Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

^ Prodavac može da stavi cenu poštarine koju god želi, to nije stvarna cena, već ono što se zove P&P -- post & packing usluga, on toliko traži da bi otišao do pošte i poslao, tj. pozvao kurirsku službu da preuzme. Neko poveća cenu proizvoda tako što uključi shipping u cenu pa je "shipping free", a neko baš snizi cenu artikla, ali odrere na slanju. Drugim rečima, shipping je arbitrarna stvar, nije preslikan cenovnik USPS ili druge službe. Tebi treba taj (air?) parcel mail koji je realno oko 15 USD za manji paket (naočari).

Ima smisla totalno... Bas ti sa napucanim cenama imaju free shipping... Shteta ponadah se da cu da zabodem nesto za shaku semenki xD

Po 1001. put, ako je od firme (pravnog lica paket) onda vrednost robe koja se ne carini je DO 50e, cim dostigne 50e bi trebalo da ide na carinjenje i toj vrednosti robe kao osnovica se dodaje postarina, dakle primera radi... 55e+10e=65e za carinjenje i to je carinska osnovia, tih 65e ... pa nakon toga i nas pdv (20%)...
Ako je od fizickog lica (tetka iz Minkena, cika Ling iz PRC ili Joe iz USA, svejedno samo da je osoba a ne firma) onda je vrednost robe do 70e a ako predje tu vrednost opet se dodaje postarina, carini, oporezuje...
Naravno UVEK je moguce da carina ne poveruje da je to ta vrednost koja je naznacena na paketu ili pise u racunu koji je u paketu i tada uzimaju svoje sveznajuce kataloge (koji su stari i po godinu dana, dakle skuplje prikazana vrednost robe, narocito elektronike...) pa po njima opletu carinu a ti dokazuj da nisu upravu, ako imas vremena, volje, strpljenja ili ti zivaca za taj poduhvat...

Upravo sam obavio prvu kupovinu na Ebay.com (futrola i folije za fon), i prošlo je iz prve bez problema. Verujem da se bagovi polako ispravljaju.

ebay.com?

Edit: napisao si .com, jos uvek pijem kafu :D

To je odgovor na pitanje "Ne znam kako funkcionise promet novca izmedju racuna razlicitih banaka i da li je uopste moguce?" -- nije moguće za fizička lica.

Nisi u pravu ... odgovor je da može. Jer pitanje nije kako treba.

Ako pitanje glasi "Ne znam kako funkcionise promet novca izmedju DEVIZNIH racuna razlicitih banaka i da li je uopste moguce?" onda je odgovor NIKAKO, jer na svaki devizni možeš samo TI da uplatiš.

Za obične dinarske račune možeš nekom da platiš/pošalješ pare (zovi kako hoćeš) sasvim normalno isto kao da plaćaš račun neki. Banci je bitno da naplati proviziju.

ebay.com?

Edit: napisao si .com, jos uvek pijem kafu :D

Ma da, futrola i folije za fon za 5 USD iz Kine. Još sam se spremio da se logujem na te evropske alternativne Ebay sajtove, ali nije bilo potrebe.

Ako je situacija 45€ + 10€ i oni se striktno drze pravila, jel se placa carina ili ne?

Ne, ne placa se (ne bi trebalo), jer ako je vrednost same robe (jednog ili vise komada zbirno) do 50e onda paket i roba u njemu ne podleze naplati carine, ali ako je 50e i vise podleze naplati carine i na tu vrednost robe se dodaje i cena postarine i na to sve se zajedno prvo obracunava carina (obicno 10%) i na taj iznos zbirno (cena robe+carina) se zaracunava PDV (20%).

Roba verdi do 50e nema uticaj cena postarine jer se ne uzima u obzir postarina, kad predje vrednost 50e on da se pridodaje cena postarine za obracun carine.

Ja ne znam na jos neki nacin da ovo pojasnim .

Mislilo se na promet između fizičkih lica. Ni sa tokenom, CD-om, ni sa čim ne možeš drugom fizičkom licu da platiš u stranoj valuti na račun u istoj ili drugoj banci; može jedino dinarski transfer u istoj banci. To je odgovor na pitanje "Ne znam kako funkcionise promet novca izmedju racuna razlicitih banaka i da li je uopste moguce?" -- nije moguće za fizička lica.

Grešiš, moguće su dinarske uplate između računa fizičkih lica (ebanking).

Još jednom za carinu pogledatje post #2124. Inače ne mogu sad a da proverim jel stvarno ebay.com proradio?

Nesto rade na ebay, ne mogu da otvorim ni jednu listu osim wish list...ne vidim ni sta sam kupio, neki error prijavljuje pa mozda sad srede .com i placanje da radi preko pp kako treba :)

Grešiš, moguće su dinarske uplate između računa fizičkih lica (ebanking).
Ali samo u okviru iste banke, zar ne? Ne znam kako preko ebankinga Banke Inteza da posaljem dinare nekome u Hipo banku, recimo (fizicko lice). Na IBAN tekuceg racuna? Znam da mogu da uplatim na salteru Hipo banke, recimo.

Na bilo kojoj debitnoj kartici koja mu je izdata postoji utisnut tekući račun tog fizičkog lica. Dovolkno je to uneti u ebank app kao da je npr račun za struju.

I kad odeš na šalter Hypo moraš znati broj TR kome uplaćuješ. Koliko znam ne može samo na ime.

^ Hvala, nisam znao da je to moguce. Kad nije ista banka, uvek sam isao na salter banke primaoca. :wall:

Ali samo u okviru iste banke, zar ne? Ne znam kako preko ebankinga Banke Inteza da posaljem dinare nekome u Hipo banku, recimo (fizicko lice). Na IBAN tekuceg racuna? Znam da mogu da uplatim na salteru Hipo banke, recimo.

Najnormalnije preko ebankinga prebaciš pare na račun fizičkog lica u drugoj banci, samo ti treba broj računa u formatu xxx-yyyyyyyyyyyyy-zz pošto ljudi često ne znaju svoj broj računa u tom formatu, nego znaju/imaju ili neki interni broj partije/računa kako ih banka vodi u svom registru, ili imaju samo deo računa (npr. yyyyyyyyyyyyy-zz bez početne tri cifre koje označavaju samu banku).

Konkretno, za Hypo banku računi počinju sa 165-

EDIT: Što kaže bbK1ng, na nekim debitnim platnim kartica piše i broj računa (Account no.). Kod mene piše na Visa debitnoj ProCredit banke, ali ne piše na Visa kreditnoj ProCredit, Visa debitnoj SocieteGenerale i Erste banke Visa Poklon internet (debitna)

^ Hvala, nisam znao da je to moguce. Kad nije ista banka, uvek sam isao na salter banke primaoca. :wall:

Na ovaj način možeš da izbegneš proviziju ako je veća cifra u pitanju, a i siguran si da će primaoc odmah imati pare na raspolaganju.
U slučaju da uplaćuješ iz druge banke ili preko ebankinga, imaš proviziju a i sredstva će biti na raspolaganju primaoca tek nakon kliringa (što se neće videti na računu primaoca istog dana ako uplaćuješ posle 14:30, kada je poslednji kliring, nego tek narednog radnog dana)

Poslednja izmena:
Sta mislite da napravimo temu u kojoj ce da stoje adrese sajtova sa kojih je moguce poruciti nesto a salju u Srbiju? Da nam bude sve na jednom mestu... mozda cak da bude lockovana tema, pa da admin dodaje po potrebi nove adrese/shopove?

@Falcon: hvala veliko, znao sam sve sto si napisao, samo nisam znao da moze, tj. da zakon dozvoljava! :) U Banci Inteza Maestro kartica se smatra ID karticom i na njoj je napisan broj TR u full formatu koji si naveo. ;)

Mislio sam da ti promaklo .... :)

Znači, stabilizuje se situacija .... sa PayPalom, vidim da lljudima počeo i .com da radi ... konačno ....

Sta mislite da napravimo temu u kojoj ce da stoje adrese sajtova sa kojih je moguce poruciti nesto a salju u Srbiju? Da nam bude sve na jednom mestu... mozda cak da bude lockovana tema, pa da admin dodaje po potrebi nove adrese/shopove?

Slazem se sa ovim, i ja sam hteo isto da predlozim.

Meni nista ne promiče. :D

Usput, Banka Inteza ne salje SMS notifikaciju za placanje preko Visa Internet kartice, dok salje za sve druge Vize i Master. Steta, korisna opcija.

Da, daju za master i za visa electron ...a opet, kad pogledaš da je Visa Internet totalno besplatna, bilo bi mnogo da očekujemo i to :) :)

Nije losa ideja mada bi bilo isto pozeljno da to bude sto vise sajtova ne samo sto salju u Srbiju (kao eBay) nego i sajtova gde mogu da se kupe neki Programi,Serije,Igrice,Filmovi i koji podrzavaju PP :)

2013 Collection 32220011 RS 20130314 1534
2013 Opening 31002400 RS 20130319 0812
2013 Dispatching 31002400 RS 20130319 1512
2013 Departure from outward office of exchange 10010200 RS 20130326 1750
2013 Opening 10010200 RS 20130326 1920
2013 NULL FRA RS 20130410 0000
2013 NULL FRA RS 20130419 0000
------------------------------------------------------------------------------------

Kupljeno na ebayu još 14-og marta, zaglavilo u Frankfurtu, a rok za claim paypalu ističe! Da li da se žalim, jer je paypal registrovan na Sloveniju, da li da se prethodno legalizujem, ili ne važi za već obavljene transakcije?

PS
Druga pošiljka kupljena istog dana i poslata jeftinijom varijantom bez TN, stigla za 15 dana.

Ne, ne placa se (ne bi trebalo), jer ako je vrednost same robe (jednog ili vise komada zbirno) do 50e onda paket i roba u njemu ne podleze naplati carine, ali ako je 50e i vise podleze naplati carine i na tu vrednost robe se dodaje i cena postarine i na to sve se zajedno prvo obracunava carina (obicno 10%) i na taj iznos zbirno (cena robe+carina) se zaracunava PDV (20%).

Roba verdi do 50e nema uticaj cena postarine jer se ne uzima u obzir postarina, kad predje vrednost 50e on da se pridodaje cena postarine za obracun carine.

Ja ne znam na jos neki nacin da ovo pojasnim .

E hvala.

Nazad
Vrh Dno