Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uostalom videcemo uskoro, it napreduje veoma brzo i neocekivano, nepredvidivo...
Gde i kako.... ? It ne napreduje.....napreduju mobilni telefoni i tableti.....sta se to fantasticno promenilo od X58 i i7 930 npr....ili 2500/2600K .....znachi kesa....Haswell...hm....tu ce zeznuti nesto garant...ili ce nam dati max 130 FSB...i kao radujte se....znaci opet na kashichicu....elem...do Broadwell-a i DDR4 a mozhda i Skylake-a...ne prelazim sa ovo mog ubogog 2600K .....

Uostalom videcemo uskoro, it napreduje veoma brzo i neocekivano, nepredvidivo...

Bolje reci neocekivano i nepredvidivo sporo. Mada i bolje je jer kad bi intel napredovao još brže tek tada amd ne bi mogao da ih prati. Pa bi onda imali samo jednog proizvodjaca na trzistu koji bi sve diktirao, mada ni sada nismo daleko, jer je vec sada tako u visokom segementu.

Tehnologija Intela napreduje zadovoljavajuce kao i margina zarade, druga je stvar to sto intel jos sa uvodjenjem 22nm moze da ponudi 6jezgra a i 8 jezgra bez GPU-a da zeli ;)

Moj jedini razlog prelaska sa 2500k na haswell ce biti B2 ploca sa crknutim sata2-ma jer mi je ovo zadnji voz da je posaljem na reklamaciju

Poslednja izmena:
Treba biti realan naravno ali ko je recimo mislio da ce amiga npr propasti tek tako?Seagate je primera radi otkazao proizvodnju 2,5" hdd-ova zbog extremnog napretka ssd-a to je veoma hrabar potez koji ce povuci i druge kompanije. ARM dolazi na x86 isto... itd...

Ako nove konzole donose cak 8gb ddr5 rama sta vam govori da ce se pc jos dugo zadrzati na ddr3, gde je tu logika? haswell-E donosi ddr4 po meni 70% verovatno.

Moguce, najavljeni AMD Kaveri izgleda ima dobre sanse da ne koristi ddr3. Doduse jos se ne zna hoce li koristiti ddr3(cpu)/ddr5(iGPU) kombinaciju ni kako ce to izgledati (mozda ce ddr5 biti "zalemljen"), ili ce koristiti ddr4 i za CPU i za iGPU deo. Vise o tome na http://wccftech.com/amd-kaveri-apu-features-gddr5ddr4-memory-controller/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Wccftechcom+%28WCCFtech.com%29 i http://gamingio.com/2013/03/amd-kaveri-apu-to-feature-ddr4gddr5-memory-controller/. S obzirom na uticaj brojeva na prosecnog kupca tipa ddr je losiji od ddr2 a ddr3 je uber mega giga..... intel nece imati mnogo izbora ako amd izbaci ddr4 procesor morace odmah da spusti ddr4 "medj narod" makar po paprenoj ceni. Mozda ne budemo morali cekati Broadwell za ddr4 podrsku

Pa Haswell i ploce za njega vec su stancovane u milionima ;)

Jedini "problem" je Hsw memorijski kontroler ili mozda i nije toliki problem posto se u arhitekturu istih ne razumem. A sto se ploca tice imao je intel i ranije "ideje" pa kad je dogorelo do nokata 850 cipset je brzo pusten niz vodu i zamenjen sa 845. Mozda cena ddr4 ne bude povoljna pa to produzi vek ddr3 Haswella, mozda intel ubrza pojavu Broadwella ima sto mogucnosti a neke izgleda zavise od Kaverija. DDR4 Kaveri moze biti dobar marketinski potez i dobar podsticaj intelu.

U desktopu gurati DDR4 pitanje da li bi icega pozitivnog bilo, zaboravlja se da letencija rastu da je DDR5 primenjiv jedino kod grafickih karti jer kod njih nema velikog uticaja kad se letencije debelo olabave
Domet DDR3-ke je jos nepoznat i za sad jos se pojavljuju sve brzi modeli, takodje za jace integrisane grafike intel ce mozda/verovatno koristiti integrisanu memoriju na samoj plocici pored CPU-a

Necu se raspravljati kad nema smisla pricati sa osobom koja izdvaja iz konteksta, i gde rasprava sa tobom vodi... nigde.
siguran sam da ce menjati ddr3 u narednih 1.5god barem zbog trzisnih trikova i izbijanja para iz dzepova ako nista drugo...

Poslednja izmena:
Pa ddr3 vs ddr4 ce doneti sitan porast performansi i veeeeliko smanjenje potrosnje (ddr4 ce raditi na skoro 0,5v manjem naponu), bas kao i najavljeni Haswell vs Ivy ucinak. Znaci ako Haswell bude nezaobilazan deo nadogradnje/sastavljanja racunarskih sistema po analogiji i ddr4 mora biti nezaobilazna komponenta istih. Apsolutni must have :D

Ljudi, manite se rasprava. Već se sve odavno zna i Intel je to jasno rekao. DDR3 će ići i na IB-E i na Haswell, dok će Haswell-EP/EX serverski koristiti DDR4 memoriju ali tek na samom kraju 2014. godine. Dok će skoro pa sigurno Haswell-E za desktop i dalje koristiti DDR3, no tu se može desiti promena jer Intel još uvek razmišlja šta je pametnije tj. isplativije za njega.

Pošto će cene DDR4 memorije biti ASTRONOMSKE kada se budu i zvanično pojavile u prodaji krajem 2014. godine, ne verujem da se ikome žuri, niti AMD-u niti Intelu.

Siilazak DDR4 memorije u narod desiće se tek sa Broadwell procesorom koji će se pojaviti 2015. godine.

Moguce, najavljeni AMD Kaveri izgleda ima dobre sanse da ne koristi ddr3. Doduse jos se ne zna hoce li koristiti ddr3(cpu)/ddr5(iGPU) kombinaciju ni kako ce to izgledati (mozda ce ddr5 biti "zalemljen"), ili ce koristiti ddr4 i za CPU i za iGPU deo. Vise o tome na http://wccftech.com/amd-kaveri-apu-features-gddr5ddr4-memory-controller/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Wccftechcom+%28WCCFtech.com%29 i http://gamingio.com/2013/03/amd-kaveri-apu-to-feature-ddr4gddr5-memory-controller/. S obzirom na uticaj brojeva na prosecnog kupca tipa ddr je losiji od ddr2 a ddr3 je uber mega giga..... intel nece imati mnogo izbora ako amd izbaci ddr4 procesor morace odmah da spusti ddr4 "medj narod" makar po paprenoj ceni. Mozda ne budemo morali cekati Broadwell za ddr4 podrsku
Paralelno procesiranje svakako zahteva povecan bandwidth (hint PS4 i GDDR5), ali na desktopu tesko da cemo videti GDDR5 kao sistemski RAM. Vec sada na primeru brzih modula i tripple i quad channel-a na desktopu mozemo videti da tu nema nekih epohalnih dobitaka u performansama kada je CPU u pitanju. Tesko i da ce se AMD prvi pojaviti sa DDR4 jer je ipak Intel taj koji te stvari gura napred. Mozda ubace quad IMC i time zadovolje HSA - Info iz software guide-a " Quad-independent 64-bit channel operation (models 20h-2fh)"

I nemojte porediti GDDR5 i tamo neki DDR5. GDDR5 je ustvari DDR3 sa povecanim protokom.

Svaki DDR je guran u startu. DDR3 u startu je bio možda malo brži od 2ke (ako uopšte) , al je bio znatno skuplji.

Memorija na Haswel platformi se tako dobro klokuje da ce ddr4 da saceka malo vishe, lagano ide na 2800, 3000 pa i vishe u zavisnosti od mogucnosti modula i naravno zategnutih latenci. IMC je odlicno odrajden, a sto se tice dometa procesora za svaki dan bice slicni ivy proceosorima ( znaci u zavisnosti od primerka do primerka)....

Perice, pa daj nam malo nekih detalja, to je premalo što si rekao. Koliko je x86 deo brži u odnosu na Ivy Bridge, ima li tih pominjanih 10 % ?

Memorija na Haswel platformi se tako dobro klokuje da ce ddr4 da saceka malo vishe, lagano ide na 2800, 3000 pa i vishe u zavisnosti od mogucnosti modula i naravno zategnutih latenci. IMC je odlicno odrajden, a sto se tice dometa procesora za svaki dan bice slicni ivy proceosorima ( znaci u zavisnosti od primerka do primerka)....

A razlika u performansama izmedju Ivice i Haswella?
Vredna cekanja ili ne?

Ako možeš reci nam još makar da li je u pitanju inžinjerski primerak ili finalni silikon ? I da li je ispravljen problem pregrevanja koji je toliko mučio Ivy 3770K kada se klokne preko 4.5 GHz ?

Zna li to na vazduhu kao 2500K/2600K ili je losije kao 3570K/3770K?

Koju si to memoriju "maltretirao"?

@goranM zavisice opet od primerka procesora po svemu sudeci....Inace ja imam jako lepa iskustva sa klokovanjem 3770k ( ko moze neka pojuri 3218B987 batch bilo ga je kod nas u prodaji, i imam odavde jedan chip kupljen 5ghz linx na 1.235v HT on ).....

Gskill pi cl6 9 6 @ 2000 1.65v deklarisana, cepa u sve sesnaest na 2600 cl8 12 8, a malo kada se recimo nategne ide i na 2800, Tridenti 2400 cl10 kada se malo olabave sa latencama idu na 3000+ uz vrlo korektno dizanje napona. Nova platforma voli PSC, BBSE, Samsung kao i binovanovane hynix chipove.....

@goranM zavisice opet od primerka procesora po svemu sudeci....Inace ja imam jako lepa iskustva sa klokovanjem 3770k ( ko moze neka pojuri 3218B987 batch bilo ga je kod nas u prodaji, i imam odavde jedan chip kupljen 5ghz linx na 1.235v HT on ).....

Gskill pi cl6 9 6 @ 2000 1.65v deklarisana, cepa u sve sesnaest na 2600 cl8 12 8, a malo kada se recimo nategne ide i na 2800, Tridenti 2400 cl10 kada se malo olabave sa latencama idu na 3000+ uz vrlo korektno dizanje napona. Nova platforma voli PSC, BBSE, Samsung kao i binovanovane hynix chipove.....

to je stvarno prelep primerak
moj je 3223B791,primetio sam da 4.7ghz ide sa 1.365v,ali za čitavih 5.0ghz treba mu preko 1.5v,tačnije 1.525v,ali ne i linx stabilan:S:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno