Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Koju klimu uzeti ? Budzet je 500e (bez ugradnje). Razmisljali smo da ulozimo u inverter, ali nisam siguran da li bi nam se isplatilo jer nece biti koriscena za grejanje, eventualno 2,3 puta godisnje u prelaznom periodu a mozda ni toliko. Ok, jesu energetski efikasnije u odnosu na split sisteme, ali nisam siguran da bi nam se razlika od 20ak hiljada bas isplatila. Leti za hladjenje, sto je glavni razlog kupovine, isto ne bi radila non stop. Dakle, budzet sam naveo, da li bolje kupiti kvalitetniji split sistem ako vec nisu u pitanju neke preterane potrebe i prakticno ce biti samo za hladjenje ili sistem sa inverterom? Bila bi postavljena u sobu od 30ak kvadrata a ceo stan ima 60 kvadrata pa ne bi bilo lose da moze da koliko toliko hladi u celom stanu (izmedju soba su vrata i hodnik). Hvala unapred na savetima i predlozima.

Ne slazem se :)

Inverter nije napravljen (samo) da bi klima bolje grejala nego da bi hladjenje bilo prijatnije... Kad koristis inverter temperatura u prostoriji ne varira kao sa on/off klimom pa je boravak mnogo prijatniji... Po meni je ovo osnovna prednost invertera... A posto neces klimu da koristis za grejanje mozes slobodno da uzmes neki jeftiniji inverter koji ti se uklapa u budzet... Pogledaj Mideu MSV1-12HRDN1, model sa novom spoljnom jedinicom sa duplim izmenjivacem toplote, deluje mi bas ok

Koju inverter 12icu model preporucujete da se ugradi stan gde bi hladila i ponekad grejala dnevnu sobu od 30m2 + kuhinju i hodnik na drugom kraju koji su oko 15m2.

Vrlo bitno da bude tih model, da ima dobro resena krilca za uzmeravanje vazduha, a znacilo bi nam i da je prilicno energetski efikasna.
Vidim da ima raznih invereter modela sa dosta razlicitim vrednostima EER i COP, kolega me je uputio da je to jedan od najbtinijih pokazatelja i da ako je moguce oba budu preko 4.

Koji model bi ste preporucili da ima dobar odnos kvalitet/cena (namerno je napisano prvo kvalitet pa cena)

Jel zna neko koje su cene kompresora i gde se mogu nabaviti, riknuo mi je na mojoj LG 12-ici, R410a je u pitanju.

Posto sigurno neces sam da ga menjas najbolje se obrati nekom od servisa.

Vidim da ima raznih invereter modela sa dosta razlicitim vrednostima EER i COP, kolega me je uputio da je to jedan od najbtinijih pokazatelja i da ako je moguce oba budu preko 4.

Taj COP je vrlo rastegljiva kategorija. Prvo, to niko ili retko ko meri u stvarnom radu vec se matematicki proracunava. Drugo, ta vrednost jako zavisi od pretpostavljenih uslova tj. temperature ambijenta i hladjenog/grejanog prostora a mnogi uzimaju nerealne vrednosti pa se, u ekstremnim slucajevima desava da stave da je COP preko 5. Sto je najgore, nista nisu slagali osim sto su precutali da ti pri takvim temperaturama ni ne treba grejanje/ hladjenje.

Preporuka: Energy net iz Kaca je za ovu sezonu spremio program Gree klima. To je jedan od najvecih i najkvalitetniji kineski proizvodjac. Npr. sve Whirlpool klime prave oni. Na sajmu u Milanu imaju stand jednako velik (ako ne i veci) kao Panasonic. Vrlo ozbiljna kuca.

Jel zna neko koje su cene kompresora i gde se mogu nabaviti, riknuo mi je na mojoj LG 12-ici, R410a je u pitanju.

Javi mi se za 10 dana. Stize mi uvoz, imacu LG i Samsung, za 410A, R22 i R407C.

@ soko Hvala na pojasnjenju. Da li mozesh objasniti, primetisao sam da klime od 9000Btu imaju dosta bolju efikasnost od 12ica, tj kako se povecava kapacitet klime tako je potrebno vishe nego proborcionalno ulazne energije, pa veci modeli imaju dosta nize EER i COP pokazatelje.

Poceo sam da razmisljam da kupim 2 9tke jer sam nashao nekoliko takvih inverterki koje trose manje od 500W za hladjenje, obzirom da nam je proslo leto 3-4meseca dolazio racun za struju 7000-8000din(plus dolazi ozbiljnije poskupljenje struje).
Mi inace teze podnosimo rad klime i gledamo da na sto manju potrebnu temperaturu ohladimo stan, mozda bi nam zbog toga i bila dovoljna 9ka za dnevni prostor od 45-50m2.

Moje skromno mišljenje je da grešiš:
- devetka će duže raditi da bi ohladila do istog nivoa te ukupno imati veću potrošnju
- nema šanse da rashladi toliki stan. I za jednu 12cu je to veliki zalogaj.

Zavisi od konfiguracije stana, spratnosti, kvaliteta i povrsine prozora, kvaliteta i izolovanosti zidova, njihove pozicije....

Jednostavno, zavisi od kolicine unete (ili zimi "iznete") toplote, a to zavisi od jako mnogo faktora pa cak i od dijagonale plazme unutar stana. Sve sto vam u stanu radi na struju emituje neku toplotu, konkretno plazme jako puno u odnosu na prostor koji zauzimaju i rad koji obavljaju. Racunar, laptop, rerna, pegla, frizider, kafeaparat... pa i upaljena cigareta. Sve to pojedinacno je sitno ali kad sve saberes - oduzmes se.

Da li neko ima iskustva sa ovakvim sobnim klimama:

sobna-klima-ventilator-slika-14367680.jpg

Koliko dobro hlade, koliko koštaju ... ?

Takodje i mene muce slicna pitanja. Nije da zelim, ali sam prisiljen da kupim prvi put klimu.

Gde kupiti Klimu? Koji ovlasceni servis zvati za profesionalnu montazu nove klime, koji ima i maloprodaju sa dobrim cenama? Sa obaveznim vakumiranjem cevi, stavljanjem gumenih podloski na spoljnu jedinicu??! :sceptic: Koliko sam shvatio, skoro niko ne obezbedjuje kablove koji izlaze iz zida do spoljne jedinice sa nekim plasticnim crevom, kanalicama.:zgran:

Zasto? Da li postoji neki tehnicki problem, ili to mora da se izricito trazi i dodatno naplacuje? Vidim svuda kako vise izolir trake posle koju godinu, kablovi ostaju ogoljeni!

Naravno, svaka dobronamerna informacija, iskustvo, ce biti dobrodosla, a ako je nedozvoljeno javno pominjanje, posaljite mi na PM!

Koju klimu kupiti?

Ovo je mala rekapitulacija, do cega sam dosao citajuci ovaj thread, pa i malo neke druge forume.
Do 30000 hiljada, sve je manje vise isto i maltene svejedno. Meni se licno dopala Aux 12-tica, ASW-H12A4 /EQR1 kao najeftinija varijanta.

Oko 35000, Midea Luna HRN1 novija, ili Gree Jade.

Sve preko toga ulazi se vec u teritoriju inverter klima, a te jeftine, navodno, ne bi trebalo kupovati zbog povecanog rizika od kvarova na elektronici.

Nisam siguran da zelim da potrosim toliko novca, ali za svaki slucaj ostavljam i tu opciju. Od tih klima dopao mi se Korel KSADI-12GRA. Nista nisam nasao na inernetu i ako neko ima neku informaciju o ovoj klimi voleo bih da javi.

Ja sam u dilemi da li da kupim solidan inverter 12000 BTU, ili 18000 ne inverter klimu. Cene reda velicine 500-550e. E sad, stan je 62kvm, ali vidi raspored... Okrenut juzno. Razmisaljm se da ne hladim spavacu sobu desno za pocetak...? Ne znam ni sam sta da iskombinujem? Sta vi mislite? Ili da idem neku najjeftiniju 9 u spavacu ili sta...Ajd mala pomoc

Prilozi

• Drawing2.jpg
    Drawing2.jpg
    89 KB · Pregleda: 157
Da li neko ima iskustva sa ovakvim sobnim klimama:

Pogledajte prilog 113326

Koliko dobro hlade, koliko koštaju ... ?

Sve te pokretne klime su loše. Hlade samo one koje imaju crevo kojim se topao vazduh izbacuje spolja, a za to je potrebno imati rupu u prozoru ili zidu tako da ništa od njihove praktičnosti.

Ja sam u dilemi da li da kupim solidan inverter 12000 BTU, ili 18000 ne inverter klimu. Cene reda velicine 500-550e. E sad, stan je 62kvm, ali vidi raspored... Okrenut juzno. Razmisaljm se da ne hladim spavacu sobu desno za pocetak...? Ne znam ni sam sta da iskombinujem? Sta vi mislite? Ili da idem neku najjeftiniju 9 u spavacu ili sta...Ajd mala pomoc

Ne isplati ti se da ubacujes devetku, jedino zbog prostora, cene su maltene tu, potrosnja isto a lakse ce 12-ica hladiti. Definitivno tamo gde provodis najvise vremena.

E sada, ovo sto zogi kaze, to sa crevima je nocna mora. Meni nijedan majstor do sada nije pristao da ih "ubaci u zid" iako sam cuo da to moze. Ovako je bas bas ruzno i nefunkcionalno pogotovo kada nema ni kanalica.

Tamo gde se kupi klima daju garantni list, olasceni servis uglavnom i ugradjuje, cene su koliko sam primetio svima tu negde. Samo je poenta naci neke pedantne a ne mesare koji dodju i izbiju zid na brzaka... E sada ako neko ima preporuku sa slikama radova to bi bilo super.

c-p-r:

Apsolutno se slazem sa tobom, a i mene to takodje interesuje.

Ne postoji ni jedan klima servis u Srbiji koji ce vam klimu montirati kako treba. Uvek ce nesto biti nabudzeno, manje ili vise. Meni su cevi ugradjivali u zid (Viacom), sve su upropastili, obrnuli su ih naopako, jedva sam montirao unutrasnju jedinicu i opet se voda zadrzava u crevu za odvod kondenza... Druga firma kod koje sam kupio klimu (ACS shop) nece da dodje da zameni servisni ventil ni nakon nekoliko obecanja, ne donesu pecat za overu garancije kad rade godisnji servis... Klima (Fujitsu inverter) kad greje drnda ko da je najjeftinija kineska klima od 150 evra, jezivo... Mislim da se u Srbiji ne isplati kupovati nista vise od najjeftinije klime, jer ako sama klima nije losa u startu unistice je serviseri svakako

doshlo vreme da menjam stari LG 12-icu (DA0 model) pa se mislim izmedju ovih invertera:

- Midea MSV1-18HRDN1
- Fujitsu ASYG12LLC
- Fujitsu ASYG12LE/ASYG14LE ( ova 14-ica ako se nadje negde)

unutrashnja jedinica uredjaja cce biti montirana na veccoj visini ( potkrovlje, a nije ravan krov) pa pristup necce biti bash jednostavan ( mislim za podeshavanje krilaca, recimo, ali i za merenje temperature) pa bi mi odgovarao model koji ima 'Follow-me' funkciju ( kao ova Midea, na prim.)
uzima se pretezzno za hladjenje, ali celog stana ( ~65+ m² - ovaj LG je uspevao da to odradi, ali mu je trebalo vremena da se oseti u sobama - vrata od istih su naspram pozicije unutrashnje jedinice)
dakle, protok je bitan, ali i opcija smanjene buke kad ne radi na max., i unutrashnja i spoljna jedinica

ako neko ima zapazzanja/informacije za ove modele ( na PM ako znate gde ima ova Midea 18-ica ili ova Fujitsu 14-ica), ili predlog za bolju kupovinu od ovih modela po slichnoj ceni ( koliko sam video, ove se kreccu oko 600€ bez ugradnje) - samo dajte ,)

pozdrav

Idi na 18-icu obavezno. Ne uzimas klimu svaki dan, a u letnjim danima vredi dobiti brze hladjenje, kad dodjes sa posla recimo, da ne cekas 2 sata da se ohladi stan.

lepo je to recci "idi na 18-icu.." al' ti to i uradi u zemlji Srbiji..

i pri tom ne kukam na svoju materijalnu situaciju ( koja nije sjajna) nego na indolentnost, nesposobnost i, na kraju, na bezobrazluk srpskih trgovaca ( ovaj put rashladnim uredjajima) :mad:

naravno da nema nigde Midea Vertu 18-ica ( pre nego shto neko pita zashto bash ta, evo: jurim model sa "Follow-Me" funkcijom - temp se meri u daljincu ... ako ne ko zna neki drugi solidan model invertera od 18.000 BTU, javite), nego me josh bezobrazno pitaju "neccemo valjda da uvozimo zbog jedne ceo kontejner.." :crash:
kao, nije im ishla prodaja pa su prestali da uvoze taj model, idu samo 12-ice.. :wall:
inache, Korel je u pitanju, ako je nekom bitno..

ima li neko neki predlog u okviru ovog shto sam naveo, ili "svi junaci nikom ponikoshe.."?

pozdrav

Ne postoji ni jedan klima servis u Srbiji koji ce vam klimu montirati kako treba. Uvek ce nesto biti nabudzeno, manje ili vise. Meni su cevi ugradjivali u zid (Viacom), sve su upropastili, obrnuli su ih naopako, jedva sam montirao unutrasnju jedinicu i opet se voda zadrzava u crevu za odvod kondenza... Druga firma kod koje sam kupio klimu (ACS shop) nece da dodje da zameni servisni ventil ni nakon nekoliko obecanja, ne donesu pecat za overu garancije kad rade godisnji servis... Klima (Fujitsu inverter) kad greje drnda ko da je najjeftinija kineska klima od 150 evra, jezivo... Mislim da se u Srbiji ne isplati kupovati nista vise od najjeftinije klime, jer ako sama klima nije losa u startu unistice je serviseri svakako

Ahh , sad si me ubedacio samo tako. A meni, koji nemam iskustva oko klima, vise nista nije jasno. A znas i sam da ja uopste i nemam izbora. Koju god firmu da sam gledao da pozovem za instalaciju, nasao sam poneki gaf ili problem koji su napravili. A pogotovo za Fujitsu koju imas, pobogu, to zaista nisam mogao da ocekujem. Ipak su to relativno vece pare, pa se ocekuje i bolji rad i tisina. Razmisljam da ipak pozovem ACS Shop, da kupim PVC flexi cev od 60 mm promera i da ih zamolim da iskoriste za zastitu kablova spolja, izvan zgrade do spoljne jedinice. I da se pomolim da ce sve da urade kako treba, profesionalno. Sto se tice koje klime, ostala su mi samo dva krajnja scenarija, najeftinija koju nadjem i da ako puknem, puknem manje novce ili opet da idem na fujitsu kao skupu varijantu i da se opet pomolim, pa sta bude.

Naravno, tebi hvala na pomoci i na iskustvu koje imas i koje si podelio sa nama.

Jel neko koristio Haier klime? Sta je unutra?
Zanima me pre svega sa invertorom jedan model.

Hm, da li je taj GREE stvarno toliko kvalitetan, da mogu da batalim planiranu Fujitsu ASY 12USBCW-AOY 12UGBC ??

Po kolicini napravljenih/prodatih. "opped No.1 in RAC sales volume in global market since 2005". Kapiram da i kod njih kao i kod drugih (Midea npr.) imas razlicite klase pa biraj.

Kapiram da i kod njih kao i kod drugih (Midea npr.) imas razlicite klase pa biraj.

Naravno, samo sto kod nas, koliko vidim, moze da se nabavi samo JADE, a taj model ne izgleda lose na papiru (A klasa energetske efikasnosti i R410A gas).

Ne bih se ja složio sa ovim navodima. Klima servis ili servis rashladnih uređaja je jedno a likovi koji montiraju klime su nešto drugo ,to treba razgraničiti.

Ružno je reći NI JEDAN servis ne ume da namontira klimu kako treba . Sigurno ima dosta servisa koji to umeju da urade kako treba. Ja znam puno servisera koji super montiraju klime.

Problem je što je tebe trgovac naterao da angažuješ neke njegove montere zbog garancije i ti nisi mogao da biraš servis.

Vrh Dno