Šta je novo?

Zasto je propao Simbian ?

Ja sam sa Nokie E72 prešao na Samsung S3. Ovo mi je prvi Android i očekivao sam mnogo više od same platforme s obirom koliko iteracija je do sada preživela. Na žalost u rukama držim bagovitu, preskupu igračku i iskreno žalim što je Symbian umro.

Sviđa mi se što je izraz 'bagovit' kod nas u poslednje vreme prešao u zbirni pridev za sve što je loše. Sporo, zastarelo, neznanje korisnika - sve ovo spada pod bag, iz nekog razloga. Ako je tebi S3 bagovit onda ne znam šta očekuješ od Androida, upravo zbog toga što je prešao gomilu iteracija i sad može da parira, ako ne i da prevaziđe iOS. Da je preskupo, možda, to je već individualno, ali da je bagovit, nije.

Necu da ulazim u to da li je bagovit u odnosu na iOS jer je covek rekao da je taj operativni sistem, bagovit u odnosu na Simbian a ne iOS zbog cega mu je zao sto je Simbian napusten.

Poslednja izmena:
Necu da ulazim u to da li je bagovit u odnosu na iOS jer je covek rekao da je taj operativni sistem bagovit u odnosu na Simbian a ne iOS.

Nije ni poenta da li je bagovito u odnosu na nešto drugo već definicija bagovitosti. Interesuje me šta vi podrazumevate pod time.

Poceli su da kopiraju nacin kojim daju imena symbianu.. A, B, ... Android je stigao do J.
Brw, svojevremeno su Symbian aplikacije bile preskupe. Kad se setim da su trazili po 10-15e za univerzalni daljinac za TV, a danas je na Play Store gomila besplatnih aplikacija koje su mnogo kvalitetnije.
Da li se secate reklama koje je Nokia pokazicala kako ce novi telefon sa symbianom da radi i sta su na kraju prodavali?

Slažem se, mada i fabričke aplikacije nisu bile neki "vrh". Zadnji Symbian koji sam imao bila je Nokia E63 (za one koji nisu koristili, isto što i E71, minus GPS i slabija kamera), sasvim dobra za pozive i poruke, za iole nešto ozbiljnije jako brzo "udari u plafon". Otvaranje pune verzije neke internet stranice, bilo kakav komplikovaniji pdf/office dokument i sva je šansa da će jedva raditi ili neće raditi uopšte. A nije baš bila ni jeftina, platio sam je oko 200€ u maju 2010. godine, E71 je bila onda oko 300€, tu negde, možda malo manje.

Nije ni poenta da li je bagovito u odnosu na nešto drugo već definicija bagovitosti. Interesuje me šta vi podrazumevate pod time.

Ne znam sta drugi podrazumevaju pod bagovitoscu ali ja podrazumevam spor rad, gubitak podataka kao i pucanje ili zaglavljivanje aplikacija iz cista mira.

Onda je i Symbian bio bagovit.
Nemojte koristiti rec bagovit ako nemate pojma sta to znaci.
Sve sto si naveo postoji i na iPhoneu, samo kada app pukne nece napisati Force Close, vec ce nestati sa ekrana.

Poslednja izmena:
Onda je i Symbian bio bagovit.
Nemojte koristiti rec bagovit ako nemate pojma sta to znaci.
Sve sto si naveo postoji i na iPhoneu, samo kada app pukne nece napisati Force Close, vec ce nestati sa ekrana.

A sta fali mom opisu bagova na mobilnom telefonu. Inace bag je naziv za gresku u samom programu ili uređaju koja se moze ispoljiti na neki od nacina koje sam spomenuo.

Рачунарски „баг“ је популарни назив за грешку у рачунарском програму или, рјеђе, самом рачунару. Термин долази од енглеске ријечи bug (буба, инсект) и почео се шире користити од настанка дигиталних рачунара 1940-их година.

Багови настају при процесу писања рачунарских програма, у којем се дешавају различите грешке узроковане људима који их пишу. Пошто рачунари имају ограничене (или никакве) могућности провјере људског кода, долази до испољавања грешака при самом раду програма.

http://sr.wikipedia.org/sr/Баг_(информатика)

Npr. spor rad nije bag, jer i uredjaj i aplikacija obavljaju svoj posao.

Kad se setim Nokie 3650 uh to je bio bukvalno mali komp gomila softvera solidna kamera za ono vreme. Prelazak sa dumb telefona na 3650 bio je veci skok nego sa simbiana na android.

Nokia N73, da sporo nije bug, its a feature :D, ali je neizdržljivo spor. Nije Symbian loše zamišljen za usera, ali je loše izveden kao proizvod.

Prelazak sa dumb telefona na 3650 bio je veci skok nego sa simbiana na android.

Naprotiv, symbian je tada vecini dumb phone korisnika bio totalno nezanimljiv zbog svoje neupotrebljivosti i sporoce. Npr ja sam u isto vreme imao n72 i 6233, i 6233 je bio sve ukupno mnogo bolji i prijatniji uredjaj. Tek od verzije 3 simbijan se priblizio dumb telefonima po brzini uobicajenih operacija.

Nokia N73, da sporo nije bug, its a feature :D, ali je neizdržljivo spor. Nije Symbian loše zamišljen za usera, ali je loše izveden kao proizvod.

Da, lepo ti je rekao spor rad nije bag. A yooyo za razliku od tebe zna ponesto o programiranju. Hardver koji je bio u Nokia 3650 i hardver koji je bio u 1. iphone (da ne pominjem aktuelnom) su dva razlicita sveta. To ti je kao da kazes meni je moj core i7 sa windows 7, bolji od komodora 64.

Normalno da ima jaci hardver, pogledajte kada je izasla Nokia 3650 a kada iPhone. 3650 je izasao jedno 5 godina pre iPhona i u to doba to je bio telefon sa ubedljivo najboljim odnosom cene i mogucnosti jer ni jedan drugi telefon te cene nije ni priblizno mogao po mogucnostima da se meri sa njim. 3650 je imao 4 mb memorije i procesor koji je radio na preko 100 mhz dok je iPhone u to doba radio na 0 mhz i drzao 0% trzista jer u to doba nije ni postojao.

Poslednja izmena:
Hardver koji je bio u Nokia 3650 i hardver koji je bio u 1. iphone (da ne pominjem aktuelnom) su dva razlicita sveta. To ti je kao da kazes meni je moj core i7 sa windows 7, bolji od komodora 64.

odlicna ti je komparacija! :) - neko na milion puta slabijem hardwareu (C64 vs i7) ume da napravi hiljadu puta "losiju" stvar (link).

Symbian je bio odlican; daleko bolji od npr. Windows CE: sa 10 puta manje resursa je radio istu stvar jednako (ili cak i bolje - pogotovo sa strane UI, sto je mozda i najbitnije kod telefona!); slicno se moze reci i u slucaju Symbian vs Palm OS - Palm je bio manje zahtevan ali nije imao ni deo Symbian mogucnosti.

i onda se pojavio iPhone; koji je sa par puta jacim hardwareom radio stvari 100x bolje (ovo je mogao da radi i Meegoo da su uspeli da ga zavrse, cak i pre iOSa ako se ne varam (a nisu ga zavrsili jer nisu imali "rezisera" - cvrstu ruku (aka S. Joba))!)

btw ...drago mi je da se danas na mobilni telefonima jasno vidi kvalitet softwarea (koji je inace sastavni deo proizvoda).

Softver i hardver jeste napredovao ali su zato sa dizajnom proizvoda smorili za medalju za razliku od Nokie koja se uvek trudila da u tom pogledu izbaci nesto novo.

Apple

all-iphones.jpeg

Nokia
nokia-e70-e61-60.jpg
nokia-n95.jpg

imgn933.jpg
no7610_00.jpg

Poslednja izmena:
Meni je symbian bio u fullu. Do prosle nedelje sam kao drugi telefon koristio e52 - najbolji tel ikad napravljen. Sa njime sam I surfovao, koristio ga kao modem za lap, kao navigaciju (garmin)... Sada koristim kombinaciju Xperia Z I Alcatel 997D (tri broja). Iskreno, tek sa ekranom xz-a sam uspeo da se odviknem od fizicke tastature.

Kovac upravo mu je Windows a ne iPhone dosao glave. Kola za Simbian su krenula nizbrdo 2011. kada je Nokia zbog nekih prednosti ovog operativnog sistema rešila da pređe na njega uprkos tome sto je Microsoftov operativni sistem u tom trenutku drzao jedno 10 puta manji deo trzista nego Simbian.

Rađanje i smrt Symbian-a
Izvor: B92

Zvanično je: Nokia 808 PureView poslednji je mobilni telefon ovog proizvođača sa Symbian platformom.

Symbian je već dugo u samrtnom ropcu. Nokia ga je stavila u “mod održavanja” još u oktobru, a početkom prošle godine novi šef te kompanije Stiven Elop rekao je da “konkurentske izazove na taj način ne može da reši”.

Deluje da Symbian nikom neće nedostajati. Ovaj operativni sistem za mobilne uređaje zastario je i pre nego što je lansiran, budući da su Android i iOS imali daleko bolje isplaniran razvoj.

Rađanje i smrt Symbian-a

Poslednja izmena:
Po meni ima jako mnogo razloga zašto je propao taj kvazi os, naravno koji sam i sam koistio. Drzacu se ovih malo novijih modela, nokia x6 koju i trenutno imam, ima na sebi fabricki s60v5, u to vrijeme kada je kupljen zadnji symbian os, nakon njega izlazi novi ^3 i od tada pocinje razvoj aplikacija samo za taj novi sistem, dok za ovaj drugi niti dolaze update-i, niti se prave aplikacije, niti taj sistem dobija bilo kakvu paznju od kretaora.

Od tada, ja sam telefon komotno htio da bacim, opet vise razloga, kao prvo nije mi potreban telefon za koji ne mogu naci 10 kvalitetnih aplikacija, jer sve se prave za noviji sistem, koji je malko razlicit, ali opet je to nemoguće, (bile su neke cake ali to su sve čiste gluposti i ništa nije oficijelno). Druga stvar je što i tih 10 aplikacija što su bile među iole normalnima, su bile ili java pa tako da je korišćenje bilo "aj pogodite", a ovih ostatak zahtjevnih (.sis) aplikacija je gušilo telefon da to nije normalno. Telefon ima poteškoća sa ulaženjem u foldere, a da nešto drugo i ne spominjem.

E to je fragmentacija.

^
dobro yooyo, Android nema problema sa fragmentacijom.

(ako mogu to i ostali clanovi to da kazu i zavrsimo sa tim)

:D

Ni ti ne kapiras. Kod Androida vecina aplikacija rade na svim verzijama i telefonima razlicitih proizvodjaca. Kod symbiana ista app ne radi dva telefona istog proizvodjaca koji su izasli iste godine.

Imali su operativni sistem (symbian) koji je imao sve predispozicije da bude na mestu gde je sada android, al su oni misleci da drze monopol resili da ga totalno zakljucaju, sprece bilo kakvu pirateriju i prisvoje ga samo za sebe. Ocekujuci da ce tako minimizirati oportunitne troskove (sta god ta rec znacila :D ). Umesto toga pojavio se android sa totalno suprotnom orijentacijom i meni neobjasnjiv fenomem zvani iPhone 3g koji su ih progutali preko noci. Dok se Nokia osvestila bilo je vec prekasno.

Nije toliki problem sto su uveli sertifikate koji su u mnogome sprečili pirateriju za 99% korisnika, već je problem što nisu umeli da naprave nešto kao app store gde će ljudi jednostavno skinuti ili kupiti aplikacije.

Sertifikate su uveli sa ciljem da rese problem virusa sto su oni efikasno i obavili.

Ni ti ne kapiras. Kod Androida vecina aplikacija rade na svim verzijama i telefonima razlicitih proizvodjaca. Kod symbiana ista app ne radi dva telefona istog proizvodjaca koji su izasli iste godine.

stoji.

Sertifikate su uveli sa ciljem da rese problem virusa sto su oni efikasno i obavili.
...nesto sto google tek treba da uradi.

Jel.. aj navedi bar jedan Android virus?

Nazad
Vrh Dno