Da, vidio sam to na samom punjacu, ali svejedno mi je bilo neobicno.
Par rijeci o telefonu posto se druzenje zavrsilo.
Telefon je fanstastican jednom rijecju. Lijepo uklopljen sw i hw. Baterija je pravo osvezenje u odnosu na moj gnex. Bukvalno se ne mora razmisljati o njoj od ujutru do uvece. Ja nisam imao nijednom preko 1 dan usage jer sam non stop nesto cackao i gledao. Oko 8 sati sam imao screen on, plus voice pozivi i dosta 3g neta. Ovoliki ekran + ovakav hw.... Respect za Samsung u ovom slucaju. Ponovicu, puni se veoma brzo sto je svakako veliki +.
Sto se izrade tice, znao sam otprilike kakav ce biti i tu nemam sta da pricam puno. Da je mogao biti kvalitetniji, jeste ali vjerovatno bi mu i cijena bila znatno veca + sama tezina telefona - nisam siguran da bi to bilo bas ugodno za koriscenje .... Da je lose uradjen, apsolutno nije. Nisam vidio nikakve znakove da ce se nesto pohabati ubrzo, da krcka, uvija se niti bilo sta drugo. Prvog dana koriscenja je sletio sa kreveta na parket. Njemu nista, meni zivci pokidani trenutno
Elem, lagan telefon, udoban za visecasovono koriscenje. Nije za svaciju saku, ja licno nisam imao nikakvih problema sto se toga tice.
Sto se sw-a tice, tw nije toliko los koliko se prica iskreno. U odnosu na recimo Sense (3 i 4),uopste nije takav bloat. Ima par gluposti, ruznije rijesene neke stvari (lock screen je katastrofalan sa onim satom, vremenskom prognozom i slicno) nego li Sense, ali generalno, druge zamjerke nisam uspio da nadjem. Takodje, nisam uspio da provalim kako se podesava min/max osvetljenje kada je na auto. Vidim da onaj slajder moze da se pomjera ali neke efekte toga dok je auto mod ukljucen nisam primijetio. U zatvorenoj prostoriji je u odnosu na gnex malo tamniji ekran. Sto se tice quick menija u status bar-u, super je sto su implementirani tasteri za stvari koje se najvise koriste. Sve sto treba je tu.
Dialer vrlo praktican (kao i mogucnost podesavanja za desnu ili lijevu stranu koriscenja), S pen aplikacije (onaj planer pogotovo) su odlicne za ljude kojima bi to znacilo za posao. Ja sam koristio Nova launcher za ovih par dana jer sam se navikao na gnexu i izgubio sam neke funkcije, ali s obzirom da mi s pen nije bas trebao, to nije bio veliko problem.
Zezalice sa senzorima su okej stvar, prakticne ponekad (pozivanje kontakata prinosenjem telefona glavi) ali i beskorisne (prelazak dlanom preko ekrana da bi se vidjele notifikacije....). Ono sto mi se dopada je sto te stvari ne uticu na bateriju skoro uopste. Mod za citanje (kad blinka ono oko u status baru) je odlicna stvar. Zaista.
Takodje, dopada mi se i obavestenje da je telefon napunjen i da moze da se skine sa punjaca. Koliko sam puta gnexu drzao priljucen punjac po pola sata nakon sto na ekranu vidim charged....
Sw kamere je sasvim ok, pruza mogucnost prilagodjavanja (dosta prakticniji nego ono svajpovanje na gnexu za dodatna podesavanja) i dopada mi se mogucnost pauziranja prilikom snimanja. Dosta puta mi je na gnexu nedostajala ta opcija. Video zapis odlican, stabilnih 30 fps na 1080p. 720p nisam ni probao mada je iz ugla storage-a mozda bolje koristit taj mod

Sd karticu ovaj telefon nije imao mada je pitanje kod tih kartica kakve su im performanse.
Kamera kao kamera sasvim solidne rezultate (naravno dosta bolje nego na gnexu) i zadovoljan sam slikama. Nema toliko puno suma, boje reprodukuje sasvim korektno, ostrina i detalji su, za moje shvatanje ali i iskustvom sa gnexom, na zavidnom nivou. Mozda u poredjenju sa nekom Lumiom ili iPhoneom nije tako dobra ali to nisam imao prilike da provjerim za ova tri-cetiri dana. Gledacu da od brata uzmem iP5 i od druga Note 2 ponovo pa da uporedim na svom monitoru.
Sto se tice ostalih aplikacija, jedini bug koji sam primijetio je da se telefon restartuje kad se otvara mail iz notification bar-a i tom prilikom se oznaci gmail kao default aplikacija (posto mi je nudio i da uploadujem na box). Deinstalacijom box aplikacije taj bug nestaje tj. mail se otvara normalno u gmail app.
AllShare opciju nisam probao jer nisam imao kompatibilan tv ali zato nfc izmedju note 2 i gnexa radi fenomenalno. Steta sto ta tehnologija ne napreduje toliko brzo u smislu impelmentacije u svakodnevnom zivotu. Bile bi nam daleko lakse mnoge stvar. Mogu da zamislim samo sta bi se sve moglo odraditi sa "glupim" nfc tagovima a tek sa nfc citacima i sw-om u bankama, prodavnicama, drzavnim ustanovama....
Dalje, ekran. Ne razumijem se previse u tehnologiju proizvodnje razlicitih vrsta ekrana i se onoga sto procitam na sajtovima ne znam puno, ali ovaj display je fanstastican. Kontrast i boje su prema mom misljenju skoro pa idealne. Kad manuelno podesim osvetljene kako mi odgovara, u odnosu na spoljasnje svjetlo, uzivanje je gledati video, citati tekst, prelgedati slike. Uglovi gledanja (normalni uglovi pod kojima vecina nas i gleda telefon) su odlicni i ne gubi se na ostrini ili kvalitetu prikaza. Boje su ljepse nego na gnexu i generalno, Note 2 daje ljepsi i za dugo koriscenje prijatniju sliku nego gnex (oba telefona su sa stock romovima, bez budzenja boja uz custom kernel i aplikacije za to). Za poredjenje sam koristio Currents, TheVerge, Engadget, Music, Gmail i Flipboard aplikacije.
Sto se ostalih stvar tice, nisam jedino probao kako radi BT u kolima jer nisam imao priliku. Wifi ima bolji domet nego gnex, dok su brzine na 3g-u manje vise iste (mada je to tesko i uporedjivati s obzirom na zagusenje mreze i njenu optimizaciju)
Eto, to bi bili prvi utisci sto se tice ovog "malog" cusovista. I dalje sam pod utiskom i mozda jos nesto dodam sto nisam napisao.
Za kraj posta evo + i - od mene:
+
Sjajna autonomija shodno hw-u i velicini ekrana
Odlicna kamera koja daje sasvim dobre slike i prilicno dobar 1080p video
Brz, fluidan UI sa vise logicnih i prakticnih opcija nego recimo Sense (u odnosu na stock Android na gnexu ipak malo ruzniji iako je to stvar ukusa....) ali i sa nekim stvarima koje treba doraditi (fontovi su generalno katastrofa, kao i neke opcije u Settings koje su na pogresnom mjestu ili duplirane)
Kvalitetna izrada telefona a obzirom na sveprisutna negativna misljenja o upotrijebljenim materijalima
-
TW-u je potrebna generalna po pitanju izgleda (oblik ikonica, fontovi, lock screen news itd...)
Ovoliki telefon definitivno nije za svaciju ruku. Ko se zbog toga dvoumi neka obavezno dobro procacka telefon ili u shopu ili ako moze kao ja, da pozajmi telefon na dan, dva.
Ako nekog jos nesto zanima, nek pita.