Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

i dalje mi nisi našao 808 za 300 eura? :)
Ahaha, Tele p je još na toj misli. Ipakn ije džabe na ignore listi. Koliko je pisao u temi o PV, prvi bi trebalo da je kupi, ako je to merilo.

I meni se dopadaju iP5, S3, Xperia S, pa ne znači da imam nameru da spalim toliko love bilo koji od njih. Izgleda da taj koncept ne mogu svi da shvate.

Na ignore listi sam a opet citas moje postove :banghead:

Ti da zelis i da mislis da taj telefon toliko vredi vec bi ga odavno imao, vidis kako pun forum high end android telefona i iphone-ova. Onaj ko zeli i voli da i 900 eura na fon.

Ma ja zelim, ali imam nesto u glavi sto se zove mozak i to mi kaze `` Stani konju, ne radi to``... Kad se setim te 2008 ili 2009, kad sam dao za Nokiu 5800 450e, na kraju je proda za 120e.. E vidis to mi je nauk da sacekam makar dve meseca, ili 3 od premijere, ukoliko sam bas zagrizao za neki tel.. Ti koji imaju te telefone mozda imaju i uslova da bace 600, 700e a da i ne primete..

Poslednja izmena:
Ma ja zelim, ali imam nesto u glavi sto se zove mozak i to mi kaze `` Stani konju, ne radi to``... Kad se setim te 2008 ili 2009, kad sam dao za Nokiu 5800 550e, na kraju je proda za 120e.. E vidis to mi je nauk da sacekam makar dve meseca, ili 3 od premijere, ukoliko sam bas zagrizao za neki tel.. Ti koji imaju te telefone mozda imaju i uslova da bace 600, 700e a da i ne primete..
sorry za mali off
Izvini al se nesto ne sjecam da je 5800 ikada kostala 550 evra ,mislim da joj je start bio 350 max,ja je uzeo preko oglasa tek raspakovanu za 300 evra staru par dana bukvalno tek kada je dosla u Srbiju :)

Kad se setim te 2008 ili 2009, kad sam dao za Nokiu 5800 550e, na kraju je proda za 120e...

Ako bi se vodio tom logikom najbolje da nikad nista ne kupim.
Valjda je poenta da kupis ono sto ti se svidja i sto smatras da ispunjava tvoje zahteve,a ne da mislis koliko ces izgubiti na uredjaju kad ga jednom budes prodavao.
Naravno da ce uvek izlaziti nesto novije i bolje i da ce starim padati cene ali ne treba se slepo drzati te logike i cekati doveka.
Koliko ima da je izasla ta nokia 808?
Znam da ima sigurno bar pola godine.
Pa ako joj cena do sad nije pala,nece ni ubuduce ne znam kako.

Voodoo - Ja sam je uzeo u Fr, mng pre nego se pojavila ovde kod telenora, pa su je posle svi kupovali.. I da dodam nije 550 nego 450, nisam video sve dok ti nisi odg..

- Ljudi ja kao da pricam kineski.. Nemam potrebu da kupujem sad odmah ovu Lumiu, da imam verovatno bi je uzeo, ali kako mi nije hitno verovatno cu je uzeti oko ili posle nove godine, svako ima svoju neku filozofiju prilikom kupovine telefona.. Znaci sad tebi se svidja Note 2 i ti ces ga odmah uzeti.. Dobro mozda nzm.. Ja ne.. I nije ok da iskrivljujes ono sto pricam, ja sam poput Koste i rekao da HOCU da uzmem Lumiu, ja nisam rekao `` sacekacu 2,3 meseca pa cu videti sta ce izlaziti`` znaci samo hocu da za tih mesec, dva ili tri, ali vrv 2, da se cena malo stabilizuje, da vidis neke strane oglase i ti bi vrv isto, neki je prodaju za 500e neki za 650, onda zasto ne bi ascekao do nove god i uzeo je za 400e npr, nece on biti nista losiji do nove god, tj nece imati neku konkurenciju koja bi bila daleko nadmocnija od njega..

Da ne bude da lazem i baronisem nesto evo:

Lumia 920 550e : http://www.leboncoin.fr/telephonie/393219656.htm?ca=12_s

Lumia 920 640e : http://www.leboncoin.fr/telephonie/391745681.htm?ca=12_s

Lumia 820 390e : http://www.leboncoin.fr/telephonie/395672319.htm?ca=12_s

Poslednja izmena:
Lumia WP8 je moj naredni izbor kada dođe vreme za zamenu ovog Ajfona 4S. Znači možda bude i nova generacija Lumia, ispeglaniji WP8 itd.

U svakom slučaju neću da kupujem novi Ajfon koji je suštinski isti kao i svi koje sam do sada imao. Vreme je za promene a android ne dolazi u obzir, pa ne znam kolko da ga hvale i koliki procenat tržišta da drži. I kad sam kupovao prvi Ajfon, Nokia je držala gro smartfon tržišta sa Simbianom, pa šta. Imao sam je i prešao na Ajfon koji nije imao copy/paste i gomilu "osnovnih stvari" (MMS, multitasking, delivery report) koje tadašnji nokijaši nisu mogli da mu oproste, ali kad sam ga uzeo u ruke znao sam da je to to i da je Simbian mrtav samo što još to nije znao.

P.S. Sećam se teme i rasprave na ovom forumu Nokia 5800 vs iPhone, gde se vodila žučna rasprava, kako to sad izgleda smešno (nama koji smo bili u Ajfon taboru je i tad bilo smešno) :)

Poslednja izmena:
Gde si video specifikacije? nema zvaničnih, još je nagadjanje koje su, ali poredjenja radi, nemaš android model koji ima takav hardver za ispod 200 dolara.

Gde si video specifikacije? nema zvaničnih, još je nagadjanje koje su, ali poredjenja radi, nemaš android model koji ima takav hardver za ispod 200 dolara.

VUALA.. :)
http://www.gsmarena.com/huawei_ascend_w1-5065.php

edit:

Pa dobro vrv da jeste tako, ali on se takmici sa WP uredjajima, tako da prati njihove cene, u rangu je sa onim htc-om nzm koji bese, neki sa 512 mbg rama S verzija nekog modela.. A dosta je jeftiniji.. Svakako plus za Huawei..

Poslednja izmena:
da ne otvaram novu temu, razmisljam o kupovini wp7.8 ili da sacekam neki jeftini wp8 pa me zanimaju sitnice...

-može li se namestiti tastatura za kucanje sms-ova kao kod obicnih telefona 2 (abc), 3(def)...?
-može li da se deli 3g internet preko wifi-ja i preko usb-a (tethering)?
-da li nokia mape rade preko gps (ili koriste internet) i koliko su upotrebljive u odnosu na IGO?
-koliko je generalno izdrzljivija baterija u odnosu na android?
-programi iz office paketa, da li sadrze upotrebljiv pdf citac (koji ima word wrap). koliko je dobar njihov mail (na androidu je problematican hotmail i ubacivanje poslovnog mail-a, rad sa attachmentima)?
-i meni bitna stvar excel (podrska za formule), koliko je mocniji u odnosu na android (npr doc to go), da li je moguce odraditi print preko wifi-ja ili usb-a, print selection (nekog dela excela), print u pdf...?
-znaci vise poslovno koriscenje...
-kazu da ne postoji file explorer ili tako slicna aplikacija, zar je moguce?

i ako se setite, dodajte jos nesto?

da ne otvaram novu temu, razmisljam o kupovini wp7.8 ili da sacekam neki jeftini wp8 pa me zanimaju sitnice...

1.može li se namestiti tastatura za kucanje sms-ova kao kod obicnih telefona 2 (abc), 3(def)...?
2.može li da se deli 3g internet preko wifi-ja i preko usb-a (tethering)?
3.da li nokia mape rade preko gps (ili koriste internet) i koliko su upotrebljive u odnosu na IGO?
4.koliko je generalno izdrzljivija baterija u odnosu na android?
5.programi iz office paketa, da li sadrze upotrebljiv pdf citac (koji ima word wrap). koliko je dobar njihov mail (na androidu je problematican hotmail i ubacivanje poslovnog mail-a, rad sa attachmentima)?
-6. meni bitna stvar excel (podrska za formule), koliko je mocniji u odnosu na android (npr doc to go), da li je moguce odraditi print preko wifi-ja ili usb-a, print selection (nekog dela excela), print u pdf...?
7.znaci vise poslovno koriscenje...
8.kazu da ne postoji file explorer ili tako slicna aplikacija, zar je moguce?

i ako se setite, dodajte jos nesto?

1. Za ovo mislim da je moguce, nisam 100 % siguran jer mi nikad nije trebalo, ali bi trebalo da moze..
2. Moze.
3. Nokia mape koriste internet(inace svaka mapa koristi gps :) ), ali postoji najave da ce biti i offline, tj da ces moci da preuzmes ono sta ti treba..
4. Mozda je power saving manadzment malo bolji kod WP, ali u sustini ako iste stvari radis, nema razlike..
5. Pdf je upotrebljiv. A sinhronizacija je NEVEROVATNA, znaci telefon sve sync bolje i lakse od androida i skroz je upotrebljiv svaki servis, hot, gmail, yahoo...
6. Nisam probao
7. ? /
8. Nzm za wp8 u wp7 nije postoja, ali se lako resavao.. E sad posto WP8 nece koristit Zune za sinhronizaciju za racunara, moguce je da ima file manager..

Moj savet: Ne uzimaj WP 7.8, jer ces zazaliti sto vise nikada neces dobiti update, trulo malo ali sta je tu je.. E sad za WP8 uredjaje ce verovatno biti redovnog i kvalitetnog update-a. Takodje ce i vise app biti (tj. sve ce se sad programirati za wp8, retko sta za 7.8) tako da misli i o tome.. Ipak sacekaj malo, pa ces videti..

U bilo bi dobro kad bi mogao da se nabavi za nekih 400-450e, to mi je neka psiholoska granica.... Bas me zanima koja ce cena biti kada se pojavi prvi put na mobilnom svetu :)

Moja procena je 700 :) I sto je najsmesnije najverovatnije ce se brzo prodati. Ja isto kontam da idem na te uvezene ;)

Moja procena je 700 :) I sto je najsmesnije najverovatnije ce se brzo prodati. Ja isto kontam da idem na te uvezene ;)

Hmmm, treba biti mng nalozen, pglu da das 700 za bilo koji tel..Meni je extra ova lumia, ali 700e ne bi dao za nju, pa taman da nosim 3310... :) Dok je ono sto si ti rekao 400-450 neki prihvatljiv posao.. Mada ako stvarno mislis da moze da prodje za 700e onda daj da nabavljamo.. :D :d

Moje misljenje je da imas i dalje kod nas neizivljenih likova "Nokija je zakon" koji sve ove godine nisu imali na sta da trose pare :) Eto idealne prilike sada :) Meni se telefon svidja, i najverovatnije cu ga uzeti kada bude neka normalnija cena, ali imas ljudi u Srbiji koji imaju para i nista im ne znaci da li je 650 ili 700e

Jos jednan fenomen koji sam primetio, u ovoj temi, a to je da dosta ljudi i dalje ne primecuje da ov nokija i nokija iz perioda "nokia je nokia", otprilike imaju veze kao i ta nokia iz perioda "nokia je nokia" i nokia koja se bavi svojom izvornom delatnoscu, a to je proizvodnja toalet papira. Dakle pricati da neko sada kupuje lumiu zato sto je "nokia nokia", je isto kao da kazete da je neko kupovao ranije 7650, zato sto je voleo nokijin toalet papir. Nigde veze. Ovo je potpuno novi pocetak jedne kompanije, koja sa prethodnom pricom i erom "nokia je nokia" ima veze samo utoliko sto je ime kompanije isto. Nista drugo nema veze sa tim. Oni sada prave samo hardver i manje vise su samo izvrsioci naredjenja koja dolaze iz M$. Dakle nema vise symbian-a, glavnog aduta nokije, koji je ona forsirala i kojim je i dosla na tron. Oni sada samo ubacuju os koji dobijaju od m$ i to je sve. Verovatno ima ljudi koji iz neke nostalgije imaju simpatije prema ovoj novoj nokiji, ali verujem da je takav broj minoran i da nokija sada gradi jednu potpuno novu klijentelu, sa potpuno novim profilom korisnika i strukturom istih.

Slazem se sa tim, ali ljudi se vezuju za brend a ne tehnologiju. Pogotovo profil ljudi koji ce dati 700e za Lumiu. Zaboravljas da i iz tog doba Nokie, ljudi koji su kupovali su se jedva snalazili da otkucaju sms na symbianu... (mozda sam malo preterao ali poenta je ista).

+1 surova istina... :)

1. Za ovo mislim da je moguce, nisam 100 % siguran jer mi nikad nije trebalo, ali bi trebalo da moze..
2. Moze.
3. Nokia mape koriste internet(inace svaka mapa koristi gps :) ), ali postoji najave da ce biti i offline, tj da ces moci da preuzmes ono sta ti treba..
4. Mozda je power saving manadzment malo bolji kod WP, ali u sustini ako iste stvari radis, nema razlike..
5. Pdf je upotrebljiv. A sinhronizacija je NEVEROVATNA, znaci telefon sve sync bolje i lakse od androida i skroz je upotrebljiv svaki servis, hot, gmail, yahoo...
6. Nisam probao
7. ? /
8. Nzm za wp8 u wp7 nije postoja, ali se lako resavao.. E sad posto WP8 nece koristit Zune za sinhronizaciju za racunara, moguce je da ima file manager..

Moj savet: Ne uzimaj WP 7.8, jer ces zazaliti sto vise nikada neces dobiti update, trulo malo ali sta je tu je.. E sad za WP8 uredjaje ce verovatno biti redovnog i kvalitetnog update-a. Takodje ce i vise app biti (tj. sve ce se sad programirati za wp8, retko sta za 7.8) tako da misli i o tome.. Ipak sacekaj malo, pa ces videti..

Ako mozes, objasni tu NEVEROVATNU sinhronizaciju?

Citam na xda da gmail sinhronizacija izaziva battery drain i da korisnici preporučuju da se koristi neki od ms servisa.

Slazem se sa tim, ali ljudi se vezuju za brend a ne tehnologiju. Pogotovo profil ljudi koji ce dati 700e za Lumiu. Zaboravljas da i iz tog doba Nokie, ljudi koji su kupovali su se jedva snalazili da otkucaju sms na symbianu... (mozda sam malo preterao ali poenta je ista).

Mislim da su ti symbian fanatici iz tog perioda, prakticno izumrli. Tacnije svi su se oni u medjuvremenu preorijentisali na iOS ili android. Ja vec godinama ne znam nikoga iz svog okruzenja ko koristi symbian, a ja prvi sam ga koristio dok je bio najbolji, pocev od 7650, pa zavrsno sa n82. Zato i kazem da ce se sada formirati neka nova klijentela korisnika. Tesko da ce neko ko se u medjuvremenu "navukao" na android ili iOS, sada da se vrati posle par godina na nokiju, samo zato sto je to nokija.

Eto ja recimo razmisljam o 920, ali uopste na to ne gledam kao neki "nastavak", vec bas suprotno, kao sto sam napisao, trazim nesto sveze, nesto novo (posto su mi android i iOS dosadili) i bas taj wm i 920 vidim kao nesto novo.

Poslednja izmena:
Izjave tipa "Nokia je zakon" mogu da se pročitaju samo na portalima tipa MobilniSvet i B92 Tehnopolis gde komentare ostavljaju mahom polupismeni ljudi (i tehnički i funkcionalno :smoke:)

Ko da 700 evra za bilo koji telefon, treba da se podvrgne lekarskom i sudskom ispitivanju, jer nema šanse da sa takvim nivoom inteligencije ima toliki keš i obrnuto, osoba sa tolikom količinom love je očito doživela skorašnju psihološku traumu.

Izjave tipa "Nokia je zakon" mogu da se pročitaju samo na portalima tipa MobilniSvet i B92 Tehnopolis gde komentare ostavljaju mahom polupismeni ljudi (i tehnički i funkcionalno :smoke:)
Nažalost, to je većina kupaca.

Mislim da su ti symbian fanatici iz tog perioda, prakticno izumrli. Tacnije svi su se oni u medjuvremenu preorijentisali na iOS ili android. Ja vec godinama ne znam nikoga iz svog okruzenja ko koristi symbian, a ja prvi sam ga koristio dok je bio najbolji, pocev od 7650, pa zavrsno sa n82. Zato i kazem da ce se sada formirati neka nova klijentela korisnika. Tesko da ce neko ko se u medjuvremenu "navukao" na android ili iOS, sada da se vrati posle par godina na nokiju, samo zato sto je to nokija.

Eto ja recimo razmisljam o 920, ali uopste na to ne gledam kao neki "nastavak", vec bas suprotno, kao sto sam napisao, trazim nesto sveze, nesto novo (posto su mi android i iOS dosadili) i bas taj wm i 920 vidim kao nesto novo.
Ma nemojte me pogresno shvatiti, ne mislim ja na Symbian fanatike, pricam o ljudima koji su tada davali ogromnu kintu za NOkiu, a nisu znali ni sta je Symbian. Bez obzira sto mi znamo da ova Nokia nema veze sa starom Nokiom ja samo kazem da je nekome dovoljno da na ciglu stavis Nokia logo i prodavace se :) Koliko god nama izgledalo nezamislivo takvi ljudi i dalje setaju Srbijom :) Tuzno je ali je tako. A eto Mladenius je naveo komentare na B92, idi samo tamo i citaj komentare kada se prica o Nokiji i mislim da ce ti biti jasno sve.

Dobro, pazi, ni jedna kompanija nije imuna na takve korisnike. Ja znam ljude koji nose S3, a koji ne znaju apsolutno nista o telefonima. Isto tako znam i ljude koji nose iPhone, "zato sto je lep", a znao sam i te ljude koji su nosili symbian a nisu znali ni sta je to. Opet znam i mnogo suprotnih slucajeva, tako da nije to nista ekskluzivno zaz nekog proizvodjaca, bar je to neko moje iskustvo.

Ja se uopšte ne slažem da je jedini "adut" Nokie bio Simbian. Pravio je i Samsung simbian telefone pa gde je tad bio? Nigde. Adut Nokije je bio kvalitet, pouzdanost, tehnološka naprednost, uglavnom svaki feature koji je neki model imao je radio skoro pa besprekorno. Autonomija je bila dobra a dobra je i na nedavnim simbian modelima tipa E52 i sl.
Znači Nokia je uvek ugrađivala kvalitetan hw (odličan prijem, dobra baterija, dobra kamera) a bogami je to i naplaćivala kao i sad Epl.
Ne vidim da je u tom smislu ovo potpuno novi početak, hardver je hardver a softver je softver. Što se tiče hardvera tu imaju know-how koji se prenosi, takođe i dizajn. Softver im je nov i to je ono što im je i falilo svih ovih godina.

Nazad
Vrh Dno