
traditionally associated with the word "anarchy", in a crypto-anarchy the
government is not temporarily destroyed but permanently forbidden and
permanently unnecessary. It's a community where the threat of violence is
impotent because violence is impossible, and violence is impossible
because its participants cannot be linked to their true names or physical
locations.

Until now it's not clear, even theoretically, how such a community could
operate. A community is defined by the cooperation of its participants,
and efficient cooperation requires a medium of exchange (money) and a way
to enforce contracts. Traditionally these services have been provided by
the government or government sponsored institutions and only to legal
entities. In this article I describe a protocol by which these services
can be provided to and by untraceable entities.
...

http://www.weidai.com/bmoney.txt (tekst je stvarno iz 1998. provlacio se po UseNet-u)

Smatram sa je PRISM jedan crawler drustvenih mreza i koji sakuplja javne informacije svih korisnika i koji moze da pravi preseke po podacima.
("presek po podacima" - presek, analizu... tj. DataMining radi BLARNEY; pise da je baziran na open source resenjima :D)

ja verujem da je PRISM ono sto i pise u slajdovima: direktan pristup SMSu, Mailu, search historyju, posetama sajtovima zacinjeno sa GPSom, brojevima telefona... sve to lepo sortirano sa vise strane i spremno za ukrstanje.

Apple ima sve moje iMessages, ima sve moje kontakt, ima slike mojih prijatelja iz mog address booka, zna celu istoriju GPSa... sad na te podatke koje imaju od mene dodaj jos tehnologije: face recognition, semantic analyses... divota.

dovoljno je pogledati sta SVAKO moze da dobije iz necijeg telefona pomocu programa od 10$(!): http://www.mobistealth.com/android-spy-software

i mislim da stvarno nemaju potrebe za crawler-ima kad mogu da dobiju uredno spremljene podatke od Applea, Googla, Microsofta, Verizona, AT&T... u realnom vremenu, i pravom formatu.

Poslednja izmena:
Pa da, isti sablon kao kod Asanza... Snowden u kupacem na plazi, slika Snowdena sa dve ribe, Snowden gej, Snowden heroj nove generacije, Snowden koristi l33t talk. Takve su vesti i za Asanza bile, te zenskaros, te gej, te ovo, te ono...

Kljucna rec u celoj ovoj temi je marketing, ubedljivo najgora tekovina modernog drustva. U civilnom sektoru vecina love odlazi na marketing, sve te kompanije koje nas spijuniraju to rade zbog marketinga a zapravo mnoge od njih i pocivaju na marketingu. Neke su i cisto marketinske kompanije (Google je 5% IT, 95% Dragan Djilas). Pa i ta Amerika odakle sve to potice svoju slavu i moc je izgradila zahvaljujuci marketingu, koji su usavrsili bolje nego bilo ko drugi.

Naturaju nam da treba da se borimo za slobodu, protiv kontrole, brainwashinga, da cenimo mogucnost izbora a sve to nam svakodnevno oduzima marketing kojeg je svakim danom sve vise i vise. Ljudi treba da se bore protiv marketinga i onih koji to zagovaraju i povratice slobodu za kojom toliko zude.

Nazad
Vrh Dno