Šta je novo?

FRAPS, encoding, YT - kako/sta?

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,385
Koji enkoder/format bi bio sweet spot za encoding FRAPS videa za YT? Hteo bih da to izgleda prilicno dobro, ali cekanje 8h za 1st pass i 8h za Nth pass mi ne odgovoara sigurno :) (da imam neki slobodan racunarcic, mozda bih i pustio u drugoj sobi da radi, ovako.... no way)

U pitanju je 1366x760, 30fps.
Imam i jedan FullHD snimak koji nije nimalo dobro ispao kada je prebacen u DivX, ~3000kbps a i 1GB je ispao za 45 minuta :D

Ovo mi treba za zavitlanciju, mada bih rado uzeo neki jeftin hardware encoder da ima kod nas :D

Da bi bio manji kapacitet obicno ga konvertujem (bilo koji format da je u pitanju) u MP4 ali obrati paznju da zadrzis rezoluciju i podesi bitrate!
IamToo sw pa se sa njim zezaj!
Na kojoj masini enkodiras?

Mozes da probas Handbrake, dosta jednostavan za koriscenje i daje fin rezultat.

Nisam siguran koji bitrate da koristim def. Oko 1000 je tipican za serije, ali one su u nizoj rezoluciji dosta. A nesto vise od toga je prilicno veliko za upload onda. Zato mi treba primer sweet spota.
Enkoding je na laptopu, i7-740QM (1.73GHz)
VirtualDub mi je sasvim OK (+DivX ili +x264 codec), mnogo vise volim da znam kako sta funkcionise, ali ako ce nesto drugo dati odlican rezultat u dobrom vremenu, super.

Mozes da probas i target size, ja sam uglavnom ovo stavljao. Sad sam gledao velicine nekih na YT, sajt na kraju bi trebalo 20 min da iskompresuje na kraju na oko 250-350MB ako je 720p.
Evo npr poredjenja jednog mog snimka. Stavljao sam za 50 sec 1080p videa na 100 MB target, a na YT posle uploadovanja velicina je 38MB.
Evo i slika kroz faze:
AVI iz frapsa 1.68GB http://www.abload.de/img/avioeari.jpg
Posle handrake-a 99MB http://www.abload.de/img/handbrakek7xht.jpg
Youtube kompresija 38MB http://www.abload.de/img/youtube9yxt1.jpg

Kao sto mozes da vidis cak i da odradis dobro video, YT kompresija ce na kraju u svakom slucaju upropastiti kvalitet videa (lako se vidi koliko je tekstura na planini i na stazi u daljini izgubila na detaljima).

Poslednja izmena:
Ne mozes da dobijes dobar rezultat i mali video u MB-ima. Za dobar kvalitet 720p videa ide se sa 100 MB po minuti trajanja prosek. Naravno h264 kodek ;) Imas na yt tutorijale sa primerom video koji je enkodovan po tom principu pa vidi jel ti kvalitet odgovora ;)

100MB po minuti ne odgovara NIKAKO, ne treba meni BluRay :) Mislim da upload na YT od 1GB za sat vremena je neki gornji limit ali bih i njega da izbegnem :)
Sta recimo Husky/Psy koriste za Starcraft 2 recimo? Ono je prilicno dobar kvalitet, sva slova se bistra.

100MB po minuti ne odgovara NIKAKO, ne treba meni BluRay :) Mislim da upload na YT od 1GB za sat vremena je neki gornji limit ali bih i njega da izbegnem :)
Sta recimo Husky/Psy koriste za Starcraft 2 recimo? Ono je prilicno dobar kvalitet, sva slova se bistra.

Rezolucija i Bitrate koji su naveli i nemas brige ;)

https://support.google.com/youtube/bin/static.py?hl=en&page=guide.cs&guide=1728585&topic=1728588

I ovo :type:

https://support.google.com/youtube/bin/static.py?hl=en&topic=1728573&guide=1728585&page=guide.cs

Poslednja izmena:
Ili koristi x264 enkoder i CRF mod. Stavi recimo CRF 18 i ne moraš da brineš da li će bitrejt biti premali ili preveliki. Enkoder će sam odrediti koliki bitrejt mu treba. Ako ti se čini da je fajl preveliki ti povećaj CRF na 20,21. To će umanjiti kvalitet ali i prosečan bitrejt za taj fajl. U stvari, iseci jedan deo od 2-3 minuta i probaj razne vrednosti za CRF da vidiš koji CRF ti daje prihvatljiv kvalitet pa ga koristi za sve fajlove. CRF je, inače, jednoprolazna kompresija i štedi ti vreme a H.264 format i x264 enkoder su svakako bolji i efikasniji od MPEG4-ASP i Divx kodeka.

Mora da "ispostuje" YouTube kad je bitrate u pitanju - u protivnom ce mu smanjiti rezoluciju.

Taman posla. Ako mislis na bitrejt koji se pominje na stranicama koje se si linkovao to je samo preporuceni bitrejt a ne maksimalno dozvoljeni. Osim toga, ako otvoris stranicu sa drugog linka videces da pise da postoji bitrate limit.

Hardware encoderi ne samo jefitini nego i oni od par stotian hiljada evra su djubre...
Handbrake je obican GUI nije encoder.

POslusaj sta ti je ilidan reko i koristi X264 CRF 20 opdrilike

To mi i treba, konkretna preporuka.

Inace, juce sam pustio Windows Media Encoder da enkoduje 1366x768 video, 45 minuta, ispao je 1.7GB (ostavio sam da ide na 5000kbps), nesto preko 3h su oba prolaza trajala a kvalitet je, po meni, odlican.
Probacu prvo sa WME da smanjim bitrate da file ne ispadne toliko veliki a onda uporediti sa brzinom x264.

Gde da nadjem code za encoding H264?:)

x264 mi ispada prespor. Uzeo sam probni klip, 45sec:
- WME urade 2pass za nesto vise od 3 minuta
- 5000kbps ima odlican kvalitet, 1000kbps je uzas zivi :D (ja, kratkovida osoba, vidim to sa metar daljine :))
- DivX traje oko 5 minuta na srednjem kvalitetu
- > 5 minuta je 1st pass samo, na 8/10 quality
- na 3000 kbps, boje nisu bas idealne, ali moze da "prodje"
x264 traje preko 5 minuta single pass, 5000 kbps, na Medium quality. (ne znam sta bi doslo CFR18/21 u LIBAV x264?)

Sta god uradis yt ce ga skuvati u h264.
Uzmi handbrake ili proguglaj malo kako to drugi rade.

Taman posla. Ako mislis na bitrejt koji se pominje na stranicama koje se si linkovao to je samo preporuceni bitrejt a ne maksimalno dozvoljeni. Osim toga, ako otvoris stranicu sa drugog linka videces da pise da postoji bitrate limit.

Pojasnicu - nije maksimalno dozvoljeni, vec minimalno. Ako upload-ujes 1920x1080 @ 6000 kbps, neces imati opciju 1080p u player-u.

Koji je onda min bitrate za 1080p?

Sta god uradis yt ce ga skuvati u h264.
Uzmi handbrake ili proguglaj malo kako to drugi rade.

Koliko vidim rade VDub sa DivX-om ili x264, ili cak i Windows Movie Maker. Medjutim, naspram originala ili outputa WME-a meni sve ostalo izadje lose :(
Nisam nasao sta koriste konkretno za recimo SC2, to bi mi najvise odgovaralo.

EDIT: Handbrake:
- RF 18, jako lose. Nije ni dobar kvalitet output-a, a i bitrate ispada preveliki (>8000kbps)
- RF 15, nije lose ali je >12000kbps
Doduse, prilicno je brzi od bilo cega drugog, iako je single-pass. Upravo testiram ABR umesto RF da vidim da li to jos pravi neku razliku.
EDIT2:
ABR 4000kbps izgleda odlicno, i jako brzo odradjuje video! Jos je ostao 2pass da vidimo kako radi.
EDIT3: Isto kao i single-pass ispada :)

WME def. daje najbolji output i na nizem bitrate-u, ali je handbrake priiiilicno brzi od svega a daje sasvim dobar output uz ABR.

Poslednja izmena:
Preko telefona sam pa nisam mogao da otvorim. Hvala na odg. :thumbup:

Pojasnicu - nije maksimalno dozvoljeni, vec minimalno. Ako upload-ujes 1920x1080 @ 6000 kbps, neces imati opciju 1080p u player-u.
Ma, odakle ti takva ideja? Evo, upravo sam upload-ovao video rezolucije 1920x1080 od 2000kbs i Youtube mi daje i 1080p opciju prilikom gledanja.
Link: http://youtu.be/83Kjx_Y10Jc

Koliko vidim rade VDub sa DivX-om ili x264, ili cak i Windows Movie Maker. Medjutim, naspram originala ili outputa WME-a meni sve ostalo izadje lose :(
Nisam nasao sta koriste konkretno za recimo SC2, to bi mi najvise odgovaralo.

EDIT: Handbrake:
- RF 18, jako lose. Nije ni dobar kvalitet output-a, a i bitrate ispada preveliki (>8000kbps)
- RF 15, nije lose ali je >12000kbps
Doduse, prilicno je brzi od bilo cega drugog, iako je single-pass. Upravo testiram ABR umesto RF da vidim da li to jos pravi neku razliku.
EDIT2:
ABR 4000kbps izgleda odlicno, i jako brzo odradjuje video! Jos je ostao 2pass da vidimo kako radi.
EDIT3: Isto kao i single-pass ispada :)

WME def. daje najbolji output i na nizem bitrate-u, ali je handbrake priiiilicno brzi od svega a daje sasvim dobar output uz ABR.

Ti tu nešto ozbiljno pogrešno radiš kad ti RF mod sa preko 8000kbs daje lošiji rezultat od ABR na 4000kbs. Ili to ili si navikao na mutan video pa ti više odgovara ABR verzija sa manje detalja. Ajde ako možeš okači screenshotove istog frejma RF moda i ABR moda, eventualno i originalnog fajla u PNG formatu.
Ako ti WME daje najbolji rezultat ti definitvno voliš malo blurovanu sliku jer WME u WMV format uvek malo zamute sliku.

Nisam navikao na mutnu sliku, bas zbog astigmatizma (verovatno) previse i primecujem ako nesto nije ravno (a treba biti - tipa slova). Konkretno sam slova gledao, i RF15 (koji izadje 8000kbps) mi izgleda losije nego 4000kbps.

WME na 3000kbps cak ne zamuti, ali se vide kvadratici ocajno :) Na 5000kbps je odlicno (osim velicine fajla).
Uradicu sutra sva tri formata opet pa cu pustiti bas 4 screenshota.

BTW, na tvom videu se ne menja kvalitet koliko vidim - kada se promeni 480->1080p snimak nastavlja bez imalo zastoja? (obicno ucita novi buffer i napravi primetan zastoj kada se menja kvalitet)

alfaunits Ne radis nesto dobro kad ti WME daje bolji rezultat ...
A pogotovu nesto nije dobro kad avarage bit rate daje bolje rezultat od RF i na istom bitrateu a kamoli na manjem

Prvo i osnovno zaboravi na to koji GUI koristis... Dal je Handbrake ili neki drugi potpuno je sve jedno , to ne odreduje kvalitet vec sam encoder i njegova podsevanja.

No najbolje da sacekamo sscreenshotove pa cemo videti .

Poslednja izmena:
...
BTW, na tvom videu se ne menja kvalitet koliko vidim - kada se promeni 480->1080p snimak nastavlja bez imalo zastoja? (obicno ucita novi buffer i napravi primetan zastoj kada se menja kvalitet)

Izgleda da ne prebacuje odmah na veću rezoluciju već čeka da dodje do prve kontrolne tačke. Nego, jel' samo meni pokazuje ili u ponudi kvaliteta, iznad 1080p stoji Original? Inače, razlike u kvalitetu između 480p i 1080p nema jer je video u originalu 720x304.
Ubaciću neki HD klip pa ću da vidim promene.

Kako ja radim
Snimim sa Afterburnerom
Sklopim sve u Premieru
Izlazni video quicktime, jpeg 95%, max render quality
Handbrake i x264 za final encode

Evo okacio sam Warfighter gameplay, x264 u dva prolaza abr 10k, rc-lookahead=10:ref=2:subme=6:weightp=1: deblock=1,1:psy-rd=0.4,0.00:aq-strength=0.6:bframes=3:8x8dct=0
QT ~3.2GB
x264 ~205MB
I kako je to ispalo na YT http://www.youtube.com/watch?v=qZcZCuZUr5c&hd=1

100MB/minut je po meni previse; moze na neke klipcice od koji minut ali ne i za 45-200 minuta (nazalost iz Koreje NE MOGU da uploadujem :D jer mora sve i svasta da se verifikuje da bi se uploadovalo kada ste fizicki tamo - a pola stvari ja, kao stranac i nemam :p)

Elem... morao sam FRAPSom da skinem screenove jer inace nemam kako drugacije :)
Pise uz svaki sta je u pitanju:
- Original (FRAPS video bez kompresije)
- mp4: 5000kbps, 1024kbps i mp4 RF10 (mada sada gledam ovaj video koji je RF10.... i on ima oko 1000 kbps... nesto tu ne valja - uradicu opet encode u RF10 i RF18)
MicroEDIT: Mislim da znam sta je bilo u pitanju za ovaj RF10 snimak - dve sesije Handbrake-a ne mogu da rade u isto vreme izgleda! Koja glupost... (ne treba im CPU, nego imaju shared resource i ako pustim dve sesije odjednom, druga koristi podesavanja iz prve sve dok je prva i dalje aktivna... lol)
RF18 koji sam radio prosli put je isao sam od sebe, i opet mi izgleda losiji (bio je 8000kbps), ali uradicu opet za ovaj video pa pustam.

SS je iz jedne od najmirnijih scena i vidi se razlika.
Posto je video prilicno dugacak ne mogu lako da uhvatim deo pri kraju... vidi se razlika u bojama recimo. WMV odlicno odrzava boje kada se seta izmedju jedinica, dok MP4 (oba na 5000kbps) mutira. Evo i dva SS-a.

Prilozi

• mp4_1024kbps.jpg
    mp4_1024kbps.jpg
    156 KB · Pregleda: 48
  • mp4_5000kbps.jpg
    mp4_5000kbps.jpg
    191.5 KB · Pregleda: 45
  • mp4_rf10.jpg
    mp4_rf10.jpg
    156.1 KB · Pregleda: 48
  • wmv5000kbps.jpg
    wmv5000kbps.jpg
    187.8 KB · Pregleda: 41
  • original.jpg
    original.jpg
    128.2 KB · Pregleda: 44
Unit Change, posto je max. 5 attachmenta po poruci.

Prilozi

• mp4_UnitChange.jpg
    mp4_UnitChange.jpg
    215.4 KB · Pregleda: 40
  • wmv_UnitChange.jpg
    wmv_UnitChange.jpg
    209.6 KB · Pregleda: 41
MP4, RF18 - ispada 10Mbps :( (ako nekoga buni, 8Mbps koji sam pomenuo u nekoj ranijoj poruci je drugi video - sva poredjenja u poslednje tri poruke su od istog videa)

Evo i SS RF18. Primetite na drugoj slici da je boja slova za Hitpoints druida prilicno "mutna" kao i sama slova.

Prilozi

• RF18.jpg
    RF18.jpg
    203.2 KB · Pregleda: 40
  • RF18_2.jpg
    RF18_2.jpg
    220.1 KB · Pregleda: 43
Hmmm, RF10 video mi uopste "ne ispada" - napravi vise nego duplo veci video u odnosu na RF18 ali NISTA ga ne pusta - MediaInfo ga ne cita kao korektan video. Evo sta kaze:
General
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media / Version 2
Codec ID : mp42
File size : 7.15 GiB
WMP, MPC HC, VLC ... nista ga ne cita :)

Vrh Dno