Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar nisu rekli na rts-u da je ukinuta carina.

Nisam video to, ako su rekli za kompjutere?
Znam da se carina na neke stvari iz EU ukida, medjutim za kompjutersku opremu to nema primenu; ne znam ista od opreme da se iole radi u EU.

U svakom slucaju, da bi carina bila 0%, mora da se radi spedicija :(

Odradio porudzbinu sa FrozenCPU, stigla na carinu 6.maja , ni danas je nisu proceduirali zbog kako kazu guzve i novih radnika koji se ne snalaze, s'obzirom da je zakonski rok od 5 dana prosao sta ciniti dalje?

Ja cekam one moje posiljke koje su poslate 14og aprila i nisu jos stigle :d, sta kukas, cuti i cekaj ;)

I ja, imam ih par

Da li je pametno prijaviti inspekciji ako ne bude jos koji dan reseno ?

Ima li neko kome paket ne stoji, a da cita ovu rubriku ? :) MOj je stigao jos 3. maja na carinu, a uzeli ga u obradu zbog praznika 7. , dan kada ti ga uzmu na obradu se racuna, a ne dan kada je stigao , 6. carina nije ni radila, tako da kod tebe a i kod mene sigurno nije proslo 5 radnih dana. Danas je zadnji i nema sanse da odrade.

Sta raditi kad prodje tih zakonskih 5 dana a carina ne obavi svoje ? Najbolje nista , ili eventualno zovi telefonom pa pitaj. Inspekcija sa tim nema nista. Pogledaj stare postove od pre par stranica zvao covek u petak i rekli mu da su stigli do 30.4 . Pa sam izracunaj kad ces ti doci na red :) Vikendom carina za pekete ne radi, tako da nisu od tog petka mnogo odmakli.

Poslednja izmena:
Evo ti moj slučaj. Pisao neku stanicu pre. Paket stigao 06.05.2013 i dobio status "za carinu" i onda se narednih dana ponavlja status 11200 GPC Beograd otprema. Kada sam zvao i rekao da mi paket stoji na carini od 06.05. sluzbanica me je demantovala i rekla da je paket stigao na carinu 10.05. i da su po zakonu dužni da ga ocarine u roku od 5 dana. Dala mi je novi broj paketa VV31....... koji je i dalje u statusu 11200 GPC Beograd-11200 GPC Beograd, Otprema. Što će po ovome reći da paket još nije stigao na carinu.
Hoću da kazem, da pakete drže u pošti i ne šalju ih na carinjenje da ne bi probili rok od 5 dana. Tako da nema na šta da se žalimo pošto je ovo pravna država i sve ide kao podmazano :p

Vidim da je to opsti problem, i nisam mislio da sam usamljen, ali pitanje je kako tome stati na kraj a da to nije sedi kuci i moli se "bogu" da to bude sto pre :)

Definitivno nas zahebavau za novac koji smo krvavo zaradili ali kao i sve u ovoj drzavi to je "zato sto im se moze". PO tom tvom proracunu ja cu doci sledeceg meseca na red sto vec ne bih mogao da precutim a kamoli da oprostim, sacekacu jos par dana a onda cu vec pronaci nadleznu sluzbu i kome da se pozalim...

Izmedju ostalog radim u novinarstvu pa eto uskoro jos jednog teksta o nesposobnosti carinskih sluzbi itd... :smoke:

Gresite kad je Otprema znaci da je PROSAO carinu, dobijanje VV broja znaci da su ga vec ocarinilki i udarili mu novu nalepnicu sa trackingom

Nije proslo carinu. Ovo sto je Furio rastumacio, meni izgleda sve logicnije. Uvek oni smisle kako da nas predju. Kada u treckingu imas ono 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD onda je prosao carinu. Samo jel zna neko bas tacno sta znaci ta skracenica GPC, jel to deo poste ili carine ?

Mislim da GPC znači Glavni Poštanski Centar. Inače sve je to u istoj zgradi (Savska 2 ako se ne varam)

Ja cu jos jednom da ponovim, OTPREMA znaci da je proslo carinjenje, e sad da li ga je kurir/postar preuzeo i gde je to je drugo pitanje...

Željko, nije prošlo carinjenje 1000% .
Uostalom da se ne prepiremo vreme će da pokaže.
Svaka pošiljka koja je prošla kroz carinu imala je status 61200 Carina GPC Beograd, -Otprema.
Imate jako lep program za android TrackChecker koji savršeno radi posao praćenja i još imate logove svakog praćenja koje je uradila aplikacija.

Ima li neko kome paket ne stoji, a da cita ovu rubriku ? :) MOj je stigao jos 3. maja na carinu, a uzeli ga u obradu zbog praznika 7. , dan kada ti ga uzmu na obradu se racuna, a ne dan kada je stigao , 6. carina nije ni radila, tako da kod tebe a i kod mene sigurno nije proslo 5 radnih dana. Danas je zadnji i nema sanse da odrade.

Sta raditi kad prodje tih zakonskih 5 dana a carina ne obavi svoje ? Najbolje nista , ili eventualno zovi telefonom pa pitaj. Inspekcija sa tim nema nista. Pogledaj stare postove od pre par stranica zvao covek u petak i rekli mu da su stigli do 30.4 . Pa sam izracunaj kad ces ti doci na red :) Vikendom carina za pekete ne radi, tako da nisu od tog petka mnogo odmakli.

Aha.. Ok.. Takodje, identican slucaj. Stiglo 3eg, 7og na carini ili sta je vec. Znaci, tehnicki danas je zadnji od 5 dana predvidjenih "za obradu".. Duze cekamo nego obicno jer su nas "uhvatili" praznici i vikend :D

U svetlu ovih iskustava da se paketi cesce carine a jos cesce oporezuju da li to znaci da na osnovu statusa paketa na sajtu poste nije moguce videti da li je paket imao dodatnih troskova?

Na osnovu statusa paketa na sajtu poste nije moguce saznati da li je i sta je naplaceno.

Meni je par posiljki stiglo. Jednoj naplacen PDV kako sleduje, po vrednosti napisanoj na carinskoj deklaraciji. Ostale dve su propustili. Verovatno sto su bile koverte.
Od 7.5 mi jedan stoji sa 11200 GPC -11200 GPC otprema i dva su 'za carinu'. Poslati su 11.4, 17.4 i 25.4. Nece to skoro....
Evidentno da niko od nasih politicara ne narucuje iz inostranstva :D Odmah bi doneli uredbu kao za dodatno oporezivanje druge nekretnine :D

Zanima me da li su vam svi paketi, na koje je naplaćen PDV, otvarani i pregledani. Ili se dešavalo da naplate PDV na vrednost naznačenu na paketu bez otvaranja istog.

Danas mi je stigao paket sa bodybuilding.com-a, ili ti iz USA, cekao na carini nekih 20tak dana...vrednost paketa $40.57 (sa sve shippingom, tako je i deklarisano na paketu) a na carini uzeli vrednost od $50.00 na osnovu koje su carinili, odakle im ta vrednost? nemam pojma!?...u svakom slucaju u pitanju je Nis.

Edit: Ne vidi se na slici iznos carine ali je oko 850din.

Poslednja izmena:
Danas mi je stigao paket sa bodybuilding.com-a, ili ti iz USA, cekao na carini nekih 20tak dana...vrednost paketa $40.57 (sa sve shippingom, tako je i deklarisano na paketu) a na carini uzeli vrednost od $50.00 na osnovu koje su carinili, odakle im ta vrednost? nemam pojma!?...u svakom slucaju u pitanju je Nis.

Edit: Ne vidi se na slici iznos carine ali je oko 850din.

Jedino mi pada na pamet to ako su ti ono poslednje sto pise "Free Sample" uracunali u vrednost, mada realno ne bi smeli, jer je FREE SAMPLE ! :(

Kradu na svim lokacijama , i carinarnice Nis i Beograd i NS. Samo ovi iz Vojvodine najvise i najglasnije kukaju, pa ispada nas carina tetosi i njima naplacuje. U stvari svugde isto. Zasto su ti ukrali 170 dinara, zato sto mogu, meni ukradose na proslom paketu 300. Njima je cilj da vise nikada ne narucis, kupis nista, nije njima cilj punjenje budzeta , jer sa ovako 200-400 din , nece oni nista napuniti. Zato kradu , da bi ljudi prestali da kupuju preko net-a.

Spomenu neko kako se odustalo od zakona o naplati poreza na drugu i vise nekretnina. Njime je trebalo sa se nakupi 60 miliona Eura. A carina ovim ce da nakupi 20 puta manje za celu godinu. Jedino sto nisu ukapirali da ce za sitne pare da izgube mnoge glasove, jer je to ova vlast donela te zakone , pa jos i preko zakona kradu po par stotina dinara. Kad to ukapiraju onda ce da menjaju , samo ce tada da bude kasno i za njihove glasove i za nas pokradene.

Poslednja izmena:
Aha.. Ok.. Takodje, identican slucaj. Stiglo 3eg, 7og na carini ili sta je vec. Znaci, tehnicki danas je zadnji od 5 dana predvidjenih "za obradu".. Duze cekamo nego obicno jer su nas "uhvatili" praznici i vikend :D

Kod mene isto. Zvao sam tetu na carini i rekla je da je velika gužva zbog PDV-a i praznika. Danas obrađuju pošiljke od 07.05. 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema.

Meni jedan casopis stoji na carini BG od 24.04. Ja nisam pametan sta sa casopisom rade tamo skoro mesec dana, de*ili nesposobni. Da je neki xxx casopis pa i da pomisli covek zasto stoji, ali bre neki Zagor obican...

Moj paket od 8.5. je na statusu 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema, tako da je carinu prosao. Dok drugi od 9.5. jos bleji na carini ali ne bih rekao da je to strasno, verujem da im se nakupilo paketa za praznike pa jos i vikend... Ja bih im oprostio ako i oni meni oproste PDV :)

Kako znas da ti stoji na carini? Ja sam narucio neke knjige sa book depository-a 27. aprila, poslato prvog maja, obicno stigne za manje od 10 dana, a sada ih jos uvek nema.

Zadnji log

24.04.2013 10:05:13 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Meni danas stiga paket sa naplacenih 20% pdva, a poslednji status kaze ovo

10.05.2013 11:40:29 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Danas su mi stigli svi preostali paketi. Jedan sam čekao skoro 2 meseca. Na svakom obračunat PDV, bez troškova carine jer su svi manje vrednosti od 50€.
Evo još jednog načina kako nas kradu tj. mene u ovom slučaju - Konverzija valuta. Na 3 Paketa poslata iz GB koje sam platio u €, naša pametna carina obračuna PDV osnovicu u funtama iako je naznačena vrednost u € na samom paketu. Razlika u odnosu jedan € prema Ł je 20 din po zvaničnom srednjem kursu. Njima taj iznos ide kao ekstra profit.

Dobio sam zvaničnu informaciju od poštara, mada u neformalnom razgovoru bio je otvoren iako ga prvi put vidim, da je carina namerno držala sve pakete duži period do promene tumačenja zakona, kako bi svima naplatili dadžbine, i da sada puštaju sve pakete pa je pošta prenatrpana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno