Šta je novo?

Intel Celeron G530

Haj da vidimo te celerone :D
athlon II  4.0 fritz.png
Athlon II x2 4.0 cinbench 11.5.png
athlon II 270 4.0 cinbench 10.png
Ja vala ne vjerujem da je keleraba brza od athlona, iako svi tvrde suprotno :p

Goldi, lepo sam rekao da je s obzirom na takt G530 od 2.4 Ghz i takt memorije od 1066 Mhz, a takt Athlona od 3.5 pa do, u tvom slučaju 4 Ghz, ne vidim podešavanja memorije, G530 arhitektura mnogo brža od Athlon II X2 arhitekture
Neko može da stavi G530 na neku Z77 ploču i da ga digne na 5 Ghz, gde je tu onda Athlon II X2

Poslednja izmena:
Celeron je dosta bolji procesor od Athlona II X2. Moze ovaj drugi raditi i na 60 Ghz ali Celeron ima tu fluidnost u radu i prosto imas osecaj kao da koristis i5 ili i7. Naravno sve do trenutka kada pokrenes neku heavy threaded aplikaciju.

Aj ti hladi pasivno Athlona na 4ghz ;)

A što neće da može, nisam siguran, ali mislim da sam čitao nešto o tome da overklokovanje zavisi od čipseta, i da na kvalitetnijim pločama može da se OC i proc i memorija ?
Ili je u pitanju samo memorija ?

Overklok zavisi od cipseta i procesora. Mora Z77,Z68,P67 ploca i 2500K,2600K,3570K,3770K.... Ovi bez K mogu da se oc nesto sitno preko blck. Npr, ovaj celeron g530, moze da radi i na 2550mhz u zavisnosti od same ploce.

A što neće da može, nisam siguran, ali mislim da sam čitao nešto o tome da overklokovanje zavisi od čipseta, i da na kvalitetnijim pločama može da se OC i proc i memorija ?
Ili je u pitanju samo memorija ?

Ja mislim da celeron ne moze da se oc bez obzira na plocu moze neki 100mhz ali to je zanemarivo, jedina prednost celerona je rad sa memorijom tu je bolji, ali athlon II je jaci procesor testovi to govore.

Odavno je to poznato. :D

A celeroni mogu da se klokuju +200Mhz max. Pa kad uzmes poredjenje recimo G1610 OC vs Athlon II x2 240 OC, ovaj prvi ce ga pojesti za predjelo u svakom pogledu.

A bre goldi, ti kao da radiš za AMD, ;)
Ma kakav amd-e propadaju nece niko da radi za njih :p

Linx 4.0ghz.png

Haj pusti celerona LinX ja mislim da ne moze prismirditi athlonu na 4 ghz :wave:

@La Prestige ne znam kakav je G1610 samo znam da ovog g530 oduva sa lakocom, ako imas G1610 pusti cinbench 11.5 da vidimo moze li preko 2.30 :D

Poslednja izmena:
fin klok , cime ga hladis

Poslednja izmena:
Ma stock hladnjak :D przio sam ga 75 krugova zagrije ga zestoko, ne moze ga nista zagrijati kao linx, da je neki bolji hladnjak vjerujem da bi isao preko 4.1ghz mozda cak i 4.2, c3 revizija ide do 4.ghz bez problema.
25 GFlops za dualac nije lose volio bi da vidim kelerabu :p

Ova diskusija se vodila i pre godinu dana. Sintetika je sintetika, i sa njom mozes samo da se hvalis po forumima, u realnim stvarima nidje veze. Poznato je da igre jednostavno mnogo dobro rade na 1155 platformi i veci fps se dobija. Drugo, moguc je kasniji apgrejd sa istom plocom na mnogo jace intel quad core procesore koji jedu bilo koji AMD za uzinu. Dalje, potrosnja i zagrevanje takodje su na strani intela. Da ne bude da sam fan Intela, kleo sam se u AMD i dobar deo zivota posedovao nekoliko Athlona i jednostavno stvari bolje rade na intelu, a izgleda da nekima od vas na svakih par meseci mora da se obnovi secanje da je ista diskusija vec vodjena. :)

Pustite te prazne price jede za uzinu za dorucak samo dokaze to su prazne price... sto se tice upgrejda pa uzmi 990 fx plocu pa ces i na nju moci stavi jaci procesor...

Kazse da bi igre bolje radile na G530 nego na athlonu II na 4ghz?
99% sam siguran da nisi upravu.
7.png
10.png

Imas ovde detaljan test
http://www.overclockers.ru/lab/5216...el_Celeron_G1620_i_Celeron_G1610_v_igrah.html

Moj zakljucak da ova 2 procesora nisu za igre proslo je vrjeme dualaca, ali eto moze se po nesto odigrati, stariji naslovi mogu bez problema.
Ali ako je suditi po testu i u igrama athlon II na 4.ghz odnosi pobjedu, evo da kazem pojede ga za veceru :p

Hah, uzmi AMD plocu od 100e da bi stavio ubogi athlon a posle da stavis jaci, nidje veze... Kod intela na bilo koju 1155 plocu od 40e mozes koji hoces 1155 cpu ;)
Tupio sam vec o tome, uzmes i klokujes athlona na ~4ghz, bude 20% brzi od g530, ali 30% vise struje trosis, plus zagrevanje, plus sto moras da kupis aftermarket kuler. Racunica je jasna, zar ne? 40e za athlona, i 30e za iole pristojan kuler, = 70e, a za te pare mozes da uzmes I3 2120, koji, hmm, pa recimo da je bolji od Athlona u svakom slucaju :)

Hah, uzmi AMD plocu od 100e da bi stavio ubogi athlon a posle da stavis jaci, nidje veze... Kod intela na bilo koju 1155 plocu od 40e mozes koji hoces 1155 cpu ;)
Tupio sam vec o tome, uzmes i klokujes athlona na ~4ghz, bude 20% brzi od g530, ali 30% vise struje trosis, plus zagrevanje, plus sto moras da kupis aftermarket kuler. Racunica je jasna, zar ne? 40e za athlona, i 30e za iole pristojan kuler, = 70e, a za te pare mozes da uzmes I3 2120, koji, hmm, pa recimo da je bolji od Athlona u svakom slucaju :)

Hah cuj to pa na amd- plocu od 35e stavis octa core, nije poenta o tome nego se tvrdilo da je g530 jaci, a ustvarnosti je daleko iza kloknutog athlona, a o potrosnji je smjesno pricati i jedan i drugi procesor trose ko opaljac :D
Kazes na plocu od 40e stavit bilo koji 1155 procesor, pa na tu plocu stavis recimo core i5 2500k pa nemas najbitiniju mogucnost tj Oc tog K procesora...
Logicno je da se uz athlon II X2 uzima neka jeftina ploca cca do 40e (neka sa 760G chipsetom), a za g530 neka h61 ploca, ne vjerujem da neko vozi athlona na 990fx ili g530 na z77 jedino ko planira unaprjed da mjenja cpu to je opravdano.
Za neki 3.6 uopste nije potreban aftermarket kuler fabricki ga hladi bez problema tako da ti ta racunica otpada i jos da kazem da je na 3.6 ako nista bar jednak sa G530 procesorom, a na 4ghz vec "Rula" :D

Nego koliko GFlops daje G530 interesuje me da neko odvrti?

Malo sad ovde mešamo babe i žabe.Atlona II više nema da se prodaje a njegova cene nikad nije bila ispod nekih 5000 kolko se secam i to za onaj najjeftiniji tj najslabiji 240 dok je 270 bio vec dosta skuplji (kolko reci ce neko).Sad nemaš više ni celerona g530 vec samo g550 a njihova cena je bila ista a sad imamo i g1610.Sve u svemu oni nikad nisu bili u istom cenovnom rangu kao ni dual core intel procesori tipa e7xxx ili e8xxx s kojim ga stalno uporedjuju.Jednostavno ovi celeroni imaju bolji aj da kažem odziv u windowsu i to je to.Sad ovaj procesor odnosno ove celerone g550 i g1610 možemo da uporedjujemo ili sa nekim sempronima sa kojijm nemogu da se uporedjuju osim po ceni ili sa nekim a4 procesorima.Jednostavno ovo je stvarno kolko se ja secam najbolja kupovina za dugi niz godina unazad što se tice bilo koje kompjuterske komponente.Daleko od toga da su atloni loši al gledamo odnos cene i performansi samih procesora plus kolko bi izašla neka kombinacija ploca ,proocesor i memorija ili cak i neka cela konfiguracija.Za atlone nikad nije bilo ovako jeftinih ploca kao što su h61 ploce pa sa ovako jeftinom novom konfiguracijom kupovina polovnih više nema smisla što je morace te da priznate veoma dobra stvar.

Poslednja izmena:
Ima athlon II x2 270 nov nisi informisan ima i jeftini ploca na kojima idu do 4.ghz
Athlon kosta 39e celeron 36e sve mozes provjeriti http://itsvet.com/proizvod/amd-athlon-ii-x2-270-3.4ghz-2mb/comp_comp_cpu/47/461
Ploca H61 i neka sa 760G cipsetom su iste od 30-35e znaci cjenovno jednaki unutar 5e

http://valid.canardpc.com/2798394 -4Ghz potpuno stabilno bez problema za neki 70e athlon II x2 270 i asrock 960Gm GS FX ploca
Na plocu se moze kasnije i neki FX staviti cak i 8 core procesor mada ploca nije za jace procesore mozda neki phenom ili FX4300 max.

Zamolio bih nekoga ko koristi Radeon 7770/7750 uz neki od ovih G5xx procesora (ili G1610) da provrti, ako je voljan, 3DMark06 i postavi score.
Hvala unapred.

Koristio sam tačno godinu dana G530. Prodao sam ga jednom članu na forumu pre dve nedelje.

Procesor je ok za novije igre. Kupio sam i3-3220 pre svega zbog starijih igara koje ne mogu da iskoriste višejezgarne procesore već im treba što veća brzina.

Mogu otkucati da je razlika i više nego vidljiva.

Samo neki primeri (komponente su ostale iste sem procesora, rezolucija je 1366x768 na Samsung TV-u).

Team Fortress 2
sve na max, Source engine odlično iskorišćava višejezgarne procesore
G530 - na serverima sa 32 igrača prilikom velikog broja eksplozija, FPS je padao na 22. Oba jezgra su radila na 100% zauzeća.
i3-3220 - sad ne ide ispod 35, a max FPS je dosta veći. Sada je zauzeće na oko 60% za jezgra i tredove.

Razlika je nebo i zemlja i ovo je glavni razlog zašto sam kupio i3-3220: da bih imao stabilan FPS u TF2 :d.

Train Simulator 2013
sve na max, isključen TSX i DoF, igra ne vidi više jezgara zbog zastarelog endžina, ruta London - Brajton koja je izuzetno zahtevna
G530 - min FPS je bio 14, max 30
i3-3220 - min 20, max preko 40

Takođe je razlika je nebo i zemlja.

Treba još da istestiram Just Cause 2 i Left 4 Dead 2.

I još nešto - i3-3220 skoro troši isto kao i G530 (40 naspram 35 W) :zgran:.

Poslednja izmena:
hm...mala je to razlika za 3x skuplji procesor...barem po mom misljenju...bas me interesuje kako se nose sa pomenutim igrama phenom II 965 i fx6300 koji su priblizne cene sa i3...

koju graficku koristis sa i3 ?

Vrh Dno