Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moje iskustvo je potpuno isto kao i sto ga ima Zoran ns. Naravno ima nekih razlika, jer ja nisam bio veliki kupac, otprilike 1 do 2 paketa mesecno.

Nekada je bila pesma. Carinu nisam nikada platio, (nisam ni trebao jer je svaki paket bio manje vredan od 50 Eura )pa ni Posti nista.

Od ovih promena koje smo osetili od 22. 4 . svako moze da vidi sledece. Nekada carina zavrsavala svoj posao za 1 dan , moj paketic stajao na carini 4 dana, procitao sam negde da moraju da odrade svoj posao za 5 dana maksimalno. Nije od 22. odjednom 4-5 puta paketa vise, nego carina otvara skoro pa svako pisamce i ne moze da postigne sva za 1 dan kao nekada, jer paketi jos do praznika kupljeni preko paypala nisu ni stigli, sve su to bile stare posiljke , a takve su vecinom i ove sto sada cekaju na carinjenje.

Citao sam i sada da nekome, neko malo pisamce nisu otvarali, verovatno da bi ispunili to pravilo od 5 dana, ali to je pre izuzetak nego pravilo, pravilo je da sve otvaraju. Posto sam ja u ovom preriodu novog postupanja Carine i Poste imao samo jedan paket, Carina me je dobro Pokrala. Predmet koji je placen malo preko 10 $ , na paketu Kinez stavio i popunio carinsku deklaraciju na vrednost 10 $ , nasa Carina procenila na 30 $ !!!! Na to obracunali PDV 20 % 512 dinara . Znaci na nesto sto je placeno malo ispod 1.000 dinara , imam naravno kao dokaz izvod iz banke PDV ispada 50 % . Postar kad je doneo paketic, na samom paketu napisano rukom 613 i toliko je naplatio, bez ikakvog papira. Znaci jos 101 dinar.

Znam mog postara 15 godina, i verovatno nema postenijeg postara od njega, tako da je iskljucena svaka mogucnost da postar to nesto samovoljno naplacuje kako se sugerise u nekim postovima. Tih 101 dinar iako nigde ne pise je to otvaranje paketa i carinjenje, plus postanska usluga da carini uplati taj novac. Sa tih 100 dinara dazbine se penju na oko 60 %.

Pominje neko u svojim postovima , kad neko ispise slicno iskustvo, nesto u smislu eto nisi imao srece !! Pa nisam isao u Kockarnicu da se kockam , pa da nisam imao srece, nego sam narucio paketic od 10 $ i Opljackan od strane Drzavnih organa. I sve ostalo sto je Zoran napisao bih mogao da potpisem.

Poslednja izmena:
U NS nije postojala praksa da se nesto slobodno procenjuje na vecu vrednost.
Kad god im je nesto bilo sumnjivo ili nisu bili sigurni, trazili su racun.
Bar je takvo moje dugogodisnje iskustvo.
A stizalo mi je 5-10 paketa mesecno, vrednosti 5$ - 200$.

Sta ih je sada uhvatilo, da li je "strasna bakica" docekala svojih 5 minuta, ne znam.
Cekam jedan paket vrlo problematicne vrednosti pa cu videti sta se desava.
Po onome sta su napisali sugradjani ne mirisi na dobro :(

sad zvao da proverim neke svoje posiljke koje su stigle...
kaze operaterka "stiglo nam je 100.000 posiljki za ovih nekoliko dana nerada,preselo nam je...."
tako da ko ima male paketice tipa 10$,mislim da prolazi bez dazbina...sutra meni stize 1 pa javljam...

E, ja se izvinjavam ako je bilo reči o ovome ranije. Naručio bih neke šumeće tablete protiv gorušice i sl. Je l' sme to uopšte da se naruči? Ne znam kakva je situacija, da li spada u lekove, da li lekovi smeju i tako to. Hvala.

Brace yourselves! Carina is coming!

Upravo sam dobio DX paket sa carinom. Najsramotniji deo cele priče je vrednost paketa od 17 dolara.
Retkost koju vidim kod DXa je da na paket naznače tačne vrednosti stvari, ali opet....
Baterije za digitalac 10,40$, daljinski za digitalac 2,60$ i dva mala pakovanja vezica 3,98$.
Oni su naravno vrednost paketa "procenili" na 18 dolara i platio sam carinu od 306 dinara. Nije to sad neka ultra cifra, ali je sramotna
činjenica da su naplatili carinu za paket te vrednosti. Pored toga je paket naravno naznačen kao "Gift".

Jel neko može reći šta se događa i šta je bilo sa zakonskim vrednostima paketa do 70e koji se ne carine?

nisi platio carinu, nego porez 20%, pretpostavljam.
20% od 18 dolara je oko 306 din.

Poslednja izmena:
Vidim na prethodnim stranicama se nesto spominje da je funta = euro kod SD-a pa jel ima neko jos to da potvrdi i znaci ja gledam patike recimo od 30 funti a oni ce mi skinuti 30e sa kartice bez ikakvih konverzija?
Stize mi intezina kartica za 7 dana otprilike pa ce valjda ovi nasi da se dogovore na carini sta ce da naplacuju ;)

Na paketu je veliki plavi pečat "ocarinjeno"... kapiram da sam platio carinu... kako volim pametnjakoviće. :D

Kao sto ti je covek rekao, nisi platio carinu, vec pdv... a da si citao ovu temu u zadnje 2 nedelje ne bi pitao sta se desilo...
Dobio si i racun A4 na kome lepo pise sta i posto su ti naplatili...

Izvini što ne blejim na forumu zadnje dve nedelje da bi pratio samo ovu temu, esse!
Javlja se pametnjaković za pametnjakovićem..... Super što si mi napisao ono što sam ja video kad sam dobio paket, to je taaaaaaaaaako korisno.

Dakle: "Jel neko može reći šta se događa i šta je bilo sa zakonskim vrednostima paketa do 70e koji se ne carine?"

Da li se ovaj fenomen javlja samo u NSu?

Bas tako, to sto ima pecar ocarinjeno ne znaci da je naplacena carina. Verovatno si platio pdv, proveri na papiru sve

Alo bre ljudi, nije poenta šta sam platio PDV ili carinu...... čitate vi poentu mog posta? Paket sa DX-a, sa porezom?! Paket označen kao "gift". Paket vrednosti od 15e sa porezom? Gde to ima?
Umesto da se neko bavi pravom problematikom, bitno je da li sam platio PDV a ne carinu.... Dođe mi da kažem ružne reči o nekima ovde.
Znam da je PDV 18%, to nije fakin poenta!

Da li se nešto menjalo u zakonu kada nam odjednom stiži paketu sa carinom, pardon PDV-om?

Bas tako, to sto ima pecar ocarinjeno ne znaci da je naplacena carina. Verovatno si platio pdv, proveri na papiru sve

Thank you captain obvious! Ovde se izgleda svi bave time "šta piše na papiru".

Poslednja izmena:
Da se ipak vratis par strana unazad pa procitas? Sve je to objasnjeno barem 20 puta.

Alo bre ljudi, nije poenta šta sam platio PDV ili carinu...... čitate vi poentu mog posta? Paket sa DX-a, sa porezom?! Paket označen kao "gift". Paket vrednosti od 15e sa porezom? Gde to ima?
Umesto da se neko bavi pravom problematikom, bitno je da li sam platio PDV a ne carinu.... Dođe mi da kažem ružne reči o nekima ovde.
Znam da je PDV 18%, to nije fakin poenta!

Da li se nešto menjalo u zakonu kada nam odjednom stiži paketu sa carinom, pardon PDV-om?

Thank you captain obvious! Ovde se izgleda svi bave time "šta piše na papiru".

Kao sto mozes da vidis ako procitas poslednjih nekoliko stranica (prilozen je i raspis Carine) PDV se naplacuje na sve posiljke, tj oslobodjenje od naplate carine ne vazi i za PDV, osim ako u pitanju nisu nekomercijalne posiljke od privatnog lica (tj pokloni).

Prema iskustvima ljudi sa foruma, ima posiljki koje prodju i bez dazbina, ali je prilicno jasno da treba racunati 20% na bilo sta sto narucujes ubuduce.

EDIT: sto se oznake "gift" tice, ona odavno po mom iskustvu nista ne znaci.

Poslednja izmena:
Tebi izgleda treba crtati

Posiljalac pravno lice - na paket do 50e placas porez, na paket preko 50e placas i porez i carinu

Posiljalac fizicko lice - preko 70e placas carinu i pdv, ispod 70e placas pdv

Posiljalac fizicko lice a roba nekomercijalne prirode (salje rodjak besplatno), ispod 70e ne placas nista, preko 70e placas carinu i porez

Ako ti je prodavac sa dx-a rodjak i poslao ti besplatno, onda su te zeznuli. U drugom slucaju je po zakonu. Drugo je sto nama to ne odgovara i sto pre nije bilo tako, ali sada tako funkcionise

Išao sam nazad nekoliko stranica i video sam neka slična iskustva i onda puno postova o "suplemetima", što me ne zanima.
Ako je nekome toliko teško da mi ukrato ponovi u čemu je caka ili da mi da link do određenog posta gde mogu pročitati nešto korisno
onda se se*em po našoj internet zajednici.... Očigledno je da si ti redovan na forumu i znaš ko je šta napisao i gde, ali rešenje je da ja
čitam 20 strana unazad da čitam o suplementima.

O hvala ljubim ti ruke zlatne!

Jel to bilo toliko teško nekome da napiše?

"zakon se menjao, plaća se porez na sve pakete, tačka."

Zakon se nije menjao, vec njegovo tumacenje.

Raspisom carine je carinskim sluzbenicima objasnjeno da se oslobodjenje od carine ne odnosi na PDV.

Zakon se nije menjao, vec njegovo tumacenje.

Raspisom carine je carinskim sluzbenicima objasnjeno da se oslobodjenje od carine ne odnosi na PDV.

Dobro sve jedno, nešto se menjalo. Bitno je da ja znam da nije neka lokalna korupcija. :D I da znam šta da očekujem u buduće i da ne vredi da se odupirem.

Uglavnom hvala puno na kratkim i veoma korisnim informacijama. Da su svi kao ti, da nisu lenji da napišu par reči, bilo bi super.

Da si čitao temu video bi da se porez plaća na pakete od pravnih lica i ako su naslovljeni sa gift.

Ne mogu da nadjem post gde je neko pisao o Slezinger polo majcama sa SDa
Zanima me koju veličinu na gadjam na mojih 188cm i 100kg:d
Da li da idem na extra large ili xx large?

@Lazendic365
Imaš u vrhu strane iznad SIGN IN da prebaciš iz GBP u EUR i onda su ti sve cene u evrima.

Ne mogu da nadjem post gde je neko pisao o Slezinger polo majcama sa SDa
Zanima me koju veličinu na gadjam na mojih 188cm i 100kg:d
Da li da idem na extra large ili xx large?

Ja sam rekao da mi treba S umesto M, ali pitanje je kako se to rasporedjuje u velikim brojevima

Novosadjani, da li bi imalo smisla da se otvori nova tema sa skeniranim/fotografisanim 'racunima' sa carine gde se vidi da su se carinile posiljke koje nisu trebale biti carinjene?

Onda tako skupljene na jedno mesto poslati nekome ko moze da ucini nesto. Upravi carina ili ovom smarkovicu ili...

Pre desetak dana sam se ovde "pohvalio" da su mi naplatili pdv na (odvojeno poslata) dva cd sa amazona, svaki vrednosti od oko 7 funti, a danas su mi stigla dva cd-a u jednom paketicu, takodje sa amazona, ukupne vrednosti oko 25 funti, bez ikakvih dodatnih troskova.

Dakle, pravilo je da nema pravila.

Meni je danas stigao i poslednji paket iz ture i isto je prošao sa 65,80 rsd:banana:
Tako da definitivno nema pravila, pošto je ovaj poslednji bio najskuplji i cifra je uveliko prevazilazila famoznih 50 evra.

Ja cekam jedan paket porucen na dxu jos 9og aprila, prodje mesec dana i jos ga nema..sve cekam da vidim kako ce proci na carini a od paketa ni traga ni glasa.

Ako je iz Hong Konga bio je zastoj, sad se polako pojavljuju paketi na nasoj carini...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno