Bilo nekad, više nije tako.
@yooyo To o čemu ti pričaš se odnosi na 1-pass ABR vs 2-pass ABR. 1-pass ABR nema pojma kakva je kompleksnost filma pa sve pokušava da spakuje u gotovo identičan bitrejt dok 2-pass analizira film u prvom prolazu a zatim u drugom koristi te informacije da izvuče maksimalni kvalitet za svaki frejm.
CRF je nešto sasvim drugo i nema veze sa 1-pass ABR. Kada zadaš CRF vrednost ti ne zadaješ bitrejt već željeni kvalitet za data podešavanja. Enkoder ima slobodu da koristi bilo koji bitrejt da bi izvukao željeni kvalitet za svaki frejm. To na kraju rezultuje određenim prosečnim bitrejtom koji saznaješ tek kada se završi ceo proces.
Ako iskoristiš taj dobijeni bitrejt za 2-pass kompresiju dobićeš gotovo identičan kvalitet. Razlog za to je što i CRF i 2-pass mod kod x264 enkodera koriste istu logiku prilikom distribucije bitova. Možete to i ovako da shvatiš:
- kada zadaš CRF enkoder ima slobodu da sam odredi koji bitrejt mu je potreban za traženi kvalitet
- kada zadaš bitrejt enkoder pokušava da odredi koji CRF će dati traženi bitrejt.
CRF mod nije postojao pre H.264 enkodera, tj. x264 enkodera i ne može se porediti ni sa čim što su, i još uvek koriste Xvid, Divx, WMV i drugi enkoderi. Nekome će pasti na pamet CQ mod kod Xvid enkodera ali to ni isto. Ekvivalent CQ modu kod Xvid enkodera je QP mod kod x264 enkodera.
Kada je u pitanju CRF mod zaboravite sve što ste znali do sada o kompresiji i o 1-pass vs 2-pass modovima.
@Wild Boy .
Ja sam poredio. Konkretno, uporedite SSIM za VerySlowCRF20 i VerySlow1387 u prvoj tabeli i VerySlowCRF20 i VerySlow359 u drugoj. Korišćena su ista podešavanja za CRF i 2-pass mod.
U oba slučaja poredio sam fajlove iste veličine. U prvom slučaju CRF20 mi je dao prosečan bitrejt 1387 koji sam iskoristio da 2-pass kompresiju. U drugom slučaju (drugi klip) CRF20 mi je dao bitrejt 359 koji sam opet iskoristio za 2-pass kompresiju.