Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pošto sam i ja imao dilemu, evo da ti kažem moje mišljenje. Po meni, daleko je mudrije da se sačeka Haswell nego da se sada kupuje Ivy Bridge, jer Ivy Bridge ne donosi skoro ništa novo u odnosu na Sandy Bridge, sem daleko boljeg rada sa memorijom i malko bolje integrisane grafike... dok će Haswell biti OGROMAN skok unapred u odnosu na Ivy Bridge.

Nisam baš ubeđen da će doći do ogromnog skoka. Najviše zbog toga što ne razumem na osnovu čega tvrdiš tako nešto. Koliko vidim, jako malo toga se pouzdano zna u ovom trenutku.

Zar nije bila priča da će Haswell prvenstvo da bude unapređenje što se tiče grafike a ovako procesori deo će da bude unapređenje kao što je bio ivy u odnosu na sandy

Po AnandTech-u razlika Ivy vs Sandy je od 5-15% vise se ne ocekuje ni za Hsw vs Ivy (ne racunajuci integrisanu grafiku).

Zar nije bila priča da će Haswell prvenstvo da bude unapređenje što se tiče grafike a ovako procesori deo će da bude unapređenje kao što je bio ivy u odnosu na sandy
Eto pretece me covek za neki minut:)

Ja sam u zadnje vreme kontao da se prebacim na intel i odlučio sam da čekam hw. Integrisana grafika me ne interesuje, te odlučio sam da čekam jer mislim da će mi se isplatiti to čekanje (koliko toliko bude bio bolji u procesorskom dijelu od prethodnika).

Tačno je da se ne zna pouzdano sve o Haswell performansama, ali moje neko unutrašnje verovanje mi kaže da će biti veći napredak nego što je bio Ivy u odnosu na Sandy. A da li sam u pravu pokazaće vreme. :)

Tačno je da se ne zna pouzdano sve o Haswell performansama, ali moje neko unutrašnje verovanje mi kaže da će biti veći napredak nego što je bio Ivy u odnosu na Sandy. A da li sam u pravu pokazaće vreme. :)
"Haswell will take up more die space than Ivy Bridge, which translates to a higher cost-per-CPU for Intel, since it won't be able to build as many Haswell CPUs on a single wafer. However, this is somewhat mitigated by Haswell’s modularity, which will let Intel build many different Haswell products, targeting lower power niches with smaller versions.( znaci high end ce biti kao Svetog Petra kajgana)...Most of the performance tweaks to the main CPU are evolutionary when compared to Ivy Bridge. At the same clock frequency, users may see performance improvements of up to 10%. The big gains are in power efficiency and graphics performance..."
"...Now Intel tells its partners to expect that Haswell should end up at least 10 percent faster than Ivy Bridge based cores at the same clock. These numbers are based on pre-silicon projections that Intel always does before it gets the working prototype back". Inace 10% nije malo za isti klok procesora ali po meni nije dovoljno za prelazak sa IB na HSW, s druge strane ko ima SB to je oko 20% razlike.
Inace ko veruje u najave treba da se drzi AMD-a posto ce Steamroller biti 30% brzi od Piledriver-a i AM3+ kompatibilan. Sto znaci da ce u lose optimizovanim igrama biti otprilike na nivou izmedju IB i HSW a u multithread aplikacijama brzi od HSW za nekih 20% (odokativno sacometrijski):D

E, pa to već obećava! :D
Šalu na stranu, i ja nadam dobrom tocku. A i ne žuri mi se da potrošim pare, tako da...čekamo jun.

Pa definitivno se očekuje dosta solidan napredak Haswella u odnosu na Ivy Bridge, u to sam relativno siguran. Ne baš 100 % ali nešto mi govori da će Haswell biti veliki uspeh.

Prica sa intel integrisanom grafikom je ista kao i prica sa AMD procesorskom snagom , s tim sto AMD bolje stoji. Sudeci po prvom linku ako budu imali strece priblizice se A10 integrisanoj grafici. Meni se inace ta prica oko integrisanja nikako ne svidja Intel ce po svemu sudeci napraviti cip neprevazidjenim performansama za 2013 i grafikom slabijom konkurentske u 2012 a za neintegrisanu varijantu u vidu SB-E moras da prodas bubreg. Drugo ne dopada mi se integracija naponskog dela u procesor - s jedne strane ce procesor poskupeti, ploce ne verujem da ce pojeftiniti (posto ce po svemu sudeci biti integrisan samo regulator napona) a moze se desiti da preko toga a ne preko mnozioca i fsb ogranice overklokabilnost.Trece sam vec jednom na forumu napisao, pa da se ne ponavljam poenta je da Haswell za siroke narodne mase nece biti "zreo" u junu-julu vec decembru - januaru mozda i kasnije a onda se priblizava Broadwell.
Oko procenta napretka HSW vs IB se nista ne menja u odnosu na vec receno.
U svakom slucaju ko mora da kupi kompjuter nista ga ne sprecava da to ucini sada i ne ceka ono sto donosi nesrazmeran porast performansi u odnosu na cenu. Ako hoce da ceka najbolje da saceka sledecu novogodisnju kupovinu i kupi zrelu tehnologiju po pristupacnijoj ceni.

meh...

Pa definitivno se očekuje dosta solidan napredak Haswella u odnosu na Ivy Bridge, u to sam relativno siguran. Ne baš 100 % ali nešto mi govori da će Haswell biti veliki uspeh.

Evo danas su se pojavile najnovije informacije:

Intel "Haswell" GT3 Graphics Twice as Fast as "Ivy Bridge" : http://www.techpowerup.com/178741/In...dge-quot-.html

... sec

Loš biti neće.
Ali, ceo ovaj entuzijazam nema nekih osnova. Haswell-ov dizajn se vrti oko smanjenja potrošnje.
Očekuje se relativno skromno povećanje performansi, ali uz mnogo bolji performance-per-watt.
i7 4470K 3.5/3.9GHz 84W. Svidja mi se ovo zadnje :)

Što se tiče grafike, GT3 varijanta će biti dostupna samo u BGA pakovanju, dakle mobile varijanta.

Svo ovo smanjenje potrosnje lose utice na proizvodjace napajanja. Onaj ko ima kvalitetno brandname napajanje i stabilan napon u kuci, nece kupiti drugo dugi niz godina, kao ja recimo.

Svo ovo smanjenje potrosnje lose utice na proizvodjace napajanja. Onaj ko ima kvalitetno brandname napajanje i stabilan napon u kuci, nece kupiti drugo dugi niz godina, kao ja recimo.

Bile su neke glasine krajem 2012 da ce biti drugaciji standard za napajanja (mozda samo konektori) za ploce sa soc. 1150.

Samo nam je jos i to falilo. Katastrofa hebena :mad:

Stvarno jedan socijalni narodni snishodljivi, spori i ne stedljivi odvratni, zaostali u vremenu AMD treba da propadne u sunovrat zauvek....... i da jednog dana lepo pored napajnja uz upgrade racunara svaki put menjamo monitor ,ventilatore ,frizider i ostalu belu tehniku po kuci. :smash:

Pa s obzirom da su najavili kako ce Broadwel da leme za plocu mozda do 2020 plocu i psu budu lemili za frizider:D
AMDov jedini problem po meni je sto programeri ili bolje receno njihove firme nisu prepoznali potencijal Buldozer core-a (vise slabijih jezgara) po nizoj ceni nego 4 jaka i aplikacije za siroke narodne mase nisu tome prilagodili. A mozda je AMD malo pozurio, da je intel prvi dosao na tu ideju dosada bi imali gomilu optimizovanog softvera.

Kad trgovina oslabi i ponestane zainteresovanih za njihove proizvode, svaki put moraju da uvedu neki novi standard. Svaki put ista priča. Uglavno tako je svagdje ne samo u računarskoj tehnici. (Govorim za ova napajanja, jer smanjenjem potrošnje kod procesora dolazi do toga da nam jača napajanja nisu potrebna od sadašnjih).

Poslednja izmena:
Pa definitivno postoji veliko odusevljenje HSW arhitekturom i na nasem i na drugim forumima. Odusevljenje koje ja bas i ne delim, ne mislim da ce biti los proizvod naprotiv, ali vidim potencijal za veliko poskupljenje finalnog proizvoda tj Haswella praceno ne tako velikim dobitkom u performansama uz najavu da ce skoro sve iz kucista morati napolje jer nece biti kompatibilno sa HSW bulumentom. A svi se odusevljeno loze na performanse integrisane grafike i smanjenje potrosnje kao da su prethodni procesori u proseku trosili 1kW a on ce trositi 7W.

Upravo, u idle-u moj 3770K troši kao upaljač :) (13W bez C-states, 7W sa) u odnosu na stari Q6600. A integrisana grafika, ja bi radije da sam mogao jeftiniji procesor bez nje da uzmem. To jedino za prenosive uređaje, i to one slabije znači nešto...
Kao što sam već rekao, samo ako konačno ponovo zavare jezgro za IHS, i da voli mnogo da se klokuje pa da ima svrhe preći; a i tada za nekoga kao ja koji sam ga otvorio i "sredio :d" i nema puno poente, osim ako bude više od 10% brži i ima veću OC marginu uz nižu voltažu (što je već moguće) pa da se razmislim.

Poslednja izmena:
Pa jedina stvar kojom možemo biti oduševljeni će biti integrisana grafika i potrošnja (što mi ne znači toliko). A da budem oduševljen malim napretkom (gotovo mizernim) u procsorskom dijelu to nikako, a još gora stvar je što mutavi/sakati AMD ne može ništa da stvori a da kako tako parira intelu.

@mdm, a integrisana grafika mi počinje ići na živce, stvar koja mi uopšte ništa ne znači (meni, ne znam za ostale), a da zbog nje moram da platim više, daj molim te. :D

A sto se tice potrosnje struje negde na overclockers forumu sam procitao u poredjenju AMD vs Intel (cini mi se 8350 vs 3570k, ne mogu da nadjem tekst-pokusao sam :( ) potrosnja je za amd 95/267W (idle/load) a za 3570k 97/161 (anandtech) kada se izracuna prosecna potrosnja prilikom upotrebe racunara i uzme u obzir cena struje (kod onoga koji je racunao) treba koristiti intel platformu 12 godina da bi se isplatila njena energetska efikasnost s obzirom na nizu startnu cenu AMD kompleta (ploca+procesor). Ovo je po meni solidna ilustracija koliko u realnom svetu znaci smanjenje potrosnje. Jedno je peak potrosnja ili snaga (tzv kineski vati) a drugo prosecna. A sada ovo primenjeno na HSW vs Ivy znaci da se od smanjenja potrosnje necemo mnogo ovajditi osim ako se proc bud manje grejao a ne ogranice mu overclock mogucnosti. Znajuci intel imacemo verzije sa otklucanim mnoziocem, otkljucanom voltage regulacijom, otkljucanim mnoziocem i voltage regulacijom i verziju sa svim zakljucanim:d

^ +1 Lepo sroceno :)

@Dr Sidious, to da se ispalati nakon 12 godine, to je plod intelovog lupanja sa cijenama. Mada Intel ne samo da je bolji na polju potrošnje, već i u najvećem dijelu osobina.

Ali nije uskladjeno sa realnom cenom proizvoda. Amd je tu daleko bolji, price/perf ratio je ubedljivo na amd-ovoj strani.

To za 12 godina mozda vazi u svetu, sa nasim cenama struje to je oko pola veka.

Ali nije uskladjeno sa realnom cenom proizvoda. Amd je tu daleko bolji, price/perf ratio je ubedljivo na amd-ovoj strani.

Pa tu se i javlja najveći problem, jer se AMD učaurio u nižem, a Intel u visokom cenovnom rangu sa svojim jačim modelima, a oni nas pasu svojim suludim cijenama a mi i nemamo tolikog izbora jer možemo reći Intel u tom rangu nema konkurencije.

Da ne spamujem više temu, samo da kažem da ću 100% kupiti HW, nemam vremena da se bahćem sa tim da li će biti bolji ovoliko ili onoliko od prethodnika, jer bi bilo glupo sačekati ga, pa onda kupiti nešto sa starijim socketom, grupo rečeno nešto potpuno starije. :d

@Dr Sidious, to da se ispalati nakon 12 godine, to je plod intelovog lupanja sa cijenama. Mada Intel ne samo da je bolji na polju potrošnje, već i u najvećem dijelu osobina.
100% tacno. Mada je jurenje potrosnje kod HSW verovatno i rezultat sveopsteg trenda. Rori Rid gaulajter AMD je izjavio kako prosecni potrosaci vec sada imaju svu potrebnu procesorsku snagu (time valjda pravda pasivnost AMD), teziste se polako pomera sa desktop na laptop platformu i ostale super mini. Valjda intel racuna da ima jednu procesorsku osnovu za sve pa mozda sa smanjenjem potrosnje ujuri jos 1/2 h baterije.
Ako se pogledaju cene u srednjem segmentu procesora, zarad price neka ne bude naglasak samo na multi thread-u pa cu meni omiljen FX 8350 svrstati u srednji segment, cene su tu negde 170-180 evra. Medjutim ploce unistavaju primamljivost intel perspektive. Tacno je ima jeftinih intel resenja, stalno ce te naci nekog genijalca koji ce iscackati jeftinu intel plocu i reci: "ne nameravas da klokujes vrsi ti posao" ali ima ljudi kojima posao vrsi i opremljenost ploce, broj sata portova, usb portova, wifi. Jednako integrisana i naponski mocna resenja su daleko skuplja za Intel nego za AMD.

Da ne spamujem više temu, samo da kažem da ću 100% kupiti HW, nemam vremena da se bahćem sa tim da li će biti bolji ovoliko ili onoliko od prethodnika, jer bi bilo glupo sačekati ga, pa onda kupiti nešto sa starijim socketom, grupo rečeno nešto potpuno starije. :d
Ko moze da ceka treba da saceka i to po meni do 2014.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno