Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja smatram da je za pocetnika, koji naravno zeli da se bavi fotografijom, najbolje da kupi SLR i neki objektiv sa njim tipa 50mm . Najpovoljnije je da uzme neki Canon AE1 npr i 50mm 1.8 iil 1.4 gde jedan kosta oko 25 evra a drugi oko 50...

Na taj nacin ces nauciti sve o blendi, shutteru, fokusiranju, DOF-u i naravno strpljenju 😉 ... sa digitalnim aparatom, ti samo pucas fotke, ne razmisljas ni ocemu, pa posle izaberes jednu koja valja... ovde posto imas 36 fotki na raspolaganju, pazljivo gledas da iskoristis svaku !

Kuku lele, pa zar nije jednostavnije da uzme dSLR i CF/SD od 128MB ? 🙂

Nije ! Ako ima film, razmisljace o svakoj fotki mnogo vise, pa ce uciti kakav efekat dobija sa kojim otvorom blende i kojom brzinom okidanja, i zasto je to tako.
I sto se kadriranja tice, stajace, gledace i razmisljati opet o svemu tome...

Digitalni aparat te razmazi, vecina ce dobijati neke rezultate ni ne znajuci kako, pukom srecom... a vecina pocetnika koristi kit objektiv, koji ide od f3.5 na najsirem delu, pa nikada nece ni nauciti kako i zasto otvara blendu i da se ne ponavljam vise .... 🙂

I taj analogni aparat ce ga izaci manje od 70 evra, koji ce opet posle moci da proda za iste pare, a skapirace o cemu se radi !

Poslednja izmena:
Onda neka obavezno uzme i svetlomer uz taj analogni 🙂

AE-1 ima svetlomer, mada nije zgoreg naučiti i "sunny 16" pravilo 🙂

Poslednja izmena:
U je..., ispade da ti treba tri mastera i dva doktorata da bi mogao da se bavis fotografijom, ja u mom okruzenju imam pet fotografskih radnji i sva petorica nemaju ni srednju skolu a rade ekstra.

Uzmite u obzir da retko koje MF telo ima nešto drugo sem center-weighted svetlomera. Nikon FA koji ima i Matrix i CW, Canon T90 koji ima spot i CW, Olympus OM-3/4 i OM2000 koji imaju manuelni multi spot, Leica R3/R4 (aj ako sam nekog zaboravio izvinjavam se). I da scene sa velikom razlikom u svetlu npr. neba i terena bivaju podeksponirane ako se veruje svetlomeru, takođe je problem u merenju kada je aparat u portret položaju. Tako da kada se koristi CW metered telo nauči se i upotreba zaključavanje ekspozicije i merenja svetla na više tačaka u kadru.

Poslednja izmena:
U je..., ispade da ti treba tri mastera i dva doktorata da bi mogao da se bavis fotografijom, ja u mom okruzenju imam pet fotografskih radnji i sva petorica nemaju ni srednju skolu a rade ekstra.

I ja isto oko mene imam pet fotografskih radnji, znas kakve slike za dokumenta prave, EXTRA! A i verujem da nisu srednju zavrsili :d

U je..., ispade da ti treba tri mastera i dva doktorata da bi mogao da se bavis fotografijom

Naravno da ne treba (smesna izjava). Ali treba znati sta se radi i treba voleti to sto se radi.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Na onoj fotki sam baš onako hteo da prikažem biciklo.
Sta kazete na ove fotografije.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1368549446736.webp
    uploadfromtaptalk1368549446736.webp
    108 KB · Pregleda: 155
  • uploadfromtaptalk1368549531907.webp
    uploadfromtaptalk1368549531907.webp
    68.2 KB · Pregleda: 151
  • uploadfromtaptalk1368549559017.webp
    uploadfromtaptalk1368549559017.webp
    77.6 KB · Pregleda: 149
***, ne znam da li je neko snimio NIKKOR 32mm f/1.2 za Nikon 1.
ffs, 900 USD...
Da li je neko koristio uopste 1?

@Bad Habbit

Za te pare je dobar, ne znam šta očekuješ 🙂

prednosti - brz (f/1.8) i jeftin prajm
mane - nekad promaši fokus ili na nekoj žižnoj daljini uopšte nemože da ga pogodi (zbog konstrukcije), blenda ima samo 5 listića pa bokeh ume da bude pomalo čudan kada blenda nije skroz otvorena, slaba konstrukcija (ipak je od plastike, uključujući i mehanizam za fokusiranje)

Mislim da bi svako trebalo da ima ovaj objektiv, makar u startu, da vidi razliku između kit/sporih/zoom objektiva i prajmova, da nauči da kadrira sa fiksnim objektivom (da zumira nogama 😀).

Flickr je ubije u pojam kad je smanjena, pogledaj punu velicinu onda bi trebalo da bude ok.

Evo jedne, meni drage pa kakva god bila 😛

Pogled sa terase

Мени је ово добро, осим што бих избацио виноград и доњи део фотке. Претпостављам да је главни мотив небо па је ово доле сувишно и само одвлачи пажњу.
Можда 'вако:
S16.webp

Нисам баш лепо одрадио ово, али ћете схватити шта сам мислио...

Poslednja izmena:
@ jovandeka, i ja mislim isto tako, nebo/oblaci i boje/svetlo su bas zanimljivi i donji deo fotografije odvlaci paznju pa bih takodje cropovao, ali solidna fotografija s16 i lepo mesto za terasu 🙂

Isto mišljenje, nebo je brutala, a vinograd bi izbacio.
Probaj nekako iz čamca na reci da vataš nebo i reku ili sa nekog brežuljka, reku sa nebom ili čak, samo nebo, što da ne.

VAZNO!!!

Molim sve ucesnike ove teme da prestanu sa devijantnim umetnickim ponasanjem. A pogotovo da ne pokusavaju da se nadmudruju u stilu dece iz vrtica. Nema smisla da se dele opomene, ali pocinjete vec da preterujete.

Obratite paznju i na to da je OBAVEZNO procitati prvi post u temi i upoznati se sa pravilima ucesca u diskusiji.

Kada kacite fotografije obratite paznju da je na prvom mestu TEHNICKI kvalitet iste, Kiza je postavio linkove do knjiga koje su osnova za svaki pocetak u fotografiji, nemojte biti lenji pa ih procitajte. Ako neko iskritikuje vasu fotografiju, nema smisla praviti sacekuse i svetiti se za kritiku. Ukoliko i posle 10 fotki dobijate iste kritike - prestanite da kacite fotografije dok ne uslikate nesto sto je "po knjizi", kopirajte tudju fotografiju dok ne dobijete isti rezultat.

photography-rules.webp

Мени је ово добро, осим што бих избацио виноград и доњи део фотке. Претпостављам да је главни мотив небо па је ово доле сувишно и само одвлачи пажњу.
Можда 'вако:
Pogledajte prilog 114328

Нисам баш лепо одрадио ово, али ћете схватити шта сам мислио...

Sad cu kazem caletu da posece vinograd :d

Da, fotka definitivno bolje izgleda tako, ali sam nekako hteo tu da ipak uglavim vinograd od mojih (koji da se ne vidi, ta fotka njima po automatici nista ne bi znacila 😛)

Fala na komantarima 😀

A trebalo bi i da se zna kada se nesto pise i o cemu se pise, tipa ae1 da ima svetlomer iako je manuelni aparat ;-) i slicno, a imaju veoma pretenciozan stav !

I ne, nisi trebao da iseces vinograd, fotka je ok, ali nista specijalno, i preterao si sa obradom, ali na ne bas najbolji nacin !

Vi koji pravite odlične fotografije, jel ste naučili sami preko interneta ili ste išli na neki kurs?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno