Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

kada smanjis, sacuvaj podesavanja, zatvori pa ga opet otvori,
za napon idi na settings selektuj core monitor i core unlock tako nesto, i low lewel hardware acsess na kernel, tako nesto isto

Pokusao sam sve to, ali uvek stoji isto. Volt zakljucan a mem clock ne ide ispod 710. Probao sam i trixx ali tek on ne vredi...
Isto tako ni setovanja preko cgminera ne prihvata, promeni pa odmah vrati.

Poslednja izmena:
jel safe drzati coin-e na mtgox-u? posto se secam da je bilo price da je opala popularnost gox-a zbog one oputzbe ?

@Hawai Svejedno je koju ces plocu od te dve, samo ti je bitan broj slotova.

@overkind nigde ti nije 100% sigurno. Pogotovu ako se ne pridrzavas osnovnih pravila sto se sigurnosti tice. Nesto cuvaj na pool-u, nesto na berzi...

dali na masinama koje koristite samo za mining stavljate antivirusni program?

GPU temperatura nije problem, ja moju drzim na 84C, jedino temperatura naponska ce biti problem....

GPU temperatura nije problem, ja moju drzim na 84C, jedino temperatura naponska ce biti problem....
sve preko 75 NE, inace ce da bude posle :
nece vise da radi na naponu na kojem je radela ranije, cesto se restartuje i puca drajver ... morao sam da skinem clock za 30 ili 50 Mhz....

ja sve moje kartice drzim 70~72 , i cim vidim da ventovi idu u 70% OBARAM CLOCKOVE ... moras misliti i na te ventove ako se non stop vrte na 80+% kolko ce da traju???

Poslednja izmena:
Ventilatorima na grafičkim karticama je najbolje da konstantno rade na što većoj brzini (maksimalnoj ako buka nije problem) jer je tako najjače magnetno polje i drži rotor u osi.
Problem je stajanje (sa 100% na 0%, to je katastrofa) i (veliko) menjanje brzine. Na manjim obrtajima magnetno polje nije dovoljno jako da drži rotor u osi pa on pada na biksnu i tako je "troši" (stvara trenje) što kasnije rezultuje izlaženjem rotora iz ose i sve većim oštećenjima - samim time sve većom bukom i otporom, ventilator (rotor) se muči, sve sporije radi i ima sve više lufta.

Ovo pravilo važi za sve ventilatore sa biksnama koji stoje pod uglom od 90°.

Dok imam garanciju tri godine, mnogo brinem za ventilatore....NOT!

Onda se zabrini koliko ce ti se dugo zadrzati karta u servisu ...

@Hawai Svejedno je koju ces plocu od te dve, samo ti je bitan broj slotova.

Pa nek proveri malo po netu jer ima nekih ploca kod kojih moraju da se prepravljaju ekstenderi. ja sam hteo linux da furam, tacnije bamt pa sad ploca ne moze da vidi grafike iz bamta. Pre toga smo imali neku drugu stariju plocu gde ekstenderi moraju da se kratko spajaju pa smo zato uzeli ovu drugu (i procesor i memoriju). Sad se vrtimo u krug i nikako da resimo problem. A nemamo sata hdd da stavimo win... propast...

Onda se zabrini koliko ce ti se dugo zadrzati karta u servisu ...

Bas to... svi oni cekaju da prodje 35 dana pa zavrse reklamaciju.

Poslednja izmena:
Hoću, kad me btc bude hranio lebom.

ovo shto kaze superstar mozda u teoriji deluje logichno, ali u praksi to nije sluchaj.

ne bih da ponovo pochinjem o drugaru i o onim msi 6770, a ima josh dosta sluchajeva i svi govore da je shtetnije po vent ako radi na vecem broju obrtaja.

ja sam za to da se chuvaju maximalno, vent ne preko 2500rpm i temp ne (mnogo) preko 70c, dovoljno jaka i kvalitetna napajanja itd itd...

ovo shto kaze superstar mozda u teoriji deluje logichno, ali u praksi to nije sluchaj...

http://i.imgur.com/zhZyXzv.jpg
Rotor od magneta, navoji na statoru, biksna umesto ležajeva. = najjeftiniji mogući ventilator kakav je danas u svim "top" karticama (znači pričamo o >300€, ventilator u kini ne košta 1€ na serijsku poizvodnju...)

http://i.imgur.com/KfpjCqm.gif
Evo kako stoji ventilator pod 90°, baš kako stoji kod vas na homemade bench tablama ili na stolovima (u kućištima grafika stoji sa ventilatorom okrenutim na dole što je najpovoljnije po dugovečnost ovakvog ventilatora ali najlošije za hlađenje)
Crna tačka na ovoj slici je osovina rotora.
Kada ventilator ne radi, osovina pada na biksnu usled sile gravitacije. Tu dolazi do trenja, biksna se troši sve više, rotor se usporava, čak može da magnet (od čega je sačinjen rotor ispod plastike) padne na namotaje statora i tako izgori stator što izaziva potpuno stajanje ventilatora.
U toku rada, stvara se megnetno polje koje goni rotor da se okreće i zavisno od težine rotora na nekoj tački dolazi do anuliranja sile gravitacije odnosno ona postaje zanemarljiva jer prestaje da utiče na naginjanje rotora ka zemlji.
Dakle dok god deluje sila gravitacije, ventilator ima problem. Ako anulirate silu gravitacije povećanjem magnetnog polja sve što treba da vas brine je da li je biksna podmazana u fabrici (potreban je gram masti ili kap ulja tako da ne verujem da kinezi štede i na tome u jako skupim proizvodima).

Nema "u teoriji je možda tačno a u praksi ipak nije", prosto je i dokazivo. Nikakva mistika. :)

:wave:

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da se vent manje trosi na 100% nego na 30%? Pa tako gledano ventilatori bi pocrkali dok grafika stoji idle, neopterecena. Ta teorija u praksi stvarno nema realnih osnova. razumeo sam sve sto si napisao ali razmisli sam koliko ima drugih faktora koji uticu potpuno suprotno.

...mozda zato ventovi imaju minimalni broj obrtaja ispod kog se gase, da ne bi doslo do povecanog trenja, primetio sam da kad mi pukne net, asus 7950 zaustavljava ventove kad se uspore u skladu sa padom temperature.

Skroz zaustavi, ono kao hibrid na napajanju?

Ohoho kakvi su sad ovo momenti. 6 komada imam i nijedan mi nikada nije potpuno zaustavio ventilatore.
To za minimalni rpm apsolutno ima smisla.

Zaheb :smash:, sad se setih tako se gasio i sapphire to je nesto do ploce, sistema ili sta vec, i tad vrati napon na def, sad sam iskljucio kopanje rashladio kartu skroz i ipak ne iskljucuje, zeznuo sam se... kad se to desi sapphire radi normalno u poslednjem pci-e slotu, mozda je nesto do ploce.

@superstar

kazem ti za moja neka iskustva i iskustva bliznjih ljudi.
ovo shto prichash ima smisla, ali samo u teoriji.

a ti da bi to dokazao, mozesh, ako imash uslova, uzeti lepo dve iste nove karte, jednu podesish na 100%,
drugu na auto ili kako vec, pa da vidimo kojoj ce pre da rikne vent, naravno, pod pravim uglom.

nek se za pochetak javi delevic i da kaze kako je njegoovm drugaru posle par dana otishao vent na dc2t v2 asusu jer je radila na 100%,
a da ne prichamo o uzasnim vibracijama koje npr proizvodi giga wf3 hladjenje kad predje 70%...ne znam ko bi izdrzao tu torturu, plus, raspala bi se karta od vibracija, ne samo ventovi.

SuperStarr je napisao(la):

Veci rpm, vece habanje.
Veca temp, vece habanje. Taj motor na ventu se greje vise na vecim obrtajima.

Ako ti smes da zalozis jedni kartu da radi na 100%, zalozicu i ja jednu da radi na auto pa da vidimo koja ce pre da prozuji. Mozemo da stavimo i neke pare na sve to da zacinimo.

Ako su vibracije razlog to znači da ventilator nije izbalansiran lepo. Žurilo se ili se nije marilo u proizvodnji - greška proizvođača. Znam da to vodi onda na onu priču "ne daj bože da ti karta ode na reklamaciju" ali ja ne shvatam ljude koji daju 300€ za nešto novo pa se boje da to posle ne crkne. Očigledno da ne cenimo svi isto svoje pare. Lako je nekome, pored ovakvih "zakona", ko je završio pokvarenu školicu maloprodaje da odbije reklamaciju kupcu ali i za to postoji nekoliko alternativa a jedna od njih je i zamena "stock" / fabričkog kulera. Recimo da je i to daleko jeftinije nego ostvarivanje prava u pojedinim maloprodajama.

Da testiram 2 ASUS 7950 ne mogu samo da bih nekome nešto dokazao, imam višegodišnje iskustvo sa raznim ventilatorima, znam šta pričam, probao sam da podelim to sa vama a vi sada gledajte to iz svojih uglova, ja tu ne mogu ništa sem da postanem dosadan i naporan.

Veci rpm, vece habanje.
Veca temp, vece habanje. Taj motor na ventu se greje vise na vecim obrtajima.

Ako ti smes da zalozis jedni kartu da radi na 100%, zalozicu i ja jednu da radi na auto pa da vidimo koja ce pre da prozuji. Mozemo da stavimo i neke pare na sve to da zacinimo.

1) Ja tebe ne razumem ili ti mene ne razumeš. Kako je moguće veće habanje ako sila gravitacije prestane da igra značajnu ulogu?
2) Svaki motor mora biti napravljen tako da može da radi na 100% onoliko koliko proizvođač daje garanciju. Svetli primeri (oni koji i dalje svetle u sve crnjem moru kineske robe) su npr: Metabo, DeWalt, PAPST, Sunon, Hitachi...
Poenta je da je to grejanje taman toliko da ne utiče na dugovečnost motora. Pored toga, mnogi ventilatori (gornji deo rotora u ovom slučaju, tamo gde su elise) imaju i rupice pored elisa koje (između ostalog) garantuju povećanu cirkulaciju vazduha u samom motoru tako da pravi (oni koji se regularno bore za tržišta) proizvođači misle i na to.
"Uvek" je važila priča "koliko para toliko i muzike" ali izgleda da u poslednje vreme (sudeći po vašim iskustvima) i ako se plati debelo sve su veće šanse za razne neprijatnosti.

Poslednja izmena:
Oho, kladza?! evo dajem 0,1BTC na Sajberovu kartu sa auto ventom :D

Nazad
Vrh Dno