Šta je novo?

Amazon Kindle 3

Pa i rekoh za audio knjige...one su u mp3 formatu.
A ostalo je dato za primer za sta moze da posluzi nekome ko voli da cita uz muziku u pozadini,nebitno da li je piazola, Betovenovi klavirski kvarteti ili saundtrek iz nekog filma.

Probao sam i program mangle,koji konvertuje stripove u kindle format.
Alan Ford je savrsen(pronasao sam price broja jedan, klasicne brojeve ne mogu da nadjem a da nije sken stripa), posto je ionako malog formata kao i mange, ali npr Walking Dead kada se konvertuje, stane na ekran ali mu fali malo donjeg dela.Tako da ipak nije za takvu vrstu stripova veceg formata

Pa i rekoh za audio knjige...one su u mp3 formatu.
A ostalo je dato za primer za sta moze da posluzi nekome ko voli da cita uz muziku u pozadini,nebitno da li je piazola, Betovenovi klavirski kvarteti ili saundtrek iz nekog filma.

Probao sam i program mangle,koji konvertuje stripove u kindle format.
Alan Ford je savrsen(pronasao sam price broja jedan, klasicne brojeve ne mogu da nadjem a da nije sken stripa), posto je ionako malog formata kao i mange, ali npr Walking Dead kada se konvertuje, stane na ekran ali mu fali malo donjeg dela.Tako da ipak nije za takvu vrstu stripova veceg formata
Za koji Kindle to pricas? DX...

Ne,ne za ovaj klasicni od 6".
Nisam video dx uzivo, al sa 9,7" ne verujem da bi bilo problema sa bilo kojim stripom.

Kod npr Walking Dead stripa(njegova prava forma je onako duguljasta), kao CBZ slika je manja ali cela, pa se mora zumirati svaka stranica, dok je kao jpeg ok vidljivo ali donji deo malo isece(nekada se desi da je bas dole tekst,pa bas isece red).
Alan Ford(kao i stripovi poput njega i te velicine) sa druge strane kao stvoren za kindle.

Zbog probe sam ova dva konvertovao, jos nisam upoznat sa stripovima na kindlu, verovatno postoje vec predefinisani za kindle,ali ih nisam nasao.

DX super prikazuje stripove, kod njega nema problema ni sa jednim pdf-om, sve je u priprodnoj native pdf rezoluciji, samo bi ja voleo da se dx razvio u touch elink ekran.

Aaaaaaa, sredio sam stvar.
Kada se cita Walking dead i slicni stripovi,disejblujes i opet enejblujes full screen mod kako bi nestao tab na vrhu i tada se centrira i ceo strip se prikaze kako valja i dolikuje, dakle sve funkcionise...takodje uvek na prve dve strane baguje pa isece jedan deo(to se resi tako sto se ovo kockasto dugme stisne udesno da prosiri sliku) nakon toga slika i strip idu do kraja normalno.
jeeeej:happy:

Poslednja izmena:
Kupljen Kindle PW. Fenomenalna sprava je ovaj ebook reader, ja sam odusevjen. Ako nekog nesto zanima neka pita..

Kupljen Kindle PW. Fenomenalna sprava je ovaj ebook reader, ja sam odusevjen. Ako nekog nesto zanima neka pita..

Prvo da ti čestitam na kupovini, u zdravlju da ga koristiš.

Kaži mi kako si zadovoljan čitanjem knjiga na jakom suncu, kažu svi da je Paperwhite dosta bolji od ranijih generacija po tom pitanju.

Pitanje br.2 : Da li si probao PDF e-book knjige da mu ubaciš i ako jesi kako si zadovoljan prikazom ?

kosta nesto si lose razumeo. SVI kindle uredjaji su EKSTRA na suncu! Sto je jace spoljasnje osvetljenje, to su boji.

Paper White ima svoje osvetljenje i po tome se razlikuje od ostalih Kindle citaca.

Pa da ali to osvetljenje ima efekta tek pri slabijem svetlu ili u mraku.

Zbog jace rezolucije i 212 piksela po incu nasuprot dosadasnjih 167, teoretski bi trebalo da je prikaz slova jos realniji i ostriji nego do sada

E vi koji imate ove nove kindlove, tj cetvorke, petice, taceve i ovaj novi paperwhite, kada okrecete stranice, pre refresa da li ostaju tragovi prethodne strane?Posto se meni refresuje svaki put pa je svaki put cisto, ne znam kako je to reseno sa time da se refres desi tek kod trece-cetvrte ili pete strane.

Da upravo tako, sto je jace spoljasnje osvetljenje, prikaz je bolji. Osvetljenje citaca se stavi na nulu i imate utisak da je to papir, a ne ekran. Citanje u potpunom mraku ne preporucujem, jer onda svetlo citaca mora biti barem na pola, sto je previse( gubi se osecaj e-ink ekrana, koji tad vise lici na obican lcd ekran). Pri blagom izvoru svetla(stona lampa), sve je u redu (dovoljno je blago osvetljenje citaca). Ekran je bolji nego na ranijim modelima, prikaz je za nijansu ostriji. Pdf nisam, ne planiram i necu ni da probam na njemu. Nema smisla. Vec ima toliko gotovih knjiga na srpskom jeziku za kindle (forum crowarez), a dok to procitam naucicu kako je najbolje konvertovati pdf u mobi. Refresh se uradi na okrenutih 5-6 stranica, a nisam primetio da ostaje prikaz prethodne strane..

Poslednja izmena:
da li ostaju tragovi prethodne strane?
Ostaje malo ali se jedva i primeti.
Ja imam Kindle 4 crni.
Ako si podesio da ti refreshuje ekran svakim listanjem, onda promena strane traje nesto duze i brze se trosi baterija.
Meni odgovara default refresh posle svake 6 stranice.

Pa ne moze kod keyboarda da se podesi, po difoltu refresuje kod okretanja strane, zato sam pitao, da vidim kako je to uradjeno.Mada meni ne smeta nimalo ni ovako.

Steta sto, kao i obicno u svemu, nasi izdavaci ne znaju, ne umeju ili jednostavno nece da se pozabave elektronskim formatom knjiga.Em bi sebi ucinili uslugu jer bi privukli dosta novih citalaca kojima bi bilo interesantno u ovom formatu da kupe knjigu i em bi dodatno popularizovali knjigu.A kao i obicno to ce uraditi kada bude prekasno.
Sada kada su vec milioni knjiga dostupni u e obliku, kada su citaci vec dostigli neki nivo na kom mogu kvalitetno prikazati knjigu, kada je vec standard da se uz svaku novu klasicnu knjigu izda i e izdanje, nasi jos nista zvanicno nisu uradili, sem par probnih primera(laguna koja je objavila skup nekih blogerskih prica i stubovi kulture)

Poskidao jesam strana izdanja koja sam nasao, nisam kupovao do sada, doduse i ne mogu, ali da mi se ponudi domace izdanje, na mom jeziku, kupio bih isto kao sto sam do sada kupovao knjige.

Kako bi kupovao ako sad ne mozes? Ja uredno kupujem na amazonu...

Steta sto, kao i obicno u svemu, nasi izdavaci ne znaju, ne umeju ili jednostavno nece da se pozabave elektronskim formatom knjiga.Em bi sebi ucinili uslugu jer bi privukli dosta novih citalaca kojima bi bilo interesantno u ovom formatu da kupe knjigu i em bi dodatno popularizovali knjigu.A kao i obicno to ce uraditi kada bude prekasno.
Sada kada su vec milioni knjiga dostupni u e obliku, kada su citaci vec dostigli neki nivo na kom mogu kvalitetno prikazati knjigu, kada je vec standard da se uz svaku novu klasicnu knjigu izda i e izdanje, nasi jos nista zvanicno nisu uradili, sem par probnih primera(laguna koja je objavila skup nekih blogerskih prica i stubovi kulture)
Мислим да се плаше пиратерије тј. да би увођењем електронских књига у понуду више изгубили него добили.

Nemam internet kreditnu, nisam dodao na akaunt(pogresno se mozda izrazih, to se na mene licno odnosilo, jer naravno moze da se kupuje)

Pa mislim na nase izdavace.npr kad Martin bude izdao The Winds of Winter, da dobijemo priliku da imamo nase zvanicno izdanje od strane Lagune(posto oni prevode knjige prestola)-Vetrovi zime i u e formatu.

Moguce, mada vidis, piraterija nije unistila ni Amazon ni druge koji izdaju.

Мислим да се плаше пиратерије тј. да би увођењем електронских књига у понуду више изгубили него добили.

Zivkovic je svojevremeno objavio polaris antologiju... Prodato dvocifreno ako se nee varam, a nije bilo skupo... Tad se jos citalo na crt monitorima, al kontam da se ispiratovalo na milione...

Da se pojave domace knjige u e-formatu ona bi i cena knjiga mogla da bude poprilicno niza, a i maltene sva zarada bi isla kome treba - autoru. Ali sta da se radi kad su nasi "inteligentni" :)

A pogledajte i koliko knjiga se pojavilo u e-formatu od strane raznoraznih ljudi na warez sajtovima (koje su ljudi konvertovali), pa tako niko nista ne dobija, umesto da su odmah izdali, pa se ljudi ne bi ni mucili da konvertuju, nego bi kupili...

Poslednja izmena:
Piraterije ce uvek biti, kakvu god zastitu da stave. Cene kod Stubova kulture nisu bas povoljne, tj. maltene su iste kao cene papirnih izdanja. Neka ponude e knjige po istoj ceni kao papirne(laguna i ostali) i mislim da nece mnogo izgubiti, ni na ceni ni na prodaji..

Kod nas su e-knjige sahovskim recnikom u pat poziciji.

Ako se cene stave priblizno iste kao kod papirnih izdanja, piraterija ce cvetati zbog slabog standarda u Srba, sto ce unistiti unutrasnju vrednost fizickih kopija, pa ce i njima pasti cene na stetu izdavaca.

Ako su cene digitalnih kopija drasticno nize od fizickih kopija, optimalno resenje za ultra elasticnu traznju, onda ce svu traznju preuzeti digitalne verzije, tj. samo ce zaludjenici kupovati fizicka izdanja. U ovom slucaju piraterija ce biti znacajno oslabljena na stetu prodaje klasicnih knjiga.

Jer, potrosac je indiferentan (svejedno mu je) izmedju piratske kopije koja kosta 0din i za koju mora da se pomuci da je nabavi i digitalne verzije koja kosta 190din i stoji mu na izvolte. Sa druge strane to nije slucaj sa digitalnom kopijom koja kosta 690din. Zasto? Zato sto kod "savrsenih" substituta uvek se bira onaj sa nizom cenom.

Zakljucak: uvodjenje e-knjiga u svakom slucaju smanjuje prodaju fizickih knjiga, i to u Srbiji drasticno.

Otprilike cena ide tako sto je tvrdokoriceno izdanje najskuplje,meko izdanje i e izdanje su tu negde po ceni...pa bi to bilo na izboru kupca sta ce uzeti.
Doduse ovde bi trebala i psiha malo da radi, koliko su zatucani izdavaci ni korisnik nije nista mnogo bolji, posto smo mi i dalje u fazonu-"knjigu barem osetim", "vidim je", "imam je na polici", "ovo kao da nisam ni uzeo", "da dam tolike pare na jedan megabajt"
Mi na probijanju te barijere knjige u bilo kom formatu, jos nismo ni poceli da radimo, iako sto e citaci vec 4 godine prisutni i sada vec ponegde preuzimaju primat
E sada vec ima citaca prisutnih i na nasem trzistu a i stvorila se baza kakva takva, ljudi koji imaju eridere. pa mogla bi se obratiti paznja i na njih.

Prodaja knjiga ionako ide ocajno, dosta knjizara je unisteno i nestalo, tirazi cu cemer i jad(tirazcici od 500 do 1000-2000 komada), sem ako u pitanju nije akcija Novosti, NIN-a, Blica ili nekih novina koje ponekada dele, dodju do svojih pet minuta kad bude neki dan ili noc knjige i za sajmove knjiga i to je to.
Klasicna knjiga nikada nece propasti(a mi smo idealan teren da je sacuvamo), uvek ce biti citalaca, zelje za papirom, ali Gutenberg je davno napravio revoluciju, a zivimo u drugom vremenu, u kom elektronska knjiga dobija svoje mesto.
Mnogi su to shvatili jos 2009., sada se vec uveliko pokazuje koliko su u pravu, a mi cemo izgleda to shvatiti tamo negde za 50-60 godina.

ne znam da li je pravo mesto, ali nema posebne teme za Kindle PW.

uglavnom, ako imate onu jeftiniju verziju sa reklamama (Special Offers), možete da ih se rešite tako što ćete kontaktirati Amazon Customer Service i zamoliti ih da vam uklone reklame. te promocije mogu da koriste samo oni koji se nalaze u USA, a pošto mi živimo tu gde živimo, za nas ovo ne važi i od tih reklama nemamo koristi ni mi, a ni oni.

meni su odgovorili u roku od par sati i isključili mi reklame. :)

p.s. wireless mora da vam bude uključen

Poslednja izmena:
Ja dosad nisam video na pw reklame, ne prikazuju se kod nas.

prikazuju se ako uključuješ wireless, ali su veoma diskretne.
screensaver je reklama, a na home stranici se nalaze na samom dnu.
nisu to prave reklame, već promocije za knjige koje se mogu kupiti pod posebnim uslovima, i, kažem, pojavljuju se samo ako se uključuje wireless.
posle par dana sa isključenim wirelessom, kao screensaver se pojavljuju ona slova i nema reklama, sve dok ponovo ne uključiš wifi.

Nema to kod mene, sa 2 pw sam probao, i kad je ukljucen wifi screensaver je bez reklama, preko amazona pise da je model sa reklamama na oba.Nema ni na home stranici pri samom dnu.

čudno, ja sam kupio PW baš od tebe, ako se sećaš (tj. moja devojka)
jesi ga uredno registrovao i sve to?

Aha, jesam, moguce da ima veze sa fw-om, inace svaki pw moze da se jailbreak-uje i da se na njega instaliraju razni fontovi, skinu reklame ...

da, da, to znam, ali reklame više ne mogu da se skinu u novijim verzijama FW-a, moglo je ranije. promenili su to na mobileread forumu, kao, kosi im se s pravilima i izbacili su to iz svih patcheva koji su mogli da obrišu reklame.

Evo i ja sam uspesno sklonio reklame, hvala za info.

Nazad
Vrh Dno