Šta je novo?

Televizori iz Madjarske?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na poledjini tva piše serijski broj, model i datum proizvodnje kao i zemlja porekla.

Na kutiji možda negde ima nalepnica ekspres pošte jer uglavnom tve dobijaju iz Budimpešte, na njoj je naznačen datum.

Na garanciji piše datum overe.

Po paljenju tva moguć je odlazak u servisni meni (za samsung je to info, meni , mute , power - kad je tv isključen) gde je moguće videti panel hours.

Kombinovanjem ovih podataka moguće je zaključiti da li je nov i koliko je mator.

Lepo objasnjno, hvala annoyer.

Čudi me što eDigital i MediaMarket neizbacuju nove kataloge kad su im ovi prošli 24.12. biće da se sprema nov sa dobrom ponudom za januar pa čekaju da konkurencija prva lansira nešto kako bi ovaj drugi mogao da izbaci nešto bolje u ponudu. Ili svode godišnji bilans. Videće mo šta nude u januaru.
A mislim da mora biti dobra ponuda za januar iz razloga što su kod obe gore pomenute prodavnice u poslednjem pred novogodišnjem katalogu ponuda bila baš škrta i loša što se tiče nekih spektakularnih cena.

A na koliko to oni izbacuju kataloge samo na kraju god ili?

A na koliko to oni izbacuju kataloge samo na kraju god ili?
Nekad 1 a ponekad 2 mesečno. Ne znam od čega zavisi. Izbacuju i ih redovno kao naš Metro, Idea, Tempo... I uglavnom nema dana bez ponude kao što je sad. Al dobro videćemo već 2.1.2013. Ja sam registrovan kod oba prodavca i redovno mi stizali katalozi na mail dan il dva pre zvaničnog puštanja kataloga u opticaj.

To znači da dotični ne posluje u zakonskim okvirima i sa tim u vezi ne može se od istog očekivati da ispoštuje rokove dobavljanja robe, pa čak i kad kaže da će pomenuti nabaviti u izvesnom vremenskom okviru, sa tim u vezi kupac treba da bude stripljivi i fleksibilniji. Povrh svega ni jedan od pomenutih ne traži novac avansno pa sa tim u vezi rizik je povećan sa njegove strane. Sve ovo ide u prilog mom komentaru da je strpljivost i razumevanje nužnost u ovom tipu saradnje.
Recimo da grešiš, iznosiš lične pretpostavke i paušalne ocene u vezi "zakonskih okvira" i načina dobavljanja robe.

Ako ti kažem da mnogi imaju dvojna državljanstva i pasoše, ako ti kažem da mnogi žive i rade tamo, a ti uzmi pa izvedi zaključak.

Ti što prelaze granicu i švercuju u "zelenim" smenama to je sitna boranija i sa njima ne treba imati posla. Ali ko je nestrpljiv, nije spreman da sačeka, nije fleksibilan sa modelima i cenama, ko se "prima" na garanciju od 5 godina, uglavnom na kraju i nadrlja.

@jopopo

Prihvatam da si u pravu, a ja da grešim...

Što se mene tiče, bilo je dosta.

Nekad 1 a ponekad 2 mesečno. Ne znam od čega zavisi. Izbacuju i ih redovno kao naš Metro, Idea, Tempo... I uglavnom nema dana bez ponude kao što je sad. Al dobro videćemo već 2.1.2013. Ja sam registrovan kod oba prodavca i redovno mi stizali katalozi na mail dan il dva pre zvaničnog puštanja kataloga u opticaj.

Kako da se i ja registrujem da i meni stizu?

Recimo da grešiš, iznosiš lične pretpostavke i paušalne ocene u vezi "zakonskih okvira" i načina dobavljanja robe.

Ako ti kažem da mnogi imaju dvojna državljanstva i pasoše, ako ti kažem da mnogi žive i rade tamo, a ti uzmi pa izvedi zaključak.

Ti što prelaze granicu i švercuju u "zelenim" smenama to je sitna boranija i sa njima ne treba imati posla. Ali ko je nestrpljiv, nije spreman da sačeka, nije fleksibilan sa modelima i cenama, ko se "prima" na garanciju od 5 godina, uglavnom na kraju i nadrlja.

Pa sta je na kraju tvoj predlog s kim trgovati?

I za koju marku provereno vazi garancija i u Srbiji? U velikoj sam dilemi izmedju LG 42LM640S i Panasonic TX-P42ST50E, cena je prakticno identicna na KP. Treca opcija je TX-P50ST50E, ako se ipak odlucim da dam 200e vise.

@balkanac
Na oba sajta imaš opciju Registracio. Tu se registruj popuni formular. Koristi google translate da bi preveo sve stavke iz formulara i kako bi mogao da ih pravilno popunis. Ima negde u tom popunjavanju pitanje za koju njihovu prodavnicu želi te obaveštenja. Tu navedi te Szeged. Jer nekad izbace katalog koji važi na primer samo za Budimpeštu. Na mail će vam stići aktivacioni link i kataloge će te dobijati redovno. Dobra strana registracije je i što može te da onlajn rezervišete neki artikal iz aktuelnog kataloga ili nešto što nije u katalogu akcija. Taj rezervisani artikal vas čeka 24-48 sati što je dovoljno da se organizuje te i dodjete po njega vi ili neko u vaše ime. Ja sam tako rezervisao svoja dva televizora sa 2telefona 6.12. i čekali su me dok nisam došao po njih u MediaMarket koji se nalazi u Arkad tržnom centaru.

I za koju marku provereno vazi garancija i u Srbiji? U velikoj sam dilemi izmedju LG 42LM640S i Panasonic TX-P42ST50E, cena je prakticno identicna na KP. Treca opcija je TX-P50ST50E, ako se ipak odlucim da dam 200e vise.

Negde sam čitao možda čak i u ovoj temi da se Panasonik uskoro povlači sa našeg tržišta to jest da neće više pružati neku sesvisnu podršku mada iskreno nezmam šta to znači. Za LG ja proveravao pre kupovine i potvrđeno mi je da za LG važi garancija u nekim sesvisima uz overenu garanciju i original račun. O tome sam već pisao par strana unazad pročitaj. Ja sam uzeo skoro LG 42LM660 on je skoro isti tom što ti hoćes LM640. Nemam nijednu zamerku meni je savršen sve pohvale za model. Ako se rešiš da kupiš LG čekaj akciju sa telefonom. Prodaš telefon i tako možeš proći jeftinije. Pročitaj malo unazad i o tom je pisano.

Poslednja izmena:
1. Koje sajtove to gledate u Madjarskoj gde mogu da budem informisan oko cena?

2. Jel mislite da je sada najbolje vreme pocetkom Januara da pazarim TV zbog popusta i ostalog?

3. Razmisljao sam da idem preko nekog proverenog coveka koji donosi iz Madjarske. Jedino me brine malo oko garancije kolko ce to biti izvodljivo za nedaj boze. Sta kazete povodom garancije?

4. A za ovo kratko vreme sto sam se raspitao kazu da trgovci uzmu od AFE zaradu i to je to. Znaci cenu koji vidim u Madjarskoj da je to cena koja se i placa preprodavcima?

5. Da li preprodavac trazi ceo kes u ruke ili neki dogovor?

Poslednja izmena:
Pa sta je na kraju tvoj predlog s kim trgovati?
Koga ti izabereš sa akcentom da se ne zaletiš da za 20-30 evra kupuješ kod jeftinijeg. Ozbiljni trgovci imaju ozbiljnu ponudu, samo određene brendove i retko pristaju ili se kolebaju da nabavljaju modele koje ne drže u oglasima. U prethodnim postovima su pominjani par trgovaca a ti uvek pitaj da ti na PM ljudi pošalju svoja iskustva i preporuke.

To znači da dotični ne posluje u zakonskim okvirima i sa tim u vezi ne može se od istog očekivati da ispoštuje rokove dobavljanja robe, pa čak i kad kaže da će pomenuti nabaviti u izvesnom vremenskom okviru, sa tim u vezi kupac treba da bude stripljivi i fleksibilniji. Povrh svega ni jedan od pomenutih ne traži novac avansno pa sa tim u vezi rizik je povećan sa njegove strane. Sve ovo ide u prilog mom komentaru da je strpljivost i razumevanje nužnost u ovom tipu saradnje.

Postulati trgovine se ne poštuju ni u najvećim trgovačkim i servisnim centrima. Počevši od šturog poznavanja robe koja se prodaje do nepoštovanja tudjeg novca a kao vrhunac je česta navlakuša i lažno reklamiranje.

Mene je iziritiralo što neki kukaju radi kukanja, očekuju od švercera da poštuje pravila pri čemu za neka od njih sudski put je jedini da bi se ona ostvarila u našim lokalnim prodavnicama.

Ne znam samo šta očekuješ od pojedinca koji svesno krši zakon ? Da ga slepo poštuje?

Da li je neko prevaren? Nije, nego je izneveren delimično svojom krivicom imajući nerealnu predrasudu.

Upravo tako - nije prevaren (nije ostao bez svojih) para, vec izneveren... negativno iskustvo sa doticnim prodavcem, valja izneti i to, sto da ne... to je to, idemo dalje.
Ne moze ni sve da bude med i mleko, ne ide.

To je bila moja poenta i nista vise od toga.
Inace se slazem sa apsolutno svim sto si izrekao, od prve do poslednje recenice. Odlican post, par puta sam ga procitao, sve smisleno i odlicno objasnjeno. Bravo.

I ne pise... :( TV nije bela tehnika... Mada bih u ovom trenutku voleo da jeste... (Mogao bi da 'ladi pivo) :D

Od sutra je moguć uvoz televizora (roba široke potrošnje) bez carine (nova faza SSP-a, ne samo televizori). Kako to utiče na nas? Hoće li cene u SRB trgovinama opasti? A preko "Mađara" (ako plaćaju carinu)?

Poslednja izmena:
Cenu najvise dize pdv. Carina je imala neki smesan udeo u ovim nasim cenama. E da i marze su na dosta vsokom nivou :)

To za carinu zaboravi te. Mi i oni koji nama dovoze televizore ne potpadaju pod kategoriju uvoznika. Mi smo na granici fizičko lice a za fizičko lice se računa opšta carinska stopa od 10%. To za carinu se odnosi na legalne uvoznike. Mada mislim da se to odnosi na belu tehniku što televizori svakako nisu. Nisam još pročitao te odredbe al kad stignem pročitaću detaljno.
I da se odnosi na televizore to neutiče na cene kod ovih sa KP jer njih carina i pdv ne pogađa.

SRETNA NOVA 2013 !

Poslednja izmena:
^+1

Osim gore navedenog, nove stope se odnose samo na robu proizvedenu u EU.

Pa zar vecina televizora nisu made in EU ?

Naravno da nisu,made in prc druze:)

Negde sam procitao kako je vecina na nasem i madjarskom trzistu made in Poland ili Czech Republic... Mada, istina, nisam trazio tu informaciju o nasim radnjama, vise me je zanimalo ono oko fitcursa :)

Moj LG kaze : assembled in Poland...

lg.jpg

1. Koje sajtove to gledate u Madjarskoj gde mogu da budem informisan oko cena?

2. Jel mislite da je sada najbolje vreme pocetkom Januara da pazarim TV zbog popusta i ostalog?

3. Razmisljao sam da idem preko nekog proverenog coveka koji donosi iz Madjarske. Jedino me brine malo oko garancije kolko ce to biti izvodljivo za nedaj boze. Sta kazete povodom garancije?

4. A za ovo kratko vreme sto sam se raspitao kazu da trgovci uzmu od AFE zaradu i to je to. Znaci cenu koji vidim u Madjarskoj da je to cena koja se i placa preprodavcima?

5. Da li preprodavac trazi ceo kes u ruke ili neki dogovor?

da ne budem onaj: imas sve potanko napisano... :) da probam malo da ti razjasnim, jer sam kupio vec nekoliko tv na ovu varijantu :)

1: Mediamarkt, agrep i jos neki ( vadim iz glave) ... najbolja varijanta: google.hu pa udri model koji te zanima ...dalje ces se lako snaci :)
2. nisam u toku... ja kupio pre 20 dana pa nek ide zivot :)
3. Ti si iz NS i ne bi trebalo da bude problema... za nedajboze , prodavac ti je tu, imas koga za gusu ako podje po zlu... javi se na PP za neki proveren broj ako hoces... Ja sam 300 km od NS pa sam uzeo vec 4-5 tv , sto za sebe sto za drugare... Za sada je sve OK, hvala bogu, sto se kaze :D ....
4. Generalno ne bi trebala cena da bude veca, samo manja ( dogovor sa covekom, ako je neki skuplji tv (1000+e) pa ima lufta da skine, tj ne zaradi 150/200 nego manje ... ) meni covek skinuo 100 e od cene sa KP ladno bez pardona ... mozda naleti na akciju i/ili dobije popust na nekolioko komada, niko od njih ne ide za 1 tv, naravno... zato moras , kada se odlucis koji ces tacno model, ili 2 modela, pa telefon u ruke i udri :)
5. ja sam do sada uvek placao kesom AKS-u. Ti ces lepo oci u oci sa prodavcem i pare u ruke licno njemu i kraj...Ne verujem da ce ti bilo ko davati na rate i sl... ako to mislis :) sem ako znas coveka licno , sto ne verujem , inace ne bi pitao ovde :)

Pozdrav svima i srecnija ova godina...

Negde sam procitao kako je vecina na nasem i madjarskom trzistu made in Poland ili Czech Republic... Mada, istina, nisam trazio tu informaciju o nasim radnjama, vise me je zanimalo ono oko fitcursa :)

To za carinu se odnosi na belu tehniku. I dalje je carinska stopa na televizore iz EU 6% a one koji nisu proizvedeni u EU je 15%. To važi za uvoznike a ne za nas obične smrtnike za nas ostaje i dalje 10%. LG se proizvodi u Poljskoj. Samsung najveći deo u Mađarskoj a ostalo u Češkoj i Slovačkoj.

Nije baš tako jednostavno. Da bi proizvod dobio preferencijalo EU poreklo mora da ima neke minimalne procese urađene na teritoriji EU. To najčešće ne može biti samo sastavljanje. Okvirno 60% vrednosti proizvoda mora biti vrednost stvorena u EU (ukljućujući i rad).

Mada ovo nema nikakve veze sa temom. Ovde se ne razgovara o uvozu pravnog lica gde se primenjuje carinska tarifa, već o fizičkim licima na koje se primenjuje "skraćeni postupak" i jedinstvena stopa od 10%.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno