Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
znaci zakljucilo smo da nema nikakvog pravila,taman sam mislio da ponovo narucim garderobu sa sportdirecta ali izgleda da su videli da nije dobro imati konkurenciju...ovo prvo sto sam dobio pre par dana proslo je bez problema,sad mi je vec frka...evo,jedan mali primer zasto ce uskoro da vrate ogranicenje na 25e,ovo je samo mali primer a ima ih puno,obratite paznju na cene kod nas i u engleskoj http://www.planetasport.rs/patike/patike-air-max-challenge/a-24596387 i http://www.sportsdirect.com/nike-air-max-challenge-mens-tennis-shoes-145102

Meni izbaci cenu oko 52 funte a na nasem linku oko 10 soma, te funte ne znam koliko su u dinarima ali je to oko 65€ recimo ili preko 7 soma dinara, jos kad zveknu PDV i carinu na ovo isto ti da si kupio ovde!

Poslednja izmena:
^ Meni za iste patike izbaci cenu 52 EUR :)

Nemam zasto da zezam, a ne vidim otkud razlika u valutama, evo copy/paste:
£51.99
Ref. £74.99
Upto 30% off
You Save: £23
Nike logo
Nike Air Max Challenge Mens Tennis Shoes
0 Rating(s) | 0 Review(s)
Colour
Size
Quantity

@boki019 ako si raspolozen da sastavis neki textic sa fotkama jakne i sve sto ti je naplaceno, mogu da prosledim drugu koji radi za telegraf, naravno anonimno pa da vidimo da li ce da ispadne nesto od ovog naseg kukanja D:

Pa imam par slika jakne iz vise uglova :)
Mada mislim da je ovde to dzaba.... jakna je tu, a ONA moze da kaze da sam je ja isekao zbog ne znam cega, isto kao i ja sto kazem da je ona isekla otvarajuci paket.... Nisam siguran da li je i sam paket jos ziv, da se uporedi rez, koji je u CM isti kao i rez na jakni... :)
A naplacen PDV na 7$ koliko je moj brat Jao Xing Huao Djordjevic stavio na paketu :)
Ako treba slike, ajd na neki PM :)

Ja koristim currency convertor tako mi izbaci 61 evro a to je 52 funte. Takodje ta strana cena je sa popustom, patike standardno kostaju 75 funti ilti 88 evra sto je jako blisko ceni u nasoj radnji. Popusti i kvalitet robe su druga tema. Zna se kako kod nas prave rasprodaje a kako napolju (sto se tice online rasprodaja pre mesec dana sam snimio Samsung laptop na amazonu sa 45% popusta, sto kod nas nema ni na filmu).

Edit: Pretece me Lomnica.

Nemam zasto da zezam, a ne vidim otkud razlika u valutama, evo copy/paste:
£51.99
Ref. £74.99
Upto 30% off
You Save: £23
Nike logo
Nike Air Max Challenge Mens Tennis Shoes
0 Rating(s) | 0 Review(s)
Colour
Size
Quantity
Samo promeni valutu u kojoj se iskazuje cena i odmah dobijes popust :)

Da li se dobija nekakav racun za placanje tog PDV-a?

Ja i dalje ne kontam kako oni to obracunavaju PDV.

To prakticno znaci da carina mora svako pismo (vecina paketa su obicna pisma) da proceni vrednost sadrzaja i odredi PDV?
Naravno, naplate i otvaranje i PDV i gubljenje i njihovog i naseg vremena.

Gde su sada nalaze posiljke ispod 50e koje su bile bez troskova carine?
Pojela maca?

Pogledaj par postova unazad imaš račun koji se dobija tj. evidencioni list o uračunatom PDV-u na osnovicu... Imaš i kako je naplaćen PDV primaocu tj. iskljčivo na osnovicu, kod nekih je to 1$, kod nekih 7$, kod nekih 34e tj. u prevodu vrednost koja je označena ili na paketu ili je u pošiljci bio račun...

Gde su sada nalaze posiljke ispod 50e koje su bile bez troskova carine?

Tamo gde su i bile, pročitaj ako ti nije problem biće ti jasnije, carinjenje je jedno i na carinskoj dekleraciji nema naznačenog da je naplaćena carina nego PDV...

Ja sam juce narucio, vrednost 47.9EUR. Interesuje me kako ce se DHL ponasati kod isporuke, da li ce naplatiti PDV i da li ce racunati spediciju ako rade obracun PDV. Javicu rezultate ako ne otputujem u medjuvremenu. Inace ozbiljno sumnjam da ce patike narucene iz slovenije da dozive transformaciju u neke buvljacke. Bez objasnjenja ih drze od 19.04., navodno predate carini jos 20.04 i ni glasa od tada. Pri tome su sa sve transportom ispod 50EUR, pa ne vidim neku tesku komplikaciju za carinu,

Što kažu jedno je njihova izjava, a drugo je praksa koja uvek ide na štetu primaoca, a u korist države bilo i biće...

@dekius:
Ahaaaa... Ali i sa tom cenom od 52€ upadas u >50€ od pravnog lica (koliko vidim prodavnica je), znaci i PDV i porez i to na vrednost plus postarina, koja ne znam kolika je, mrzi me da trazim, ali nek bude da je 10€, pa roknes za 1/3 preko kad se dodaju ostali troskovi, ustedeo si jednu picu a cimao si se od preko 2000km da teglis, cekao metar dana i grickao nokte da li ce ti marnuti paket...

Ne znam, ja bih preko kupio nesto sto nema ovde ili sto je drasticno jeftinije, konkretno sad sam nasao za moj laptop drugo kuciste za $19 sto prvo nema kod nas, drugo i da ima bilo bi jedno 30-40€, i neke pletenice za pecanje koje su kod nas DUPLO skuplje i cesto fals, ili ako nisu onda su stare po 2-3 godine sto mu isto dodje...

Jel zna neko sta se dogadja u slucaju da necu da platim carinu tj pdv u ovom slucaju ali posto je ovo novo, verovatno nema niko iskustva kao sa carinom.
Cekam tri paketa od kojih su 2 mala vrednosti 2$ i 1$+2.99$ shipping.
Odbio bih i treci ali je poveci i placen 30 i kusur evra.
Ne dam pare, necu da platim pdv i tacka
Da ponovim pitanje, ostade na predhodnoj strani.

Što kažu jedno je njihova izjava, a drugo je praksa koja uvek ide na štetu primaoca, a u korist države bilo i biće...
Pa sad, dalo bi se raspravljati o tome. Recimo da je direktor carine zreo za prijavu zbog štete koju su naneli budžetu nezakonitim postupanjem, tj nenaplaćivanjem PDV na pošiljke do 50EUR, u periodu od okvirno 6 meseci nakon donošenja novog zakona o PDV-u. Dakle to nikako nije u korist države.
Sa druge strane, nisam baš shvatio komentar na moj primer?

Poslednja izmena:
@dekius:
Ahaaaa... Ali i sa tom cenom od 52€ upadas u >50€ od pravnog lica (koliko vidim prodavnica je), znaci i PDV i porez i to na vrednost plus postarina, koja ne znam kolika je, mrzi me da trazim, ali nek bude da je 10€, pa roknes za 1/3 preko kad se dodaju ostali troskovi, ustedeo si jednu picu a cimao si se od preko 2000km da teglis, cekao metar dana i grickao nokte da li ce ti marnuti paket...

Ne znam, ja bih preko kupio nesto sto nema ovde ili sto je drasticno jeftinije, konkretno sad sam nasao za moj laptop drugo kuciste za $19 sto prvo nema kod nas, drugo i da ima bilo bi jedno 30-40€, i neke pletenice za pecanje koje su kod nas DUPLO skuplje i cesto fals, ili ako nisu onda su stare po 2-3 godine sto mu isto dodje...
Te su samo primer, nemoj da kupuješ robu od 50+ EUR :D.

Lomnica_city gore na vrhu imas da prebacis cenu u evrima...

dekius tako je,to su samo puki primeri,a njih konkretno samo na sportdirectu imate mnogo...

Poslednja izmena:
Pa sad, dalo bi se raspravljati o tome. Recimo da je direktor carine zreo za prijavu zbog štete koju su naneli budžetu nezakonitim postupanjem, tj nenaplaćivanjem PDV na pošiljke do 50EUR u periodu od ovirno 6 meseci nakon donošenja novog zakona o PDV-u. Dakle to nikako nije u korist države.
Sa druge strane, nisam baš shvatio komentar na moj primer?

Uh, biće da sam smorio više sa citiranjem zakona kao mrtvo slovo na papiru kojeg se drži carinska služba ali šta da radim :D to je osnova svega bar za sada...

Carinski Zakon ("Sl. glasnik RS", br. 111/2012) i one navedene odredbe koje sam naveo uvek su važile, i 18.05.2010 godine i sada od 01.01.2013 godine i nisu se menjale, PDV je uvek postojao i nema veze sa novim dopunama članova zakona o PDV-u...

Navedeno u Carinskom Zakonu i promeni se odnosi na limit koji važi za fizička lica, i koji je promenjen naknadnom uredbom gde je bolje definisano kada PDV važi, a kada nije primenljiv... i na koju robu se odnosi stopa pdv-a i u kojim slučajevima...

Poslednja izmena:
Sta se desava sa robom koja na netu ima popust od 80-90% a standardna cena je vise od 50 evra? Pretpostavka je da se ne prodaje kod nas. Jel ide samo pdv ili i carina i na koji iznos?

Uh, biće da sam smorio više sa citiranjem zakona kao mrtvo slovo na papiru kojeg se drži carinska služba ali šta da radim :D to je osnova svega bar za sada...

Carinski Zakon ("Sl. glasnik RS", br. 111/2012) i one navedene odredbe koje sam naveo uvek su važile, i 18.05.2010 godine i sada od 01.01.2013 godine i nisu se menjale, PDV je uvek postojao i nema veze sa novim dopunama članova zakona o PDV-u...
Nisi smorio druže, znam sve te stavove zakona. Poenta je da je carina postupala nezakonito i oštetila budžet. Hoće li neko da snosi odgovornost zbog toga?
Inače, zakon o PDV je do promene gadjao stavove iz ukinotog carinskog zakona (192 i 193), a koji nikakve veze u novom zakonu nisu imali sa poreskim-carinskim osobodjenjem, pa je kao takav bio poprilično besmislen.

Nisi smorio druže, znam sve te stavove zakona. Poenta je da je carina postupala nezakonito i oštetila budžet. Hoće li neko da snosi odgovornost zbog toga?
Inače, zakon o PDV je do promene gadjao stavove iz ukinotog carinskog zakona (192 i 193), a koji nikakve veze u novom zakonu nisu imali sa poreskim-carinskim osobodjenjem, pa je kao takav bio poprilično besmislen.

Sve stoji ali kao i svim institucijama u zemlji Srbije ruke su odrešene, jedan je zakon i to stoji ali sa druge strane sve rupe ili zakrpe rade sa uredbama, aktima, pod aktima, odlukama i to im je dozvoljeno tako da šta je tu je, promene nema, a ko tera inat sa njima samo može gore da prođe jer oni šta sve mogu kao carina da urade to veruj mi niko ne može, pa iz inata može da natovari sanitarnog inspektora i još brdo nekih agencija, ali su koliko toliko za sada fleksibilni po fizičko lice, dobro prolazimo sa PDV-om, samo da ne bude gore, što nije isključeno čim osete lovu eto njih...

Za sada su kinezi na tapetu, a posle kako se bude pravila klasifikacija zemalja odakle roba najviše dolazi eto i njih u toj grupi...

Poslednja izmena:
Sta se desava sa robom koja na netu ima popust od 80-90% a standardna cena je vise od 50 evra? Pretpostavka je da se ne prodaje kod nas. Jel ide samo pdv ili i carina i na koji iznos?

Znaš kako mu to dođe, volim da pišem ali mislim da je već do najsitnijih detalja sve rečeno, malo pretrage nije na odmet :) nemoj zameriti ali pisano zilion puta o tome...

Svaka čast! Ko je imao nedoumice o perfidnosti ponašanja državnih organa i korelaciji dešavanja sa PP, verujem da ih je sad otklonio. Još jednom država nastupa u interesu uvozničke ekipe, a na štetu običnog građanina, a koji naravno nije zaposlen u institutu za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

Poslednja izmena:
Zaključak: PDV se plaća na sve bez obzira na iznos...

^
Što je i logično, ali fora je u tome da je sada obim prometa drastično povećan, pa su ovi iz ministarstva brže-bolje poslali pismo upozorenja carini kako bi uštrojili carinike i podsetili ih na njihovu obavezu punjenja budžeta.
Nije stvar u tome da li treba primenjivati zakon ili ne, ja sam prvi za to da konačno počnem da živim u državi gde se zna red, ali ovako pederski, na mala vrata krenuti da zavlačiš ruku u džep, a ovamo si kao ti bio glavni baja za dovođenje PP i treba da ti se klanjamo, je dno dna i pokazuje odnos vlasti prema građanstvu - boli ih ona stvar za građane, samo gledaju kako da nam zavuku ruku u džep.

^
Što je i logično, ali fora je u tome da je sada obim prometa drastično povećan, pa su ovi iz ministarstva brže-bolje poslali pismo upozorenja carini kako bi uštrojili carinike i podsetili ih na njihovu obavezu punjenja budžeta.
Nije stvar u tome da li treba primenjivati zakon ili ne, ja sam prvi za to da konačno počnem da živim u državi gde se zna red, ali ovako pederski, na mala vrata krenuti da zavlačiš ruku u džep, a ovamo si kao ti bio glavni baja za dovođenje PP i treba da ti se klanjamo, je dno dna i pokazuje odnos vlasti prema građanstvu - boli ih ona stvar za građane, samo gledaju kako da nam zavuku ruku u džep.

Da su znali da je tako uveli bi oni nama PP još mnogo ranije, ali nisu bili upućeni sad već počinju kalkulacije, za drugu rundu nameta...

Sad ce poceti carinici da kupusaju pakete i da kradu naveliko.

Znaš kako mu to dođe, volim da pišem ali mislim da je već do najsitnijih detalja sve rečeno, malo pretrage nije na odmet :) nemoj zameriti ali pisano zilion puta o tome...

Citao sam, nego sam mislio da u medjuvremenu nije neko imao situaciju da carina uzima vrednost iz "kataloga". Znam i koja je procedura ako do toga dodje ali veliki je to cim i gubljenje energije za malo para. To i jeste problem ove zemlje, donosenje zakona i propisa je dobro ali procedure koje su takve da coveku dodje da se obesi dok istera pravdu je ono zbog cega nas stranci zaobilaze a nama se dize kosa na glavi. Iskljucivo me je zanimalo da li je neko imao takvo iskustvo, kako to ide u teoriji i sta pise u zakonima sam se informisao i sam. Lepo je sto mi ovde pokrivamo sve detalje koristeci dostupne izvore ali kada radis sa nasim ljudima, sve to zna da padne u vodu :)

Citao sam, nego sam mislio da u medjuvremenu nije neko imao situaciju da carina uzima vrednost iz "kataloga". Znam i koja je procedura ako do toga dodje ali veliki je to cim i gubljenje energije za malo para. To i jeste problem ove zemlje, donosenje zakona i propisa je dobro ali procedure koje su takve da coveku dodje da se obesi dok istera pravdu je ono zbog cega nas stranci zaobilaze a nama se dize kosa na glavi. Iskljucivo me je zanimalo da li je neko imao takvo iskustvo, kako to ide u teoriji i sta pise u zakonima sam se informisao i sam. Lepo je sto mi ovde pokrivamo sve detalje koristeci dostupne izvore ali kada radis sa nasim ljudima, sve to zna da padne u vodu :)

Realno gledano uvek postoji ona alternativna i proverena metoda dolaska robe kod nas, mimo okvira zakona... :) nije podmićivanje carinika ima proverenih ljudi koji donose od preko tj. naručuju kod sebe pa dolazi kod nas... i za te usluge se kreće od 10e pa naviše...

A kako se odredjuje pdv tj na sta se placa 8 a na sta 20%?
U koju kategoriju spadaju board games? Na to bi valjda trebalo 8% ?

^
Što je i logično, ali fora je u tome da je sada obim prometa drastično povećan...
Rekao bih da ce ovako vrlo brzo obim prometa drasticno da se smanji...pa nismo majmuni da sve to cutimo i platimo.

Ovo se isplati samo onima koji su i ranije placali carinu...njima je isto.
Ovi mucenici sto su iz kine narucili nesto za 20$ platice 30eura.

Jel zna neko sta se dogadja u slucaju da necu da platim carinu tj pdv u ovom slucaju ali posto je ovo novo, verovatno nema niko iskustva kao sa carinom.
Cekam tri paketa od kojih su 2 mala vrednosti 2$ i 1$+2.99$ shipping.
Odbio bih i treci ali je poveci i placen 30 i kusur evra.
Ne dam pare, necu da platim pdv i tacka

Pa valjda vrate paket pošiljaocu. A ako se pošiljaocu vrati nekoliko paketa iz srbistana on onda pretpostavljam doda srbistan u onu excluded listu pa više neće da šalje u srbistan:D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno