Šta je novo?

NVIDIA GeForce 700 Series (Kepler Refresh)

• Začetnik teme Začetnik teme Light
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kome se ne zuri da kupuje novu grafiku, bolje mu je da preskoci ovu seriju i saceka sledecu godinu i Maxwell, bice dosta isplativija kupovina, imo.

Nove konzole ce imati vise od 4GB VRAMa pa ako hoces da ti karta traje duze od godinu dana, zeleces sto vise GDDR5 RAMa.

To stoji da ce u buducnosti igre traziti vise VRAM-a. Ali mi ovde diskutujemo o napretku arhitekture (koje izgleda nema, sudeci po tabeli) jer ti u principu za iste pare dobijas istu kartu sa vise rama. Ako je ovo tacno, GTX7xx treba preskociti u sirokom luku jer ionako igre nece poceti da srcu vise od 2gb rama do izlaska Maxwell-a kod ga ce (nadajmo se) biti malo veceg napretka.

Nove konzole ce imati vise od 4GB VRAMa pa ako hoces da ti karta traje duze od godinu dana, zeleces sto vise GDDR5 RAMa.

Prvo nije VRAM jer je deljen, a drugo mogu da imaju i 32GB GDDR6 ali to nista ne menja kad ostatak sistema ne moze da iskoristi. Sa 2 si bezbedan jos nekoliko godina bez problema...

Pa dešava se i sada da neke igre kada se napucaju opasno dođu do ta 2GB poput Crysis 3, BF3 i slično.

Kome se ne zuri da kupuje novu grafiku, bolje mu je da preskoci ovu seriju i saceka sledecu godinu i Maxwell, bice dosta isplativija kupovina, imo.

Pa sad ako uzmemo za primer da je ovo refresh serija a da ce recimo GTX780 od GTX680 biti brzi 30% + to je sasvim ok.

A sto se tice Maxwell-a tu ce napredak biti ogroman,
osetno veci u odnosu na GK110 prema GF 110.
Pitanje je samo koliko cemo od toga videti obzirom na trenutno stanje na trzistu.

Kako će to napredak biti ogroman ako ga nećemo videti?

Koja je poenta ove serije... Ovo se zove zbrzano izdavanje.

Kako će to napredak biti ogroman ako ga nećemo videti?

Da slazem se,nama krajnjim korisnicima "papir" nista
nista ne znaci tj ko kako tehnoloski stoji vec nam je neophodna jasna prezentacija u okviru fizicki prisutnog proizvoda.

Ali ako se osvrnemo na to kakva nam je sadasnjost pa i taj kako ga vi zvaste Fantomski GK110 aka Titan je ugledao svetlost dana i ako su mnogi govorilki da takav chip ne postoji a neki od nas znali da ce se predstaviti..

Kada sam rekao "pitanje je sta cemo od toga videti" mislio sam na to da je moguce da dozivimo slicanscenario kao sa Keplerom jer je nVidia dosla u takav stadijum da moze lagano da arhitekturu podeli kroz dva chipa pocepavsi ih na dve serije.
Poenta?Pa manji troskovi,veca zarada,vec vidjeno sa GK104.

Koja je poenta ove serije... Ovo se zove zbrzano izdavanje.

Pa poenta je da se izbaci novi chip, tj druga generacija na istoj arhitekturi nakon godinu dana od izlaska prethodne perjanice. To sto je konkurencija udarila u wall i ceka die-shrink i vise nije ahead of the curve, ne znaci da treba sve da stoji u mestu. Dakle, never settle :d
Jedino su problem cene za krajnje korisnike...

Pa to je i problem cena, dobijamo skoro pa nikakav napredak, a ponovo hoce da nas deru ko da su izbacili stvarno nesto novo.

Od refresh serije nikad i nije moglo mnogo da se ocekuje.Uvek se radilo o oko 20% gore-dole u odnosu na prethodnu seriju.
Ovo sto ce GTX780 je i vise nego ocekivano u odnosu na GTX680.

Treba li da podsecam na AMD-ovu seriju 6xxx gde je koriscena druga arhitektura pa su opet jedva 15% uspeli da dobiju u odnosu na Cypress.

Ne tako davno,danas i dalje aktuelne serije 7xxx,tacnije 7970 koja je na samom pocetku bila brza od GTX580 od oko 15-ak % sa ce od preko 600 eur!

U nedistatku konkurencije novim trendovima,standardima dobili smo i nove cene..

Kako god da se posmatra nova serijs je s akasko dobrodosla a svakako ce se i prodavati..

Inace i ja bih voleo da cene GTX780 budu nize pa da napravim sebi jedan dugo ocekivani SLI zasnovan na GK110 ,to mi je svakako zelja.

PCBeast, a reci mi da li uopšte ima poboljšanja kod GTX 770 kartice, vidim da ima apsolutno identične specifikacije kao i GTX 680...jel samo nešto tu tweakovano ili je u pitanju rebrandirani GTX 680 ?

Nema tu sta mnogo da se optimizuje, isti proizvodni proces, ista arhitektura, isti broj CUDA jezgara... jedino sto eventulno moze da se poboljsa je Boost clock. No, sacekaj kraj ovog meseca kad bi kartice navodno trebale da izadju.

http://videocardz.com/41239/nvidia-geforce-gtx-780-to-be-released-on-may-23rd

Po mom misljenju, 2496 CUDA jezgra je previse za GTX780, u bilo kom izdanju jer se previse priblizava Titanu i stvara rupu izmedju GTX770 i sebe. Ako je to stvarna config. jezgra, verovatno cemo videti GTX770Ti koji ce imati 2304 jezgra.

Jel neko moze da objasni kako je memorijski kontroler povezan sa samim brojem CUDA jezgara i TMU/ROP, tj. da li je moguce da se mem. kontroler skrati sa 384 na 320bit bez promene CUDA/TMU/ROP kao sto je pomenuto na gornjem linku?

PCBeast, a reci mi da li uopšte ima poboljšanja kod GTX 770 kartice, vidim da ima apsolutno identične specifikacije kao i GTX 680...jel samo nešto tu tweakovano ili je u pitanju rebrandirani GTX 680 ?

U principu Danilo ti je pojasnio.
E sad ovde se ipak radi o novijoj reviziji chipa
tako da verujem da ce nositi malo bolje karakteristike.Kao sto Danilo rece mizemo ocekivati vise klokove,eventualno pribliznu potrosnju i grejanje.
Bice implementirana Boost 2 tehnologija pa cenim sa ce i OC biti malo laksi.

Inace generalno nVidia ima toliko prostora i mogucnosti da izgradi celu seriju da je samo pitanje prave procene..
Ja sam recimo dosta razmisljao o GK104 chipu sa sirom mem magistralom.. ;-)

Ono sto mi se ne doppada jesuu cene i kuda sve ovo vodi!

Da, sa cenama su svi počeli da preteruju a sve je počelo kad je AMD izbacio 7970 seriju kartica...

Tačno, barem 320-bit memorijska magistrala na GK104 čipu bi bio pun pogodak za upgrade.

Pa poenta je da se izbaci novi chip, tj druga generacija na istoj arhitekturi nakon godinu dana od izlaska prethodne perjanice. To sto je konkurencija udarila u wall i ceka die-shrink i vise nije ahead of the curve, ne znaci da treba sve da stoji u mestu. Dakle, never settle :d
Jedino su problem cene za krajnje korisnike...

Dobri ovi novi čipovi 😀
Rebranded 600 series, faster than predecessors

Our sources were happy to share some additional details about Nvidia’s upcoming cards. It turns out that the GTX 760 Ti, the slowest of the bunch, is based on the GK104 225 chip. The GTX 750 Ti has a 256-bit memory interface and in reality represents a rebranded GTX 670. It looks dangerously similar to existing GTX 670 boards.

Add-in-board partners expect to start selling this card in the third week or June and they will be able to make their own custom cards. We don’t know much about performance but we expect it to be around GTX 670 levels. The Geforce GTX 770 is based on a somewhat faster GK 104 425 chip, again a 256-bit unit, and our sources are telling us that the card is more or less a GTX 680 renamed for 2013. Nvidia will allow AIBs to manufacture their original boards but the cooling solution on the card looks like the one from GTX Titan.

The cooler better known as NVTTM cooling fan will let this chip clock higher than GTX 680 and should deliver at least a five percent performance boost over the GTX 680. The card is expected in the first week of June. The fastest of them all, based on the huge GK110 chip is the Geforce GTX 780. The card also shares a 256-bit memory buss and is based on GTX Titan LE. The first cards come as Nvidia direct boards and will be directly supplied to partners.

Nvidia will make these cards at first as it wants to control the quality and make sure nothing goes wrong in the manufacturing process. The card was supposed to launch on May 23rd but out sources now insist that it might show a week earlier on the May 16th, but we will try to find out which of these two dates is right.

Izvor

Po oprobanom receptu rebrand + overklok = nova serija!

Moja pretpostavka je da će implementirati jednostavniji (jeftiniji) PCB, "premium" hlađenje i kloknuti grafike 5-10% da bi opravdali istu (višu?) cenu.

Ma sve isto kakav novi chip nema se tu sta novo ponuditi, samo ce gtx780 biti oslabljeni titan, a ovo malo veci taktovi i to je to.

Sto baba,corava deca!
Ovo je do sad ko zna koja po redu vest i svaka sledeca je drugacija.
Ja bih ipak sacekao launch !

Od svega toga mene najvise interesuje cena!

NVIDIA GeForce GTX 770 and GTX 780 Pictured – Equipped With GTX Titan Cooler

http://wccftech.com/nvidia-geforce-gtx-770-pictured-equipped-gtx-titan-cooler/

GeForce-GTX-7801.jpg

GeForce-GTX-770.jpg

Prilozi

• GeForce-GTX-7801.jpg
    GeForce-GTX-7801.jpg
    57.7 KB · Pregleda: 111
  • GeForce-GTX-770.jpg
    GeForce-GTX-770.jpg
    60.9 KB · Pregleda: 107
Lepo 🙂

Jel' 'oce neko da kupi stan? Ja bi' 'teo novi komp sa ovim karticama... 😀

Ne verujem da mi se ikad dopao referentni kuler na grafickoj kao ovaj, zaista su napravili odlicnu odluku kad su stavili Titan kuler- mala buka, odlican dizajn i izrada (cak i da ne koriste isti materijal kao na Titanu).

Nije uopste lose..GTX770 uliva poverenje i ako je baziran na istom chipu premda je u pitanju nova revizija svakako..

"The card has a lot of overclocking headroom, due to 6+8-pin power connectors, TDP of 250W (note that the GTX 680 has the TDP of 195W), and a default voltage above 1.3V. It looks like the PCB, at least the one used by this very model (probably engineering sample), has more similarities to TITAN’s than GTX 680′s board"

Bice zanimljivo videti ovu kartu sa novim karakteristikama u radu u poredjenju sa sadasnjim GTX680.
GTX 780 po mom ukusu mada mi cena ipak malo kisela..
U nedostatku konkurencije kao krajnji zakljucak i ovo je dobro ,bar za sad kao neki buduci inffo sta nas ocekuje..
Cekamo predstavljanje pa i prve kupce 😉 ,mozda budem jedan od njih 😛

NVIDIA GeForce GTX 680 Can Be Flashed To GeForce GTX 770

http://wccftech.com/nvidia-geforce-gtx-680-flashed-geforce-gtx-770
ibtLpW4EKqgCu7.gif

In addition to that, atleast the proof that’s provided with the post has leaked the entire specifications for the GeForce GTX 770 GPU. The core clock is maintained at a high 1059 MHz while boost clock goes as far upto 1125 MHz which is pretty impressive, additionally It features a 2 GB GDDR5 memory running across a 256-bit bus and has 1536 cores, the same number as the previous generation flagship GeForce GTX 680. The memory runs at the 7 GHz effective which is very high and might be dangerous for current GTX 680 boards so as advised before, this process should be done at your own risk. Performance of the GPU is expected to be around 5-10% faster than the GeForce GTX 680 at a cost near the GeForce GTX 670 around $399-$449.

Ovo je verovatno trebalo da bude 760ti, ali posto amd kasni....

Nazad
Vrh Dno