Šta je novo?

Linux na stariji PC? Koji?

Imam laptop DELL Vostro A860 (Intel CoreDuo 1.8GHz, 1GB RAM) i trenutno mi je na njemu Ubuntu 12.10 koji je, valjda zbog Unity, poceo uzasno da trokira. Treba mu jako mnogo vremena da odradi neke osnovne stvarcice poput otvaranja foldera i sl.
E sad, kontao sam da isprobam Xubuntu 12.10, ali ne znam da li je on zaista dovoljno nezahtevniji od Ubuntu 12.10 da bi radio normalno. Bitno mi je da mogu lepo da slusam muziku sa njega, surfujem preko Chrome/Chromium i ponekad ga kacim na 32" tv i pustam 720p filmove preko VLCa.
Ubaci Lubuntu i resi probleme.
Chromium je vec instaliran kao i Audacious - program za slusanje muzike.
Dolazi sa Mplayerom ali imas VLC u repozitorijumima.
Meni je lepo radio na DELL Latitude d505 sa 512mb RAMa i pentium m procesorom na 1500MHz.

Poslednja verzijja, nema ga u menadzeru za instalacije aplikacija (nista na sky nema) iako sam sve third party cekirao a kad rucno skinem sa skype sajta skype .deb fajlove nece takodje synaptic da ga instalira, prijavljuje neki error..

Probao ovako:

wget -O skype http://download.skype.com/linux/skype-ubuntu-lucid_4.1.0.20-1_i386.deb
sudo apt-get install libxss1
sudo dpkg -i skype
sudo apt-get -f install && sudo rm skype

Ipak sam se odlucio da isprobam Lubuntu i jutros sam ga tek instalirao na laptop (nisam stigao ranije). Prvo sto sam primetio je da je out of the box ruzan u pm, ali sve leti i radi odlicno. Vidim da mogu da se dosta poigram sa izgledom da bude lepsi i na oko, tako da sam za sada zadovoljen. :)
Hvala na pomoci!

Odaberi Bisigi Project kombinuj unakrsno i dobićeš izgled kakav želiš

Meni se svideo, ali ipak nije dugo opstao. Zeni se nije bas dopa i bio joj je tezak za koriscenje pa je posle malo njenog "nagovanja" pao jedan Xubuntu 12.04 i sad je sve ok. Radi brzo, lepo izgleda i zena me ne gnjavi. :d

Bitno je da je tvoja zadnja u stilu: Da draga odma` menjam OS!:crash::d

Bitno je da je tvoja zadnja u stilu: Da draga odma` menjam OS!:crash::d

Nemoj tako... morala je sama da se snadje kako u LiLi da napravi bootabilan fles i da pokrene instalaciju na laptopu. :d
Samo sam se nadao da ce da se za*ebe pa umesto ext4 particije da formatira ntfs particiju sa 30ak GB muzike. Steta sto nije jer bi to bila tako slatka osveta. :D
No, aj da ne spemujem vise, vec da kazem da sam lepo sredio sinoc Xubuntu (moj account, za njen me bas briga) da bas bude onako eye candy sa transparentnim glupostima, screenletom i sl. i svidja mi se sto i dalje radi duplo brze od Ubuntu-a... a cak mi ovako sredjen UI izgleda lepse nego Unity. :)

Ma nije los Xubuntu ali je sav nezan. malo malo pa se skrsi zbog ovoga ili onoga... Probao, video i deinstalirao. Ubuntu i Wine su dva posvadjana sveta trenutno (tj vec neko vreme). za mene Ubuntu i derivati u ovom trenutku nisu opcija. A sto se "lepote tice" - svaki se distro moze naterati da izgleda kako korisnik zeli a pogotovo GNOME2, MATE, XFCE, LXDE. Instaliras novu temu, ikone, kursore za misa, background slicicu za panel nadjes neku dobru (ili napravis sam), Compiz ako neko voli sve one nepotrebne efekte. Sve je to kozmetika - sustina je dobra biblioteka softvera da ne moras stalno da kompajliras sam, stabilnost kernela i njihova dostupnost u repozitorijumima, podrska na duzi rok. Xubuntu 12.04 je LTS sto je super dok Lubuntu 12.04 ima podrsku do jeseni i posle mora apdejt (ako vec nije uradjen).

amd Athlon XP barton core 2500+@2260,13Mhz+3D COOLER PRO
GA-7N400 pro2
2x512Mb@440Mhz 8-3-2-2 GEIL ULTRA-X
GIGABYTE HD4650 1GB AGP
SAMSUNG 753S
2X80Gb RAID 0 MAXTOR S-ATA + MAXTOR 120GB
DVD-RW NEC ND 3520A;LG DVD/CD GDR8162B;LG CD-RW GCE8523B

Shta bi bilo najzgodnije da postavim na ovu konfiguraciju??? Mint(koja verzija?)? Ili ..... ???

amd Athlon XP barton core 2500+@2260,13Mhz+3D COOLER PRO
GA-7N400 pro2
2x512Mb@440Mhz 8-3-2-2 GEIL ULTRA-X
GIGABYTE HD4650 1GB AGP
SAMSUNG 753S
2X80Gb RAID 0 MAXTOR S-ATA + MAXTOR 120GB
DVD-RW NEC ND 3520A;LG DVD/CD GDR8162B;LG CD-RW GCE8523B

Shta bi bilo najzgodnije da postavim na ovu konfiguraciju??? Mint(koja verzija?)? Ili ..... ???

Kao sto rekose neki stariji Ubuntu ili noviji Mint, probaj prvo Mate pa ako ti se cini sporim onda XFCE verziju i radice super.

Na početku ovog topica koji je i imao veze sa naslovom su opisane mnoge savremene lake distibucije koje rade na starijim računarima. Stavaljati Mint nije rešenje.

I ova tema je zrela za jednu dobru moderaciju

To je nas Mr. Kritika... :)

Da zivne tema...

Imam interesantan slucaj...

Imam neki matori komp,sklopio sam neki P4 sa FX 5200 grafom i naravno Win XP... i to zato sto moram...

Hteo sam Joli da probam,stane instalacija na pola (probao vise puta),probam Lubuntu,ni da krene.Pomislih crkava CD ROM.Nadjem neki drugi,isto... Stavim hebeni Win XP,sve super strava... vratim stari CD ROM,isto sve ok...isti RW medium... nista mi nije jasno...

To je nas Mr. Kritika... :)

Da zivne tema...

Imam interesantan slucaj...

Imam neki matori komp,sklopio sam neki P4 sa FX 5200 grafom i naravno Win XP... i to zato sto moram...

Hteo sam Joli da probam,stane instalacija na pola (probao vise puta),probam Lubuntu,ni da krene.Pomislih crkava CD ROM.Nadjem neki drugi,isto... Stavim hebeni Win XP,sve super strava... vratim stari CD ROM,isto sve ok...isti RW medium... nista mi nije jasno...

Mozda ti ISO slika ne valja. Koju verziju lubuntu imas?

Da,ali da ne valja od Joli,Lubuntu,Xubuntu,cak mi i Zorin Light popucao... nish mi nije jasno...

stane instalacija na pola (probao vise puta),probam Lubuntu,ni da krene
Verovatno premalo RAM-a za installer koji je prilicno zahtevan po tom pitanju.
Instaliraj preko mini.iso ili alternate install CD-a.

Imam neki matori komp, ... sa FX 5200 grafom

Možda ovo nije uzrok svih problema ali je nešto što definitivno pravi ili će praviti problem. Zaboravi na mogućnost da ovu grafu nateraš da radi ispravno. Open Source drajver (nouveau) ne radi kako treba sa ovom grafom, eventualno može da radi sa vesa drajverom u kom slučaju ništa od bilo kakve akceleracije. Vlasničiki drajver (nvidia) ne podržava tu grafu više a starije verzije drajvera koje podržavaju tu grafu ne mogu da se koriste na novijim distribucijama.

RAM-a ima dovoljno,1 GB,imam negde neku matoru ATI pa cu probati sa njom pa javljam sitrep...

Na početku ovog topica koji je i imao veze sa naslovom su opisane mnoge savremene lake distibucije koje rade na starijim računarima. Stavaljati Mint nije rešenje.

I ova tema je zrela za jednu dobru moderaciju
Primetio sam da uvek imas nesto da kazes, cak i ako nemas sta pametno ;)
Mint se koristi na opisanoj masini u XFCE varijanti i radi savrseno. Probao i Mate varijantu i radio je sasvim pristojno.

Mate je Gnome 2 interfejs i dosta je laganiji od KDE-a ili Gnome 3 varijanti. Mint Mate moze i na starije masine da se stavlja, naravno, ne i na 20+ godina stare digitrone, ali to i nije u kategoriji starijih masina vec upravo digitrona.

Interesuje me koji linux da skinem i instaliram na sledecu "masinu" (Gigabayte GA-MA 770ds3, AMD Phenom 8650, Sapphire 4850, 2GB rama) ?
Do sad nisam imao nikakva iskustva sa linuxom...

Interesuje me koji linux da skinem i instaliram na sledecu "masinu" (Gigabayte GA-MA 770ds3, AMD Phenom 8650, Sapphire 4850, 2GB rama) ?
Do sad nisam imao nikakva iskustva sa linuxom...
To nikako nije stariji PC pa je pitanje postavljeno u pogresnoj temi ali si odgovor svakako vec dobio a sa svoje strane mogu da dodam: - Mint 13 KDE ili XFCE ili Xubuntu, Kubuntu 12.04. Ja bih jos pogledao Rosa Marathon LTS 2012 (KDE verzija a odlicna je i LXDE varijanta, izuzetno dobar i stabilan distro, forkovana Mandriva samo prociscena i odstranjeni nepotrebni stari alati, dodato par novih mogucnosti, verovatno najlepsi linux distro trenutno a nije trom) ili Debian 7 (KDE ili XFCE). Debian je za nijansu komplikovaniji od navedenih ali to ne bi trebalo da ti predstavlja problem.

Hteo bih mom caletu da instaliram Linux a pre nego sto to uradim hteo bih da pitam za vase misljenje koja distribucija bi najbolje radila na ovoj konfiguraciji na kojoj planiram da stavim , racunar je poprilicno star:

AMD sempron 2800+ 1.6Ghz
ATI 9600pro 256MB
1GB DDR RAM
HDD 80GB

Hteo bih da stavim Linux Mint 13, 32 bitni, pa sta mislite je l' bi radilo super?

Hvala puno, pozdrav!

Da radio bi jer zadovoljava specifikacije:

System requirements:

x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).

izvor

^
Radio bi dobro ali instaliraj MATE ili XFCE varijantu. Ja bih isao na XFCE. Podjednako su zahtevni samo je XFCE za nijansu ergonomicniji.

Hvala puno na odgovorima i samo da javim da sam instalirao Linux mint 13 Cinnamon na gore pomenutoj konfiguraciji ali javili su se nekoliko problema pa bih vas zamolio za pomoc.

Samo da napomenem da kad sam isao na "Additional drivers" da mi pronadje drajver za moju komp nije mi apsolutno nista pronasao, izgleda da ne postoji nijedan drajver za moj system za Linux mint.

1. Prvi problem je da ne mogu nikako da nadjem ATI driver za moju grafu 9600 pro, pa mi slika dosta suzena i sa leve i desne strane kao i gore i dole ima podebljano crnilo ako me razumete sta hocu da kazem. Skinuo sam driver 9.3 verziju legacy sa atijevog sajta i iso sam desni klik i stiklirao allow executing file i pokrenuo ali nista se ne desava kao da system odbija da pokrene fajl, pa racunam da ovaj mint 13 vise ne podrzava te stare legacy drajvere za stare graficke. Pa da pitam sta da radim u vezi toga ? kako da nadjem drajver za graficku ako uopste i moze da se nadje i instalira na ovaj Linux mint 13 ? da napomenem da mi je monitor Sync master od 17'', na Win XP mi je slika bila znaci lepo preko celog monitora fullscreen a na Mint me uzasno nervira ovo crnilo, probao sam da podesim sliku na monitor na dugme ali kad pomerim ekran levo onda crnilo sa desne strane se poveca jos vise i obrnuto, znaci racunam da mu treba drajver.

2. Drugi problem je da nemam uopste zvuk. Znaci u Audio settings pise samo "Dummy sound" i nista vise osim toga. Prevrnuo sam ceo google i probao svasta ali ne pomaze, nikako ne mogu da osposobim zvuk. Probao pavcontrol da instaliram, pulseaudio vec imam, i nesto sa system dispatcher, i aktviranjem ALSA zvuk i trazenjem drajvera za moju zvucnu itd. i nista ne pomaze. Preko terminala sam video da mi je ovo zvucna: Ali M5455 PCI AC-Link Controller Audio Device. Pa sta da radim u vezi zvuka ?

Da li uopste moze ova dva problema da se rese ili mi je komp prestar za ovaj Linux Mint pa sam primoran ipak da instaliram Win XP ?

Kompjuter ti nije previse star za linux Mint 13 ali si mogao bas da instaliras MATE ili XFCE a ne Cinnamon verziju. No dobro. Cak i ako je u pitanju skoro anticka ATI 9600pro kartica Cinnamon radi sa njom korektno ali bih zaista savetovao da instaliras manje zahtevni MATE tj XFCE. Vlasnicki drajveri 9.3 odavno vise ne mogu da se instaliraju jer je i X graficki server i kernel uznapredovao ali open source drajver za te starije kartice radi odlicno. To sto je slika suzena je verovatno do rezolucije. Podesi je uz pomoc aplikacije xrandr. Verovatno moze i iz GUI-ja (grafickog korisnickog interfejsa) na Cinnamonu. Ne koristim ga pa i ne znam kako to ide pod njim.
Zvuk? Pulse audio zvucni server je ukljucen na Mint 13 automatski. Probaj da u njemu promenis podesavanja (namestis ispravni output npr) ili da ga iskljucis ako bas ne radi. Ostaces sa alsa drajverom ali on ispod pulse audia obavlja vec dobar deo posla i u 99,99 posto radi bez problema.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno