^ bila je sansa; ali ako to spomenem bojim se da ce mi opet obrisati post/banovati me/baciti na dno save i dunava o jednom trosku
ne, ozbiljno: Ted Nelson je 1965. imao odlicnu ideju kako kompjuteri mogu da unaprede papir. papir koji je star 5000 godina i sluzio nam je svo to vreme za: cuvanje, prenosenje, evaluaciju i evoluciju ideja.
dozvolite mi da ukratko probam da opisem kako su racunari (mogli) trebali da funkcionisu od starta:
- kada uradis copy&paste sa nekog postojeceg dokumenta, OS bi, u okviru metadata, trebao da upise odakle si uzeo, koji deo, kada i od koga.
- dokument mozes, i ne moras da objavis. ako ga objavis, svi metadata su vec tu i vidljivi svima!
- ovo bi vazilo za svaki tip dokumenta, bilo da je u pitanju tekst, audio ili video zapis.
(na ovaj nacin bi se resilo i pitanje autorskih prava: ako uzmes npr. muzicki sample od nekoga i napravis hit: duzan si deo novca originalnom autoru sempla. naravno, isto vazi i za svaki drugi tip dokumenta)
- na ovaj nacin bi mogla da se isprati evoluciju svake ideje, proizvoda... ili cega vec (npr. patenta)
ono sto je interesantno, ovaj sistem bi bio totalno suprotan od koncepta bilo kakvog anonimnog pisanja i objavljivanja
jer svaki dokument prilikom objavljivanja bi sadrzao ime i prezime autora; istoriju i reviziju, kao i reference ka drugim dokumentima.
lep koncept, zar ne?
e sad, zamislimo da je ovakav sistem napravljen 1970. i da do danas svi racunari tako funkcionisu;
sta bi se desilo? svi oni koji zele da sakriju informacije i time steknu prednost u odnosu na ostatak populacije bi morali da koriste pisace masine a ne racunare